266. FSC - North VS South

Kada želite ceremoniju rezultata finala?

• 14:00

Votes: 18 56.3%
  • 16:00

Votes: 2 6.3%
  • 18:00

Votes: 12 37.5%

• Total voters
    32
  • Poll closed .
Kad Bebana iskrčka, to ne može da ne valja! 😀 Petar baš i nije morao da se predomišlja.

No, eto inspiracije da i ja napišem komentare za ovaj sasvim dobar FSC (ima lepog materijala).
Inače nam se organizator na početku (malo) odao šta je dobio kao zadatak. :)

PRVO POLUFINALE

:se: Adam Englund - Rödvinsläppar
Korektan početak. Mirna, šlagerasta pesma iz Švedske koja može da se posluša. Ne mora uvek da sve pršti i eksplodira na otvaranju.

:is: Ásgeir - Youth
Odlična pesma i definitivno bolja i konkretnija od otvarajuće. Volim ovakav indie umirujući stil sa lepim i nostalgičnim tekstom. #prija

:pt: Barbara Tinoco - Ensina-me a voar
Malo neformalan vokal, ali opet neobičan i dopadljiv. Odlična je muzikica i cela atmosfera u pesmi. Dopada mi se kompletan paket, ali mogla je da se doradi da zvuči malo "skuplje" i da bude baš sjajna. Svakako pohvala.

:is: Björk - Hyperballad
Ništa ne čujem, a pojačao sam na maksimum. Pukla je Bjorketina! (iako je još 1996. godina) :D Instrumentalni deo pesme je najbolji.

:is: BrÍet - Hann er ekki
Spot me je od starta privukao. Lep je vokal, muzika je prijatna, prateći vokali na mestu, ali mi sve to u kompletu nije izazvalo sad neki posebno dobar utisak. Poslušaću još i razmisliću.

:pt: Diogo Piçarra - Vem Dançar Comigo
Aranžman i instrumentalni deo mi najviše pašu i prijaju. Vokalni deo mi je komercijalno uobičajen. Recimo neko OK.

:it: Gaia - Estasi
OK pop pesmica, ali da se ne lažemo, nije nešto - došla i prošla. Ne vidim nikakvu ekstazu koju pominje. Liči malo na Marinu Satti u nekim (boljim) delovima pesme.

:es: Gonzalo Hermida - Misteriosa
Odlična je melodija, volim ovaj latino zvuk gitare. Ne smeta peskoviti glas. Može i za neko letnje veče, skroz lepo pasuje.

:it: Holden - Randagi
Podseća me na neke dinamičnije pesme sa Sanrema posednjih godina pod Amadeusovom dirigentskom palicom. Recimo da je dobro u svom žanru. :)

:no: Julie Bergan - Kiss me better
Julija, nije ovo loše. Volim ovaj moderni dens brejk, a vokal mi čak više prija od pozadine koja je mogla da bude originalnija, da se ne lažemo. Svakako vozi (Miško)!

:no: Kream - Sweat
Ovo je ludilo koliko volim! Kratko, ali slatko. Jednostavno, a efektno! Samo neka gruva ovako.

:se: LIAMOO, Klara Hammarström – Guld, svett & tårar
Bio sam ubeđen da je Liamoo bio više od tri puta, ali vidim da je on kao Fazlija - nema ispadanja! Ovo vidim da je zapravo motivacijska himna prethodnih ZOI. Ima motivacijskih momenata, nesumnjivo, ali bi mogla i bolje da motiviše.

:it: Madame - Aranciata
Ona je uvek na nekom standardno dobrom nivou. Nema neke pesme da joj sad obožavam, ali sve su dobre. Ima svoj fazon, drži se njega i lepo joj ide. Aranžman je odličan. Imao sam utisak da je više puta bivala ovde do sada.

:fi: Neea River - Cyanide
Nekome arsenik, a nekome cijanid. Naređale su se ženske dens numere, ali ona ne može baš da parira ostalima. Korektno je ipak ovo, da ne grešim dušu.

