ESC 2024 – Malme, Švedska: opšte, arena, grafika, scena

Gigovska Martija ili Lina definitivno. Ili od muških ima jedan mali što je bio u zvezdicama mislim da se Trajče zove, kida dete kako peva. Samo ne znam da li se i dalje bavi muzikom. Video sam da do 11. oktobra mora izaći konačna lista učesnica. Ima vremena još da Crna Gora odluči.

Izgleda da posledice rata vise oseca Poljska nego Ukrajina hahaha....nema je da potvrdi svoje ucesce

• Angry
Reactions: Mrm
Poljska iskazivanjem svoje uloge kao ponizne sluskinje prikriva vesto svoju nameru u ovom ratu. Tako da Poljacima bi mogla Evrovizija biti u drugom planu ove godine.

• Angry
Reactions: Mrm
Mislim da u predstojećoj deceniji neće biti nekih novih pobjednika kada je riječ o državama koje nikad do sad nisu trijumfovale, u zadnje vrijeme jednostavno se sve vrti oko Svetog Trojstva (Italija, Ukrajina i Švedska), jeziv je podatak da u posljednjih 8 godina čak 4 pobjede su odnijele Ukrajina i Švedska (svaka po dvije) dok preostale 4 se odnose na druge zemlje...

Prosto, ova 3 spomenuta powehouse-a godinama ne silaze sa vrha tabele (za neke zasluženo, za neke ne, u to sad neću ulaziti), imamo Ukrajinu koja je terminator u televotingu a Švedska jury queen dok Italijani šta god da pošalju cijela Evropa svrši i to je tako, da se ne lažemo.

Rekao bih da bi im Finska mogla parirati i prva mi je na ''listi čekanja'' mogućih pobjednika u bliskoj budućnosti sudeći po skorašnjim plasmanima i po kvalitetu nacionalnog izbora, vjerovatno će apetiti još više porasti nakon ovogodišnjeg 2. mjesta, nekako osjećam da bi ubrzo mogli opet ''ići'' u Helsinki, Norvešku bih isto tu ubacio jer se i oni trude a rezultati svakako ne izostaju i kao treću bih naveo Španiju, pravo da kažem ne znam zbog čega ali imam feeling da će do kraja ove dekade biti domaćini a i konačno su se malo trgli i pametnije biraju pjesme.

Takođe, Estonija i Litvanija imaju solidne domaće selekcije i mogu ih zamisliti sa kompozicijom koja pobjeđuje po žiriju ali za televoting nekog potencijala baš i nemaju (da, znam za litvansku dijasporu ali realno nije baš da su ošurili sa The Roop-om kao što se očekivalo, totalni prosjek), Portugal je uvijek interesantan pa mi je moguća neka Sobralova reinkarnacija koja će kontinent oboriti s nogu i to je to otprilike, pri tom naravno ne isključujem mogućnost da već iduće godine neko iznenadi, tipa Jermenija sa nekom brutalom i osvoji tako da ostavljam prostora za sve. 🤓

Ako ne učestvuju, manje će se pričati u Evropi o njihovoj katoličkoj džamahiriji, i lakše ćemo da zaboravimo da tamošnji režim ubija žene poput Izabele Sajbor.

https://www.nytimes.com/2022/06/12/world/europe/poland-abortion-ban.html
O Bože... Bukvalno suze na oči da ti natera. Religija i vera nisu isto. Vera je duhovni pokretač, religija je milenijumski generator podela. Oni maltene u 21.veku imaju inkviziciju.

I da, nisu potvrdili ali učestvovaće. Zemlja ne mora javno da potvrdi.

Pa zar nije abortus zabranjen i na Malti, nešto su menjali samo ako je život žene ugrožen. U Hrvatskoj sve više lekara se poziva na prigovor savesti...

Jeste i na Malti.
Tamo (i u Andori) je čak problem intervencija za vanmateričnu trudnoću, potrebna je posebna procedura, da se lekari osiguraju da ne čine krivično delo abortusa.

Jedino se na Malti hvale što im (po njihovim statistikama khhm) niko nije umro već više od 10 godina.
Komplikacije i rezultujuće invaliditete ne spominju.

Problem sa tim zakonima "ako je život žene ugrožen" je da se čak i u slučaju neodržive trudnoće (recimo zbog odvajanja posteljice, ili zbog urođenog sindroma ploda kao u slučaju Izabele Sajbor) čeka ili da prestanu otkucaji ploda ili da žena zaista dobije sepsu, jer se tek sepsa smatra ugroženim životom.

Šteta što 30% žena sa sepsom stvarno umre.

Slučaj koji je promenio zakon u Irskoj:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Death_of_Savita_Halappanavar

Back