Ostali sportovi

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
Joined
30 Jan 2022
Messages
7,995
Points
118
U ovoj temi diskutujemo o sportovima koji nemaju zasebne teme.
 
Pre svega, ovu temu bih iskoristio za atletiku gde sve vise nasih mladih atleticara ostvaruju zapazene rezultate.
Sad na SP za juniore U20 u Kolumbiji, kopljasica Andrijana Vilagos sa 17 godina odnela ubedljivu pobedu gde joj je malo falilo da obori svetski rekord. Neverovatno koliko brzo napreduje i sad na EP za seniore ima priliku da testira sebe i u toj konkurenciji. Nakon Sandre Perkovic (kojoj se divim i pratim je jos od juniorskih dana), mozda budemo imali nekog dominantnog sa ovog prostora.
Pored nje, veceras Angelina Topic (17) ima priliku da osvoji medalju posto u ovoj konkurenciji ima najbolji rezultat u godini sa 196 cm koji je respektabilan i u seniorskoj konkurenciji. Tu je i Zorana Rokavec koja ima rezultat od 188 cm.
Odlican rezultat je zabelezio i Bogdan Vidojkovic na trci 110 prepone, plasiravsi se u finale (7. mesto).

Generalno, ne ocekujem od ostali nasih mladih atleticara da osvajaju medalje, ali da konacno posle duzeg vremena da budemo "ozbiljnija" zemlja na atletskoj mapi. Za sada toliko. Kasnije cu posvetiti malo i o uspesima, buducim nadama u regionu.
 
Angelina Topić osvojila bronzanu medalju u skoku uvis sa preskočenih 1,93m. :)

Zlato je osvojila Estonka Brus sa preskočenih 1,95, dok se srebrom okitila Holanđanka Verman sa 1,93, ali iz manjeg broja pokušaja. Zorana Rokavec je u finalu završila takmičenje na desetom mestu, sa preskočenih 1,75 metara.
 
Jos jedna medalja za nju i nastavlja niz osvajanja medalja i sto je jos bitnije, nastavlja kontinuitet preskocenih visina preko 190 cm, sto je i u seniorskoj konkurenciji nije mala stvar. 👏 Dobar rezultat moze pokazati na EP koji je vec pocinje 15. avgusta.
Rokavec je podbacila, kod nje je problem sto nema taj kontinuitet dobrih skokova, ali mozemo se nadati da u dogledno vreme na najvecim smotrama imamo dve takmicarke u ovoj disciplini.

Kad vec pominjem EP, evo spiska atleticara i atleticarki koji su obezbedili normu:

Atleticarke:
IVANA VULETA dalj
MILICA GARDAŠEVIĆ dalj
ADRIANA VILAGOŠ koplje
ANGELINA TOPIĆ vis
ANJA LUKIĆ 100m pr
MILANA TIRNANIĆ 100m
DRAGANA TOMAŠEVIĆ disk

Atleticari:
ARMIN SINANČEVIĆ kugla
ASMIR KOLAŠINAC kugla
BOŠKO KIJANOVIĆ 400m
ELZAN BIBIĆ NOP 1500m/5000M
LAZAR ANIĆ dalj
STRAHINJA JOVANČEVIĆ dalj
LUKA TRGOVČEVIĆ 110m pr

Da li ce se svi odazvati, ne znam, ali dopada mi se sto ima dosta mladih atleticara. Dragana Tomasevic i u 40.-oj godini ima priliku da se takmici na nekom velikom takmicenju.
 
Juce je pocelo EP u plivanju i pre nekih manje od sat vremena, Filip Barna je ostvario 6. rezultat u pf-u na 100 m slobodno i plasirao se u finale. Nisam imao nikakva ocekivanja, eventualno pf-e i to je to. Ovo je sad odlican rezultat za nas.
Mlada nada bosanskog plivanja, Lana Pudar (16) se plasirala u pf-e na 50 m delfin, ali nije uspela da se kvalifikuje u finale. Jos ce se takmiciti u 100 i 200 m delfin.
 
Krece i EP u atletici i vec danas mozemo da se nadamo jednoj medalji. Sinancevic u bacanju kugle je bio najbolji u kvalifikacijama, a Kolasinac kao 11. se plasirao u finale. Njima se pridruzio i Filip Mihaljevic iz Hrvatske koji ce takodje da bude jedan od konkurenata za medalju. U finale se plasirao i Lazar Anic u skoku u dalj, a u pf-e na 100 m se plasirala Milana Tirnanic.
Vec jedna srebrna medalja za Hrvatsku. Za mene jedno prijatno iznenadjenje je ostvarila Matea Parlov Kostro u maratonu, gde je nisam video ni u TOP 10.

Danas na popodnevnom programu su Tomasevic, Perkovic (Hrv) i Tolj (Hrv) u kvalifikaciji disk, Bosko Kijanovic na 400m kvalifikacije.
 
PLIVANJE:
Lana Pudar iz BiH je osvojila bronzanu medalju na 100 m delfin i tako je osvojila svoju prvu medalju na jednom velikom seniorskom takmicenju. Ostalo joj je jos 200m.
Ostali nasi takmicari se nisu kvalifikovali u pf-e u svojim disciplinama.

ATLETIKA:
Tomasevic se nije kvalifikovala u finale, bila je 20. Perkovic i Tolju finalu. Kijanovic je uspeo direktno da se kvalifikuje u 1/2 finale sto je lep uspeh.
Nakon prve serije Sinancevic vodi, Kolasinac 7. Mihaljevic 5.
 
Na kraju Filip Mihaljević 1. sa 21.88, Armin Sinančević 2. (21.39) i Čeh Tomaš Stanek na 3. mestu sa daljinom 21.26. Svaka čast za Armina. Asmir Kolašinac je uspeo da prođe presek, ali dalje od 8. mesta nije mogao.