:dk: Outlandish - Locura
Opasni neki tipovi, kao klan iz mračnog kvarta velikog grada. Usudiću se da kažem da mi je ovo konfuzno i neslušljivo.

:it: Raffaella Carrà - Pedro
Skorije se pojavila obrada ovog hita i jako je popularna, makar u Italiji. Još je i bolje što je poslat original koji je stvarno "gem" i dovoljno dobro odrađen da mu nije bila potrebna nikakva dorada. Bila je ispred svog vremena, nema šta!

:it: Santi Francesi - occhi tristi
Će pocrkamo od 'talijani! Nikad ih nije bilo ovoliko. Standardno su dobri oni i ova pesma je baš hitična, te se nadam da će se izdići iz konkurencije ovde. Volim dinamiku koja je prožima.

:dk: Scarlet Pleasure - What a life
Ovo je sever, a kao da je jug. Ovde mi nekako fali kontekst i poenta. Deluje kao neka himna ili oda, a ne znam čemu je posvećena. Ne kapiram tekst koji na prvu deluje jako prosto, pa stoga još vagam kako da se predodredim prema pesmi. Bella ciao je već bila na 63. FSC-u, a neodoljivo podseća na nju.

:gr: Stan - Tora lipo
Odličan spot i super produkcija, ali nije mi se sama pesma dojmila nikako.

:es: Upa Dance - Morenita
Ako bih i morao da slušam boy bendove, neka to onda bude španski, bolje se uklapa u celu priču. Dođe još kao neki Gulity pleasure jer mi se na uvrnuti način sviđa to što čujem, a ne bi trebalo jer kvalitet teži nuli! 😆 Inače volim i špansku ESC pesmu iz 2007.

DRUGO POLUFINALE

:es: Agoney - Más
Možda je kod mene problem, ali prenemažuće muške glasove ne mogu. Potpuno van muzike koju bih se inače usudio da poslušam. Negativan utisak.

:pt: Aurea - Busy (for me)
Veoma dobar glas i kvalitetna kompozicija. Ovu pesmu sam upamtio odavno sa drugog on-line takmičenja, i iako mi se dosta sviđa, eventualni bodovi bi došli više iz nekog respekta prema žanru i vokalu.

:fi: Bess - Kyyneleet Sateessa
Ovo meni skroz godi i sviđa mi se. Sasvim odmerena i fina (a kakva bi drugo bila) dens numera iz Finske. Ni premalo, ni previše, sve je dozirano, a zvuči kako treba.

:no: Borknagar - Voices
Ovo je jedan takav sever, da ne može postojati severnija i hladnija pesma od ove. Tema je itekako pogođena! Dobro ovo zvuči, a iskombinovano je toliko žanrova i sve što ja volim. Moram dodatno da podržim jer mi treba malo osveženja po ovako nenormalno vrelom danu.

:it: Coma_Cose - Malavita
Uh, kakvo iznenađenje! Nisam očekivao ovako nešto od njih, ali naprotiv, vrlo mi se sviđa. Hitično je i brzo ulazi u uši.

:it: Ermal Meta - Mediterraneo
Prava južna i mediteranska pesma i Ermal Meta drži svoj (visok) nivo. Odlična letnja numera i mislim da će ovde lepo proći.

:no: Gåte - Svik
O, da! Ovaj folklor je toliko severnjački, toliko dalek i egzotičan da ne može da me ne privuče, iako je na ivici divljaštva i horora. Volim, jer zamišljam da sam u nekoj takvoj bajci, ali sigurno je da ovo neće moći da izazove pozitivne reakcije kod većine ljudi.

:is: GusGus ft. Vök - Higher
I frontmen GusGus-a (Daniel) je bivši evrovizijski učesnik! Ako niste znali, on je predstavljao Island 1989. godine, nažalost sa nula poena. Ova pesma mi je super, kao i sve njegove.

