ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Pa Slovenija je i ranije imala finansijskih problema, pa su uvijek na kraju učestvovali. Ovako naravno da Izrael igra ulogu. Zašto da bacaju pare na takmičenje koje će u maju biti iskorišteno od strane jedne zemlje u političke svrhe, koja će se pritom fino izrugati svima u lice. Ono što se desilo ove godine više je trebao biti dovoljno upozorenje da EBU da se tako nešto nikad više ne smije ponoviti. Pa i mi fanovi, čemu da mjesecima pratimo takmičenje i nerviramo se kada će na kraju Izrael dobiti televoting. Rat nije stao, dapače, a do maja Bog zna šta će se sve izdešavati.

Dobro, ali ne odustaje zbog navodnih finansijskih problema. Pogotovu sad kad je EBU evidentno uskočio u finansijsku pomoć emiterima sa problemima, što se vidi po tome koje države su se vratile (Moldavija, Bugarska i Rumunija)

Pitanje je zbog čega... Nije sve u pomoći EBU-a (nešto mi ne deluje da je to finansijska pomoć bukvalno, možda pre logistička ili u vidu nekog popusta), već televizija možda želi da preusmeri sredstva na neke druge programe, uključujući ZOI. Najlakše će biti da se kaže da je samo zbog Izraela, a pritom nisu ni sačekali sastanak u decembru, da se vidi razvoj događaja, već i pre toga su otprilike odlučili tako kako su odlučili, da ESC nema mesto u programskoj šemi. Ipak, valja sačekati koji dan.​

RTV Slovenije je juče objavila izjavu Natalije Gorščak, predsednice Upravnog odbora, da prema nacrtu programskog plana, Slovenija neće učestvovati na Evroviziji u Beču, niti će prenositi taj događaj, ali ako se sledećeg četvrtka, kada bi trebalo da se održi glasanje na Generalnoj skupštini EBU-a, izglasa da Izrael ne učestvuje, onda će UO savetu predložiti izmene programsko-produkcijskog plana, kako bi ipak učestvovali.​

Ne znam da li je smešnija EBU koja se pravi luda i ne radi/nije uradila ništa po pitanju Izraela, već organizuje neke nebitne debatice i sastanke i šminka sve novim pravilima, ili ove šatro kurčevite zemlje poput Slovenije koje kao hoće da se odjave, pa kao nemaju keša, ali ipak će sačekati skupštinu EBU.

Smejurija.

Slazem se, mogli su samo da se povuku zbog love i to je to, a ovako su se suprotstavili jednom finansijski izuzetno jakom faktoru.

Mada mislim da ce to biti okrsaj Izraela i Spanije u sustini, to ce prelomiti

Mene samo nervira što se niko nikada ne usudi da napravi drastičan korak kako bi se konačno neke (opravdane) frustracije pretvorile u akciju. Svake godine imamo velike najave i pretnje da će neko napustiti takmičenje, ili, kako se već to sroči ''razmotriti nastavak učešća'' i onda ništa. Ili Norveška pi*di na žiri, pa se kao mobiliše nekakav klan da se promene pravila = ne dobijemo ništa, onda Holandija koja je zbog Joosta maltene klela EBU, da bi nedugo zatim potvrdila učešće za naredne dve godine lol.

Bukvalno svima je jasno da EBU apsolutno ne zanima da se petlja oko Izraela, pa onda neka ove zemlje koje su najavljivale bojkot istupe i održe reč. To je jedini način da se definitivno dođe do nekakve promene takvim konkretnim potezima, jer ovako sve ostaje na žustrim saopštenjima i pustim željama.

Ne navijam za okrnjeni ESC, ali verovatno bi to pokrenulo ozbiljniju debatu unutar unije.

Mislim da je zapadnim emiterima duplo teže da naprave bilo kakav iskorak, jer oni praktično i neguju takmičenje i postavljaju standarde. A kako je sve usko povezano sa evropskom politikom, niko ne želi da se pridruži makar na kratko porodici izopštenih emitera Turske, Rusije, Belorusije i ostalih, pa da svaka strana to ispolitizuje na svoj način i naruši reputaciju emitera. Istočne zemlje koje malo odu pa se vrate su u tom smislu nebitne, jer su tu stvarno problem finansije ili nezainteresovanost.

Sećate se kako je EBU kritikovao izraelski KAN tamo 2023. pre rata da krše mnoge kodekse u radu i da bi zbog toga mogli da budu isključeni. Sada vidimo da je EBU kao bubica i ne sme da pisne o Izraelu, jer političkog konsenzusa u EU još uvek nema, čak ni oko toga da zemlje poput Nemačke ili Italije prestanu da naoružavaju Izrael.

Ovo je sada prelomni trenutak da se pokrene nešto, prvo što je atmosfera već totalno minirana i mnogima nije ni do pesama ni nacionalnih finala, a drugo što je EBU svojim užasnim postupcima dodatno napravio podele među zemljama, pa bi se jedna ili druga strana grupno povukla i imalo bi mnogo jači efekat nego da se samo jedna zemlja zbog nekog lokalnog protesta povuče na godinu dana, pa se brže bolje vrati iduće godine.

Meni je nepojmljivo da izgubimo Španiju, državu koja asocira na Evroviziju, zbog Izraela. Eto nepojmljivo mi je. Za Sloveniju mi je najiskrenije svejedno.

Evrovizija je dotakla dno, da mi je svejedno i dal cemo i mi da ucestvujemo, a ne Slovenija. Sudbina Miss Universuma ocekuje Evroviziju…totalni raspad.

Slovenija je sigurno jedna od najpotcenjenijih država na Evroviziji!
Po meni nisu poslali nijednu lošu pesmu od 2018. godine, a stalno potop od plasmana. Šta god da pošalju, nemaju šansu za top 10 plasman, ma kakvi top 10, ni za top 20 koji nisu uspeli da osvoje ni sa Joker Out, Raiven i Leom Sirk što je apsurdno!
I Zalagasper je žiri spustio u odnosu na televoting na 15. mesto. :(

Slažem se, ali ipak mislim da smo bi ubedljivo najpotcenjenija država u poslednjih 12 godina. I stvarno nisam nimalo pristrasan kada ovo kažem. Nema koji žanr nismo slali a uvek ignore od strane žirija. Niko ne može da me ubedi da glasaju fer i pošteno a ne politički. Imaju dozu prezira prema zemljama Balkana, prvenstveno prema nama, ali ni druge zemlje mnogo
ne zaostaju.

Back