Anketa

Da li ste za to da se organizator prijavljuje isključivo poslednji?

Da
24 (77.4%)
Ne
7 (22.6%)

Ukupno glasova: 31

Anketa završena: 24 Januar 2019, 01:18:58

Autor Tema: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a  (Pročitano 46649 puta)

 • Miloš
 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 17.169
 • Zemlja: rs
PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« poslato: 07 Jul 2011, 00:46:19 »
Ova tema će služiti za diskusiju o pravilima forumskog izbora za najbolju pesmu, Forum Song Contest. Važeća pravila će uvek biti dostupna u prvom postu ove teme.


P R A V I L N I K

1. Na izboru mogu da učestvuju svi aktivni članovi OGAE Srbija foruma. Debitanti na FSC-u treba da imaju napisanih 50 smislenih postova i pre nego što pošalju predlog, biće u obavezi da se obrate moderatorima FSC-a, koji će odlučiti da li će im dati dozvolu da učestvuju, o čemu će ih obavestiti, kao i organizatora takmičenja.

2. Svaki učesnik izbora može da prijavi samo jednu pesmu, izvođenu na bilo kom svetskom jeziku, bez obzira na muzički žanr, osim ako nije drukčije navedeno. Izbori mogu biti bez ograničenja ili tematski, npr. samo sa instrumentalnom ili filmskom muzikom ili sa određenog područja, sa ograničenom dužinom trajanja pesme i slično.

3. Ne mogu se slati pesme koje su učestvovale na nekom od prethodnih izbora, izbora za Pesmu Evrovizije i dečijoj Pesmi Evrovizije, kao ni na nekom od nacionalnih izbora za predstavnika na Pesmi Evrovizije, odnosno dečiju Pesmu Evrovizije, osim u slučaju izbora na kome će svi učesnici slati pesme sa navedenih evrovizijskih takmičenja.

4. Učesnik koji pošalje pesmu koja ne zadovoljava neko od pravila dužan je da je promeni nakon molbe organizatora, inače neće moći da učestvuje. Naknadno menjanje već prijavljene pesme nije moguće.

5. Ukoliko se desi da neki učesnik prijavi pesmu koju izvodi izvođač koji je već predložen u tekućem izboru od strane nekog drugog forumaša, taj učesnik će biti zamoljen da promeni pesmu.

6. Prijava se šalje tako što se pošalje privatna poruka (pp) organizatoru takmičenja u roku koji će organizator objaviti i tom prilikom se šalje pun naziv pesme koja se prijavljuje, ime izvođača i link ka pesmi na YouTube-u ili sličnom servisu. Organizator se prijavljuje poslednji nakon isteka roka za prijave tako što šalje pp nekom forumašu koji će tu poruku sačuvati do kraja izdanja i tada je pokazati javno ostalim učesnicima u vidu slike kako bi se jasno videlo vreme prijema prijave organizatora

7. Organizator je dužan da u najmanje jednom radnom listu Excel tabele zabeleži vreme iz privatne poruke u obliku "datum sat:minut:sekunda" kada je određeni forumaš prijavio pesmu, kada je glasao u polufinalu i kada je glasao u finalu. Organizator je dužan da sve privatne poruke sa prijavama i glasovima čuva sve dok mu moderatori ne kažu drugačije i biće u obavezi da na kraju svakog FSC-a postavi u obliku slike prijave ili glasove par forumaša koje mu budu tražili moderatori FSC-a sa jasno vidljivim vremenom kada su prijave, osnosno glasovi stigli.

8. Nakon isteka roka za prijavu pesama, organizator se obavezuje da će u najkraćem mogućem roku objaviti listu svih prijavljenih pesama kao i linkove ka njima u formi posebne priredbe. Po okončanju priredbe, nazive takmičarskih pesama i linkove stavlja u prvi ili drugi post teme, u tekstualnom formatu. Ukoliko je broj prijavljenih najmanje 28, pesme će biti podeljene u dve polufinalne grupe prema abecednom redosledu imena izvođača i to tako što će pesme na neparnim pozicijama staviti u prvu, a na parnim u drugu grupu. U slučaju neparnog broja učesnika, poslednja pesma u podeli biće stavljena u grupu u kojoj se nalazi pobednik predhodnog izdanja, osim kada je u pitanju predlog pobednika prethodnog izdanja koji će biti smešten u prvu grupu. Pored imena pesme i izvođača neće biti ispisan nick forumaša koji je prijavio tu pesmu, radi održavanja tajnosti glasanja.