:se: Jay-Jay Johanson - So Tell The Girls That I Am Back In Town
Ovo je izgleda obradio sopstvenu pesmu iz 90-ih koja je tada zvučala kao da je iz 60-ih, ali opet je imala svoj šmek. Neću da dozvolim da me njegov izgled nešto odbija - ovo je sasvim dobro i obrada je lepa.

:se: Kleerup ft. Marit Bergman - 3 AM
Nastavlja ovo polufinale u dobrom ritmu i finom elektropopu. Možda je u ovakvom nizu odličnih pesama ova za nijansu slabija, ali svakako vredi.

:it: Lacuna Coil - Our Truth
Rokaj samo! Nema puno ovakvo tvrdog zvuka tako da možeš da (zasluženo) zablistaš. Što je najjače, ovako nešto smo očekivali od severa, a nikako od juga (neki "severnjak" je izgleda dobio jug kao zadaću)!

:es: Lola Indigo - Las Solteras
Jeah, bič! Ne znam, zvuči mi isto kao i većina pesama ovog tipa, samo što je dobro što nema vulgarnosti. Ne vidim da se po nečemu izdvaja da bih je podigao na lestvici, iako cenim moderni aranžman i produkciju.

:se: September - Cry For You
Znam ovu pesmu, ali nisam baš fan. Doduše, podseća na neki raniji lepi period života, ali mi vuče na Cascadu koju ne volim. Za neki diskać i đuskać pak može fino da prođe, zašto da ne.

:es: Noelia Franco - En ruinas
Ova izuzetno simpatična pevačica mi je ulila nadu da će pesma biti lepa. I da, dok strofe ne privlače pažnju, ali refren je baš dobar i upečatljiv. Optimistički mi deluje i osvežavajuće.

:gr: Peggy Zina - Eimai kala
Ne leže mi nikako Grci sa ovog FSC-a. Ništa baš ne bih mogao da pohvalim i da mi se dopadne ovde, nažalost. Pride, zvuči kao neka 1998. godina (možda i jeste, ko zna).

:no: Ruben - Running
Klasična ambiciozna FSC pesma koja kao po nekom ustaljenom šablonu puca na visok plasman. OK mi je svakako, ali ne među najboljima u ovom polufinalu.

:dk: Saveus - Levitate me
Saveus neguje takav stil popa koji ima dobru prođu na FSC-u. Ovo mi leži više od prethodne dve njegove pesme, naročito od piskavog glasa u Dark vibrations. Strofe su mi izuzetno dobre i bolje su od refrena. Može proći!

:no: Sivert Høyem feat. Marie Munroe - My Thieving Heart
Veoma umirujuće posle više brzih numera. Pa ne verujem da je sada poslat Sivert koga sam gledao pre dve nedelje! 😃 Prava predivnoća od glasova i emocije u pesmi, izuzetno je lepo sve i dirljivo. Bravo!

:mt: The Travellers - Simili
Zarazno zvuči! Dobra mi je ova malteška pesma, a mora da ide i plus zato što je raritet i vidim u startu da mi jezik zvuči jako nepoznato, da ne mogu da ga povežem ni sa jednim sličnim. Nije uobičajena rok pesma i ne liči ni na šta meni poznato, tj. nije uopšte šablonska što mi se posebno dopada.

:se: Winona Oak - Piano in the sky
Dobra je Vinona, prava umetnica. Fina je pesma, emotivna, iako možda dođe malo kao zicer ovde. Boja glasa je prelepa, ali meni leže malo instrumentalnije pesme, iako ovde ne mogu da imam bilo kakvu zamerku.

Babyy se nada sa razbija kletvu kod Gildyy i da prolazi u finale po prvi puta u karijeri.

Evo plejlista i ovako za nas koji volimo da čujemo recap nakon što smo više puta preslušali pesme. :D

Ja koji sam ovo poslao Marku u pp da zacuvam negde i on jos ima zivaca da mi vrati ???

Ajmo ljudi šta ste se ućutali, pričajte malo.

