ESC 2025: Generalne probe, polufinale i finale

0 glasova publike za Svajcarsku
Nažalost to je istina i mislim da se taj njihov odnos prema nama nikada neće promeniti na bolje.
Daj Bože da grešim.
Mislim da se oni i međusobno gledaju tako, samo im zajednički interesi nalažu kurtoaziju.
Ja se nadam da će doći momenat da Balkan to shvati, ako već nije. Opet, plašim se džaba, političare nam biraju oni.

Kako je moglo, ovo se odlično završilo. Prvo ću o dobrim stvarima pa onda onim lošim.

Pre svega, drago mi je radi pobede Austrije....iz mog ugla, definitivno najbolja pesma ove godine i srećan sam što je, nakon izvesnog vremena, konačno pobedio moj prvi favorit. Biće mi svakako među boljim pobednicima. Takođe mi je drago i za našu Teyu koja sada, u svojoj vitrini, ima titulu ESC pobednika kao autor 👋 😍

Pohvale i Švajcarcima na odlično organizovanoj Evroviziji. Moja očekivanja su definitivno nadmašili. Nije sve bilo "savršeno" ali svakako su zadali domaći zadatak Austrijancima. Naravno, ne sumnjam uopšte da će oni to opravdati. Prošli ESC u Austriji nam je svima ovde ostao u vrlo lepom sećanju i sledeće godine imamo zicer situaciju da se vratimo u velikom stilu baš ovde, gde ima toliko naših ljudi. Do nas je, ima dovoljno vremena da se stvari srede i da naše sledeće ESC učešće protekne u mnogo vedrijem tonu.

Što se tiče ostalih pesama, ukratko (mada će biti više reči u zasebnim temama svakako), drago mi je što je Letonija na kraju ostvarila vrlo lep rezultat. Ma koliko voleo pesmu i nastup, ovome se nisam nadao. U svakom slučaju, jako lep podvig i nadam se da će ih ovo dodatno podstaći da žanrovski šaraju jer su u ovome uvek bili dobri. Finska, kako sam se i pribojavao, na kraju izvisila za top 10, a posebno mi je žao što su Luksemburg i San Marino završili na samom dnu. Luksemburg je uništen ranim žrebom (i tom prokletom drugom pozicijom) dok je San Marino platio ceh što se našao "u sendviču" sa Francuskom i Švedskom. Glasanje žirija za UK takođe, potpuna enigma. Publika je ovde svoje rekla.

E sada ono loše.....

Bez ikakbog uvijanja - Ovo što Izrael i Ukrajina rade Evroviziji je, u najmanju ruku, vređanje inteligencije. Nažalost, moram opet to da spomenem i svake godine, izgleda, sada to tradicionalno spominjem ali Pandorina kutija je otvorena 2022. godine. Politike je oduvek bilo na ESCu ali, do te godine, nikada nismo imali situaciju gde se, kao po komandi, nije glasalo za pesmu već za propagandu i iz sažaljenja. I to vrlo otvoreno i bez trunke ustezanja pa je, po samom broju poena, ispalo da je tadašnji pobednik, praktično, najbolja pesma ne samo u istoriji ESC-a već jedna od najboljih koju je ljudska ruka ikada stvorila. Tada sam se po prvi put zapitao da li vredi uopšte dalje pratiti ESC jer nakon tog presedana, može biti samo još gore, a pritom svi oni koji su pljuvali po ESCu, tvrdeći da je sve politička šarada, su dobili zvaničnu potvrdu da je njihovo pljuvanje bilo na mestu. Međutim, mnoštvo ljudi nas je tada ubeđivalo kako to tako treba jer se time "šalje poruka".........i oni su zaista mislili da je to bio izuzetak koji je važio samo za tu godinu a onda se vraćamo u normalu. Ipak, naredne godine su pokazale da, bez zvanične reakcije EBU-a, može biti samo još gore jer ne samo da smo u međuvremenu dobili potvrdu da Ukrajina ne može ispasti iz top 10 makar gledali u plafon 3 minuta i ćutali, sada imamo i Izrael koji se, isto tako nameračio da pobedi baš u jeku geopolitičkih dešavanja i time takođe "pošalje poruku", kako političku tako i da im se može da rade šta god požele. Dok EBU izbacuje Rusiju (prethodno i nas) zbog jedne stvari, ta pravila za Izrael ne važe.

