Pesma za Evroviziju 2025: Polufinale i finale

Od 2018. pa na ovamo ( 6 nacionalnih izbora) 3 pobjednika publike nisu bili konačni pobjednici, tj predstavnici Srbije na ESC.
To su Natasa i Una 2019, Princ 2023 i Breskvica 2024.
2019 dobila Nevena sa 12 od žirija i 10 od publike, 2023 Luka sa 10+10 a 2024. godine Teodora sa 12 od žirija i 10 od publike.

Sa druge strane, pobjednici publike koji su bili i generalni pobjednici su bili Balkanika 2018, Hurricane 2020 i Konstrakta 2022. Svi su imali maksimalnih 12 i od žirija i publike što je apsolutna dominacija.

Gledajući ranije članove žirija, vidim da su se ponavljali Zeljko Vasić, Vojkan Borisavljevic, Dejan Petrović itd.

Last edited:
Od 2018 pa na ovamo ( 6 nacionalnih izbora) 3 pobjednika publike nisu bili konačni pobednici, tj predstavnici Srbije na ESC.
2019 dobila Nevena sa 12 od žirija i 10 od publike, 2023 Luka sa 10+10 a 2024. godine Teodora sa 12 od žirija i 10 od publike.

Sa druge strane, pobednici publike koji su bili i generalni pobjednici su bili Balkanika 2018, Hurricane 2020 i Konstrakta 2022. Svi su imali maksimalnih 12 i od žirija i publike što je apsolutna dominacija.

Gledajući ranije članove žirija, vidim da su se ponavljali Zeljko Vasić, Vojkan Borisavljevic, Dejan Petrović itd.
Zato su tu uvek neugodni Žika Zana i Neda Ukraden da zakuvaju standardno

Last edited:
Baš me zanima hoće li ova frka oko Oxaja da ih ugura u top 3 publike uz Aladina i TŽ
Ne bih se iznenadila da redosled bude na TV bude: Oxajo, Princ, Harem Girls, Mimi, Vukajla.

Ako nešto znam o glasanju publike je da nije dovoljna samo jedna grupa, ni samo jedna generacija. Mimi je popularna, ali samo u Generaciji Z koja najmanje gleda TV. Za Haremke, pišete da će glasati gejevi, ali je to manja grupa od studenata i pristalica protesta koji su danas pisali da zbog cenzure RTS treba glasati za Oxajo. naravno ukoliko se glasovi pristalica protesta ne rasprše na TAM, Anu i ostale koji su podržali studente. Osim toga Oxajo je rok grupa, a rok je bliži generaciji X i Y, od onoga što pevaju Haremke i Mimi. Ostaje Princ, na koga kao favorita ukazujem od kako je objavljeno da učestvuje jer em jedini ima, našoj publici omiljenu baladu, em potencira lokalpatriotizam, em solidno izgleda.
Za Vukajlu svaki plasman iznad 5.mesta na TV smatram uspehom jer za prosečnog srpskog PZE glasača ona izgleda malo ekstremno, ne peva na srpskom nego su prvi komentari da je ništa ne razumeju i da mumla, pa gube želju za daljim slušanjem. Oni koji su bili stpljivi da odslušaju refren rekli su da je najbolja, ali nisu svi kao moji prijatelji pa da prihvate moj savet i slušaju celu pesmu.
Bojana i David i Biber su više po ukusu našeg prosečnog Tv gledaoca. Ista grupa koja je progurala Maršale u finale, može im obezbediti i koji bod u finalu, a isto važi i za Lensi. Nadam se da će se TAM ugurati na 6.mesto.

Da nije bilo cenzurisanja RTS za Oxajo bih rekla da mogu dobiti najviše 3 boda od publike. Sad ih smatram najvećim favoritima jer mislim da će kod žirija dobiti više bodova nego Princ i Harem Girls i više bodova nego Vukajla kod publike, za koju očekujem 12 žiri+6 TV.

Iako mislim, da je Vukajla najbolji izbor, nemam problem da ode pobednik publike.

Mislim da bi Pronc imao vece sanse da se plasira u finale ESCa nego da pobedi na PZEu.

Depiliran i izblajhan silazi sa meseca i vadi ruzu kao madjionicar. Mi znamo da to nije ironicno, oni to ne znaju.

Ja i dalje ne mogu da izbacim libertin skrinšot iz glave i to je sve što vidim kad pomislim na Sedlara 😭😭😭

Bukvalno momenat za iceberg
Da pojasnim, drug iz Niša mi je ovo poslao u toku Sedlarovog nastupa, i ja sam vrisnuo od smeha pa sam morao da okačim. 🤣🤣🤣

Što se tiče prvog polufinala - bukvalno ustati i reći Filarri, prvo mjesto pa deset praznih što se tiče truda za scenski nastup, šteta što pjesma nije jača i hitičnija inače bi bio ozbiljan konkurent za pobjedu i moj lični favorit.

