rs Srbija 2024: Teya Dora - Ramonda

Pesme ovog tipa su u proslosti dobijale 100-150 poena žirija i ti smatras da ce Teya dobiti 30-40 poena ali i dalje zelis da verujes da je to zbog toga sto pesma nije na engleskom?

Sure Jan.

Moderna pop balada sa modernim nastupom u godini kada takvih praktično i nema ce dobiti 30 poena i naravno suludo je i pomisliti da je to zbog toga sto predstavlja Srbiju.
 
Kenan Thompson Popcorn GIF by Saturday Night Live

Planirao sam da gledam seriju, ali tema je 🔥
 
Meni se samo ne dopada narativ da postoji neka predrasuda prema nama na Evroviziji. Pesma sa kojom nas najviše upoređuju ove godine je Portugal, koji je još manje zapažen od nas.

Takođe imaju lepu sporiju baladu sa slojevitim tekstom, ali koliko vas na forumu biste glasali za nju ili je imate u top 10? Kako mi vidimo portugalsku pesmu koju ne razumemo, tako drugi vide Srbiju.
 
Pesme ovog tipa su u proslosti dobijale 100-150 poena žirija i ti smatras da ce Teya dobiti 30-40 poena ali i dalje zelis da verujes da je to zbog toga sto pesma nije na engleskom?

Sure Jan.

Moderna pop balada sa modernim nastupom u godini kada takvih praktično i nema ce dobiti 30 poena i naravno suludo je i pomisliti da je to zbog toga sto predstavlja Srbiju.
Okamova oštrica - obično je najjednostavnije objašnjenje koje zahteva najmanje hipoteza ili varijabli ono koje je istinito.

Ja pitam gde je dokaz da postoji predrasuda prema Srbiji na Evroviziji, kako je moguće da baš sve države imaju predrasude prema nama i kakav podsticaj mogu drugi narodi i članovi žirija da imaju da ignorišu Srbiju?
 
Pa ne dopada ti se jer je bolno da prihvatis da si diskriminisan na osnovu nacionalnog porekla pa se onda samozavaravas da nije zbog toga nego zbog ne znam čega.

Ali svako ima svoju tačku kada samoporicanje mora da prestane i verovatno ce za dobar deo srpskih fanova to biti ovogodisnje glasanje žirija.
 
Pa ne dopada ti se jer je bolno da prihvatis da si diskriminisan na osnovu nacionalnog porekla pa se onda samozavaravas da nije zbog toga nego zbog ne znam čega.

Ali svako ima svoju tačku kada samoporicanje mora da prestane i verovatno ce za dobar deo srpskih fanova to biti ovogodisnje glasanje žirija.
Pogrešna pretpostavka = pogrešan zaključak
 
Ja mislim da ćemo kod žirija negde otprilike proći kao Konstrakta, s tim što sada nema Crne Gore i Makedonije, tako da treba oduzeti tih 22 poena, a kod publike svakako slabije nego neki standard poput Hurricane ili Balkanike, ali zasigurno bolje nego Luke Black.
U finale najverovatnije prolazimo, ali opet ni tu nismo nažalost 100% sigurni. Kod nas su samo Ukrajina i Hrvatska zagarantovani finalisti i Litvanija i Finska vrlo verovatni, a svi ostali ćemo se klati. Island mislim da nema nikakve šanse. A Moldavija i Australija prilično teško.
 
Mislim da nama jeste pocetna pozicija losa samim tim sto smo to ko smo. I pritom moramo 3x vise da se trudimo u odnosu na neke drzave. Da li bi se usudili Svedsku da stave u prva 3 nastupa treci put za redom. Neko mora da bude zrtveno jagnje. Jedino sto se mi zaista trudimo poslednjih godina, pa izdrzimo to lomljenje koplja na nasim ledjima.
Mi smo kao onaj lik koga uvek tapkaju po ledjima u fazonu super si ti ali drugi put vise srece.
 
- Nije na engleskom
- Nije komercijalna
- Nije vokalno zahtevna kao neke bombastični je balade u prošlosti
- Neće ih biti briga da se raspitaju za značenje i simboliku pesme

Šta od toga nije pesma Salvadora Sobrala "Amor Pelos Dois" koja je pobedila i kod publike i kod zirija 2017.godine?
 
