Mislim da u predstojećoj deceniji neće biti nekih novih pobjednika kada je riječ o državama koje nikad do sad nisu trijumfovale, u zadnje vrijeme jednostavno se sve vrti oko Svetog Trojstva (Italija, Ukrajina i Švedska), jeziv je podatak da u posljednjih 8 godina čak 4 pobjede su odnijele Ukrajina i Švedska (svaka po dvije) dok preostale 4 se odnose na druge zemlje...
Prosto, ova 3 spomenuta powehouse-a godinama ne silaze sa vrha tabele (za neke zasluženo, za neke ne, u to sad neću ulaziti), imamo Ukrajinu koja je terminator u televotingu a Švedska jury queen dok Italijani šta god da pošalju cijela Evropa svrši i to je tako, da se ne lažemo.
Rekao bih da bi im Finska mogla parirati i prva mi je na ''listi čekanja'' mogućih pobjednika u bliskoj budućnosti sudeći po skorašnjim plasmanima i po kvalitetu nacionalnog izbora, vjerovatno će apetiti još više porasti nakon ovogodišnjeg 2. mjesta, nekako osjećam da bi ubrzo mogli opet ''ići'' u Helsinki, Norvešku bih isto tu ubacio jer se i oni trude a rezultati svakako ne izostaju i kao treću bih naveo Španiju, pravo da kažem ne znam zbog čega ali imam feeling da će do kraja ove dekade biti domaćini a i konačno su se malo trgli i pametnije biraju pjesme.
Takođe, Estonija i Litvanija imaju solidne domaće selekcije i mogu ih zamisliti sa kompozicijom koja pobjeđuje po žiriju ali za televoting nekog potencijala baš i nemaju (da, znam za litvansku dijasporu ali realno nije baš da su ošurili sa The Roop-om kao što se očekivalo, totalni prosjek), Portugal je uvijek interesantan pa mi je moguća neka Sobralova reinkarnacija koja će kontinent oboriti s nogu i to je to otprilike, pri tom naravno ne isključujem mogućnost da već iduće godine neko iznenadi, tipa Jermenija sa nekom brutalom i osvoji tako da ostavljam prostora za sve.