ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Nekim fanovima nikad udovoljiti. Da tri exYu zemlje nisu zajedno, bilo bi kukanja, a sad kad jesu, ne daj Bože da zbog eventualnog komšijskog glasanja, zauzmemo nekom drugom mesto u finalu, jer samo mi možemo da prođemo zahvaljujući komšijskom glasanju i niko više. Svi ostali ako prođu, to će biti zbog suvog kvaliteta. Švedska, Finska, Estonija, Litvanija, Poljska su komšije koje sigurno neće glasati jedni za druge, pa još i kad se doda fina konekcija sa Gruzijom...

Ja uopće ne bih kukao da je npr. Hrvatska u polufinalu bez komšija, a i nije me briga za to na konto čega će proći ostale države, meni je bitno za moju zemlju da prođe jer je to zaslužila, ili obrnuto. Kad smo slali loše pjesme, fokusirao sam se na ostale svoje favorite i sigurno nisam forsirao da prođemo samo eto zato da prođemo. To je samo moj stav i apsolutno ga nitko ne mora dijeliti.

Najveci licemjeri su zapadnjaci uzivo na esc koji zvizde npr kad Srbija i Crna Gora razmjene 12 a cute na razmjenu Skandinavaca, ex sssr ranije itd..
I to ziri kad to urade a ne samo publika.

By the way, Sergej Cetkovic 2014 usao u finale bez ijedne ex yu u tom polufinalu, ako se ne varam.

Ne treba računati nikad samo na dijasporu i komšije. Lepši je osećaj kada više zemalja glasa, i izdvojiš se baš zbog nastupa i pesme. Ono što čudi je kako kod nekih stalno vlada osećaj da samo mi imamo komšije i samo mi imamo dijasporu i da niko drugi ih nema, niti može da prođe na konto njih. Nekad imam utisak da se druge komšije više drže zajedno, nego što je to slučaj u našem regionu. Stalno neka negativa.

Dobar žrijeb, naravno da ne znači mnogo ako ne bude dobra pjesma, ali ako bude ujednačeno polufinale gdje skoro svi mogu da prođu, svakako da dobro dođe što su sve 3 ex Yu u istom pf

Još jednom da se zahvalimo efikasnim voditeljima :)

Na slici Alexandra Maritza Wachter i Cesár Sampson (Foto: ORF/Thomas Ramstorfer)

eurovision1528.webp

Ove su super vesti za ExYU ali narocito za CG rekao bih

Jedino jos fali da Austrija glasa u nasem PF, da se to desilo bukvalno bi bilo idealno haha

Koji put zaredom su Švedska i Hrvatska u istom pf? 🫨 @Andrej

S obzirom da je tu i Izrael znači borba za 8 mjesta još, ali dobro je da je ex yu zajedno 🙏

Dobro nam je ovo naše 1.polufinale,imamo sve ex-Yu
zemlje,i Nemačka,gde je velika naša dijaspora,takođe glasa u tom našem 1.polufinalu,tako da,ako pošaljemo odličnu pesmu,za nas nema zime što se tiče prolaska u finale.

Ta dijaspora iz Nemačke nas je par puta izignorisala. Najvernije dijaspore su po meni one iz Švajcarske i Malte (koje su u suprotnom polufinalu). Austrijska dijaspora je negde između.

Bukvalno, kod Nemačke dijaspore smo u poslednje vreme seen na maks, a i kod ostalih se nešto ne proslavljamo. Prošlo je vreme kada je dijaspora glasala isključivo za samu zemlju, a u velikoj meri je pad interesovanja (zbog znamo već čega) za ESC generalno uticao i na manju podršku dijaspore. Tako da nas spašava samo dobra i konkurentna pesma, ništa više.

Evo u slučaju Malte. Skoro sam se dopisivao sa jednim dečkom generacija 99' koji mi je prijatelj. On živi i radi na Malti već dve godine. Mlađi brat mu je u Srbiji i studira još uvek. Baš sam ga pitao da li je glasao na ESC za Princa i odgovor je bio ne. Razlozi su to što je pesma krš i zastarela, ali i zbog RTS-a i političke situacije gde se isti pravi gluv i lud na neke stvari.

Sa druge strane imam familiju u Švici koja uvek glasa, ali su za Princa nešto minimalno jer se videlo da neće u finale.

Back