Pesma za Evroviziju 2026: Učesnici i kompozicije

Bez pesama a posebno bez nastupa uživo, teško je suditi a kamo li izvoditi bilo kakav zaključak unapred.
Elem, pesma i nastup su samo subjektivni doživljaj pojedinca, ne nužno i realan kvalitet. Ukusi su svakako različiti a većina odlučuje, bar bi trebalo tako.

Ali gledajući i slušajući Tommy Casha prošle godine, meni je to ne samo cringe i jeftino do bola nego katastrofa na kub. Krajnji rezultat na tabeli i moje vidjenje njega je totalno nepoklapanje sa publikom širom Evrope. A koliko se sećam ni većini ovde na forumu se nije ni pesma ali ni on kao pojava dopao.

Zato baš i mislim da unapred odbacivanje i klasifikovanje brata Pelina ili bilo koga drugog a bez pesama je malo nefer. Možda lik ništa ne ponudi, možda i oduševi, videćemo. Svako od njih se više potrudio od onih koje priželjkujemo a nikad se ne prijave.

Ni neko top ime kakvo ove godine nemamo, nije garant da je taj/ta ,,uboo" tu jednu pesmu a ta jedna se samo pritom i računa u kontekstu PZE/ESC.

Last edited:
Dobro mi smo sad otišli na poređenje sa Tomijem, ali ja Pelina baš nešto ne zamišljam u tom fazonu. Pre mi napamet pada neki performans na sceni kao recimo Marko Mandić 2024-e.

Espreso Makijato se slusa u neeec krugovima izvinite. Pesma je postala hit.
Ramondu nisam cuo da je iko pustio u Srbiji.

Ja sam za Tomija mislio da moze pobediti kod publike jer je pesma univerzalna za svaki deo kontinenta, dok je KAJ imao klasican skandinavski humor, sto se i reflektovalo slabijim rezultatom od ocekivanog. Cak i nije do Izraela, mislio sam da Tomi moze komotno da predje 300 poena, ali svakako rezultat je odlican.

Nema mi logike preterano porediti Pelina i Tomija, Tomi je aktivan u muzickoj industriji petnaestak godina, a Pelin ima samo jednu pesmu.

Ма ја бих их поредио у том контексту потенцијалне виралности, зезе и форе за генералну публику.

Мада мени се ништа Томијево прије ЕМ није свидјело тако да је баш убо пјесму, што се каже

Poredjenje je u smislu da su joke entry-ji u pitanju. Kao i popularnost u krugovima svoje publike. Sa te strane ima smisla. A ako se Tommy bavi 15godina muzikom pa nije ni uspeo da otpeva pošteno refren svoje pesme koja ga je koštala pobede još gore.

I stoji da 3 godine zaredom najveći favoriti su joke entries, koji nisu bog zna kako izvedeni. Ni rimtimdagitim ne mogu previse ozbiljno shvatiti ali malo ozbiljnije ajde, mada da se ne lazemo Joost bi oduvao tvt u finalu.

Ма ја бих их поредио у том контексту потенцијалне виралности, зезе и форе за генералну публику.

Мада мени се ништа Томијево прије ЕМ није свидјело тако да је баш убо пјесму, што се каже
Majsta mnogo se mi slazemo nesto ove sezone 🥰

Espreso Makijato se slusa u neeec krugovima izvinite. Pesma je postala hit.
Ramondu nisam cuo da je iko pustio u Srbiji.
Porediš babe i žabe.
Turbo žurka je bila možda najveći hit sa prošlogodišnjeg PZE pa je bila težak flop.
Evropljani inače vole da se sprdaju i rade parodije na Italijane plus je EM naizgled bezvezna sprdnja a itekako je tu sve iskalkulisano. Ako se dođe bez ideje i vizije može lako da bude flop.

Svako ovde moze da iznenadi realno, pricamo samo na osnovu onoga sto znamo.

Lik ima jednu pesmu, pesma je uzas, ergo - imam niska ocekivanja. Ako me iznenadi super, samo trenutno nemam razloga da verujem da hoce.

Sta vise, ako je dobra pesma obradovacu se.

Jedino cu se za Janks zbuniti ako mi se pesma svidi.

Edit: Espreso Makijato mi je najjaca pesma od prosle godine jer iako je srpdnja pesma je pravljena pre svega da bude hit.