Mislio sam da neću kačiti ovog puta semafore a kamoli komentare, ali vrućina i nespavanje i vaše mrtvilo na ovom fsc-u je učinilo svoje da ipak ispišem sve, iako se možda neki slični komentari vrte u par navrata jer je previše pesama odjednom za slušati 🚦
Sve u svemu skroz okej izdanje, ima da se probere par odličnih pesama 👌🏻

Prvo polufinale:

Adam Englund - Rödvinsläppar
- na prvo slušanje mi je bilo jako nebitno i neprimetno, ali kasnije je lepo leglo i onako okej je skroz ali ne obara sa nogu svakako i teško da može biti konkurentno za visok plasman, jbg
Ásgeir - Youth - skroz pristojno, volim ovakve stvari, samo je malo nepamtljivo nekako skroz pa odaje utisak nebitnoće ali ok
Barbara Tinoco - Ensina-me a voar - jedna od boljih stvari u ovom polufinalu, čak mi ni jezik ne smeta jer je prijatna pesma, kao i mačke na vizualu, skroz na mestu sve
Björk - Hyperballad - možda i najčudnija stvаr na celom izdanju, ovo će ljudima biti ili skroz top ili flop, meni je svakako zanimljivo i dobro jer je drugačije od svega i privlači pažnju i bravo za hrabrost
BRÍET - Hann er ekki þú - okej ali nekako mi je neupečatljivo sve, ne sećam se šta sam slušao
Diogo Piçarra - Vem Dançar Comigo - ima i dosta lepših balada na ovom izdanju ipak, u svakom slučaju je prijatna pesma ali ništa više od toga
Gaia - Estasi - dosta je bolje postala nakon više slušanja ali verovatno nedovoljno za poene ako sam u ovom polufinalu, mada nikad se ne zna
Gonzalo Hermida - Misteriosa - meni je ovo fino, nije da obara sa nogu ali je baš gotivan vajb pesme
Holden - Randagi - zanimljivo skroz, trebalo bi sigurno ući u finale a za dalje zavisi od ostatka konkurencije koja prođe
Julie Bergan - Kiss me better - jedna od mojih par favorita na celom izdanju, nadam se da ulazi u top5 makar, nebitno koje mesto, baš mi je super sve oko ove pesme
Kream - Sweat. - sve isto kao i za pesmu pre ove, jedna od meni najdražih i nadam se da završava pri vrhu u finalu jer zaslužuje to, što je više slušam sve je zaraznija
LIAMOO, Klara Hammarström – Guld, svett & tårar - sviđa mi se i pokupiće dosta poena od nekih forumaša sigurno, samo mi je više nekako kao navijačka nego takmičarska možda
Madame - Aranciata - smorilo me malo, imam utisak da ima milion ovakvih, niti sam zapamtio nešto posebno
Neea River - Cyanide - finale je neminovno za nju i prva polovina tabele ali ne previsoko baš, u svakom slučaju interesantno i sve pohvale
Outlandish - Locura - odudara od ostalog do sada, zanimljivo je, nema puno zamerki ali nije nešto što preterano volim lično, što ne znači da ne bi bilo poena ako sam ovo polufinale
Raffaella Carrà - Pedro - onaj rakun me je smorio i ja lično ništa ne vidim toliko posebno u ovoj pesmi zbog čega je bila toliki hit, šteta što će nekome verovatno zauzeti mesto u finalu
Santi Francesi - occhi tristi - još jedna u nizu pesama koje su okej i nema konkretnih zamerki ali su prosto nebitne i neupečatljive i nekonkretne trenutno
Scarlet Pleasure - What a life - e ovo je već bolje i upečatljivije i ima svoj pečat iako nije savršeno skroz ali je na mestu i prija mi taman
Stan - Tora lipo - imam utisak kao da slušam neku našu pesmu tj da ima i naša verzija ove pesme, lepo je ali nije mi mesto ovome ovde baš nekako, ne znam
Upa Dance - Morenita - okej je ali nešto me i ne vozi ovo sada, onako prosek neki za kraj polufinala

