md Moldavija 2022: Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov - Trenulețul

Moldavija

MilanB

Ekspert
Joined
5 Feb 2022
Messages
692
Points
98
@rintintin
Rekao bih da je po malo od oba. Ta težnja za ujedinjenjem sa Rumunijom postoji jako dugo. Ali i jako dugo postoji otpor velikog dela stanovništa (uglavnom Rusa i Gagauza, pa i Bugara) toj ideji. Tako da je ovo delom i mala provokacija tom delu stanovništa, ali nesumljivo da delom jeste i EU pamflet.
Morao bih i da te ispravim oko postojanja dileme vezane za naziv jezika. Dilema kod onih kojima je to maternji jezik zapravo i nema, teško da će neko ko je Moldavac reći da govori moldavski, već će reći rumunski jezik. U školama se predmet zove rumunski jezik i književnost. Ali sa druge strane rusko stanovništo će vrlo redovno reći da je to moldavski jezik... što je sa jedne strane i jadno, zato što oni za sve ove godine od nezavisnosti taj jezik nisu naučili da govore ili ne žele da ga govore.
 

rintintin

Ekspert
Joined
7 Feb 2022
Messages
1,456
Points
118
Moldavija je istorijska rumunska zemlja i područje gde se formirala rumunska nacija. Ne znam zašto se to uopšte dovodi u pitanje.
Ma naravno, pa oko njihove neupitne usmerenosti na Rumuniju se svi slažemo, nije se konkretno to dovelo u pitanje.

@MilanB Aha, jasno, ja sam čitao ranije zapravo o nekim više lingvističkim raspravama gde se uopšte diskutuje pojam "moldavskog" jezika, baš u tom kontekstu da se to relativno obesmišljava i da to zapravo jeste jelte rumunski, pa mi je zadelovalo da na nekom institucionalnom i političkom nivou možda postoje neke težnje ka "moldavizaciji" jezika (čim lingvisti kao nešto reaguju). Ali nisam znao da to svakako ni izbliza nije slučaj, hvala što si potvrdio tu jezičku situaciju onako kako mi je zapravo i delovala, mislim, i napisah u svom ranijem postu da je to prosto rumunski.
Znači, ako sam razumeo, nije toliko do samog Pridnjestovlja, koliko do davanja do znanja tj. potvrđivanja tim ostalim manjinama šta je bila i biće neka težnja moldavskog naroda. Jedino, priznajem, nije mi delovalo toliko da je sama pesma izvorno po sebi neka specijalna pro-EU simbolika, s obzirom da mi se čini da su je odabrali pre nego što je krenuo napad na Ukrajinu, a posebno pre nego što je uopšte krenulo da se priča da bi se sukobi hipotetički mogli proširiti na Pridnjestovlje i/ili Moldaviju. Ali, napisah već pre, razumem da se sada i to značenje daje pesmi.
 

MilanB

Ekspert
Joined
5 Feb 2022
Messages
692
Points
98
Upravo to, više je to mala provokacija ostalim nacijama u zemlji, a dodatno tome dobrinosi i što je pevač Zdob și zduba Rus po nacionalnosti.
Koliko znam pesma nije bila ni rađena za ESC, već je odluka o prijavljivanju iste za ESC došla naknadno. Naravno, zbog aktuelne situacije oko Ukrajine i samog apliciranja Moldavije za EU, tekst automatski dobija i drugačiju konotaciju, mada mislim da nije to bila prvobitna namera.
 

Ro97

Ekspert
Joined
4 Feb 2022
Messages
926
Points
98
Ovi da pjevaju o tome kako se pas posrao na cestu i da od toga naprave dernek i kolo, prošli bi, zbilja su čudo
 

Scooby

Ekspert
Joined
4 Feb 2022
Messages
460
Points
98
Oni su baš imali sreće pa su upali u ovo polufinale sa gomilom balada i parastosa
 

Majsta94

Ekspert
OGAE član
Joined
4 Feb 2022
Messages
891
Points
98
Očekivano prošli, ali nisu zauzeli mjesto nikome za koga sam baš navijao pa mi nije ni žao toliko
 

Mrm

Ekspert
Joined
13 Feb 2022
Messages
1,538
Points
118
Obožavaju ovo ovde, i meni je sasvim ok, ali mi da smo poslali popljuvali bi nas.. Haha 🤣
 

Djole89

Ekspert
Joined
12 Feb 2022
Messages
570
Points
93
Od ovog ishoda sam zapravo najviše strahovao, ali ovo je tako televote materijal, tako da sam i očekivao. No dobro, mora se neka pesma iskoristiti za piš pauzu i u finalu.
 

Filhy

Ekspert
Joined
4 Feb 2022
Messages
438
Points
98
Oni su baš imali sreće pa su upali u ovo polufinale sa gomilom balada i parastosa
A zašto onda tu sreću nisu iskoristile dinamične pesme iz Albanije, Austrije, Letonije, Bugarske i Danske?
Nikako se ne bih složio sa ovim jer su, sem njih i Norveške, eventualno Ukrajine, sve ostale balade prošle u finale. Svakako su se istakli i smatram da bi bez ikakvog problema prošli i iz drugog polufinala.
 
  • Like
Reactions: Mrm

Nemanja97

Veteran
Joined
10 Apr 2022
Messages
386
Points
68
Evo od samog jutra svi u mojoj okolini pricaju o Moldaviji. Svi je pustaju. Svi odusevljeni, ljudi koji su je sinoc prvi put culi. Ne bi me iznenadilo sada da ovo zavrsi jako visoko u finalu.
 

leeethium

Ekspert
Joined
4 Mar 2022
Messages
424
Points
98
Moldavci ako pobede garant će neko drugi organizovati, nema šanse da će oni uspeti sve to da odrade.
 

inga

Ekspert
Joined
7 Mar 2022
Messages
384
Points
98
Moldavija lagano top 10, publika ima ovo da izglasa do besvesti
 
Top