9. Najmanje 10 časova nakon objavljivanja liste prijavljenih pesama, počinje glasanje u kome učestvuju samo forumaši koji su prijavili svoju pesmu i isti moraju lično poslati svoje glasove organizatoru isključivo putem privatne poruke (pp). Glasanje se obavlja po evrovizijskom principu, dodeljivanjem bodova od 1 do 12, izostavljajući 9 i 11. Ako su se pesme, kojima je učesnik dodelio 12, 10 ili 8 poena u polufinalu, plasirale u finale, on ih ne može ostaviti bez poena u finalu. Forumaši ne mogu da glasaju za pesmu koju su poslali na konkurs. Svaki forumaš koji je poslao pesmu na izbor, glasa samo u polufinalu u kom se nalazi njegova pesma i u finalu bez obzira da li se njegova pesma kvalifikovala ili ne. Ako forumaš ne glasa u polufinalu i/ili finalu njegova pesma biva diskvalifikovana i neće imati pravo učešća na sledećem izboru. Ako takmičar nije u mogućnosti da glasa u predviđenim terminima, može poslati rang listu svih pesama učesnica, na osnovu koje će organizator raspodeliti poene. Nakon početka glasanja, zabranjeno je javno odustajanje od takmičenja, inače se pored diskvalifikacije pesme, trajno gubi pravo učešća. U slučaju da je takmičar poslao svoje glasove, a posle toga odustao, njegovi poeni se neće računati, a organizator je dužan da javno objavi naziv te pesme i zahteva od ostalih takmičara koji su glasali za nju, da ponovo pošalju svoje glasove.  Jedan dan pre isteka roka za glasanje, kako u polufinalu, tako i u finalu, organizator je u obavezi da javno napiše ko do tog trenutka nije glasao i te učesnike podseti na glasačku dužnost putem privatne poruke. Takođe, nije dozvoljeno menjanje već poslatih glasova. Organizator prvi glasa i šalje svoje glasove pre početka glasanja za ostale učesnike, putem pp-a nekom forumašu koji je dužan da tu poruku sačuva do kraja izbora i tada je pokaže javno ostalim učesnicima u vidu slike kako bi se jasno videlo vreme prijema glasova organizatora (može se uraditi funkcijom print screen ili pomoću odgovarajućeg programa). Pošto je organizator glasao, dužan je da javno obavesti ostale učesnike kome je svoje glasove poslao.

10. Iz polufinala u finale prolazi pesma koju je poslao pobednik prethodnog izbora i polovina ostalih pesama, podjednako iz obe grupe, a najmanje 16. Slede primeri:
- Ako je broj prijavljenih učesnika 40, onda u finale ide 21 pesma (pesma pobednika prethodnog izbora + polovina od preostalih 39 pesama, zaokružena na najbliži paran broj, kako bi iz obe grupe prošao jednak broj pesama, u ovom slučaju po 10);
- Ako je broj prijavljenih učesnika 43, onda u finale idu 23 pesme (pesma pobednika prethodnog izbora + polovina od preostale 42 pesme, zaokružena na veći paran broj, kako bi iz obe grupe prošao jednak broj pesama, u ovom slučaju po 11).


11. Ako dve ili više pesama imaju jednak broj poena, bolje će biti rangirana ona za koju je glasao veći broj forumaša. Ako se ni po tom kriterijumu ne može utvrditi redosled, prednost se daje pesmi sa više većih ocena.

12. Po završetku polufinala, organizator održava priredbu na kojoj objavljuje finaliste i rezultate pesama koje se nisu plasirale u finale. Nakon finala, organizuje se predstavljanje rezultata glasanja, koje sadrži i zasebne tabele sa svim glasovima u polufinalu i finalu u Microsoft Excel ili OpenOffice Calc formatu i, po želji, u obliku slike.

13. Organizator se može obratiti administratoru ili moderatoru foruma (Miloš i Milos-S), ako ne razume neki stav ovog pravilnika ili je naišao na neki problem koji ne može sam da reši. Ukoliko organizator bitno prekrši ova pravila, dobija zabranu učešća na sledeća tri izbora i može trajno izgubiti pravo na organizovanje FSC-a.

14. Organizator FSC-a je pobednik prethodnog izbora ili ukoliko on ne prihvati organizaciju, neko od unapred prijavljenih kandidata. Naravno, podrazumeva se da članovi foruma koji imaju zabranu organizovanja forumskih takmičenja, ne mogu da organizuju ni u slučaju trijumfa. Prijavljivanje za organizaciju narednog izbora traje od početka tekućeg izdanja, a završava se nakon finala istog ili dok se ne nađe organizator (u slučaju da se niko ne javi odmah nakon završetka izdanja). Prijave će se slati moderatorima FSC-a, a odluku o organizatoru, nakon razgovora sa kandidatima, donosiće zajedno uredništvo foruma, tj. Milos-S, moderatori FSC-a i ja.

