ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Mislio sam da smo svi vec shvatili, ako ne ranije, a ono bar posle nastupa od prosle godine, da je Nemo malcice cuckoo i delulu.

Njegova stvar, njegov trofej, ima pravo da uradi šta hoće s njim. Ne doprinosi ništa, ali kao napravio je neki statement

Sasvim je okej da neko smatra da je Baby Lasagna zaslužio da pobedi, a ne Nemo lol
Ok je da smatra, ali nije ok da se kaže da mu vrati trofej, jer ga nije ni uzeo/dobio od njega. To su različite stvari.

Mislim da Choda nije bukvalno mislio, svi znamo da se to neće desiti 😂 ne treba svaki post shvatiti preozbiljno

Nije važno ko je, sad MIACH xoxo i Choda, nego se i dalje kod dosta fanova oseća neka ogorčenost što im nije pobedio onaj ko im je bio bolji ili čak favorit. Naravno da se razumemo, da može ljudima biti krivo, posebno ako je iz njihove zemlje, ali bukvalno kada se pokušava predstaviti kako neko nije zasluženo pobedio, a bio je dominantniji na gotovo svakom polju koje se ocenjuje, to baš i nije fer.

Meni je to sve okej, muzika za nas je subjektivan doživljaj, mi nismo žiri, mi smo publika, glasamo za ono što se nama sviđa za onog ko po nama zaslužuje da pobedi.

Nije bitno... Mašiš poentu. Logično jeste da glasaš za svog favorita, subjektivno, a to ne mora biti i konačni favorit svih koji odlučuju. Imam utisak da se više potcenjuje zaslužena pobeda Nema, nego npr. pobeda Ukrajinaca 2022, koja se očigledno desila zbog političkih okolnosti, a i kao takva, prosto se desila i to je pobednik.

Svako ko je pobedio je na neki način to zaslužio jer je bio u trci za pobedu, ali neki od nas jednostavno smatraju da je neko to više zaslužio. Ti smatraš da je Nemo po svim kriterijumima bio bolji, ja se ne slažem, jer su u pitanju 2 skroz različita tipa pesme i ne mogu da ih upoređujem na osnovu istih kvaliteta, jer obe pesme i obe nastupa imaju različite kvalitete, sad pitanje ko će koje kvalitete više da vrednuje, na mene je bolji celokupan utisak ostavio Lazanja, i tjt.

Opet, ne radi se toliko o mišljenju pojedinaca. I ja da odlučujem, ne bi mi svi pobednici bili oni koji su i pobedili, ali to mi ne daje za pravo da ignorišem da se pobeda drugog kandidata desila, kako se neretko viđa kod fanova. Možda takav stav bude jasniji vremenom. No, kako god, ne bih da dužim dalje, a i odosmo u offtopic sa sve Nemom.

Evo Netanjahu drhti zbog odluke tamo nekog (no)Nema koji će da vrati trofej Evrovizije. Sad će sigurno da zaustavi rat i genocid koji sporovodi. Hoće malo i Nemo da bude u centru pažnje, pošto je i kao pobednik uvek bio nebitan. Jeftina patetika i sakupljanje poena na tuđoj nesreći.
Nisu pritisak ni štrajkovi običnih ljudi da bi drhtao Netanjahu, već se gradi BDS pokret za ekonomski bojkot genocidnih profitera:
September%202025%20%281%29.png

(Puma je bila na listi, pa se povukla iz Izraela, tako da BDS ima efekta.)

Krajnji cilj je pritisak na sopstvene vlade ne bi li se uvele sankcije Izraelu, kao što je to svojevremeno bilo prema Južnoj Africi (nije ni Reganova vlada recimo htela te sankcije, Regan je čak stavio i veto 1986., ali ga je primorao Kongres).
Dovoljne su bile ove zemlje da se ukine aparthejd:
International_sanctions_against_South_Africa.svg

Većina muzičara je pred kraj aparthejda odbijala tamo da svira (uz par neslavnih izuzetaka, poput Queen).

