ee Estonija 2026

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
ESClogoEe.webp

Estonci će predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beču odabrati putem nacionalnog finala "Eesti Laul 2026", koje će se održati 14. februara u Unibet areni u Talinu, U konkurenciji je 12 takmičara, od čega je 4 već bilo na Evroviziji (Getter Jaani, Stig Rästa, Victor Crone i Vanilla Ninja). Četiri pesme su na estonskom, 7 na engleskom jeziku, dok je jedna na estonskom i ukrajinskom.

Pesme je ocenjivao 34-člani žiri. Pesme će prvi put moći da se čuju 4. decembra u tv emisiji "Start".​

• Ant x Minimal Wind - Wounds (Don't Wanna Fall)
    Autori: Taavi-Hans Kõlar, Paula Pajusaar, Ant Nurhan, Katrina Merily Reimand

• Clicherik & Mäx - Jolly Roger
    Autori: Max Õispuu, Erik Soasepp, Jānis Jačmenkins

• Getter Jaani - The Game
    Autor: Sven Lõhmus

• Laura Prits - Warrior
    Autori: Laura Prits, Edgars Jercums, Jānis Jačmenkins

• Robert Linna - Metsik roos
    Autor: Robert Linna

• Stockholm Cowboys - Stig Rästa, Victor Crone - Last Man Standing
    Autori: Stig Rästa, Victor Crone

• Grete Paia - Taevas jäi üles
    Autori: Grete Paia, Jorma-Jan Erik, Gevin Niglas, Ragnar Sepp

• Marta Pikani - Kell kuus
    Autor: Marta Pikani

• Noep - Days Like This
    Autori: Andres Kõpper, Vallo Kikas, Yvonne Dahlbom

• Ollie - Slave
    Autor: Oliver Mazurtšak

• Uliana Olhyna - Rhythm of Nature
    Autorid: Uliana Olhyna, Ariana Arutjunjan

• Vanilla Ninja - Too Epic To Be True
    Autor: Sven Lõhmus
EE2.webp
EE1.webp

Estonci rijetko kad izaberu one najbolje pjesme na izboru, uvijek pobijedi nešto relativno.

Estonci rijetko kad izaberu one najbolje pjesme na izboru, uvijek pobijedi nešto relativno.
Pa ne bih se složio, meni su “Hope” i “Bridges” prelepe pesme, zasluženo su pobedile. Tek što sa “Espresso macchiato" nisu pogrešili. “Verona” iz 2017. mi se isto svidela.

Victor Crone mi je super hot i super dosadan.

Last edited:
Šteta što su smanjili broj učesnika/pjesama, ali i ovako lista kida. Nadam se da je Getter sazrila u odnosu na Rockefeller Street, a bit će zanimljivo vidjeti što Vanilla Ninja može ponuditi. Jako ime je i Noep.
Na papiru za mene favoriti naravno Ollie (nek bude ta treća sreća) i Grete Paia (nisam siguran, ali mislim da joj je ovo neki 5-6 pokušaj).
Stig i Victor meh. Ali hit mi je to što nema kombinacije u kojoj do sad Stig nije bio na Eestiju - solo, duet sa ženom, evo sad duo s muškarcem, dva ili tri različita benda…

Sve u svemu jedvačekanje pjesama! 🙌

Meni ovaj spisak imena kida, najjači lineup (ako računamo finale) još od 2022. godine. Nadam se Oliju Maturšeku!

Uhhh fanice su jedva preživele i njegovo treće mesto, ne smem da zamislim kako bi tek podnele njegovu pobedu 😂

Pa ne bih se složio, meni su “Hope” i “Bridges” prelepe pesme, zasluženo su pobedile. Tek što sa “Espresso macchiato" nisu pogrešili. “Verona” iz 2017. mi se isto svidela.
Žao mi je što nisu više slali alternativne pjesme sa Eesti Laula.

Dobra imena, očekujem jaku konkurenciju. Svake godine Esti iznedri nekoliko vrhunskih pesama, e sad što često pobedi onaj ko ne treba, to je druga stvar. Favorit na slepo Ollie naravno, ali sam znatiželjan i za Anta, Vanilu Ninju i Stiga i Viktora.

Bilo bi lepo da Vanila Ninja spreme nešto tako dobro poput Cool Vibes.

Grete Paia toliko puta bila na EL da imam utisak kao da je već bila na samoj esc lol

Zanimljivo Getter Jaani, volim Rockfeller Street

Stig Rasta x Victor Crone zvuči kao non event

Šteta što nema Kerma Murela

Mogao je komotno i prvi da bude

Neko moje mišljenje.gif
Rekao sam u nekom ranije postu da bi po mnogo aspekata to bilo najbolje za ESC, pa taman da objasnim sta sam mislio pod tim.

Prvo, mislim da nije dobro da industry plant pesme pobedjuju u nizu (ne osporavam kvalitet, ali nijednu od dve pobednicke pesme necemo cuti nigde, kapiram da se vecina kezualaca ni ne seca ko je pobedio).

Evroviziji je potrebno da se pobednik lansira ka velikoj popularnosti (kao Maneskin), i da neka pesma poput Makijata vrati jasnu asocijaciju ljudima na pobednika ESC, kao sto je nekad prosecan kezualac znao u pola noci da nabroji pobednike ESC. Prosto, poslednjih par pobednika su po slicnoj recepturi i to je dosadno, i zato mislim da bi bilo u prilog ESC i dobro za podizanje interesovanja za sam festival da neko poput Tomija, Lazanje, Karije ili bilo cega slicnog pobedi.

Trece, Estonija je zemlja koja koliko-toliko odudara od zemlje podobnog domacina u poslednjih par godina, i taj vid kulturoloske promene bi bilo dobro videti.

Bilo bi lepo da se pobednik lansira među zvezde, ali ne po svaku cenu. Ako pobednik nije odličan u svakom segmentu, onda bar da postoji neki balans, nema smisla da pevanje bude ispodprosečno, niti da je suviše tanka linija između zabavne pesme i sprdnje. Verujem da mogu da se ispune ti kriterijumi relativno lako, te da pobednik bude opšteprihvaćen.

Prvo, mislim da nije dobro da industry plant pesme pobedjuju u nizu (ne osporavam kvalitet, ali nijednu od dve pobednicke pesme necemo cuti nigde, kapiram da se vecina kezualaca ni ne seca ko je pobedio).
Ne mora pobednik uvek da bude i najveći hit sa izdanja.

Verujem da se mnogi kežualci više sećaju Verke Serdučke nego Molitve npr.

Back