ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Ja sam tek sada skontao da imamo i jedne i druge kvote :)

Mada sad vidim da je jedina razlika da su zamenjene pozicije Litvanije i Hrvatske. Verovatno će se i to izjednačiti kada updateju tu drugu listu.

Chanel je odpevala bez greške up tempo pesmu i svo vreme igrala zahtevnu koteografiju i još nam svima pokazala guzu!!
Tu nisi znao, gde pre da gledaš! Tako da je nastupom donela ipak nešto revolucionarno!

Oplitanje i averzija prema bop-u i njihovim fenicama (pitam se, odkud to zasluženo ime?😊) se desilo sasvim prirodno, jer je njihov fandom godinama bio najagresivniji i najtoksičniji i oni su masovno i fanatično uvek diskreditovali sve što nije u toj kategoriji!
Takođe je nekima postalo predosadno kad se na ESC-u godinama za redom pojave mnogobrojne iste/slične osrednje bop pesme koje ionako najkasnije do finala poispadaju jer su jedna drugu eliminisale.
Naravno da trebaju da ostanu i dalje zastupljene na ESC-u ali nekad imam osećaj da pojedine zemlje baš ciljano idu na to i sve što šalju je na isti kalup i bez inovacije, i onda si u fazonu, neeeext🙄

Da si malo pažljivije čitala, videla bi da sam rekao da Chanel i Eleni nisu doneli ništa revolucionarno u smislu zvuka, a da su nastupi ti koji su ih postavili kao standard za upoređivanje kako dobar bop treba da se spakuje.

Svejedno, glupo mi je da neko donosi sud o pesmama samo/i na osnovu toga kako se fanovi iste ponašaju.

Pa vrlo malo ljudi ovde piše o pesmama, komentari većine se svedu na jednu rečenicu i onda je potpuno normalno da komentarišemo šta su YT-eri rekli u svojim recenzijama jer slagali se ne slagali oni su bar obrazložili svoj stav u par minuta pa ima o čemu da se priča.

Nije problem u tome što se nečije mišljenje ili analiza prenose ovde, već se to što se nekada to postavi i predstavi kao da je došlo iz usta najvećeg evrovizijskog stručnjaka. Isto je i sa kladionicama, dana nakon PzE odmah je krenula panika kako se nismo pomerili sa ne znam kog mesta. Nastup u polufinalu je najrelevantniji, a sve pre toga može i ne mora biti jer se vrtimo u malom mehuru fanova sa različitim tejkovima, od kojih se mnogi baziraju na ličnom ukusu i predrasudama.

Pa možemo i mi ovde napraviti neku stranicu gde bi svaki dan radili recenziju jedne pesme, delile bi se ocene i izvlačio prosek

Tako nešto nas očekuje u audio podkastu Chode i Josipe, čijim ocenama će se pridružiti i ocene još nekoliko forumaša uz poneki komentar, tako da je to dovoljno ove godine, pored, naravno, standardnog forumskog glasanja. :)

A šta nas čini kvalitetnijim od YT-era koji recimo rade već 5+ godina te stvari a prate ESC duže nego pola ljudi sa foruma ? Ja bih pre rekao da ovde ljudi ne mogu da istrpe kritike na račun pesama koje nam se sviđaju pa onda proglašavaju svakog YT-era kao neznalicu, dok se oni koji hvale pesme dižu u nebesa iako svi znamo da su pola od njih ljudi koji vijaju preglede i ne žele nikom da se zamere. Ima onaj što plače na reakcijama, prve godine me prevario ali sada znam da samo vija preglede i oduševljava se svim i svačim.

Treba imati m... pa danas na YT iskritikovati neku ESC pesmu jer je jasno da slede uvrede posle toga. Zato sam prestao da gledam te koji se oduševljavaju sa skoro svim pesmama a umesto kritika samo kažu "not my cup of tea". Čak je i onaj Joy, što gostuje kod Toy & Goy rekao da neće da komentariše Srbiju ove godine verovatno jer su ga vređali prethodnih kada bi to činio. A on i nema kanal i ne bi ni trebalo da ga interesuje to.