15. Rok za prijavljivanje pesama je najmanje 5, a najviše 7 dana. Glasanje za polufinala traje 6 ili 7 dana a za finale 3 ili 4 dana. U slučaju nekih problema ili neodložnih obaveza, ovi rokovi mogu biti duži, ali tako da ukupno vreme trajanja izbora ne bude duže od 25 dana. Mole se svi takmičari da obrate pažnju na vremenske rokove za glasanje.Linkback: http://forum.evropesma.org/index.php?topic=833.0
« Poslednja izmena: 24 Januar 2019, 01:45:28 ivana-ns »

 • etica
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 6.743
 • Zemlja: rs
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #1 poslato: 07 Jul 2011, 01:00:25 »
I dalje mislim da nije realno to sto u suprotnom polufinalu glasa samo ko zeli, ali dobro... Kako kazete, postujem!

 • TyKy
 • banovan član
 • Hero Member
 • *****
 • TyKajla
 • Poruke: 4.571
 • Zemlja: me
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #2 poslato: 07 Jul 2011, 01:08:10 »
Slazem se sa eticom.

Takodje vidim da moj predlog da jedino prva cetiri forumasa sa liste uspjesnosti glasaju u oba pfa nije prihvacen, a iskreno mislim da je to najbolje rjesenje. A mislim da su se mnoogi slozili sa,mnom.
Ohh... Que ce qu´il est beau, l´homme, quand il - bande...!!!

 • Miloš
 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 17.169
 • Zemlja: rs
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #3 poslato: 07 Jul 2011, 01:12:01 »
Shvatite to kao kompromis, jer nemamo svi isto mišljenje. Dakle, nikog ne teramo da sluša sve pesme i glasa u oba polufinala, čime dajemo šansu da bolje pesluša pesme iz svog polufinala i realnije ih oceni, ali ostavljamo mogućnost da oni koji žele, mogu da glasaju i za suprotno finale. Kako ne bi bilo nekih kalkulacija, samo organizator će znati koliko forumaša je tako i glasalo. Ne radi se ovde o realnom glasanju, jer znate da ni na ESC-u ne glasaju svi u svakom polufinalu, već je potrebno imati i sreće pa naći se u onom u kome ima više učesnika koji podržavaju vašu pesmu.

 • stevan989
 • Moderator
 • *****
 • Wanna know my secret? BANG!
 • Poruke: 8.287
 • Zemlja: rs
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #4 poslato: 07 Jul 2011, 01:13:21 »
Pa zasto onda kao ne ESC-u ne glasa svako u svome polufinalu samo? To bi bilo ok...
BEST OF ESC 2019.
:nlb: :ptb: :chb: :azb: :itb: :rsb:

 • TyKy
 • banovan član
 • Hero Member
 • *****
 • TyKajla
 • Poruke: 4.571
 • Zemlja: me
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #5 poslato: 07 Jul 2011, 01:14:53 »
Ja sam ocekivao nesto, a dobili smo stara pravila, osim ovog koje se tice organizatora (a koje je na mjestu). Ja bih ili zabranio glasanje u suprotnom PFu, ili se vrato na staro svako u oba.

 • Miloš
 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 17.169
 • Zemlja: rs
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #6 poslato: 07 Jul 2011, 01:18:32 »
Kao što rekoh, mišljenja su obično podeljena, što znate na osnovu rezultata ranijih anketa. Pravila su podložna izmenama, tako da ćemo ih još razmatrati. Glasovi iz suprotnog polufinala vrede kao glasovi samo jednog forumaša, što ne utiče mnogo na ukupne rezultate, ali takmičenje čini zanimljivijim.

 • TyKy
 • banovan član
 • Hero Member
 • *****
 • TyKajla
 • Poruke: 4.571
 • Zemlja: me
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #7 poslato: 07 Jul 2011, 01:19:27 »
... pa ne znam koliko ga cini zanimljivijim, ali avaj...

 • stevan989
 • Moderator
 • *****
 • Wanna know my secret? BANG!
 • Poruke: 8.287
 • Zemlja: rs
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #8 poslato: 07 Jul 2011, 01:20:40 »
Meni licno ne cini zanilmljivijim, vec nerealnijim, a i moze da utice, nekada je poen u pitanju da li ce pesma proci ili ne...

 • TyKy
 • banovan član
 • Hero Member
 • *****
 • TyKajla
 • Poruke: 4.571
 • Zemlja: me
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #9 poslato: 07 Jul 2011, 01:21:58 »
Pa naravno da ga ne cini zanimljivijim, vec po mom misljenju glupljim, ali sta mozes kad su "misljenja podjeljena".