Ma najbolje je da snizimo kriterijume do srži i da se molimo iz godine u godinu da upadnemo u žirijev top 25 od 26 zemalja u finalu pa će tako ovdje moći da govore kako eto nismo potcijenjeni, bilo smo čak 25-i sa 20 poena. :love:

Pa i taj Portugal će proći bolje od nas kod žirija iako je pjesma takođe na maternjem ali znatno siromašnija produkcijski od naše i nastup će vjerovatno biti nešto sasvim bejzik, dakle nije samo stvar u tome što pjesma nije na engleskom (iako je i to jedan vid hendikepa, nama mogu u svemu naći zamjerku), poenta je u tome da je ova pjesma ispod radara najviše iz razloga zato što je iz Srbije jer da je tipa ukrajinska bila bi u igri za pobjedu, uporno se izmišljaju razlozi unaprijed koji bi opravdali potencijalno žirijevsko sakaćenje Srbije a opravdanja nema - ili će nas ocijeniti sa oko 100-tinjak bodova koliko su ranije dobijale žanrovski slične pjesme ili će se pokazati da nas svjesno urnišu.

RTS se za sad uopšte ne trudi da pjesmu malo promoviše po ex-yu državama koje ne učestvuju zarad mogućih ROW poena jer kao zemlja sa jednom od najvećih dijaspora u Evropi mogli bi fino prolaziti iz godine u godinu samo kad bi se neko tome htio posvetiti a razlog više je što ova pjesma ima univerzalno značenje za sve Srbe gdje god da žive, znači marketing ne postoji, ok simpica je obilaziti Botaničke bašte ali ovo je muzičko takmičenje a ne konkurs za najljepši evropski herbarijum... Takođe, u periodu kada na takmičenju dobar dio zemalja ispod žita se dobacuje žiri poenima mi nemamo nikakvu strategiju i idemo na slijepo pa šta bude biće, užas, dobro.
 
Da pokusam opet. Zasto se attach a nema attachment po objavi? 🥵
I meni se par puta desilo, posle Attach treba da sačekaš do kraja da ti se ispod poruke skroz učita prilog.
To nekad ume da potraje, pa ako postuješ pre nego što se učitalo, ne vidi se...
 
Last edited:
Zivo me zanima ovogodisnji epilog. Osecam da smo na raskrsnici puteva, konacno ce maske da padnu.
Tacno.

Bice tragikomicno da mi nesto kao analiziramo pesme na PZE25 i kao nekakve naše šatro šanse nakon sto Teya dobije 30 poena žirija.
 
RTS se za sad uopšte ne trudi da pjesmu malo promoviše po ex-yu državama koje ne učestvuju zarad mogućih ROW poena

Bez da misliš da te napadam, ali da li stvarno misliš da bi neko iz CG, BiH i MKD uzeo da glasa za bilo moju državu, (a da pritom nije evrovizijski fan, znači ono lokalac običan gledalac) s obzirom da ne učestvuju na takmičenju?
Jer glasanje za ROW nije besplatno, a koliko mi se čini glasa se preko app, što znači još više cimanja da bi se glasalo.
 
a šta je rešenje? rešenja nema.

Ukinuti PZE?
Mislim da je najveci srz problema kod nas to sto su se desavali veoma ozbiljni skandali 2000tih. I to je ono sto Srbiju razdvaja sa sjajnim rezultatim 2000tih, srednje losim rezultatima posle, Zeljko i Konstrakta, pa i Bojana su izuzetak. Mislim da oni uzastopni skandali, sudjenja, od 2005. pa na dalje...mislim da je tu nas nacionalni izbor izgubio mnogo i sto se tice kompozitora, i pevaca i svega. Plus i ova kriza stvaralastva i svega. Tako da pored svega toga, mislim da treba da budemo i zadovoljni izborom koga evo godinama unazad salje RTS.
 
...mislim da je tu nas nacionalni izbor izgubio mnogo i sto se tice kompozitora, i pevaca i svega. Plus i ova kriza stvaralastva i svega.
Pa ne znam baš, rekao bi da kod nas ima dosta dobrih kompozitora ali problem je generalno što kada se prijavljuju na PZE idu sa razmišljanjem ili samo promocije ili komponujem pesmu za ESC (pa onda rade po nekom ESC kalupu od pre 10 godina - strofa, refren, strofa, refren, key change).

Ono što nedostaje je malo kreativnosti i koncepta i da se izađe iz kalupa pravljenja pesme isključivo za ESC - treba da ostave neki svoj pečat, kako kompozitori tako i izvođači.
 
Back
Top