247. FSC - Eurovision Language Diversity

Ovoga puta malo drugačije reakcije od mene. Za svaku pesmu uzeo sam neku reakciju evrovizijskog predstavnika te države.

s5JHuzt.jpg

H7235se.jpg

Valjda je stavljao slike ESC izvođača koji su iz datih zemalja po redu kojim mu se sviđaju pesme? Ili je neka varijacija na tu temu, ako nisam u pravu.

Inače, OK kod sve trojice.

Last edited:
Reakcija sa slike je otprilike slicna mojoj reakciji kad sam slusao pesmu. Tipa Sidina zgadjena faca je moja zgadjena faca dok sam slusao albansku pesmu. Elenina vrcavost i hair flip sam ja sinoc u svojoj sobi tokom kiparske pesme. Slovenacka pesma te sve vreme mazi i ljubi, ali na kraju ostanes Zaline annoying face itd itd.
Nema nikakvog reda po svidjanju, slike su poredjane po redosledu sa prve stranice teme.

Reakcija sa slike je otprilike slicna mojoj reakciji kad sam slusao pesmu. Tipa Sidina zgadjena faca je moja zgadjena faca dok sam slusao albansku pesmu. Elenina vrcavost i hair flip sam ja sinoc u svojoj sobi itd itd.
Nema nikakvog reda po svidjanju, slike su poredjane po redosledu sa prve stranice teme.

Svi znamo zašto ti je Austrija super. :p

Meni ove Stoletove face deluju da mu je 90% reakcija loše, ili je možda do mog ugla posmatranja istih. :)

6URpXDt.gif

Danas u rubrici Pesma dana imamo 2 pesme a to su prvo i drugo učešće Malte na Pesmi Evrovizije. Malte nažalost nema na ovom našem takmičenju, nije nikada pobedila ni na pravoj Pesmi Evrovizije, ali je jedina nepobednička zemlja koja ima čak 4 top tri rezultata. Nakon što je na svoja prva dva učešća, 1971. i 1972. završila takmičenje na poslednjem mestu pevavši na malteškom jeziku, Malta je odsustvovala čak 16 godina sa takmičenja i vratila se 1991. godine. Nikada se više nisu usudili da pevaju na malteškom. Jedino je njihova pesma iz 2000. imala "fraze na malteškom" i 2021. jednu ponovljenu frazu na francuskom.

Verujem da znate ali eto malo da napišemo nešto što nije spam, Malta ima dva službena jezika - engleski i malteški. Malteški je nacionalni jezik. Do 1934. italijanski je takođe bio zvanični jezik.

Malteški jezik (malteški Lingwa Maltija) je semitski jezik iz afro-azijske porodice jezika. Nacionalni jezik je na Malti, i jedan od zvaničnih jezika Evropske unije. Najsličniji je arapskom jeziku i to tuniskoj verziji. Usled geografskog položaja i istorijskih okolnosti, malteški je preuzeo mnoge osobine i reči od jezika južne Italije, Sicilije i engleskog jezika.
Malteški je postao zvanični jezik Malte 1936, uporedo sa engleskim. Danas, malteški govori oko 330.000 ljudi. Najstariji tekst na malteškom je Il Cantilena, pesma iz 15-og veka. Malteški je vekovima bio govorni jezik, koji je retko zapisivan arapskim ili italijanskim pismom.

Last edited:
Šokantno ne znam ove pesme. Petar će pomisliti da sam preterano izašao iz regresije.

Mrmoslavija je poslala glasove, opet nema lajka/potvrde, vidim da ce skandal u uzivo prenosu raditi ponovo, nema druge... 😌

la-zarra-eurovision-2023.gif

Back