 • Miloš
 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 17.169
 • Zemlja: rs
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #10 poslato: 07 Jul 2011, 01:23:59 »
Za sada sam otvorio ovu temu, kako bismo o pravilima diskutovali na jednom mestu, a moguće su još neke izmene narednih dana.

 • TyKy
 • banovan član
 • Hero Member
 • *****
 • TyKajla
 • Poruke: 4.571
 • Zemlja: me
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #11 poslato: 07 Jul 2011, 01:26:53 »
Citiracu tvog kolegu imenjaka od danas... ja sam mislio da ce se posle tog njegovog posta nesto nabolje promjeniti, a ostalo je potpuno isto.

Danas ce vrlo verovatno doci do izmene pravila na FSCu, a o konacnom ishodu cete biti blagovremeno obavesteni.

I ovaj termin se vise nece odlagati. Kad se budu donela nova pravila, primenjivace se vec od ovog FSCa

NISTA se nije promjenilo. Kao da pravila nisu mijenjana. ::)

 • Destroyer
 • OGAE member
 • *****
 • I learned to die a long time ago...
 • Poruke: 7.936
 • Zemlja: rs
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #12 poslato: 07 Jul 2011, 01:37:00 »
Nekim ljudima ne mozes udovoljiti pa to ti je. -.-
Darkness cannot drive out darkness: Only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that.

 • Miloš
 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 17.169
 • Zemlja: rs
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #13 poslato: 07 Jul 2011, 01:40:01 »
Niste se izjasnili šta bi po vašem mišljenju trebalo promeniti. Malo smo pooštrili kazne za nemarne organizatore, ali imamo u vidu da više forumaša može da bude pod tim sankcijama, jer u poslednje vreme su se desile neke krupnije greške, koje su napravili organizatori i nisu posledica pravila. Ipak, nadamo se da će se organizacija narednih izbora podići na viši nivo.

TyKy, tvoj predlog nismo odbacili, ali za sada ni usvojili. Ako pogledaš trenutnu listu uspešnosti, videćeš da se neki polako izdvajaju, pa bi jedni isti forumaši imali obavezu da glasaju za drugo polufinale. Čini mi se da si se tim predlogom izjasnio da ti je prihvatljivo glasanje samo onih koji žele, ali da budu brojniji. Ako bi se već samo neki obavezivali da glasaju za drugo polufinale, možda bi bilo bolje četvoro prijavljenih, a najbolje plasiranih na prethodnom izboru.

 • TyKy
 • banovan član
 • Hero Member
 • *****
 • TyKajla
 • Poruke: 4.571
 • Zemlja: me
Re: PRAVILA FORUM SONG CONTEST-a
« Odgovor #14 poslato: 07 Jul 2011, 01:47:47 »
TyKy,  Čini mi se da si se tim predlogom izjasnio da ti je prihvatljivo glasanje samo onih koji žele, ali da budu brojniji. Ako bi se već samo neki obavezivali da glasaju za drugo polufinale, možda bi bilo bolje četvoro prijavljenih, a najbolje plasiranih na prethodnom izboru.


Ne. Sto se mene tice, najprihvatljivije mi je da niko ne glasa u suprotnom polufinalu. A onaj moj predlog je bio iskljucivo da bi se zadovoljili oni koji smatraju da je ok ovo pravilo da glasa ko hoce, ali i oni koji ne misle tako. Tim pravilom bismo imali pravilo, a ovako imamo pijacu. I ovaj tvoj predlog je ok, ali mislim da je tezi za realizaciju. Takodje, uvodjenjem tog pravila lista uspjesnosti ne bi bila samo lista, nego bi imala i neku svoju funkciju. Mozda bi bilo zabavnije.

 


Deli preko delicious Deli preko digg Deli preko facebook Deli preko furl Deli preko linkedin Deli preko myspace Deli preko reddit Deli preko stumble Deli preko technorati Deli preko twitter

xx
29. Forum Song Contest - Hello Europe, this is Forum calling

Započeo marco8

932 Odgovora
30723 Pregleda
Poslednja poruka 11 Novembar 2010, 02:36:15
arheometar
xx
15. Forum Song Contest (We are one :)

Započeo Simon87

1045 Odgovora
51552 Pregleda
Poslednja poruka 17 Mart 2010, 18:07:29
rafael
xx
1. Forum Song Contest

Započeo Miloš

642 Odgovora
38621 Pregleda
Poslednja poruka 02 Septembar 2013, 17:52:10
euronik
xx
3. Forum Song Contest

Započeo Chinchón

520 Odgovora
33013 Pregleda
Poslednja poruka 31 Oktobar 2009, 01:20:00
kuwagat
xx
6. Forum Song Contest

Započeo Veronica

448 Odgovora
27233 Pregleda
Poslednja poruka 30 Avgust 2009, 13:32:18
Mother Chucker