Milica
Ekspert
Nisam rekla da se nisu slušali narodnjaci, već da je društvo bilo podeljeno.90-ih su se itekako slušali narodnjaci,
Ni na jednim protestima ih nije bilo, od Terazijske česme 1990., preko Vidovdanskog sabora 1992., protesta 1996/97, do završne "Gotov je!" kampanje...
Na tadašnjem Grandu (mislim da se tada zvalo ZAM, ili kako god, nebitno) su bili samo narodnjaci i nije bilo druge muzike, dok je sa druge strane bilo par emisija sa top listama tadašnjih rok bendova...
Mesta za izlaske su bila baš podeljena...
Kao i radio stanice...
Zapravo za Francusku baš postoji...Inače užasno mi je kada vidim termine jedna Srbija, druga Srbija, to ne postoji jednostavno. Postoji i koliko jedna Francuska i druga Francuska itd.
Postoji jedna Francuska koja godinama glasa za Le Pen (ksenofobna i rasistička) i ona druga...
Postoje i dve Amerike: jedna anti-imigrantska Trampova i ona druga.
Amerika je možda danas i najviše podeljeno društvo...
Ideološki, geografski, medijski, pa donekle čak i muzički (otprilike kao mi 90ih)...
Postoje i dve Engleske: jedna koja je izglasala Brexit i ona druga...
Tokom ovog ESCa smo videli i dve Poljske...
Postoje i dve Italije, takođe po anti-imigrantskoj liniji: jedna premijerke nam (i Salvinijeva), i ona druga.
Italija je u tom smislu fascinantna, jer ta podela ponekad ide i istorijski do podele na fašiste i partizane iz 2. sv. rata.
Možeš da sretneš desničare koji se ponose da su im očevi ili dede bili fašisti (poput današnjeg predsednika Senata, koji porodično skupljaju Dučeove biste)...
Takođe sam imala i kolege ili prijatelje iz NVO sektora koji se hvale da su im dede bili partizani...
Mislim, imali smo i mi podelu na četnike i partizane, ali ona danas ne verujem da mnogo utiče na partijske podele u Srbiji, niti se time u Srbiji neko posebno hvali...
Zapravo svuda gde postoji demokratija, normalno mi je da dođe do neke podele na desni i levi deo...
Koja onda u zavisnosti od mentaliteta i trenutnih okolnosti može biti dublja ili blaža...
Srbija mi je u tom smislu anomalija.
U Srbiji ja danas zaista ne vidim podelu po ideološkoj liniji, pre svega jer vlast obuhvata i stare radikale nacionaliste i deo nekadašnje druge Srbije...
Pa nam je i opozicija malo šizofrena...
Nije baš ni normalno da u jednoj "demokratiji" nema ideološke podele društva...