Filhy
Ekspert
Kad Bebana iskrčka, to ne može da ne valja!
Petar baš i nije morao da se predomišlja.
No, eto inspiracije da i ja napišem komentare za ovaj sasvim dobar FSC (ima lepog materijala).
Inače nam se organizator na početku (malo) odao šta je dobio kao zadatak.
PRVO POLUFINALE
Adam Englund - Rödvinsläppar
Korektan početak. Mirna, šlagerasta pesma iz Švedske koja može da se posluša. Ne mora uvek da sve pršti i eksplodira na otvaranju.
Ásgeir - Youth
Odlična pesma i definitivno bolja i konkretnija od otvarajuće. Volim ovakav indie umirujući stil sa lepim i nostalgičnim tekstom. #prija
Barbara Tinoco - Ensina-me a voar
Malo neformalan vokal, ali opet neobičan i dopadljiv. Odlična je muzikica i cela atmosfera u pesmi. Dopada mi se kompletan paket, ali mogla je da se doradi da zvuči malo "skuplje" i da bude baš sjajna. Svakako pohvala.
Björk - Hyperballad
Ništa ne čujem, a pojačao sam na maksimum. Pukla je Bjorketina! (iako je još 1996. godina)
Instrumentalni deo pesme je najbolji.
BrÍet - Hann er ekki
Spot me je od starta privukao. Lep je vokal, muzika je prijatna, prateći vokali na mestu, ali mi sve to u kompletu nije izazvalo sad neki posebno dobar utisak. Poslušaću još i razmisliću.
Diogo Piçarra - Vem Dançar Comigo
Aranžman i instrumentalni deo mi najviše pašu i prijaju. Vokalni deo mi je komercijalno uobičajen. Recimo neko OK.
Gaia - Estasi
OK pop pesmica, ali da se ne lažemo, nije nešto - došla i prošla. Ne vidim nikakvu ekstazu koju pominje. Liči malo na Marinu Satti u nekim (boljim) delovima pesme.
Gonzalo Hermida - Misteriosa
Odlična je melodija, volim ovaj latino zvuk gitare. Ne smeta peskoviti glas. Može i za neko letnje veče, skroz lepo pasuje.
Holden - Randagi
Podseća me na neke dinamičnije pesme sa Sanrema posednjih godina pod Amadeusovom dirigentskom palicom. Recimo da je dobro u svom žanru.
Julie Bergan - Kiss me better
Julija, nije ovo loše. Volim ovaj moderni dens brejk, a vokal mi čak više prija od pozadine koja je mogla da bude originalnija, da se ne lažemo. Svakako vozi (Miško)!
Kream - Sweat
Ovo je ludilo koliko volim! Kratko, ali slatko. Jednostavno, a efektno! Samo neka gruva ovako.
LIAMOO, Klara Hammarström – Guld, svett & tårar
Bio sam ubeđen da je Liamoo bio više od tri puta, ali vidim da je on kao Fazlija - nema ispadanja! Ovo vidim da je zapravo motivacijska himna prethodnih ZOI. Ima motivacijskih momenata, nesumnjivo, ali bi mogla i bolje da motiviše.
Madame - Aranciata
Ona je uvek na nekom standardno dobrom nivou. Nema neke pesme da joj sad obožavam, ali sve su dobre. Ima svoj fazon, drži se njega i lepo joj ide. Aranžman je odličan. Imao sam utisak da je više puta bivala ovde do sada.
Neea River - Cyanide
Nekome arsenik, a nekome cijanid. Naređale su se ženske dens numere, ali ona ne može baš da parira ostalima. Korektno je ipak ovo, da ne grešim dušu.
Outlandish - Locura
Opasni neki tipovi, kao klan iz mračnog kvarta velikog grada. Usudiću se da kažem da mi je ovo konfuzno i neslušljivo.
Raffaella Carrà - Pedro
Skorije se pojavila obrada ovog hita i jako je popularna, makar u Italiji. Još je i bolje što je poslat original koji je stvarno "gem" i dovoljno dobro odrađen da mu nije bila potrebna nikakva dorada. Bila je ispred svog vremena, nema šta!
