Pesma za Evroviziju 2026: Učesnici i kompozicije

Bio bi fazon da nam brat Pelin servira neku gotivu poput Ferto...😎
Možda skroz podbaci, ne znam, ali ja od njega očekujem da baci neku žešću foru i ujedno njegovu pesmu/foru 😁 najviše sa nestrpljenjem isčekujem... 💪

Instikt mi govori da on nije kao filer ušao u PZE priču.
Još pre 2,3 godine je najavio da želi na ESC ali tek kada po njemu napravi dobru stvar.

Drugo, sam naziv pesme ,,Fräulein", pritom u Austriji se ESC održava, mi dodatno govori da promišljeno ide i da pesma možda ima neke deonice i na nemačkom. Obzirom da se izmedju ostalog i režijom bavi i svestran je, ne bih, a prvi put posle Konstre brinuo za nastup, vizuale i rad kamere na ESC-u.

P.S. Mračni smo sa pesmama bili 3 godine uzastopno i to je realnost kao i loši rezultati sa njima. Vreme je da malo razdrmamo i sebe i Evropu nečim veselim, po mogućstvu originalnim.

Last edited:
Nzm ko im je rekao da je dobra ideja da spisak izvodjaca izbace 2 meseca pre nego sto ce pesme....

Rade tako da bi ostavili vremena izvođačima da spreme finalne verzije pesama, a da ekskluzivno objave spisak učesnika. Ako bi izvođačima unapred javili da su prošli, i pored eventualnih ugovornih odredbi, za neke bi procurelo u javnost i onda ne bi bilo faktora iznenađenja.

U suštini, 3 nedelje su dovoljne da pesme stignu do šireg auditorijuma.

Rade tako da bi ostavili vremena izvođačima da spreme finalne verzije pesama, a da ekskluzivno objave spisak učesnika. Ako bi izvođačima unapred javili da su prošli, i pored eventualnih ugovornih odredbi, za neke bi procurelo u javnost i onda ne bi bilo faktora iznenađenja.

U suštini, 3 nedelje su dovoljne da pesme stignu do šireg auditorijuma.
Po meni je tajming protokola sasvim dobar, greška je jedino u tome što nije sve mesec dana ranije da bi se peglali pobednička pesma i nastup do maksimuma.

Moglo bi malo ranije, mada nismo izuzetak. Više zemalja bira krajem februara i početkom marta, a nisu svi takmičari sa spremnim paketima ni tamo. Npr. video spot u današnje vreme ne mora da se snimi do sredine marta, jer kad god se to uradi, ako se uradi, okačiće se na YouTube Eurovision kanalu, štaviše neki i planiraju tako objave, kako bi im predstavnik bio u fokusu sve do maja, a ne da ispucaju sve adute pre marta.

Razmišljam sad pošto je spisak 2.2, da li će biti 2+ 2= 4 ili 2+ 2 =5...

Inače zadnji put kad su tako kasno objavljene pesme (2023) imali smo najbolju grafiku.

Moglo bi malo ranije, mada nismo izuzetak. Više zemalja bira krajem februara i početkom marta, a nisu svi takmičari sa spremnim paketima ni tamo. Npr. video spot u današnje vreme ne mora da se snimi do sredine marta, jer kad god se to uradi, ako se uradi, okačiće se na YouTube Eurovision kanalu, štaviše neki i planiraju tako objave, kako bi im predstavnik bio u fokusu sve do maja, a ne da ispucaju sve adute pre marta.
Pa to sto drugi rade lose ne znaci da treba i mi

Slažem se da to rade i drugi, ali mi prosto ne možemo da se poredimo sa jednom Italijom ili jednom Švedskom koje među poslednjima biraju predstavnika. Teško da možemo i sa ostalima poput Finske, Portugala, Norveške... koji biraju predstavnika kada i mi.

Druga stvar, taj datum uopšte ne bi bio problem da RTS prvi svake godine ne kuka kako nije bilo dovoljno vremena za menjanje i dorade. Žališ se, a ništa ne menjaš. Neshvatljivo.

Znači da zapravo ni ne žele promene. To ste trebali shvatiti do sad.

Last edited by a moderator:
Tačno nema smisla porediti zemlje poput Norveške, Italije, Finske, Švedske i Danske sa kapacitetima RTS-a. I sami su kukali kako su za Princom sve na brzinu radili i kako su kratki rokovi.

Nije baš da su Portugalci puni ideja, a i nije uvek neophodno menjati nastupe, niti se to svuda radi, već samo malo doradi, ako je ponuđeni paket već solidno spremljen. Ok bi bilo da je festival sredinom februara, pa da se sve natenane spremi, ali generalno, zavisi od slučaja do slučaja.

Konkurentna takmičenja poput Melodija, UMK-a, MGP-a (i ostalo) mogu bez problema da se održavaju krajem februara ili u martu, je na ta takmičenja vrlo često dolaze pesme i izvođači sa već razrađenim i spremnim konceptom za ESC. Za razliku od njih PZE na kome retko dobijemo neki full paket i koncept kome je potrebno minimalno peglanje, treba da se održava najkasnije sredinom februara, kako bi sve stiglo da se spremi na vreme i osmisli neki dobar koncept. Pa čak i to nije garancija nekog uspeha jer smo imali Luku i Teyu čiji koncepti su (po meni) bili spremni za ESC, ali to RTS nije znao da iskoristi/prenese na veliku scenu. Pa čak i Konstrakta nije 100 % blistala, ali tu je dosta doprineo i nesmotreni domaćin.

Ma dok nema One pesme dzabe cuda i cudesa !! Jesu neke zemlje uspevale na "organizaciji", ali da ni tada nisu imali Onu, dzabe bi im bilo. Jer realno koliko zemalja imaju pare, prostor, sve organizovano, pa decenijama nisu imali pobednicku pesmu.

RTS ne ume da uči na svojim greškama i to je prosto tako.
Bojim se da ovde ipak nije do grešaka, one se ispravljaju i iste ne ponavljaju iz godine u godinu. Biće da su naše opaske potpuno opravdane, da je "kratko vreme" za RTS samo izgovor. Ovakvim potezima to samo dokazuju.

• Like
Reactions: FFM
Pa u tome jeste stvar. To nisu ,,greške" već oni tako rade i u vazonu su ,,Kome se sviđa super, a kome ne boli nas uvo".... shvatite to već jednom, mesecima i godinama trubimo nas nekoliko ovde o tome.

Back