am Jermenija 2023: Brunette - Future Lover

S obzirom da se o odluci da se Jermenija stavi na #2 najviše diskutuje, pogledao sam istorijat polufinala i da li se pesma na poziciji broj 2 po glasovima publike plasirala u finale ili ne - podelio sam u tri perioda - prvi je period kad je bilo jedno polufinale, drugi otkako su dva i uveden je žreb, a treći otkako je produkcija počela da pravi redosled. Takođe, vredi naglasiti da je 2010. i 2011. glasanje trajalo od izvođenja prve pesme, pa je i to doprinelo nešto manjem uticaju redosleda nastupa.

Naglašavam, gledam isključivo televoting, mislim za period 2010-2022:

2004 - ne (22 zemlje u PF) Belorusija
2005 - ne (25 zemalja u PF) Litvanija
2006 - ne (23 zemlje u PF) Bugarska
2007 - ne (28 zemalja u PF) Izrael
Uspešnost: 0/4 (0 %)

2008 Pf1 - da (19 zemalja u PF) Izrael - 5. mesto
2008 Pf2 - ne (19 zemalja u PF) Švedska - 12. mesto (ušla u finale zahvaljujući pravu žirija da spasi jednu pesmu)
2009 Pf1 - ne (18 zemalja u PF) Češka - 18. mesto (0 poena)
2009 Pf2 - ne (19 zemalja u PF) Irska - 11. mesto
2010 Pf1 - da (17 zemalja u PF) Rusija - 4. mesto (kombinovano sa žirijem 7.mesto)
2010 Pf2 - da (17 zemalja u PF) Jermenija - 6. mesto (kombinovano sa žirijem 5. mesto)
2011 Pf1 - da (19 zemalja u PF) Norveška - 9. mesto (kombinovano sa žirijem 17. mesto - eliminisana zbog žirija)
2011 Pf2 - da (19 zemalja u PF) Austrija - 10. mesto (kombinovano sa žirijem 7. mesto)
2012 Pf1 - da (18 zemalja u PF) Island - 8. mesto (kombinovano sa žirijem 8. mesto)
2012 Pf2 - da (18 zemalja u PF) Makedonija - 8. mesto (kombinovano sa žirijem 9. mesto)

Uspešnost: 7/10 (70 %)

2013 Pf1 - ne (16 zemalja u PF) Estonija - 13. mesto (kombinovano sa žirijem 10. mesto - prošla u finale)
2013 Pf2 - ne (17 zemalja u PF) San Marino - 12. mesto (kombinovano sa žirijem 11. mesto)
2014 Pf1 - ne (16 zemalja u PF) Letonija - 13. mesto (kombinovano sa žirijem 13. mesto)
2014 Pf2 - ne (15 zemalja u PF) Izrael - 14. mesto (kombinovano sa žirijem 14. mesto)
2015 Pf1 - da (16 zemalja u PF) Jermenija - 6. mesto (kombinovano sa žirijem 7. mesto)
2015 Pf2 - ne (17 zemalja u PF) Irska - 16. mesto (kombinovano sa žirijem 12. mesto)
2016 Pf1 - ne (18 zemalja u PF) Grčka - 14. mesto (kombinovano sa žirijem 16. mesto)
2016 Pf2 - da (18 zemalja u PF) Poljska - 4. mesto (kombinovano sa žirijem 6. mesto)
2017 Pf1 - ne (18 zemalja u PF) Gruzija - 13. mesto (kombinovano sa žirijem 11. mesto)
2017 Pf2 - ne (18 zemalja u PF) Austrija - 14. mesto (kombinovano sa žirijem 7. mesto - prošla u finale)
2018 Pf1 - ne (19 zemalja u PF) Island - 19. mesto (0 poena) (kombinovano sa žirijem 19. mesto)
2018 Pf2 - ne (18 zemalja u PF) Rumunija - 13. mesto (kombinovano sa žirijem 11. mesto)
2019 Pf1 - ne (17 zemalja u PF) Crna Gora - 16. mesto (kombinovano sa žirijem 16. mesto)
2019 Pf2 - ne (18 zemalja u PF) Irska - 17. mesto (kombinovano sa žirijem 18. mesto)
2021 Pf1 - ne (16 zemalja u PF) Slovenija - 14. mesto (kombinovano sa žirijem 13. mesto)
2021 Pf2 - ne (17 zemalja u PF) Estonija - 12. mesto (kombinovano sa žirijem 13. mesto)
2022 Pf1 - ne (17 zemalja u PF) Letonija - 15. mesto (kombinovano sa žirijem 14. mesto)
2022 Pf2 - ne (16 zemalja u PF) Izrael - 13. mesto (kombinovano sa žirijem 13. mesto)

Uspešnost: 2/18 (oko 11 %)

Dakle ovde je očigledno produkcija često stavljala autsajdere da nastupaju na toj poziciji, odnosno, iz perioda 2008-2012. se vidi da sama pozicija po sebi nije uopšte toliko ukleta u suštini. Jedini favoriti koji su zapravo stradali su Švedska 2008. koju je spasao žiri i Izrael 2014.