Santi Francesi - occhi tristi
Će pocrkamo od 'talijani! Nikad ih nije bilo ovoliko. Standardno su dobri oni i ova pesma je baš hitična, te se nadam da će se izdići iz konkurencije ovde. Volim dinamiku koja je prožima.
Scarlet Pleasure - What a life
Ovo je sever, a kao da je jug. Ovde mi nekako fali kontekst i poenta. Deluje kao neka himna ili oda, a ne znam čemu je posvećena. Ne kapiram tekst koji na prvu deluje jako prosto, pa stoga još vagam kako da se predodredim prema pesmi. Bella ciao je već bila na 63. FSC-u, a neodoljivo podseća na nju.
Stan - Tora lipo
Odličan spot i super produkcija, ali nije mi se sama pesma dojmila nikako.
Upa Dance - Morenita
Ako bih i morao da slušam boy bendove, neka to onda bude španski, bolje se uklapa u celu priču. Dođe još kao neki Gulity pleasure jer mi se na uvrnuti način sviđa to što čujem, a ne bi trebalo jer kvalitet teži nuli!
Inače volim i špansku ESC pesmu iz 2007.
DRUGO POLUFINALE
Agoney - Más
Možda je kod mene problem, ali prenemažuće muške glasove ne mogu. Potpuno van muzike koju bih se inače usudio da poslušam. Negativan utisak.
Aurea - Busy (for me)
Veoma dobar glas i kvalitetna kompozicija. Ovu pesmu sam upamtio odavno sa drugog on-line takmičenja, i iako mi se dosta sviđa, eventualni bodovi bi došli više iz nekog respekta prema žanru i vokalu.
Bess - Kyyneleet Sateessa
Ovo meni skroz godi i sviđa mi se. Sasvim odmerena i fina (a kakva bi drugo bila) dens numera iz Finske. Ni premalo, ni previše, sve je dozirano, a zvuči kako treba.
Borknagar - Voices
Ovo je jedan takav sever, da ne može postojati severnija i hladnija pesma od ove. Tema je itekako pogođena! Dobro ovo zvuči, a iskombinovano je toliko žanrova i sve što ja volim. Moram dodatno da podržim jer mi treba malo osveženja po ovako nenormalno vrelom danu.
Coma_Cose - Malavita
Uh, kakvo iznenađenje! Nisam očekivao ovako nešto od njih, ali naprotiv, vrlo mi se sviđa. Hitično je i brzo ulazi u uši.
Ermal Meta - Mediterraneo
Prava južna i mediteranska pesma i Ermal Meta drži svoj (visok) nivo. Odlična letnja numera i mislim da će ovde lepo proći.
Gåte - Svik
O, da! Ovaj folklor je toliko severnjački, toliko dalek i egzotičan da ne može da me ne privuče, iako je na ivici divljaštva i horora. Volim, jer zamišljam da sam u nekoj takvoj bajci, ali sigurno je da ovo neće moći da izazove pozitivne reakcije kod većine ljudi.
GusGus ft. Vök - Higher
I frontmen GusGus-a (Daniel) je bivši evrovizijski učesnik! Ako niste znali, on je predstavljao Island 1989. godine, nažalost sa nula poena. Ova pesma mi je super, kao i sve njegove.
Jay-Jay Johanson - So Tell The Girls That I Am Back In Town
Ovo je izgleda obradio sopstvenu pesmu iz 90-ih koja je tada zvučala kao da je iz 60-ih, ali opet je imala svoj šmek. Neću da dozvolim da me njegov izgled nešto odbija - ovo je sasvim dobro i obrada je lepa.
Kleerup ft. Marit Bergman - 3 AM
Nastavlja ovo polufinale u dobrom ritmu i finom elektropopu. Možda je u ovakvom nizu odličnih pesama ova za nijansu slabija, ali svakako vredi.
Lacuna Coil - Our Truth
Rokaj samo! Nema puno ovakvo tvrdog zvuka tako da možeš da (zasluženo) zablistaš. Što je najjače, ovako nešto smo očekivali od severa, a nikako od juga (neki "severnjak" je izgleda dobio jug kao zadaću)!
Lola Indigo - Las Solteras
Jeah, bič! Ne znam, zvuči mi isto kao i većina pesama ovog tipa, samo što je dobro što nema vulgarnosti. Ne vidim da se po nečemu izdvaja da bih je podigao na lestvici, iako cenim moderni aranžman i produkciju.