Pored njega Lazar Anić obezbedio finale u skoku u dalj.
 
У атлетици ме највише занима шта ће да ураде Вилагош и Топићка на свом сениорском дебију.
 
Sinoc do posla sam ispratio kraj bacanje kugle. Nadao sam se medalji, ali steta sto bacanje u kvalifikacijama (21.82 m) nije nastavio u finalu.

U kvalifikacijama u skoku u dalj, Milica Gardasevic direktno u finalu 3. sa 6.83 m uz licni rekord i Ivana Vuleta kao 4. sa skokom 6.67m.
Veceras Lazar Anic skace u finalu, Elzan Bibic na 5000 m i Tirnanic u pf-u na 100 m.

I ja isto cekam da vidim sta ce njih dve uraditi na seniorskom takmicenju. Nekom vecem uspehu ocekujem od Topic, jer ne desava se cesto u poslednje vreme da preskacu 2m.
 
Vilagoš u finalu koplja, sa 9. rezultatom u kvalifikacijama. Mada je pokazala i da je veoma mentalno jaka, pošto je krenula sa dva prestupa. Čitam da bi joj pobednički hitac sa juniorskog SP i ovde bio dovoljan za medalju, ali svaka joj čast svakako, sad samo bez pritiska, još mnogo toga je pred njom u narednim godinama.
 
Last edited:
Bravo za Lanu. Nisam gledao direktno, a i nisam ocekivao da moze do medalje. Jos zlatna. Nadam se da ce i ubuduce da pokaze svoj potencijal i da ovo nije slucajno.👏
Bravo i za Vilagos. Ocekivao sam da ce se plasirati u finale, ali ne ovako na tezi nacin. Inace, ove godine ima 3. rezultat medju finalistima. U buducnosti ocekujem da ce se razviti rivalstvo sa Grkinjom Tzengko Elina sa kojom se takmicila prosle godine na SP U20 i Grkinja je bila bolja, a ona u ovoj konkurenciji ima najbolji rezultat sezone.

Iz bivse juge sa medaljom moze da se pohvali i Slovenija; Tina Sutej u skoku s motkom osvojila je bronzanu sa skokom od 4.75 m.
U bacanju diska Tolj osvojila 6. mesto, a posebno mi drago za Sandru Perkovic koja hicem 67.95 m i za samo 8 cm osvojila svoju 6. uzastopnu medalju na EP. Tako je postala jedinstvena po tome, a njenu karijeru pratim jos od juniorskih dana. 👏
 
Ivana Vuleta postala evropska šampionka u skoku udalj, skočila 7,06m na EP u Minhenu :love:

 
Ivana je pokazala da je ipak peh zaustavio u Judzinu da osvoji medalju. Ovde je vec u prvoj seriji osigurala medalju i na kraju zlatnu.
Steta za Gardasevic sto nije ponovila rezultat iz kvalifikacija, jer je mogla da racuna na bronzanu.

Jos malo pa krece finale koplja i ukoliko Vilagos prebaci 60 m imace cemu da se nada i udje u borbu za medalju.

Angelina Topic je osigurala finale skoka u vis sa tri sigurna skoka. I ona ukoliko bude na svom nivou i preskoci 190cm, moze biti ozbiljan kandidat za medalju. Ona sutra nastupa.
 
62.01, svetska juniorska šampionka i evropska seniorska vicešampionka!!!! I to sa 17 godina.Ma bravo Adrijana. :D

Uz to najmlađa osvajačica medalje ikada.
 
Last edited:
Ona ima punih 18 godina (2004). Ali na koji nacin je osvojila srebrnu medalju. Najvise sam se pribojavao Spotakove, jer po ovakvom vremenu, situaciji, iskustvo moze da ima veliku prednost sto se i pokazalo u poslednjoj seriji. Vilagos je iz serije u seriju bila sve bolja i nadao sam se da ce moci da prestigne bar Madjaricu u poslednjoj seriji. I ovo sto je ona pokazala u poslednjoj seriji, tu mentalnu snagu koja igra bitnu ulogu, me je iznenadilo, pozitivno.
Prvo mesto je osvojila nesto starija Grkinja Tzengo (2002) koju sam spominjao kao buducu rivalku nasoj Vilagos. Za sada je dva puta pobedila na velikim takmicenjima.

Danas Topic (2005) skace i moze da postane najmladja osvajacica medalje. Dosta ce zavisiti od vremena, s obzirom da je kisovito.
 
Da, videla sam kasnije.

Angelina inače bronzana sa 193. A medalja i za Crnu Goru u ovoj disciplini, Marija Vuković druga sa 195, koliko ima i evropska šampionka Ukrajinka Jaroslava Mahučik.
 
Iskreno (kao sto sam pisao), nisam ocekivao, ali sam se nadao da mogu do medalje ukoliko bacaju, skacu na svom nivou.

Danas sam cuo, ali ne mogu da nadjem neku vest o tome na netu, da je Vilagos dobila poziv da 2. septembra ucestvuje na Dijamantskoj ligi u Briselu i da ce videti da li ce ucestvovati. Ako je tako, mislim da treba da prihvati, jer je to izuzetna cast kojoj je ukazano nakon ovog uspeha. Tzengo vec ima, cini mi se, dva ucesca. Svakako do tada ce imati vremena da se odmori i sumira utiske sta je uradila u poslednjih mesec dana.
 
Svakako bi trebalo da prihvati, ako je istina. Em što je velika čast, em što bi njoj koristilo da stiče iskustvo, ako ništa drugo.:) Vremena za odmor svakako će biti.
 
Back
Top