Zašto je uopšte eksperimentisano sa žirijem 2008. i 2009? Da Švedska ne bi ispala 2008?
Tih godina su stvarno bili katastrofa sa plasmanima, 2005-2010. sve osim Karole bilo je ispod 18. mesta. Ali mislim da je to bila neka generalna proba za uvođenje 50/50 sistema, jer znam da su tad zapadne zemlje baš počele da se žale kada su svi redom poispadali 2007. a još je i 5 pesama u top 10 bilo iz ex-SSSR. Kapiram da smeta blokovsko glasanje, ali uvek me prođe jeza kad se podsetim kakve su škartove tih godina slali big 5, Belgija, Holandija, Švajcarska, pa čak i nordijske zemlje nisu blistale.

Tako je, i da Srbija ne bi prosla u finale 2009!! EBU nije mogao da sakrije ljubomoru

I to još nam susjede podvalili :ROFLMAO: Kad se setim onih natpisa posle po novinama kako je EBU pogrešio, da su stavili slučajno pogrešnu zastavu i slične gluposti

Stvarno nevjerovatno da ćemo izgleda čuti jermenski u finalu prvi put nakon 14 (!) godina.

Nisu baš sve zapadne pesme bile očajne čak su i nordijske meni bile ok tih godina,ali su loše prolazili malo i više jer su to bile prve godine pocetkom ovog veka i polovinom prve decenije ovog veka i drugog dela polovine decenije kada su se bas se vidi sovjetske zemlje ložile na glasanja,ali i ex-yu,dok zapadnjaci em nemaju gasterbajtere em nemaju žiri. Mislim da kada bi se opet vratilo glasanje SAMO PUBLIKE,da bi se vratile sve balkanske i ex-yu zemlje kao i zemlje poput Madjarske,Turske itd i bilo bi makar 43 zemlje uskoro. Dok bi se onda opet zapadnjaci žalili zbog loših plasmana...

Bas mi se klacka da je stavim na prvo mesto, jos samo malo mi fali da mi prevagne
Secas se Evrovizije 2019. Slovenija. Ti i ja smo od pocetka fanaticki navijali za njih.
Mozemo sad i sa Jermenijom, posto je ona kod mene na sigurnom broju 1. Mozda dovoljno da prevagne. 😁
Puno mi srce kad vidim sve vise ljubavi za ovu potcenjenu lutkicu ❤
Ehhh, sta ja tek da napisem kome je ova pesma od prvog slusanja postala ubedljivo broj 1 (dosta mesta ispod, pa ide 2. mesto). Ponosan sam na vas deco kada citam ove divne komentare. Necu biti sam. 🥲

Ne mogu reci da mi je ovo najbolja pesma u poslednjih 10-ak godina, ali meni je ovo fenomenalno. Savrsena kombinacija svega. Od laganice, do prelaza na "rep" deonicu koja se nastavlja sa ne tako jakom kulminacijom i na kraju jermenski koji daje dodatni zacin. Ono sto me zaista brine je to kako ce izvesti "rep" deonicu. Deluje mi da to nije tako jednostavno, a opet nesto ne verujem da bi to ubacila da ne moze izvesti kako treba. Drzim joj fige i od mene ima siguran glas.

Pa iskreno, od njih nisam ni navikao na pjesme na litvanskom uopšte, kao ni pjesmu na švedskom iz Švedske (od kad sam počeo da pratim), a Jermeniju pratim od dolaska na takmičenje i kad se sjetim početaka, bilo je logično da će biti jermenskog uvijek. 2018. su izvisili, par puta ih nije ni bilo, ali evo sad prilike. Zato mislim da će dijaspora da se aktivira konačno

Pa iskreno, od njih nisam ni navikao na pjesme na litvanskom uopšte, kao ni pjesmu na švedskom iz Švedske (od kad sam počeo da pratim), a Jermeniju pratim od dolaska na takmičenje i kad se sjetim početaka, bilo je logično da će biti jermenskog uvijek. 2018. su izvisili, par puta ih nije ni bilo, ali evo sad prilike. Zato mislim da će dijaspora da se aktivira konačno
Pa baš zato, ako se sa :lt: desilo, tek sa :am: može... :)

:lv: je poslednji put koliko se sećam 2004.. uh...

A prva 4 nastupa zaredom su im bila bilingvalna, nakon toga samo engleski
Par minuta sam vrtio u glavi Without your love ne bih li dokučio gdje je tu bio armenski, i ipak ga nije bilo. Tako da, tri nastupa zaredom nakon onog debitantskog su im bila dvojezična :D
Mada, s onim katastrofalnim engleskim izgovorom ono i jest više ličilo na armenski nego engleski lol

Par minuta sam vrtio u glavi Without your love ne bih li dokučio gdje je tu bio armenski, i ipak ga nije bilo. Tako da, tri nastupa zaredom nakon onog debitantskog su im bila dvojezična :D
Mada, s onim katastrofalnim engleskim izgovorom ono i jest više ličilo na armenski nego engleski lol
Uf znaci onaj stih pre Without Your Love je zapravo los engleski 😂
Ja to uvek cuo "surenij surepaj" pa reko mozda je ovo nesto kao "ciuto tuto" 😂

Back