September - Cry For You
Znam ovu pesmu, ali nisam baš fan. Doduše, podseća na neki raniji lepi period života, ali mi vuče na Cascadu koju ne volim. Za neki diskać i đuskać pak može fino da prođe, zašto da ne.
Noelia Franco - En ruinas
Ova izuzetno simpatična pevačica mi je ulila nadu da će pesma biti lepa. I da, dok strofe ne privlače pažnju, ali refren je baš dobar i upečatljiv. Optimistički mi deluje i osvežavajuće.
Peggy Zina - Eimai kala
Ne leže mi nikako Grci sa ovog FSC-a. Ništa baš ne bih mogao da pohvalim i da mi se dopadne ovde, nažalost. Pride, zvuči kao neka 1998. godina (možda i jeste, ko zna).
Ruben - Running
Klasična ambiciozna FSC pesma koja kao po nekom ustaljenom šablonu puca na visok plasman. OK mi je svakako, ali ne među najboljima u ovom polufinalu.
Saveus - Levitate me
Saveus neguje takav stil popa koji ima dobru prođu na FSC-u. Ovo mi leži više od prethodne dve njegove pesme, naročito od piskavog glasa u Dark vibrations. Strofe su mi izuzetno dobre i bolje su od refrena. Može proći!
Sivert Høyem feat. Marie Munroe - My Thieving Heart
Veoma umirujuće posle više brzih numera. Pa ne verujem da je sada poslat Sivert koga sam gledao pre dve nedelje!
Prava predivnoća od glasova i emocije u pesmi, izuzetno je lepo sve i dirljivo. Bravo!
The Travellers - Simili
Zarazno zvuči! Dobra mi je ova malteška pesma, a mora da ide i plus zato što je raritet i vidim u startu da mi jezik zvuči jako nepoznato, da ne mogu da ga povežem ni sa jednim sličnim. Nije uobičajena rok pesma i ne liči ni na šta meni poznato, tj. nije uopšte šablonska što mi se posebno dopada.
Winona Oak - Piano in the sky
Dobra je Vinona, prava umetnica. Fina je pesma, emotivna, iako možda dođe malo kao zicer ovde. Boja glasa je prelepa, ali meni leže malo instrumentalnije pesme, iako ovde ne mogu da imam bilo kakvu zamerku.
No, eto inspiracije da i ja napišem komentare za ovaj sasvim dobar FSC (ima lepog materijala).
Inače nam se organizator na početku (malo) odao šta je dobio kao zadatak.
PRVO POLUFINALE
Adam Englund - Rödvinsläppar Korektan početak. Mirna, šlagerasta pesma iz Švedske koja može da se posluša. Ne mora uvek da sve pršti i eksplodira na otvaranju.
Ásgeir - Youth Odlična pesma i definitivno bolja i konkretnija od otvarajuće. Volim ovakav indie umirujući stil sa lepim i nostalgičnim tekstom. #prija
Barbara Tinoco - Ensina-me a voar Malo neformalan vokal, ali opet neobičan i dopadljiv. Odlična je muzikica i cela atmosfera u pesmi. Dopada mi se kompletan paket, ali mogla je da se doradi da zvuči malo "skuplje" i da bude baš sjajna. Svakako pohvala.
Björk - Hyperballad Ništa ne čujem, a pojačao sam na maksimum. Pukla je Bjorketina! (iako je još 1996. godina)
BrÍet - Hann er ekki Spot me je od starta privukao. Lep je vokal, muzika je prijatna, prateći vokali na mestu, ali mi sve to u kompletu nije izazvalo sad neki posebno dobar utisak. Poslušaću još i razmisliću.
Diogo Piçarra - Vem Dançar Comigo Aranžman i instrumentalni deo mi najviše pašu i prijaju. Vokalni deo mi je komercijalno uobičajen. Recimo neko OK.
Gaia - Estasi OK pop pesmica, ali da se ne lažemo, nije nešto - došla i prošla. Ne vidim nikakvu ekstazu koju pominje. Liči malo na Marinu Satti u nekim (boljim) delovima pesme.
Gonzalo Hermida - Misteriosa Odlična je melodija, volim ovaj latino zvuk gitare. Ne smeta peskoviti glas. Može i za neko letnje veče, skroz lepo pasuje.
