ESC 2024 – Malme, Švedska: opšte, arena, grafika, scena

1. Polufinale, da nema kladionica rekao bih da sigirno ne prolaze Island, Moldavija, Australija i Finska. U principu Poljska mi je takodje jako loša ali prolazi zbog dijaspore, na žalost.
Finska mi je svakako najlošija pesma ovog polufinala i bottom 3 svih učesnika i što se same pesme a i što se nastupa tiče. Možda čak i najgora.
Kladionicama ne verujem posebno kad je ESC u pitanju jer su moćno i uspešno sredstvo manipulacije javnim mnjenjem i upornog forsiranje maltene istih zemalja iz godine u godinu pa čak i pre objava predstavnika i pesama.
 
Last edited:
Što se tiče neočekivanih ispadaka i prolazaka, sve zavisi šta je za koga začuđujuće a šta ne, sve će biti jasnije i sijaće drugačije kad otpočnu probe... 👀

Meni bi u prvom polufinalu Irska i Moldavija bili šokantni finalisti a šokantnih ispadača u ovom momentu i nemam, možda eto tipa Kipar i Finska.

Kod drugog polufinala shocking qualifiers iz ove perspektive Albanija i Letonija, shocking non-qualifiers Austrija i Belgija.

Dajem kredit svima da se dokažu na probama pa će od iduće sedmice ova polemika dobiti smisao, do tad ni neka (ne)popularna mišljenja ne mogu formirati kako treba lol.
 
Iz prvog polufinala u finale idu:

Hrvatska, Ukrajina, Srbija, Litvanija, Moldavija, Poljska, Luksemburg, Slovenija, Irska i Portugal.

Iz drugog polufinala u finale idu:

Švajcarska, Belgija, Holandija, Izrael, Estonija, Gruzija, Grčka, Albanija, Norveška, Jermenija.
 
Šta mislim da će se desiti (pre nastupa), poređani od pobednika polufinala do države sa najmanje poena:

PF1:

1. 🇭🇷
2. 🇺🇦
3. 🇫🇮
4. 🇱🇹
5. 🇮🇪
6. 🇵🇹
7. 🇱🇺
8. 🇵🇱
9. 🇷🇸
10. 🇸🇮
—————
11. 🇲🇩
12. 🇨🇾
13. 🇦🇺
14. 🇦🇿
15. 🇮🇸 (potencijalno 0 poena)

Hrvatska je logičan pobednik polufinala i gotovo izvesno pobeđuje kod publike i u finalu. Ne očekujem Karijinih 380 poena, ali nekih 300-350 sigurno.

Mislim da Irska ima potencijal da postane fan favorit nakon što pridobije dosta pažnje, vidim je kao jednu od pesama o kojoj će svi kežualci da pričaju.

Portugalija je malo potcenjena po mom mišljenju, mislim da će baš da se istakne kao jaka pesma u drugom delu polufinala. Imaju odličan žreb.

Poljska će se provući na konto dijaspore.

Kipar sam izbacio pošto prosto ne vidim scenario u kom prvih 7 država prođe u finale, to se nikad nije desilo.

Moldavija mi je najgora pesma i ove godine, ali sam ih stavio kao borderline, jer ne znam kakvom se crnom magijom bave, ali nekako uvek prođu dobro kod publike.


PF2:

1. 🇮🇱
2. 🇪🇪
3. 🇦🇹
4. 🇳🇱
5. 🇬🇷
6. 🇨🇭
7. 🇦🇲
8. 🇳🇴
9. 🇧🇪
10. 🇬🇪
—————
11. 🇦🇱
12. 🇩🇰
13. 🇲🇹
14. 🇸🇲
15. 🇱🇻
16. 🇨🇿

Ovde je dosta teže predvideti pobednika polufinala, mislim da bilo koja od top 6 država koje sam naveo može da pobedi u ovom polufinalu, ali sam se vodio logikom da će izraelska/ jevrejska zajednica širom Evrope i sveta glasati kao pomahnitala za ovu pesmu + očekujem i solidnu podršku od kežualaca zbog količine pažnje koju će Izrael generisati.

Estoniju vidim veoma visoko, fanovi su ih otpisali, jer ih je smorila pesma, ali setimo se reakcija kada je pesma tek izašla. Dugo se govorilo o ovoj pesmi kao potencijalnom pobedniku ili top 5 kod publike. Verujem da će kežualci da podivljaju i da će se ponoviti scenario sličan kao sa Moldavijom 2022, samo u manjoj meri.

Švajcarska je trenutni favorit na kladionicama i ja lično volim pesmu i voleo bih da pobedi, ali prosto ne vidim ovo kao tip pesme koji će privući publiku u ogromnim brojevima. Ako uporedimo preglede i slušanja u odnosu na neke druge favorite, Švajcarska baš znatno zaostaje. U finalu mislim da je maksimalni domet nekih 150 poena publike.

Mislim da Gruzija ima šansu da se konačno plasira u finale posle milion godina, jer je Nutsa izvanredna vokalno, ali će nastup biti odlučujući faktor.

San Marino nisam stavio na poslednje mesto samo iz razloga što će dobiti 10 ili 12 poena od Španije.

Albaniju sam stavio kao borderline, ukoliko neko poput Belgije ili Gruzije podlupi.
 
Last edited:
Pa prvih 7 pesama neće proći sigurno. Znači ispada ili Kipar ili Irska ili Poljska ili mi. Ja sam predvideo Kipar. Moguće da će 2 od ove 4 da ispadnu.
 
Moldavija je 2016. bila zadnja kod publike,a 2014. predzadnja.Meni su najveća enigma Australija i Slovenija.
 
Back
Top