Ma dokle treba da pricam da prestanete kalkulisati sta je "dobro za ESC" jer je to sve subjektivno. Ono sto postane zaista najveci hit treba poslati. I tjt. I GO je trebalo poslati da nije nosilo ljigavu poruku. Tako da se tu i ne zalim sto je podmetnuta noga (zapravo je Peachy sama to sebi uradila kad je prihvatila otpevati onaj tekst a ni u jednom trenutku se nije ogradila jasno od konotacije).

Porediš babe i žabe.
Turbo žurka je bila možda najveći hit sa prošlogodišnjeg PZE pa je bila težak flop.
Evropljani inače vole da se sprdaju i rade parodije na Italijane plus je EM naizgled bezvezna sprdnja a itekako je tu sve iskalkulisano. Ako se dođe bez ideje i vizije može lako da bude flop.
Ti poredis babe i zabe. Zurka je bila hit pre pze-a. Tokm samog takmicenja i nakon niko nije pricao o Mimi jer ocigledno nije ispunila ocekivanja fanova. I jeste podbacila jer je i sama stvorila sliku u intervijuima da donosi nesto nevidjeno, a nastup je bio prosek. Doduse nesto ekstremno bolje nismo ni imali u ponudi. Od svih prosecnih je bila medju najboljima.

Overall najbolji izbor bi bio Oxajo, ali su oni malo zakasnili u generisanju buzz-a oko sebe, pa dok su ljudi provalili i pesmu i nastup bilo je kasno.

Ma dokle treba da pricam da prestanete kalkulisati sta je "dobro za ESC" jer je to sve subjektivno. Ono sto postane zaista najveci hit treba poslati. I tjt. I GO je trebalo poslati da nije nosilo ljigavu poruku. Tako da se tu i ne zalim sto je podmetnuta noga (zapravo je Peachy sama to sebi uradila kad je prihvatila otpevati onaj tekst a ni u jednom trenutku se nije ogradila jasno od konotacije).
Sa tim se slažem, mislim da je krajnje vreme da pobednika publike pošaljemo na esc, ko god to bio. Ako se opet ne desi, festival stvarno gubi svaki kredibilitet i postavlja se pitanje koja je uopšte svrha glasanja publike. Onda nema potrebe da se čudimo zašto niko poznat neće da se prijavi i sa pravom misli da je festival namešten.

Slažem se, odlično poređenje. Da moja baba ima kolica bila bi bicikl
tenor.gif

It took me a minute, nisam još nikad čuo tu izjavu prevedenu na srpski 🤣

Evile isto kao što su drugi subjektivni, tako si i ti. Ne mora svaki dobar plasman na ESC da bude hit. Ne mora svaki hit da bude najbolji izbor. Previše varijabli i ličnih ukusa se tu upliće. Who cares što Ramonda nije hit? Nije kao da su takve balade nešto često kod nas bile hitovi. Pa ni Džanum nije bio hit kod nas dok nije otišao viralno u Indiji lol ne slažem se da treba slati najveći hit sa izdanja po svaku cenu. Nije PZE izbor za najpopularniju pesmu.

Last edited:
Ne zaboravimo i da je Breskvica sa skoro milion pratilaca na mrezama i celom masinerijom koja se upregla tih dana na kraju skupila 45k sms glasova u finalu (ok, za standarde PZE to jeste velika cifra ali ni blizu onoga sto se najavljivalo i sto se mesecima potenciralo da ce Breskica oduvati sve kod publike)

Isto vazi i za ovog pelina, to sto je nekome algoritam izbacio neki njegov video ne znaci da ce se ta osoba iscimati da glasa za njega na takmicenju koje vrv i ne prati

Sa tim se slažem, mislim da je krajnje vreme da pobednika publike pošaljemo na esc, ko god to bio. Ako se opet ne desi, festival stvarno gubi svaki kredibilitet i postavlja se pitanje koja je uopšte svrha glasanja publike. Onda nema potrebe da se čudimo zašto niko poznat neće da se prijavi i sa pravom misli da je festival namešten.
Pod uslovom da nisu kupljeni glasovi a la Bojana x David (dakle nigde u trendingu, lajkova, komentara, share-ova na drustvenim mrezama). Slozio bih se.

Back