Holden - Randagi Podseća me na neke dinamičnije pesme sa Sanrema posednjih godina pod Amadeusovom dirigentskom palicom. Recimo da je dobro u svom žanru.
Julie Bergan - Kiss me better Julija, nije ovo loše. Volim ovaj moderni dens brejk, a vokal mi čak više prija od pozadine koja je mogla da bude originalnija, da se ne lažemo. Svakako vozi (Miško)!
Kream - Sweat Ovo je ludilo koliko volim! Kratko, ali slatko. Jednostavno, a efektno! Samo neka gruva ovako.
LIAMOO, Klara Hammarström – Guld, svett & tårar Bio sam ubeđen da je Liamoo bio više od tri puta, ali vidim da je on kao Fazlija - nema ispadanja! Ovo vidim da je zapravo motivacijska himna prethodnih ZOI. Ima motivacijskih momenata, nesumnjivo, ali bi mogla i bolje da motiviše.
Madame - Aranciata Ona je uvek na nekom standardno dobrom nivou. Nema neke pesme da joj sad obožavam, ali sve su dobre. Ima svoj fazon, drži se njega i lepo joj ide. Aranžman je odličan. Imao sam utisak da je više puta bivala ovde do sada.
Neea River - Cyanide Nekome arsenik, a nekome cijanid. Naređale su se ženske dens numere, ali ona ne može baš da parira ostalima. Korektno je ipak ovo, da ne grešim dušu.
Outlandish - Locura Opasni neki tipovi, kao klan iz mračnog kvarta velikog grada. Usudiću se da kažem da mi je ovo konfuzno i neslušljivo.
Raffaella Carrà - Pedro Skorije se pojavila obrada ovog hita i jako je popularna, makar u Italiji. Još je i bolje što je poslat original koji je stvarno "gem" i dovoljno dobro odrađen da mu nije bila potrebna nikakva dorada. Bila je ispred svog vremena, nema šta!
Santi Francesi - occhi tristi Će pocrkamo od 'talijani! Nikad ih nije bilo ovoliko. Standardno su dobri oni i ova pesma je baš hitična, te se nadam da će se izdići iz konkurencije ovde. Volim dinamiku koja je prožima.
Scarlet Pleasure - What a life Ovo je sever, a kao da je jug. Ovde mi nekako fali kontekst i poenta. Deluje kao neka himna ili oda, a ne znam čemu je posvećena. Ne kapiram tekst koji na prvu deluje jako prosto, pa stoga još vagam kako da se predodredim prema pesmi. Bella ciao je već bila na 63. FSC-u, a neodoljivo podseća na nju.
Stan - Tora lipo Odličan spot i super produkcija, ali nije mi se sama pesma dojmila nikako.
Upa Dance - Morenita Ako bih i morao da slušam boy bendove, neka to onda bude španski, bolje se uklapa u celu priču. Dođe još kao neki Gulity pleasure jer mi se na uvrnuti način sviđa to što čujem, a ne bi trebalo jer kvalitet teži nuli!
DRUGO POLUFINALE
Agoney - Más Možda je kod mene problem, ali prenemažuće muške glasove ne mogu. Potpuno van muzike koju bih se inače usudio da poslušam. Negativan utisak.
Aurea - Busy (for me) Veoma dobar glas i kvalitetna kompozicija. Ovu pesmu sam upamtio odavno sa drugog on-line takmičenja, i iako mi se dosta sviđa, eventualni bodovi bi došli više iz nekog respekta prema žanru i vokalu.
Bess - Kyyneleet Sateessa Ovo meni skroz godi i sviđa mi se. Sasvim odmerena i fina (a kakva bi drugo bila) dens numera iz Finske. Ni premalo, ni previše, sve je dozirano, a zvuči kako treba.
Borknagar - Voices Ovo je jedan takav sever, da ne može postojati severnija i hladnija pesma od ove. Tema je itekako pogođena! Dobro ovo zvuči, a iskombinovano je toliko žanrova i sve što ja volim. Moram dodatno da podržim jer mi treba malo osveženja po ovako nenormalno vrelom danu.
