Odsušao sam sve pesme. Nije neki spektakl od NF-a, ali iskreno, nije ni toliko loš izbor koliko sam očekivao. Nema očiglednog favorita, ali ima par solidnih pesama i generalno je bolji izbor od prošlogodišnjeg.
Ipak, mislim da je budžet i dalje ogromna prepreka za CG kada je finale u pitanju. A čak i da to zanemarimo, teško mi je da zamislim da mogu da sklope ambiciozan i talentovan kreativni tim koji bi osmislio konkurentan evrovizijski nastup…
Moj top 3:
1. LANA X ĐORĐE – Temperatura
Zarazno i zabavno.
2. Majda Božović – Ipak smo ljudi
Inače ne podnosim minimalističke balade sa klavirom, ali ovo je onaj 1 u 100 slučaj kada mi se sviđa. Melodija je nekako baš lepa.
3. Baryak – Minerva
Slabije od prošlogodišnje, malo messy i neobične strukture za festival, ali i dalje sasvim solidno.
A sad što se tiče najkonkutentnijih pesama:
Tamara Živković – Nova Zora
Izgleda da sam u manjini, ali meni je ovo meh. Kao slabija verzija Vukejle sa PZE25. Prilično standardna i predvidiva festivalska pop pesma bez nekih iznenađenja. Šablonska, sigurica, ali nije mi pamtljiva. Nisam uspeo da zapamtim melodiju posle nekoliko slušanja. Produkcija je čista i moderna, ali miks je malo ravan i fali neki instrument ili detalj koji bi dao teksturu i emociju. Tekst je kliše, pun opštih mesta i malo izlizane tematike o osnaživanju žena koju ćemo imati u bar još 5 ili 6 pesama ove sezone. Vokal je solidan, ali pesma zavisi više od produkcije nego od interpretacije.
LANA X ĐORĐE – Temperatura
Meni lično najbolja na ovom izdanju, mada ima slične nedostatke kao “Nova Zora”. Produkcija je sasvim solidna, čist miks, moderni sintovi, sve lepo legne. Energija i tempo u refrenu su super i pesma vrlo lako ulazi u uvo. Hitična je.
Ali…nije ni ova pesma preterano originalna. Ne postoji neki wow momenat koji bi ovu pesmu izdvojio na Evroviziji i drugi minut pesme je praznjikav. Osim toga je i naravno emotivno plitka. Takođe, nemam pojma kako će ovo izgledati uživo, deluje kao hot mess u najavi. Posebno me zanima kako i koliko će ovaj dečko Đorđe uopšte biti deo nastupa.
Sve u svemu, solidan izbor, ali može svašta da se desi. Ovo je NF gde je 400–500 glasova dovoljno da neko pobedi kod publike, tako da ako se nekom baš ide u Beč, vrlo je lako mobilisati glasačko telo i izraelisati televote. Vidim Nena Murića i Luku Radovića kao potencijalne “favorite iz senke” i učesnike koji bi mogli da pomrse konce. Luka zbog toga što je ovo možda nešto što će se dopasti crnogorskoj publici, a Nena zbog toga što se već angažovao oko kupovine pregleda + će dobro proći kod žirija.