Pesma za Evroviziju 2026: Učesnici i kompozicije

Hotel Prestiž i dalje postoji 🫣
Pa to svakako, ali ovako kad pogledam Zejna, Eegor, Lores su mi sigurni finalisti. Onda verovatno Iva, Đurđica i Yanx koje će žiri da uzdigne i ostade još samo jedno mesto. Ne bi me iznenadilo da izvisi i umesto nje upadne neki Kosmos trip recimo.

Ovogodišnje pesme za dlaku bolje od prošle godine.
Favorite nemam. Ali imam da poručim ljudima na forumu da je Jugoslavija bila socijalizam, ne komunizam Sovjeta. Jugoslavija je verovatno poslednja drzava u kojoj svi Srbi žive zajedno. I najveća, uslovno rečeno, srpska država nakon Dušanovog carstva.
Toliko za sad.
Baš svi? I ovi koji su živeli u SAD ili nekoj drugoj zemlji?

Sad kad su se slegli utisci, uspeo sam da napravim neki topić. Nisam uspeo da sastavim top 10, jer mi se ne dopada 10 pesama, ali ovo su pesme koje mi se dopadaju i koje bih voleo da vidim na Evroviziji:

1) Lavina - Kraj mene

Na prvo slušanje mi je bila odlična i ništa se nije promenilo. Ima sve što želim od evrovizijske pesme - totalno je nešto što bih inače slušao i van konteksta Evrovizije, “pun” i slojevit instrumental, emocija, intima, vajb. Osećam se neprijatno dok slušam pesmu, kao da ulazim u tuđi lični prostor. Nekima je to možda turn off, ali ja volim kad me pesma natera da nešto osetim.

2) Đurđica - Moma mala

Ovu pesmu osećam celim telom i misli mi odlutaju na neki potok/ vodopad, gde me dočeka šumska vila obučena u narodnu nošnju, koja mi ovo telepaski peva. Pesma je predivna i magična, nadam se da ćemo nekad čuti ambijentalnu muziku na Evroviziji 😭

3) Zona - Čairi

Ovo mi je najveći grower ovog PZE-a. Nekako nisam obratio pažnju na nju dok sam prvi put slušao pesme, ali sam se već na drugom slušanju navukao. Ima vrlo zaraznu melodiju i rekao bih malo romantičan, nežan vajb. Nisam ubeđen da je u igri za pobedu i ima vajb pesme koja će proći dobro i kod žirija i kod publike, ali neće biti u top 3, kao recimo Filip Baloš ili TAM. Ali Zonu sam definitivno zapamtio i registrovao kao nekog koga bih voleo da vidim na PZE/ Evroviziji.

4) Eegor - Klaber

Ovo je toliko zarazno i sviđa mi se što ne shvata sebe previše ozbiljno. Znači treba talenat da se napiše tekst koji može da se zapamti posle jednog slušanja i da te pritom nasmeje. I ovaj mix happy hardcore-a i momenata sa narodnom muzikom mi je genijlan. Pohvalio sam ga i ranije što nije bejzikara i što ima jedinstven POV.

5) Brat Pelin - Fräulein

Čini mi se da su ljudi na forumu malo underwhelmed ovom pesmom, ali ja za ovog lika nisam znao pre i nisam imao očekivanja. Meni je ovo vrlo simpatično i vrckavo i ovo je jedna od naj-alt i eksperimentalnijih pesama ove godine. Onaj momenat sa džezom i harmonikom mi je 🤌🏻 Sviđa mi se što je malo sporija duhovita pesma, nekako je hipnotična na momente (or is it just me?)

6) Zejna - Jugoslavija

Istina da nisam oduševljen pesmom, ali jeste dobra i mislim da joj je ovo najkonkurentnija pesma do sada. Možda ima i pravi hit, vreme će pokazati. Zvuči kao evrovizijska pesma i vrlo je pamtljiva. Stvarno bih voleo da nastup bude sjajan (znači ne dobar ili solidan, nego sjajan).

7) Harem Girls - bom bom

Nisam ciljna demografija za ovu pesmu, jer baš ne slušam girlbops, ali pesma mi je zabavna i volim njihovu energiju. Prosto se vidi kada neko voli Evroviziju i uvek navijam za takve takmičare i budu mi dragi.

Last edited:
Meni počinju da se sviđaju Ana Mašulović i Aleksandra Sekulić. Lepe su pesme, nisu za ESC ali ovako za slušanje mi baš prijaju. Gotovo 90 % pesama je ove godine slušljivo (što je lepo), ali u smislu Evrovizije za sada vrede samo Jugoslavija i Klaber. Eventualno još Čairi i Kraj mene (uz pogođen nastup).

Isto baš sam se navukao, predobro je. Meni vuče na neki Bili Ajliš vajb. Samo da nastup isprati pesmu i ona će garant biti u igri za pobedu.

Kapiram da je prošle godine spletom okolnosti pobedila, dosadna, anemična, nebitna pesma, ali to ne znači da će se i ove godine desiti isto. Loresica da dođe sa Balerinom 2 pa da imamo o čemu da pričamo.

Isto baš sam se navukao, predobro je. Meni vuče na neki Bili Ajliš vajb. Samo da nastup isprati pesmu i ona će garant biti u igri za pobedu.
Meni je Lores tipa 15. mesto u polufinalu vibe. Žiri obično ignoriše kad pevač ne peva nego to kao šapuće, mjauče, stenje. A kod publike je ovo tek potop. Malo je za uspavljivanje.

Meni je Lores tipa 15. mesto u polufinalu vibe. Žiri obično ignoriše kad pevač ne peva nego to kao šapuće, mjauče, stenje. A kod publike je ovo tek potop. Malo je za uspavljivanje.
Ja se slažem da je ovo suviše ravno za esc i nije nešto što bih ove godine slao. Pesma je jako lepa, ali je problem što ti se svidi tek na peto slušanje.

Preostaje nam da vidimo nastup. A ukoliko on bude dobar, mogu da zamislim scenario (doduše malo verovatan) u kom ona pobeđuje kod nas. Ukoliko bi je žiri nagradio sa 12-icom (što mi je sasvim realno) mogla bi da pobedi i sa nekih 6/7 poena publike. Ipak ima ona neku svoju fan bazu, verovatno nije velika ali postoji.

Slušao sam je na nekoj svadbi u maju prošle godine, napravila je top atmosferu i baš je dobro pevala.
Znaci ipak je do obrade glasa u postprodukciji ne do njenog stvarnog glasa.

Htedoh bas da se nadovezem na kontraverzu oko Jugoslavije. Koliko ja znam Jugoslavija je bila jedna od retkih zemalja Istocne Evrope (ako ne i jedina) koja je ucestvovala na ESC. Sovjeti nisu ucestvovali zna se zbog cega otud i ona Intervizija. Plus su hostovali jedne godine. Tako da to nikako ne moze da napravi neki veliki problem za razliku od Breskvice koja je namerno ostavljala ljudima da sami interpretiraju pesmu i imala izjave da svako moze da protumaci kako zeli. Pevanje o bivskoj komunistickoj republici deluje kao limunada naspram kontraverze sa albancima i kosovom.

Back