rs Srbija 2024: Teya Dora - Ramonda

@bunanubs Nemoj pisati koještarije. Naše članstvo u EBU-u ni na koji način nije povezano sa članstvom u Savetu Evrope. Takođe, ni eventualno ako Kosovo postane član Saveta Evrope, ne može postati i punopravni član EBU-a, sve dok se ne promeni i Statut EBU-a, a član 3, stav 3 glasi:

"Članstvo u u EBU je otvoreno za radiodifuzne organizacije ili grupe takvih organizacija iz zemlje članice Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), koja se nalazi u Evropskoj radiodifuznoj zoni (ERZ), definisanoj radijskim propisima priloženim uz Međunarodnu konvenciju o telekomunikacijama, ili državu članicu Saveta Evrope koja se nalazi van Evropske radiodifuzne zone".

Da prevedemo na srpski:
- Srbija je u EBU-u zato što pripada ERZ-u i član je ITU-a;
- Kosovo pripada ERZ-u, pa je uslov za članstvo u EBU-u da bude član ITU-a, a ne Saveta Evrope.


Prema tački 5.14 gore navedenih radijskih propisa, Evropska radiodifuzna zona je sa zapada omeđena zapadnom granicom regiona 1, na istoku meridijanom 40° istočno od Griniča, i na jugu paralelom 30° severno, tako da obuhvata severni deo Saudijske Arabije i deo zemalja koje se graniče sa Mediteranom. Pored toga, Jermenija, Azerbejdžan i Gruzija (od 2007. godine) i delovi Iraka, Jordana, Sirije, Turske i Ukrajine, koji leže van navedenih granica (od 2004. godine), uključene su u Evropsku radiodifuznu zonu.

Kazahstan je ostao van Evropske radiodifuzne zone, a nije ni u Savetu Evrope, pa njih jedino mogu pozvati na Evroviziju, kao što su i Australiju. Ukoliko bi postali članica Saveta Evrope, onda bi se praktično samo za njih vezivalo članstvo u Savetu Evrope i EBU-u, dok za ove teritorije sa mape, isključivo članstvo u ITU.

ERZ.jpg
 
Last edited:
Ja nemam ništa protiv da se RTK takmiči na Evroviziji. Zajedno sa ostalim televizijama "naslednicama" JRT dele bogatu evrovizijsku prošlost i jasno mi je da umetnici sa Kosova žele na Evroviziju kao i svi drugi širom Evrope. Ali mi deluje potpuno nerealno da se mi zbog toga povučemo i mislim da se to neće desiti nikad. EBU je mogao da Kosovo pozove na Evroviziju da je hteo, umesto toga smo imali ono glasanje koje je prošlo kako je prošlo i sumnjam da će se u skorije vreme potezati to pitanje na nekom ozbiljnijem nivou. Ostaće još neko vreme želja fanova i samog RTK. A kad se desi ne vidim zašto bismo paničili i odlazili odatle.

Što reče neko, čini mi se @Choda, mi smo Kosovo već priznali u mnogo bitnijim aspektima od Evrovizije, čak smo se i obavezali da ih ne kočimo u međunarodnim institucijama, niko prstom mrdnuo nije zbog svega toga.​
 
Član 3, stav 3!

peaky blinders GIF
 
EBU je mogao da Kosovo pozove na Evroviziju da je hteo
Nije mogao da ga pozove. Na Pesmi Evrovizije mogu samo da učestvuju aktivni članovi EBU-a ili pridruženi po pozivu, a obe kategorije članstva zahtevaju i članstvo u Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji za one koji su u ERZ-u, ili Savetu Evrope koji su izvan te oblasti. Dakle, ne mogu zvati provincije, već samo zemlje članice. Australija i Kazahstan su pridružene članice i na taj način su učestvovali na (J)ESC-u, dok Kosovo ne može biti ni u jednoj kategoriji članstva, a ne može ni postati odobreni učesnik, što je treća kategorija članstva u EBU-u, samo za neku vrstu saradnje, jer se i tu zahteva članstvo u ITU.​
 
Pa šta bi onda bilo da je pobedila opcija DA na onom glasanju? Menjali bi Statut?
🤡
 
Mi se nećemo povući zbog dovlačenja te zločinačke paradržave na takmičenje iste te godine, ali na duže staze možemo se pozdraviti sa učešćem Srbije i nekim boljim rezultatima jer će hajp za Evrovizijom biti doživotno ubijen i među običnim narodom i među izvođačima...

