hr Hrvatska 2026

Zanimljivo da ga nikad nisam dozivljavao u esc kontekstu (iako znam samo 1 pjesmu od nj.) Nači nasljednik Karije, Lazanje, Josta i Tomi Keša lol

Generalno preslušavajući pjesme stekao sam utisak da pjesme na Dori produkcijski dosta modernije i svježije zvuče nego one na PZE-u, Dora se nekako probila iz one mračnije ere i dosta se modernizivala posljednjih godina, što isto govori i da je muzička industrija u boljem stanju nego ona u Srbiji, barem što se Eurosonga i nacionalnog izbora tiče.

U Srbiji da bi napredovala pevači prvo trebaju prestati ili smanjiti tezgarenje, a kao drugo da se reše sujete. Svi većinom biraju komercijalizovani turbo-folk i neki kvazi rep de la Rasta, Nuči, Relja i sl... tako da nam se estradna scena svela na dva ipo žanra.

U Srbiji da bi napredovala pevači prvo trebaju prestati ili smanjiti tezgarenje, a kao drugo da se reše sujete. Svi većinom biraju komercijalizovani turbo-folk i neki kvazi rep de la Rasta, Nuči, Relja i sl... tako da nam se estradna scena svela na dva ipo žanra.
Ovi reperi i treperi će nas pokopati sve

Pa moj dojam je da je vaša scena bolja nego naša. Kod nas svi znaju pjevati, ali skladatelji su wtf generalno. Uvijek isto i uvijek se kopira prijašnje ili sadašnje ali lošije. Kreativa zapostavljena. Dora je skočila kada je Let 3 pobijedio pa su shvatili ljudi da ne moraju samo balade pobjeđivati ili tako nešto. Plus nakon Baby Lasagne odlučili su da Dora bude platforma što više različitih stilova. Sve je to super, ali većina pjesama i dalje ne prati to. S druge strane dovoljno je da ih je 5 ok, ostali su ionako nebitni. Još kada bi ljudima do glave došlo da za pobjedu na Dori moraju imati priču, nastup itd., a ne samo se pojaviti i očekivati da je to to.

I meni je bolja srpska muzička scena što se tiče mejnstrim muzike, u smislu da slušam više pjesme iz Srbije, ali ovako kada poredim PZE i Doru u vidu produkcije pjesama, prosječni Dorin filler mi bolje zvuči nego filler sa PZE-a. Doduše što se režije tiče PZE jeste bolji.

Ono što ja primećujem da se Dora poboljšava iz godine u godinu, a da PZE stagnira. Poznajući RTS, oni su sigurno sledećeg mišljenja: ,, Imamo festival takav kakav je, sa već određenim formatom i uslovima konkursa... pa kome se dopada može da se prijavi, a kome se ne sviđa ne mora da se prijavljuje !" i tako da ih realno boli uvo. A pored toga i sam pristup Evroviziji posle selekcije je diskutabilan.

U kom smislu je poboljšanje, ako jedva dve-tri pesme imaju evrovizijskog prizvuka? Jeste nešto do ličnog ukusa, ali generalno postoji stagnacija na ovim prostorima i dobro je kada poneka pesma više odskoči. Na Dori se dešavalo da mnogi zvuče baš loše uživo, ne prosečno, već ispod proseka. To treba znatno unapređivati. Desi se i da se nekom dopadne neka balada, koja zvuči isuviše obično i prosečno, a krene da je diže u nebesa, a suštinski teško da bi glasao za tako nešto na Evroviziji. Nedostaje više kreativnosti i razumevanja Evrovizije kao takmičenja.

Nedostaje više kreativnosti i razumevanja Evrovizije kao takmičenja.
Pa ako pricamo o ovome konkretno, meni se cini da toga u zadnje vreme ima mnogo vise na DORI nego na PZE 🤷‍♂️

Ili drugim recima: Mnogo vise je DORA dobila na zamahu posle Let3/BL nego Srbija posle Konstrakte (u smislu inovativnosti i nekog malo svezijeg poimanja Evrovizije u ovoj eri)

Iz mog ugla, to je tek poneki izuzetak ili delić neke numere. Važan je ceo paket i teško je posmatrati stvari izolovano.

Da, na Dori ima dosta situacija da se uživo neka pesma uništi totalno (primeri Ivxn- Monopol i Eugen - Tišine). To su dve pesme koje sam jako voleo, ali su uživo iskasapljene. Međutim, toga itekako ima i na PZE. Produkcija na PZE jeste bolja i to je možda jedina predsnost.

Iskreno Dora je od povratka imala više tih unikatnijih pjesama nego Beovizija/PZE. Nema veze ako su dvije ili tri pjesme, ali ih ima. Kada se sve sračuna tu su negdje Srbija i Hrvatska po pristupu, ali Dora jeste po meni imala više konkurentnijih pjesama u igri od Srbije.

U produkcijskom smislu, moglo bi se reći da je PZE napredniji u odnosu na Doru, a kada su pesme u pitanju-definitivno Dora prednjači. Ako po strani stavimo live izvođenje, same studijske verzije pesama deluju dosta ozbiljnije i mnogo više prate aktuelne trendove. Čak su i fileri na Dori znatno slušljiviji u odnosu na one sa PZE-a.

Moram da kažem da sam ja mislio totalno drugačije pre PZE 2025 gde smo imali 20 nekonkuretnih filera, dok je Dora 2025 razvalila. PZE 2024 I 2023 su mi bili dobri jer oba su imala oko 2/3 pesama koje su bile za nešto, a u smislu Evrovizije i do 10 pesama koje su mogle bez problema da idu na istu. Na PZE 2025 mi je možda max. 7 pesama bilo za ESC.

Last edited:
Hrvatska alt i generalno muzička scena je bolja od srpske, ali je PZE većinu godina bolji od Dore. Srpska muzička scena se svodi na trepere i turčenje, a sve što valja mahom i ode na PZE, dok kod Hrvata dosta njih ne ide na Doru.

Back