ch Švajcarska 2024: Nemo - The Code

Na forumskom glasanju dao sam 12-Fra,10-Cro a 7-Sui. Nakon uživo izvedbi ostaje 12 i 10, Sui mi ide na 8.Nemoguce mi je ovo ali evo moguće ,ovakva uvjerljiva pobjeda kod žirija. Pjesma je dobra ali vidjecemo kako će proći iza ESC. 5.mjesto kod publike govori puno toga ali i tu je dosta poena tako da imamo novog pobjednika i neka mu je sa srećom. Briga njega, može u oba WC-a ili u razvijenijim ima poseban a ne nama koji znamo gdje idemo a gužva o još ti se prisere

a kako mislite da EBU manipulise glasovima zirija tj bira koju zemlju da pogura itd? Zove Zejnu Murkic i Lenu Kovacevic i kaze im hej dajte Svajcarskoj 10 poena?
Da postoje instrukcije verovatno bismo do sad vec saznali da je tako, neko od ljudi koji su clanovi zirija bi to kad tad priznao, da ih je EBU ili javni emiter uslovljavao i da su imali instrukcije ko se ignorise, ko ne itd

Namestili za svajcarsku ko sto su namestili za lorin zbog abbe

Cele sezone pričam kako me Nemo podseća na Vitasa i evo i kežualci koji su ga tek videli su počeli da pričaju isto 😁

Nažalost, Vitasa ljudi na Zapadu znaju samo po mimovima, ali taj čovek je jedan od najboljih vokalista na svetu. Šteta što se nikad nije prijavljivao za Evroviziju, prilično sam siguran da bi pobedio sredinom 2000-ih.

Pa najbolje da se oslovljavaju u zenskom rodu kao osoba

Dobro su obrazložili za "ono" da je dehumanizujuće i uvredljivo, bar u ovom trenutku. Jedna članica foruma je pohvalila jedan portal što je koristio ono, a suštinski se svede na pohvalu za pokušaj uvrede. Međutim, ako se jednog dana odluči da upravo ta zamenica bude u upotrebi i za nebinarme ljude, pored stvari i mladunaca, to će biti u redu i vremenom ćemo se navići.

Preporuka da se naizmenično koristi on i ona je besmislena, jer se time stvara konfuzija, a i binarne osobe se valjda ne osećaju ni kao muško ni kao žensko (za razliku od npr. australijskog pevača), ako će se misliti da će im se na taj način izraziti poštovanje. Dakle, u jednom tekstu korišćenje obe zamenice bi bilo zbunjujuće, a ako imamo potrebu za samo jednom upotrebom zamenice, ako ćemo samo jednu rečenicu, kako se odlučiti?

Vidim u komentarima predlažu persiranje, a to pokriva samo neke situacije. Takođe, predlog da se osoba direktno pita kako da je oslovljavamo mi nema smisla. Npr. kako da pitaš Nema kako da ga oslovljavaš na srpskom? Možda bi moglo pitati one koji govore srpski. Ipak, to nije neko rešenje, a i vraćamo se na onu diskusiju prema kojoj neki smatraju da se niko ne sme proglasiti muškarcem ili ženom, dok ne saznaš kako se osoba oseća, bez obzira na fizičke karakteristike.

Pa najbolje da se oslovljavaju u zenskom rodu kao osoba
Kada se piše članak, recimo da bi za sada to bilo najkorektnije, iako malo nakaradno ponavljati stalno ova osoba je ovo i ova osoba je ono rekla, uradila itd. Može i ovaj izvođač, mada bi neki rekli a što ne ova izvođačica itd.

Nek se ljuti ko hoće, ali zaista nemam nameru da pravim brainstorming svaki put kada bi trebalo napišem post o nekoj nebinarnoj osobi. Za mene je Nemo on, a Bambi je ona. Tj. onako kako ih ja vidim i doživljavam.

Ne znam, za mene je užas da pobedi osoba koja je tek bila 4 po ukusu publike. Loreen je barem evrovizijska legenda al toliko guranje ovog lika od žirija mi nije jasno.

Nek se ljuti ko hoće, ali zaista nemam nameru da pravim brainstorming svaki put kada bi trebalo napišem post o nekoj nebinarnoj osobi. Za mene je Nemo on, a Bambi je ona. Tj. onako kako ih ja vidim i doživljavam.
Meni je to takođe ok i mislim da se većina nebinarnih osoba ne bi ljutilo, svesni svojih različitosti i jezičkih nedostataka.

Ja cu o nebinarnim osobama pricati samo na engleskom, na srpskom je too much za mene

Međutim, ako se jednog dana odluči da upravo ta zamenica bude u upotrebi i za nebinarme ljude, pored stvari i mladunaca, to će biti u redu i vremenom ćemo se navići.
Jezik se ne menja tako što jezikoslovci nešto odluče (v. hrvatski primer iz 90ih), nego prirodno, ponavljanjem iz najširih krugova onoga što nam je u početku čudno.

Nebinarne osobe (pogotovu interseks osobe) se često osećaju kao i muško i žensko, i tu leži osnov njihove nebinarnosti.
(Još jednom bih preporučila argentinski film XXY iz 2007.)
Zato je ovo binarno svrstavanje uz duhovitu doskočicu bilo grozno:

Osoba Nemo je izrazila želju da se bori za titulu mistera i potencijalno postane nebinarni mister. Zahvaljuje se svim potencijalnim glasačima. Ne želi da se izdvaja od ostalih takmičara po tom pitanju i kvari žurku.

The End.

Back