Pesma za Evroviziju 2026: Učesnici i kompozicije

Spotify Top10 (6.2):

1. Jugoslavija - 36,807 (+8,017)
2. Čairi - 17,352 ⬆️ +1 (+5,596)
3. Bom Bom - 16,840 ⬇️ -1 (+3,942)
4. Klaber - 7,240 (+1,677)
5. Kraj mene - 5,461 (+1,474)
6. Fraulein - 4,847 (+983)
7. Unseen - 4,203 (+719)
8. Sudbina - 4,086 ⬆️ +1 (+915)
9. OMAJA - 3,872 ⬆️ +1 (+815)
10. Kule - 3,827 ⬇️ -2 (+226)

Spotify top 10 (7.2):

1. Jugoslavija - 43,441 (+6,634)
2. Čairi - 22,581 (+5,229)
3. Bom Bom - 19,853 (+3,013)
4. Klaber - 8,571 (+1,331)
5. Kraj mene - 6,709 (1,248)
6. Fraulein - 6,166 (+1,319)
7. Kule - 4,971 (+1,099) ⬆️ +3
8. Sudbina - 4,955 (+869)
9. Unseen - 4,912 (+709) ⬇️ -2
10. OMAJA - 4,899 (+1,027) ⬇️ -1

* Najveći skok je imao Avgust - Jabuka: sa 23. na 11. mesto (4,214 + 2,507)

Last edited:
Napisah svoje utiske o pesmama koje su mi privukle pažnju odmah tokom prvog slušanja. Bilo ih je ukupno 4. Kontam da je taj utisak i najvažniji.
Ovih dana sam, poštenja radi, preslušavao cele plejliste po više puta i čini mi se da mi ništa značajno nije promaklo.

Top 3 mi se samo učvrstio (uz minimalna pomeranja), ali i dalje su mi u vrhu iste 4 pesme.

1. Lavina (-) - najbolje, goosebumps dok šapće kroz zube :cool:
2. Avgust (+1) - poezija. 🥰 Lidija ❤️
3. Zejna (-1) - sjajno spakovano 💃, uz kupus od teksta. 🤕
--------------------------------------------------------------------
4. Brat Pelin (-) - ja na osnovu onoga što ste kačili o ovom liku ništa dobro nisam očekivao, te me je pesma potpuno iznenadila. Naizgled samo još jedna forica, ali baš s mozgom sklapano.
5. Zona (-) - šteta što je nisu završili. ☹️
HM: Manivi (y)
Unseen je mogla da bude cool vajb, da ne miriše na naftalin zbog ovog užasno staromodnog aranžmana.

To bi bilo to. Bella - simpa, LU-KA - lutka, ali ipak ne.

Zaključak: dečak s jabukom ostaje na profilnoj.🍎

U nekom intervjuu je rekla da Čairi postoje već dugo vremena i da se ukazala sad prilika pa je tu pesmu prijavila za PZE. Otuda je nestandardno kratka. Uvek ću pre prednost dati artistu koji ciljano pravi (i napravi dobru) pesmu za PZE nego kad se tako eto prijavi pesma jer je prilika. Zato pre Zejna.

A ja baš više cenim kad se ne kalkuliše nego dođeš sa pesmom u svom fazonu u koju si siguran. Autentičnost na prvom mestu.
Nije ni namenski praviti pesme za PZE/ESC loše, ali retko se dešava da se 'ubode' prava stvar. Zejna je npr odličan posao tu uradila.

U nekom intervjuu je rekla da Čairi postoje već dugo vremena i da se ukazala sad prilika pa je tu pesmu prijavila za PZE. Otuda je nestandardno kratka. Uvek ću pre prednost dati artistu koji ciljano pravi (i napravi dobru) pesmu za PZE nego kad se tako eto prijavi pesma jer je prilika. Zato pre Zejna.
Dve godine ima pesmu Čairi i nezavršenu je preda? Go girl, get more serious...

A ja baš više cenim kad se ne kalkuliše nego dođeš sa pesmom u svom fazonu u koju si siguran. Autentičnost na prvom mestu.
Nije ni namenski praviti pesme za PZE/ESC loše, ali retko se dešava da se 'ubode' prava stvar. Zejna je npr odličan posao tu uradila.
Pa što pesma koja se pravi ciljano za festival (i pobedu) znači kalkulaciju i neautentičnost? Naprotiv, pokazuje da je nekome stalo do festivala i predstavljanja Srbije. Naravno to ne podrazumeva praviti nešto dijametralno suprotno onome što taj artist inače radi i oseća samo zbog PZE, ali takve pesme svakako ne bi bile u konkurenciji za nešto više.

Moje neko misljenje je da ce ovo biti vrlo rutinsko izdanje bez ikakvih iznenadjenja, znaci kakve su predikcije sada, tacno takvi rezultati ce i biti. Ne vidim da iko ima snazan potencijal da bitno odskoci u odnosu na to gde mu je trenutno mesto.

Zejna, Zona i Lavina ce animirati raznoliku vecinsku publiku, takticka prednost Zejna. Neopredeljena manjinska publika ide ka Eegoru i Pelinu. Haremke usled svega pad podrske. Veoma realistican ishod u odnosu na proslu godinu gde sam vece pred finale i dalje bio ubedjen da uzima Vukayla lol.

Zona nije turbofolk, ali nije baš ni pop. Toliko je danas trend da se miksaju svi žanrovi da treba da budemo malo fer prema onima koji se drže onog jednog.

Konkretno ako poredim, meni je opet Bom Bom više pop nego Čaire. 🤷🏻‍♂️ Mada, kod nas se bilo koja brža pjesma sa provokativnijim tekstom klasifikuje kao turbofolk, a neko će i pop pjesmu nazivati turbofolkom ako je pjeva više folk pjevačica.

Last edited:
Ja imam neki osećaj da bi Luka mogao biti iznenađenje u smislu nastupa kao Filari prošle godine.

Back