me Crna Gora 2026

Poslušao sam onaj video sve zajendo od pre par sekundi i samo su me Tamara i Temperatura zainteresovale.
Sad slušam Tamaru i vidim da je Boris Subotić, što me i ne čudi je totalno 2018 kodirano. Temperatura mi je top, realno bi mi i na PZEu bila među favoritima.

Laura mi je kul pesmica, ali Rhythm Boy refren je pakao.

Odsušao sam sve pesme. Nije neki spektakl od NF-a, ali iskreno, nije ni toliko loš izbor koliko sam očekivao. Nema očiglednog favorita, ali ima par solidnih pesama i generalno je bolji izbor od prošlogodišnjeg.

Ipak, mislim da je budžet i dalje ogromna prepreka za CG kada je finale u pitanju. A čak i da to zanemarimo, teško mi je da zamislim da mogu da sklope ambiciozan i talentovan kreativni tim koji bi osmislio konkurentan evrovizijski nastup…

Moj top 3:

1. LANA X ĐORĐE – Temperatura
Zarazno i zabavno.

2. Majda Božović – Ipak smo ljudi
Inače ne podnosim minimalističke balade sa klavirom, ali ovo je onaj 1 u 100 slučaj kada mi se sviđa. Melodija je nekako baš lepa.

3. Baryak – Minerva
Slabije od prošlogodišnje, malo messy i neobične strukture za festival, ali i dalje sasvim solidno.

A sad što se tiče najkonkutentnijih pesama:

Tamara Živković – Nova Zora
Izgleda da sam u manjini, ali meni je ovo meh. Kao slabija verzija Vukejle sa PZE25. Prilično standardna i predvidiva festivalska pop pesma bez nekih iznenađenja. Šablonska, sigurica, ali nije mi pamtljiva. Nisam uspeo da zapamtim melodiju posle nekoliko slušanja. Produkcija je čista i moderna, ali miks je malo ravan i fali neki instrument ili detalj koji bi dao teksturu i emociju. Tekst je kliše, pun opštih mesta i malo izlizane tematike o osnaživanju žena koju ćemo imati u bar još 5 ili 6 pesama ove sezone. Vokal je solidan, ali pesma zavisi više od produkcije nego od interpretacije.

LANA X ĐORĐE – Temperatura
Meni lično najbolja na ovom izdanju, mada ima slične nedostatke kao “Nova Zora”. Produkcija je sasvim solidna, čist miks, moderni sintovi, sve lepo legne. Energija i tempo u refrenu su super i pesma vrlo lako ulazi u uvo. Hitična je.

Ali…nije ni ova pesma preterano originalna. Ne postoji neki wow momenat koji bi ovu pesmu izdvojio na Evroviziji i drugi minut pesme je praznjikav. Osim toga je i naravno emotivno plitka. Takođe, nemam pojma kako će ovo izgledati uživo, deluje kao hot mess u najavi. Posebno me zanima kako i koliko će ovaj dečko Đorđe uopšte biti deo nastupa.

Sve u svemu, solidan izbor, ali može svašta da se desi. Ovo je NF gde je 400–500 glasova dovoljno da neko pobedi kod publike, tako da ako se nekom baš ide u Beč, vrlo je lako mobilisati glasačko telo i izraelisati televote. Vidim Nena Murića i Luku Radovića kao potencijalne “favorite iz senke” i učesnike koji bi mogli da pomrse konce. Luka zbog toga što je ovo možda nešto što će se dopasti crnogorskoj publici, a Nena zbog toga što se već angažovao oko kupovine pregleda + će dobro proći kod žirija.

Kupovala je i Milena preglede prosle godine pa je imala najslabiji televote. Inace, za finale se skroz slazem sa @Regulus. Nedostatak novca + nedostatak kreativnosti dovode do toga da pesma sama po sebi mora biti jako dobra pa da se istolerise eventualni slabiji nastup.

Kupovina pregleda ne služi ničemu drugom nego da se ishajpuje beznačajna pesma. Bukvalno Sizifov posao, obzirom da na kraju nema apsolutno nikakvog uticaja na ishod.