Drugo polufinale:

Agoney - Más - finale zagarantovano, nemam puno zamerki skoro sve je okej, možda ne za skroz sami vrh ali je sve na mestu ovde i super je za otvaranje drugog polufinala
Aurea - Busy (for me) - nemam nešto loše da kažem, ali mi trenutno ovo ne leži i zato me malo smara i eto tako nebitna mi trenutno, sorry, ali to ne znači da je loša
Bess - Kyyneleet Sateessa - ništa se previše posebno ne ističe ovde, ne znam za šta da se uhvatim, bila pa prošla samo
Borknagar - Voices - e ovo je nešto slično onome što volim i što mi prija, odlična stvar i nadam se da će lepo proći
Coma_Cose - MALAVITA - ponekad sam alergičan na ove sladunjave italijanske pesme (osim ako je baš dobra kao poneka) pogotovo nakon ovogodišnjeg esc-a i one overrated persone, od mene jedno veliko Ne zbog toga
Ermal Meta - Mediterraneo - ništa posebno, čak mi ni letnji vajb više ne prija, dajte mi nešto hladnije, idemo dalje
Gåte - Svik - bolja im je pesma sa ovogodišnjeg esc-a od ove, ali zanimljivo je skroz i drugačije, tako da može može
GusGus ft. Vök - Higher - okej je sve, korektno sasvim, tip pesme koja će skupiti dosta poena tako što će od dosta ljudi dobiti sitnije poene, što je odlično svakako
Jay-Jay Johanson - So Tell The Girls That I Am Back In Town - okej, ne obara ništa sa nogu nego eto okej, ako bih bio u ovom pf možda bilo bi oko granice za poene, ali u finalu teško
Kleerup ft. Marit Bergman - 3 AM - ovde mi je sve smarački malo i ne sviđa mi se prosto, može to i bolje ipak
Lacuna Coil - Our truth - ovo se dosta izdvaja u ovom polufinalu, kapiram da će i na kraju nakupiti dosta poena jer je retka tog tipa sada, za mene je odlična i sve pohvale za onog ko ju je pronašao
Lola Indigo - Las Solteras - ne znam, nešto me nervira ova pesma, ne bih voleo da je slušam i u finalu
September - Cry for you - lepa okej pesmica, može da prođe lepo ali ne previše konkurentna možda, sve u svemu kakvih ima super je i zaslužuje finale
Noelia Franco - En ruinas - lošija mi je od ove pre nje tj manje mi je legla posle nje, nemam nešto previše loše ali prosto eto, nije preterano za mene
Peggy Zina - Eimai kala - u pravu je bio Bebi ili ko je već napisao, DM sat haha, ma ima i naša verzija ove pesme ali mi je blokirao mozak da se setim sad koja je, gotivno mi je ovo sve u svemu, ali ne verujem da bi dobila poene ako sam u ovom polufinalu, a u finalu tek
Ruben - Running - u i ovo mi je super leglo i izdvaja mi se za sada u ovom polufinalu, bez zamerki sam za sada i sa ukusom je skroz
Saveus - Levitate me - lepa pesmica, imam utisak da sam je i ranije čuo ali ne sećam se gde, ništa preterano spec ali je skroz na mestu
Sivert Høyem feat. Marie Munroe - My Thieving Heart - malo me smorila jer se odužila, onako, okej je ali me iscrpela previše, penzionerski vajb mi daje
The Travellers - Simili - u i ovo mi je isto baš lepo leglo, u finale sigurno prolazi a i posle može lepo proći, super stvar skroz
Winona Oak - Piano in the sky - korektna balada kakva uvek dobro prođe na fsc-u, ima i boljih od nje možda, ali kapiram da će fino proći, dobra je

Posjetnici idu tek za dva dana.

Za sad je glasalo 14/40. U prvom polufinalu su glasači nešto aktivniji.

Još uvijek imamo jednu pjesmu s nulom. :(

Teže je imati nulu do kraja glasanja nego pobediti na Fsc-u.

Back