Sama činjenica da je Ukrajina pobednik prvog polufinala (i to sa najgorom pesmom koju su ikada poslali) a Izrael drugog je slika i prilika na šta ESC danas liči. Ove godine smo se za dlaku izvukli ali ne bude li bilo određenih promena, bojim se da će Izrael sledeće godine konačno uspeti u svojoj nameri a ESC će, možda, dobiti i svoj poslednji ekser i to baš na 70. rođendan. Ovo sada je "pirova pobeda" a na ljudima koji vode ESC je da se dobro zamisle jer ako nastave da zabijaju glavu u pesak, a mi budemo svedoci najcrnjeg scenarija, tada možda bude kasno da se ispravi sve što su uprskali do tog trenutka. Sada, još uvek, ima dovoljno vremena da se košmarni scenario predupredi....

Što se nas tiče, nažalost, zabeležili smo najlošiji rezultat ikada. Žao mi je što je tako i mislim da, koliko god loše izgledalo i zvučalo, Princ ipak nije zaslužio da se okiti ovom titulom no, kako već rekoh, različiti faktori su tome kumovali i tako je kako je. Kako EBU sada ima vremena da sredi određene stvari tako isto imamo i mi. Pa neka nam je sa srećom svima i neka sledeći ESC za nas bude berićetan a ujedno (i idealno) sa znatno povoljnijim uslovima za igru jer ovo sada je sve osim fer pleja.

Toliko što se tiče ovog izdanja uopšteno, nadalje će biti više reči u zasebnim temama.

Pa dobro ali ja samo ne znam zašto ste se vi toliko okomili na srpski žiri kad im je 90% žirija drugih država udelilo nulu. 🤷‍♂️

Razumem da se nekome ne sviđa jer nisu podržali njegovog favorita, ali ljudi su ovaj put stvarno korektno i realno glasali.
I ne samo to, niko od dežurnih moralnih gromadetina ne spominje da je recimo albanski žiri zalijepio za dno Konstraktu - u finalu je jedan član stavio na posljednje a čak njih troje na pretposljednje mjesto, da ne spominjemo koliko puta su u prošlosti dok je Sjeverna Makedonija učestvovala etnički Albanci u njihovom žiriju ciljano srozavali Srbiju kako bi dobila što manje bodova (najbolji primjer iz 2019-e pa i Konstrakta nije dobila 12 nego 10 jer su je svi Makedonci stavili na vrh no u žiriju je bio i jedan Albanac koji je to lukavo spriječio) i to je svima kul al' zato se pravi skandalčina što je srpski žiri iskulirao njihovu pjesmu ove godine mo'š misliti... Zbog čega naš žiri MORA dati njima poene, čime su nas zadužili, pogotovo jer se radi o zemlji čiji mediji neprestano šire mržnju prema Srbima i antisrpsku propagandu a i nisu jedini u ''regionu''? 🫴

Eto dobili su sad 4 poena od srpskog televotinga - više nego što je Srbija ikad od njih dobila, toliko o tome odakle dolazi netrpeljivost.

Ма чак и да буде нови спонзор следеће године, неће их избацити

Da se napravi pritisak za izbacivanje kao Rusije, uspjeli bi... Možda se EBU pravdao sponzorstvom. Vidjet ćemo sljedeće godine.
То да, да дође 5-10 јавних сервиса са притиском и пријетњама, можда... али мислим да од тога нема ништа

Mislim da je bitnije da se riješe pukotine u glasačkom sistemu i preveniše ova manipulacija glasova od strane Izraela, a i svakako smatram da trebaju biti diskvalifikovani, samo što mislim da to nije dugotrajno rješenje. Nadam se da će i Španija kao BIG 5 država izvršiti pritisak ili zaprijetiti povlačenjem u protivnom.

Možda se dogodi i neko kao primirje u Gazi do npr. sledećeg proleća (u teoriji je valjda već započelo u fazama), i onda će EBU reći da nema ni razloga da ih izbacuju 🤡

То да, да дође 5-10 јавних сервиса са притиском и пријетњама, можда... али мислим да од тога нема ништа
Island, Irska, Norveška, Španija, Slovenija, Jermenija i možda se još neko nađe ako se objasne i iznesu adekvatni razlozi ... svi vide televote prevaru!

Pa zato što se pogrešno piše po medijima i mrežama. Njoj je umetničko ime Thea a ne Teya...

Back