Haremke me nisu oduševile ni najmanje am sori, pri tom nekako mi je sve djelovalo jeftinjikavo i amaterski iako ne sumnjam da su uloženi veliki napori za nastup, od Iskaza se očekivalo neko ludilo mozga a oni nam servirali Dubiozu kolektiv, Bojana i David sasvim solidni i vjerovatno sam jedan od rijetkih kome su ove godine bolji nego lani.

Taša prevalila pola planete da bi se zanjihala par puta na sceni uz prazan stejdžing a pjesma je bila dovoljno dobra i slušljiva da prođe onako jadnu konkurenciju, ona je vjerovatno i najveći ovogododišnji PZE gubitnik a za to je sama kriva, za Tropico bend sam mislio da će se uz nelošu pjesmu provući bar na ime ali kad malo bolje vratim film oni su zapravo posljednji put bili relevantni neke 2013-e/14-e.

Razumijem da su ona Ana d'čejnčiz i Kruz Roudi upali na konto crvene šake odnosno mahanja indeksima, ali brate mili ne znam na koju foru se plasirao onaj Milan Nikolić a Jelena Pajić koja je bila jedna od najboljih da ispadne... Mislim, navikao sam na šokantne rezultate u PZE polufinalima iz godine u godinu, ali ono je stvarno bila nepravda! :sneaky:

Mila, Igor Simić, Vampiri i Anton očekivano ispuš, Biber mi ne smeta ali svakako ništa posebno. Dakle, sve u svemu, definitivno najslabije PZE polufinale ikada, barem za sad lol.

Savrsena godina da se ispostuje masa odnosno glas publike.
Nema dobrih alternativnih pesama koje bi morale da se brane glasovima zirija.
Mada ove godine je mlako pa verujem da i masu boli uvo ko ce da ode.

Kad si spomenuo sistem glasanja, da li je konačno objavljen taj Pravilnik o glasanju i ako jeste gde se može detaljno pročitati?

Od 2018. pa na ovamo ( 6 nacionalnih izbora) 3 pobjednika publike nisu bili konačni pobjednici, tj predstavnici Srbije na ESC.

Sa druge strane, pobjednici publike koji su bili i generalni pobjednici su bili Balkanika 2018, Hurricane 2020 i Konstrakta 2022. Svi su imali maksimalnih 12 i od žirija i publike što je apsolutna dominacija.

Nevena je dobila 8 od publike.

Drugo polufinale - nisam vjerovao da ću ovo ikad izgovoriti ili napisati ali najviše me je performansom kupio Princ sa svojim mjesecom i onu buđavu baladu je podigao na znatno viši nivo, kamo sreće da se i za samu pjesmu više potrudio. Za razliku od njega Mimi Mercedez bukvalno ništa specijalno - nastup ni da me takne a ako ijedna pjesma ima materijala za neki veseli-kič-lucidni stejdžing to je onda ''Turbo žurka'', sa druge strane strahovao sam za njene vokalne sposobnosti ali je ipak dobro otpjevala/odrepovala, nekako mi je nezgrapna i smotana na sceni a u slučaju pobjede moralo bi se sve komplet mijenjati za Bazel.

Lutkice Tam i Vukayla solidne ali me ni njihovo pjevanje ni nastupi nisi oborili s nogu, sve je to već viđeno i kod nas i u Evropi, ogroman rizik je da se šalje bilo koja od njih jer one pjesme nisu ono na šta se naša dijaspora prži a nažalost u dijasporskim rukama je i naše ovogodišnje finale.

Maja Nikolić očekivana flopčina (gipsani nastup a i sama pjesma no comment), Tanja Banjanin takođe, drago mi je što su niz finala prekinuli nekadašnji Liftaši kao i Gift i Dušan Kurtić koji su se i u ranijim izdanjima provlačili nezasluženo a svake godine sa gorom pjesmom od prethodne dođu. Nisam očekivao da će Lensy (?) proći, prije bih rekao da bi to bila Ivana Štrbac jer je bila odlična (odmogao joj running order I guess).

Sedlara progurao žiri a Maršale njihovi školski drugari, Džet Vega neprimjetan a Ohajo možda vizuelno i najkvalitetniji scenski nastup al' džaba kad je pjesma nepostojeća.

U svakom slučaju, tanko i blijedunjavo kad se sve sabere i oduzme! :coffee:

Back