Nije ni južnoafrička vlada drhtala od samih muzičara, ali su oni bili važan stub kampanje protiv aparthejda.

Svaki nov glas je dobrodošao.
Svaki pojedinačni bojkot takođe pomera situaciju do kritične tačke.

Last edited:
Ma sve trče da bojkotuju globalne kompanije, koje usput posluju i u Izraelu, kao da je nekom Izrael na umu kada uđe u Mek ili koristi usluge Bookinga, Google-a, kupuje u Zari itd. Još će i SAD da im uvedu sankcije, u limburgu mesecu.

A i kad smo kod tog saosećanja, ko je bio uz nas '99? Pesma Evrovizije, i to sticajem okolnosti u Izraelu, održavala se baš za to vreme, a nije bilo bojkotovanja zemalja koje su pevale na takmičenju, dok su istovremeno vršile zločin nad Jugoslavijom. Previše je nepravedne selekcije po svetu.

Potencira se sa primenom na pogrešnom mestu, kao da se sve vrti oko jedne nacije, dok se u isto vreme, slične, a možda i gore situacije u svetu, ignorišu. Ostrašćeni ljudi idu iz krajnosti u krajnost. S jedne strane, neki su protiv bilo kakve saradnje sa Izraelom, a drugi ističu kako su ovi prvi Hamasoljupci i poštovaoci antisemitizma.​

Ne mora da se prihvata bojkot samo ljudi koje volite. Ovde danima govorite bravo Island i ostali za povlacenje, a sad kad je Nemo nesto rekao odjednom nije bitno. Itekako je bitno da se jedan pobednik (koliko god vama bio nenormalan, bitno da ste vi "normalni") ogradi svoje pobede i takmicenja. Da je ovo uradila Helena ili Sertab bili biste u fazonu to macko. Licemerno je i sto ce 99% vas opet pratiti sva desavanja i sam esc nakon svih ovih diskusija, pa evo, zivi smo

Podržavam Nemin postupak tj. vraćanje trofeja. Evrovizija svakako više nije ono što je bila do pre par godina.
Ranije me nije bio blam da ljudima kažem da sam esc fan, ali sada bi me bio blam i to veliki. Sva sreća verovatno više i nisam fan, više me zanimaju nacionalna finala sa stanovišta festivala i otkrića novih pesama.

Da, gotovo je izvesno da će većina pratiti Evroviziju u maju. Da li će možda mutirati predstavnika Izraela, a možda ni to, nije bitno. A ako već budu gledali, nema poente pozivati na bojkot i radovati se kada to drugi učine. Besmisleno je stavljati znak jednakosti između muzičkog takmičenja kakvo je ovo i podrške Izraelu. Svi smo svesni da nisu najsrećnija vremena i da ima stvari koje nisu idealne, ali malo više doslednosti nije na odmet.

I tokom nacionalnih izbora, po pravilu se pominje Pesma Evrovizije, i promovišu njene vrednosti, a i organizuju ih upravo televizije koje su odlučile da žele da idu u Beč i plasiraju svoju kulturu širem auditorijumu. Kako je to onda prihvatljivo, i kao argument se navode muzika i nove pesme, a drvlje i kamenje idu na zajedničko takmičenje koje je i vrhunac svake evrovizijske sezone?

Helena i Sertab su iz drugog univerzuma. Kada je nesto znacilo pobediti na tom festivalu, kada je bio jako gledan, mnogo postovaniji nego danas, i ako je i tada bilo redjih skandala naravno. Kod nas vise nikada nece biti toliko Evrovizija prisutna kao 2000tih. Tako da Helena i Sertab treba da se ograde od danasnje Evrovizije, naravno, od Evrobruke

Ko god izjavljivao takve gluposti o vraćanju trofeja i slično, istog sam mišljenja.

A uopšte porediti Helenu i Nema u bilo kom smislu mi je već too much.

Back