Opet se konstantno provlače te paralele sa fakin' Olimpijadom pa da ponovim po milioniti put - na sportskim dešavanjima prisustvo *Kosova nas ne ugrožava jer nemamo dodirnih tačaka sa njima i svako za sebe izbori rezultat onakav kakav zasluži, dok na Evroviziji plasmani zemalja zavise isključivo od bodova žirija i publike iz drugih država i samo njihovo dovlačenje će uticati štetno na rezultate Srbije usljed međusobnog ignorisanja, postali bi novopečeni Azerbejdžan i Jermenija.

Ukoliko ''SrBaDiJa'' svake godine kmeči zbog nebitnog dvoglavog orla jer misle da predstavnici Albanije na taj način provociraju Srbiju, onda i sami znate kakva će skandalčina među življem izbiti kad dođe dan da Kosovari debituju, nepopravljivo će uticati na reputaciju ESC-a u Srbiji koja će se urušavati kao kula od karata što će usloviti i demoralisanjem muzičara da se prijave na festival pošto bi se u protivnom smatrali izdajicama itd.

Uostalom, svako ko ''nema ništa protiv'' da se RTK pojavi i to isto priželjkuje, sigurno ništa dobro ne želi ni Srbiji niti njenoj evrovizijskoj budućnosti. :coffee:
 
Bukvalno ovo što Choda kaže, toliko krupnih stvari se desilo i mislim da je celoj sagi došao kraj. Već viđam kosovske tablice po gradu, niko se nije ni potresao.
 
Takođe Olimpijada i sport ne igraš sa njima direktno, ne daješ im publicitet, dok ovde bar jednom imaju 4 minuta pažnje i promocije na javnoj frekvenciji.

Što se mene tiče ako se to nekad desi topli pozdrav za ESC, viđamo se drugom prilikom
 
Ja baš mislim da bismo bar od kosovske publike dobijali solidne poene na konto “dijaspore” 💀 Od žirija svakako 0.

Zamislite da je ove godine Kosovo sa nama u polufinalu. Automatskih 30 poena, zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom od publike 😎 Još samo da se Crna Gora i Severna Makedonija vrate i eto nas u top 10 kod publike svake godine kao Moldavija.
 
Tv Pristina je ucestvovala na svim Jugovizijama u doba Jugoslavije al se ja ne secam da su oni slali albanske pesme tj pesme kosovskih Albanaca na takmicenje ili gresim?
 
Bile su na albanskom do 1991. kada je Milica Milisavljević pevala na srpskom. Pre toga je bila u grupi Fedora i pevala i na albanskom. Jugoviziju u Prištini sam kao mali gledao na VHS-u mnogo kasnije, jedan moj komšija je sve te "zabavne emisije" na TV-u snimao, ah kako nisam znao da dođem u posed tog blaga. :cry: Kad sam odlazio sa roditeljima kod njih u goste puštali su mi Lepu Brenu... :D Kao kroz maglu se sećam da je voditelj bio albanski glumac Enver Petrovci i da je ceo program išao na albanskom, i poene kad su saopštavali voditelji su prevodili na albanski.
 
Last edited:
Pa šta bi onda bilo da je pobedila opcija DA na onom glasanju? Menjali bi Statut?
🤡
Pa oni su upravo i glasali tada za promenu Statuta, a ne o Kosovu. Nisu oni glasali da li žele Kosovo u članstvu eksplicitno, već da li su za brisanje uslova da je za članstvo u EBU-u potrebno i članstvo u ITU, a na inicijativu nekih javnih servisa iz exYu, koji su suštinski hteli na taj način da otvore put Kosovu. Svaka zemlja ima na raspolaganju 24 glasa, glasa se tajno i ako se dobije prosta većina glasača, usvaja se. To tada nije prošlo, što negde sugeriše da su i neki delegati iz zemalja koje priznaju kosovsku nezavisnost takođe glasali protiv.

Kosovo može u EBU, a samim tim i na Pesmu Evrovizije, samo na jedan od ova dva načina:
- Promenom Statuta EBU-a;
- Članstvom u ITU, a tamo mogu samo ako postanu i član Ujedinjenih nacija (logično, time bi se onda i zatvorilo pitanje nezavisnosti Kosova) ili ako nisu u UN, mogu u ITU ako dobiju podršku 2/3 članstva, a to je takođe teško ostvarivo, jer jedva i u evropskim institucijama dobijaju većinsku podršku, a kamoli na globalnom nivou.​
 
Aaa, tačno, nego su ESC mediji preneli da se glasalo konkretno o RTK.

Pa sad je još očiglednije da od toga nema ništa.
 
bolje je da ostane ovako kako jeste... a i uvek kosovski umetnici mogu da predstavljaju Albaniju sto su do sad neki i uradili
 
Back
Top