pt Portugalija 2025: NAPA - Deslocado

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
LAISPiu.png

RTP je potvrdio učešće Portugalije na Pesmi Evrovizije u Bazelu. Predstavnik će biti izabran na “Festivalu da Canção 2025”. Ponovo će biti 20 pesama u konkurenciji, od čega je 14 po pozivu RTP-a autorima, dok se 6 bira putem konkursa koji je otvoren do 15. oktobra.

Za tih šest mesta, mogu da konkurišu svi ljudi portugalske nacionalnosti, bez obzira odakle su, odnosno stanovnici Portugalije, uključujući i one drugih nacionalnosti, koji žive tamo. Prijave na konkurs se podnose putem onlajn forumara na https://media.rtp.pt/festivaldacancao/submissao-de-cancoes/.

14 autora po pozivu, dužni su da dostave pesme do 31. oktobra, do kada će selekciona komisija odabrati i 6 pristiglih na konkurs. Konačne verzije pesama koje će biti izvedene na festivalu, moraju se predati do 30. novembra. Ako bilo koji autor pošalje više pesama, najviše dve će biti odabrane.

59. izdanje festivala će se sastojati od dva polufinala sa po 10 pesama i finala sa 12 pesama (po 6 iz svakog polufinala), koji će se održati u februaru i martu 2025. U polufinalnim večerima, kombinacijom glasova žirija i publike, u odnosu 50%:50% najpre se bira 5 pesama, pri čemu u slučaju istog broja poena, prednost ima pesma koja je dobila više glasova žirija. Potom se poništavaju glasovi za preostalih 5 pesama i samo glasovima publike, bira još jedna koja će se plasirati u finale. U finalu glasaju publika i regionalni žiri sastavljen od predstavnika 5 regiona kontinentalne Portugalije i 2 autonomna (Madeira i Azori). Glasovi i publike i žirija se na kraju pretvaraju u evrovizijski sistem (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 poena), sabiraju, i pesma sa najvećim brojem poena odnosi pobedu. U slučaju jednakog broja poena, pobednik će biti pesma koja je dobila više glasova publike.

Pobedničkoj kompoziciji pripašće i novčana nagrada od €1500.

POBEDNIK: NAPA - Deslocado

Last edited:
Ja bih tako voleo neki fado da cujem od njih na ESCu. Obozavam Marizu, a o Amaliji Rodrigez da ne govorim, kraljici fado muzike.

Mariza gostuje u SC 5. decembra, eto ti prilika.

I Iolanda se vodi kao pevačica koja kombinuje pop sa elementima lokalnog zvuka. Sumnjam da će čista fado pesma otići na ESC, a ni na FdC ih nema u tako izvornom obliku (doduše dosta festivalskih pesama ima takav mix i prizvuk i meni je recimo to puno lepše nego čist fado, ma koliko autentičan bio).

Podela po polufinalima:

1. polufinale - 22. februar
  • Beato
  • Bluay
  • Capital da Bulgária
  • Jéssica Pina
  • JOSH
  • Marco Rodrigues
  • Margarida Campelo
  • Peculiar
  • Tiago Sampaio
  • Xico Gaiato
2. polufinale - 1. mart
  • A Cantadeira
  • Bombazine
  • Diana Vilarinho
  • Emmy Curl
  • EU.CLIDES
  • Fernando Daniel
  • HENKA
  • Inês Marques Lucas
  • Luca Argel
  • Os Napa

Od nebitne ESC nacije su se prometnuli u dobrog igrača. Uvijek su svoji i uglavnom im prolazi to, nije da mi uvijek sjednu njihove pjesme, ali potpuni respekt. 🙏

I meni njihove izabrane pesme uglavnom nisu zanimljive, naročito Black Mamba...kako je to prošlo u finale i zamalo ušlo u top 10 mi je misterija, ali ima fanove. Sobral isto, njegova pobeda mi je među lošijim izborima.

Maro i Iolanda sasvim zasluženo dobro prošle.

Joj ne znam. Sviđa mi se što guraju svoju priču i što pevaju na portugalskom, ali meni su njihove pesme uglavnom dosadne 😭 Jedina koja mi se sviđa u poslednjih 5 godina je Telemovèis, ali mi deluje kao da je ta pesma omražena.

Uf, otkad priželjkujem Fernanda za Portugal, nadam se da ima dobru pesmu. :love:

Izašle su pesme. Poslušajte ih klikom na naziv pesme.

1. polufinale - 22. februar
2. polufinale - 1. mart

Uf, Henka je odlična! Čitav rok bend u jednoj osobi

Di is es ti ar ou vaj, destroy u 😍

Fernando Daniel, moja FSC beba, nema lošu pesmu, ali mislim da nema šanse protiv Henke koja je stvarno pojela.

Back