is Island 2025: VÆB - RÓA

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
jLLMzII.png

Islandski javni servis RÚV potvrdio je učešće na Pesmi Evrovizije u Bazelu. Svog predstavnika odabraće na festivalu "Söngvakeppnin 2025". Prijave pesama se podnose do ponoći, 13. oktobra. Kao i prethodnih godina, nadmetaće se 10 izvođača. Selekcionu komisiju činiće predstavnici FTT islandskog društva autora i kompozitora, FÍH islandskog udruženja muzičara i RÚV-a.

U planu su izmene takmičenja u cilju postizanja raznovrsnijeg programa. Razmatraju se i promene načina izbora pobedničke pesme. Cilj svake godine je da privuku dobre muzičare, nađu jaku pesmu i izvođača za Evroviziju i obraduju porodice gledalaca širom zemlje. Producenti takmičenja podstiču sve kompozitore i tekstopisce da se prijave i učestvuju u oblikovanju muzičke istorije Islanda.​

POBEDNIK: VÆB - RÓA

Last edited:
Na konkurs za Söngvakeppnin 2025 stiglo je 110 pesama. Odabrano je 10 pesama koje će se takmičiti u polufinalima 8. i 15. februara, dok je finale zakazano za 22. februar.

Imena takmičara i pesme biće objavljene u petak, 17. januara. Takmićenje se vraća u RVK Studios halu u Rejkjaviku, gde je održan izbor 2022. i 2023.

Ove godine doći će do promene formata, pa će iz svakog polufinala u finale proći 3 od 5 pesama, tako da će u finalu biti 6 umesto 5 takmičara (ranije je RÚV davao "wild card" za petog finalistu). Takođe, u finalu više neće biti superfinalnog duela, već publika glasa samo jednom tokom večeri. Pobednika će odlučiti glasovi sedmočlanog međunarodnog žirija (50%) i glasovi publike (50%). Na ovaj način se više prilagođavaju formatu švedskog Melodifestivalena, ali i Pesme Evrovizije.

Umetnički direktori festivala su pevačica i glumica Selma Björnsdóttir (ESC 1999. i 2005) i švedski reditelj, koreograf i grafički dizajner Thomas Benstem (režirao više nastupa na Melodifestivalenu, radio i za MTV muzičke nagrade...). Koreograf Baldvin Alan Thorarensen će takođe sarađivati sa timom.

Voditelji nacionalnog izbora biće Benedikt Valsson, Guðrún Dís Emilsdóttir i Fannar Sveinsson.

Island2025_voditelji.webp

RÚV je objavio učesnike i pesme za predstojeći "Söngvakeppnin". Svi osim dva izvođača, spremili su pesme i na islandskom i na engleskom jeziku.

1. POLUFINALE, 8. februar
2. POLUFINALE, 15. februar

Foto: RÚV – Ragnar Visage

RUV ucesnici.webp

Pustio rekapitulaciju i nijedna me nije privukla da je poslušam celu.

Jedine dve koje su mi se izdvojile, mada ni to mi nije bas odlicno, ali mi se dopadaju su Birgo i Tinna.
Mislim da Island ostaje u pf-u i ove godine sta god da posalju.

Jedino što mi se dopalo je RÓA - VÆB. Interesantna numera i super su ovi etno motivi, fin spoj. Mogu ih zamisliti na ESC-u definitivno

I pf: BIRGO
II pf: Júlí & Dísa

Znatno bolje su mi verzije na islandskom.

Iskreno nije mi loš utisak! Unazad već nekoliko godina uvijek ima barem jedna pjesma na islandskom izboru koja mi se svidi. Ove tri su mi najbolje, a vrijeme će pokazati koja će mi se najviše svidjeti:

Prijavio se na Islandu, u Irskoj i San Marinu. Još ima šanse za njega 😌

Inače jedan fan sa Islanda je pisao na Discordu kako ima dosta nepravilnosti i korupcije na ovom izboru i kako se učesnici biraju preko bliskih poznanstava. :/ Iskreno nikad nisam razmišljao o tome kod njih, ali ima smisla. Izgleda da su s razlogom jedina nordijska zemlja bez pobjede na Eurosongu.

Pa kako da ne bude nepotizam kad ih ima kao Novi Sad bez okoline lol

To je glavni problem kod nac. izbora malih država

Juli i Disa su mi još bolji na islandskom. Ali džabe kad će verovatno pevati na eng.

Back