Coma_Cose - Malavita Uh, kakvo iznenađenje! Nisam očekivao ovako nešto od njih, ali naprotiv, vrlo mi se sviđa. Hitično je i brzo ulazi u uši.
Ermal Meta - Mediterraneo Prava južna i mediteranska pesma i Ermal Meta drži svoj (visok) nivo. Odlična letnja numera i mislim da će ovde lepo proći.
Gåte - Svik O, da! Ovaj folklor je toliko severnjački, toliko dalek i egzotičan da ne može da me ne privuče, iako je na ivici divljaštva i horora. Volim, jer zamišljam da sam u nekoj takvoj bajci, ali sigurno je da ovo neće moći da izazove pozitivne reakcije kod većine ljudi.
GusGus ft. Vök - Higher I frontmen GusGus-a (Daniel) je bivši evrovizijski učesnik! Ako niste znali, on je predstavljao Island 1989. godine, nažalost sa nula poena. Ova pesma mi je super, kao i sve njegove.
Jay-Jay Johanson - So Tell The Girls That I Am Back In Town Ovo je izgleda obradio sopstvenu pesmu iz 90-ih koja je tada zvučala kao da je iz 60-ih, ali opet je imala svoj šmek. Neću da dozvolim da me njegov izgled nešto odbija - ovo je sasvim dobro i obrada je lepa.
Kleerup ft. Marit Bergman - 3 AM Nastavlja ovo polufinale u dobrom ritmu i finom elektropopu. Možda je u ovakvom nizu odličnih pesama ova za nijansu slabija, ali svakako vredi.
Lacuna Coil - Our Truth Rokaj samo! Nema puno ovakvo tvrdog zvuka tako da možeš da (zasluženo) zablistaš. Što je najjače, ovako nešto smo očekivali od severa, a nikako od juga (neki "severnjak" je izgleda dobio jug kao zadaću)!
Lola Indigo - Las Solteras Jeah, bič! Ne znam, zvuči mi isto kao i većina pesama ovog tipa, samo što je dobro što nema vulgarnosti. Ne vidim da se po nečemu izdvaja da bih je podigao na lestvici, iako cenim moderni aranžman i produkciju.
September - Cry For You Znam ovu pesmu, ali nisam baš fan. Doduše, podseća na neki raniji lepi period života, ali mi vuče na Cascadu koju ne volim. Za neki diskać i đuskać pak može fino da prođe, zašto da ne.
Noelia Franco - En ruinas Ova izuzetno simpatična pevačica mi je ulila nadu da će pesma biti lepa. I da, dok strofe ne privlače pažnju, ali refren je baš dobar i upečatljiv. Optimistički mi deluje i osvežavajuće.
Peggy Zina - Eimai kala Ne leže mi nikako Grci sa ovog FSC-a. Ništa baš ne bih mogao da pohvalim i da mi se dopadne ovde, nažalost. Pride, zvuči kao neka 1998. godina (možda i jeste, ko zna).
Ruben - Running Klasična ambiciozna FSC pesma koja kao po nekom ustaljenom šablonu puca na visok plasman. OK mi je svakako, ali ne među najboljima u ovom polufinalu.
Saveus - Levitate me Saveus neguje takav stil popa koji ima dobru prođu na FSC-u. Ovo mi leži više od prethodne dve njegove pesme, naročito od piskavog glasa u Dark vibrations. Strofe su mi izuzetno dobre i bolje su od refrena. Može proći!
Sivert Høyem feat. Marie Munroe - My Thieving Heart Veoma umirujuće posle više brzih numera. Pa ne verujem da je sada poslat Sivert koga sam gledao pre dve nedelje!
The Travellers - Simili Zarazno zvuči! Dobra mi je ova malteška pesma, a mora da ide i plus zato što je raritet i vidim u startu da mi jezik zvuči jako nepoznato, da ne mogu da ga povežem ni sa jednim sličnim. Nije uobičajena rok pesma i ne liči ni na šta meni poznato, tj. nije uopšte šablonska što mi se posebno dopada.
Winona Oak - Piano in the sky Dobra je Vinona, prava umetnica. Fina je pesma, emotivna, iako možda dođe malo kao zicer ovde. Boja glasa je prelepa, ali meni leže malo instrumentalnije pesme, iako ovde ne mogu da imam bilo kakvu zamerku.