Kupovala je i Milena preglede prosle godine pa je imala najslabiji televote.
Svestan sam toga, ali očigledno ima slučajeva kad malverzacije budu uspešne. Recimo Princ koji je prošle godine masovno kupovao preglede i na taj način se veštački istakao kao jedan od favorita. Skoro svi strani fanovi koji su reagovali na PZE25 pesme su reagovali na one sa najviše pregleda i gotovo uvek bi u komentarima ljudi skretali pažnju na to da Princ zapravo kupuje preglede i da je trebalo da reaguju na druge izvođače. Tako se nekako uvukao u kolektivnu svest kao jedan od favorita. Lažni hajp, uz potop većine favorita (Mimi, Tam i Vukejle) je bio dovoljan za 3. mesto kod domaće publike.

Ne kažem da će se isto desiti sa Nenom, on mi je samo prvi pao na pamet kao muljator, ali verovatno ne postoji država u kojoj je lakše namestiti televote od Crne Gore. Zbog toga me nijedan scenario ne bi iznenadio, možda pobedi neko totalno levi.

Last edited:
Princ nije kupovao preglede već sponzorisao pesmu.

Razlika između kupovine i sponzorisanja je ogromna. U prvom slučaju su pregledi fejk (najčešće neki azijski) i naglo skaču, dok se u drugom slučaju povećavaju postepeno u vremenu dok to sponzorstvo traje (tipa 48h, 7 dana..)

Princ je besramno kupovao preglede I 2023. i 2025. znači nemojmo se lagati, i sam je sebe svrstavao u favorite kad to uopšte nije bio. Namazan i premazan je svim bojama, i to ga je jedino i dovelo do pobede.

Nadam se da ovde neće biti nikakvih malverzacija, i nije mi jasno ni zašto se to radi, ako vidiš da ti pesma ne prolazi, zašto je guraš?? Da bi lizao patos na Evroviziji??

Počinje pomalo da me radi "Nova zora". Ne mogu da vizualizujem nastup za to i teško je predvideti da li Tamara ima energije da iznese to, a ako uspe onda može da bude vrlo dobro.

"Temperatura" ne još, jako IDJ show filer vajb po meni.

"Rhythm Boy" u trojcu tih domaćih bopova muzički možda i najkeči, ali mora tekst da se menja. JESC je sada, ne u maju.

Inače "Minerva" grower, opasno dobar progressive rok za domaće prilike. Možda mogu da uzmu tvt opet na konto toga što su bend i kontam da imaju puno poznanika koji bi glasali u maloj CG 😂

Sad se zapravo jos vise postavlja pitanje zasto Milena nije lepo kupil

Nevjerovatno je da neko ko je ipak malo poznatiji izvodjac dobije samo 49 sms glasova. Pobogu, pa ni familija nije glasala za nju.

Takodje, slazem se sa nekim da bi Neno mogao dobiti mozda 12 od publike.
Prosle godine je Baryak dobio 12 sa 476 (tako nesto) sms glasova. Bila je bas opsta nezainteresovanost za montesong, vidjecemo ove godine.
Mislim da ce se tu po tom pitanju angazovati i Lana&Djordje. Luka ce dobiti mnogo samo ako ljudi ovako budu glasali, ne vjerujem da ce se o nesto puno organizovati.

Vidjecemo i te online glasove kao i glasove zirija. Ovako na prvu, Djurdja dobija ziri, Tamara online a Neno/Lana ili Luka publiku.
Dobija neko ko bude najvise priblizan na sva tri fronta. Neki cg Princ. 😁

Last edited:
Има ли гласања на оном евроскорборду?

Што се стримова тиче, чини ми се да Тамара води

Biće 5 članova žirija, a glasovi televotinga i online glasovi će se sabrati.Ukoliko dvije pjesme budu imale isti broj bodova prednost će imati ona koja dobije više glasova publike.

Baš su većinom nekako neubedljivi i mlaki u ovim intervjuima. Ne znam da li je do jutarnjeg termina, ali prosto ne povezujem energije pesama i izvođača.

Znači sigurno neće biti žiri iz svih ex yu zemalja.Mada meni je ipak realnije da žiri bude iz te zemlje.Mislim prošle godine Hari nije ni došao, a Tijana pogrešno upisala bodove.

A za Nena Murića mislim da on vrlo lako može da ima najviše online glasova jer on ipak živi u BiH, pa će se više na to dati nego na televoting.

Back