Da li su oni bezgrešni naravno da nisu ali nismo ni mi, kako ono kažu "neka prvi kamen baci onaj ko je bezgrešan !". Recimo za ovu godinu mene uopšte nije interesovalo šta će Georgina reći jer znam da ne voli teži zvuk ali me je itekako interesovalo šta će reći Peacearound jer za nju znam da voli ovaj žanr, takođe čekam nekog metalca iz Nemačke (mislim da je poreklom iz južne amerike) koji nema dlake na jeziku da čujem njegovo mišljenje ali zaboravih mu ime. Kada budemo slali ženski bop onda ću da gledam toy & goy jer oni samo to slušaju. Kada budemo slali nekog ko peva ko zmaj onda ću da gledam Georginu .....

Uostalom evo probajte da iskritikujete neku pesmu ovde na forumu u barem 10 rečenica da vidimo koliko ste bolji od tih koje proglašavate za neznalice.

Uostalom evo probajte da iskritikujete neku pesmu ovde na forumu u barem 10 rečenica da vidimo koliko ste bolji od tih koje proglašavate za neznalice.
Prvo, nisam rekao da je neko neznalica, već da mi nije jasno zašto bi neko sa yt ili x-a bio merodavniji u ocenjivanju pesama i iznošenju utisaka od mene i tebe. Na osnovu čega se nečije mišljenje više vrednuje?

Kome su jutjuberi orijentir za diskusije, ok - za moj ukus nisu i ne vidim zašto bi im se ovde pridavao toliki značaj. Lajkujem kada je nešto afirmativno ili pohvala za našu pesmu ili zanimljiva statistika, ali ne vidim poentu da se svaki mogući hejt ili negativni komentar za našu pesmu prenese i ovde.

Velik broj tih Youtubera prati ESC unazad par godina lol, kakvo oni eurovizijsko iskustvo imaju? Pa na forumu nas ima koliko hoćeš koji ESC pratimo više od 20 godina. Je l' postoji neki kurs za ESC koji ti youtuberi završe pa su onda po tome potkovaniji za ESC materiju od nas običnih smrtnika, ne kontam.

Nema te youtube reakcije koja će mi biti važnija od komentara bilo kojeg člana ovog foruma.

Akreditovani su bar mogli da prenesu nešto konkretnije o nastupu, što fanove zanima, dok mimo toga, svako može da piskara po društvenim mrežama šta želi. S jedne strane je ok što više nema praćenja individualnih proba, ali sa druge, akreditacije su u velikoj meri obesmišljene, a u tom smeru ide i RTS za PZE, jer objave sami sve unapred ili zadrže ekskluzivno pravo ili mogućnost, da nešto bitnije saopšte. I inače, danas je mnogo teže dobiti akreditaciju za ESC nego pre nekoliko godina.

Osim ponekog interesantnog izuzetka, ja i kada sam bio mlađi i imao više vremena da čitam šta se piše po drugim forumima i mrežama, nikad nisam osetio potrebu da tuđe komentare prenosim negde, kao što se neretko ovde čini. Ako vidite komentar random osobe na X-u, dovoljno je da ostane u vašoj glavi i, ako želite, na toj istoj mreži ga prokomentarišete. Stalno mora da ponavljam, da naš forum nikada nije bio zamišljen kao agregator tuđih komentara i vesti, već mu je misija da okupi ljude koji će izneti svoj lični doživljaj.

Kad su u pitanju YouTube recenzije, tu je malo drugačija situacija, jer je ono što se tamo okači, uglavnom i namenjeno široj javnosti, s tim da prednost skoro uvek dajem onima koji pored komentarisanja, imaju i svoj originalni sadržaj, za razliku od nekih drugih koji kraduckaju od drugih, i na konto tuđeg truda i rada skupljaju pratioce.​

S' obzirom da smo sada u fazi svega viđenog i rečenog u kratkim crtama, (I bez puno objašnjenja) možemo da stvaramo sopstveni kontent, @Scooby dobro poentirao ili objavljujemo tuđe ako smatramo da je zanimljivo. I da, ne trebaju nam tuđe trovačnice, kad imamo naše kandidate😂
Treće, nema!

A šta nas čini kvalitetnijim od YT-era koji recimo rade već 5+ godina te stvari a prate ESC duže nego pola ljudi sa foruma ? Ja bih pre rekao da ovde ljudi ne mogu da istrpe kritike na račun pesama koje nam se sviđaju pa onda proglašavaju svakog YT-era kao neznalicu, dok se oni koji hvale pesme dižu u nebesa iako svi znamo da su pola od njih ljudi koji vijaju preglede i ne žele nikom da se zamere. Ima onaj što plače na reakcijama, prve godine me prevario ali sada znam da samo vija preglede i oduševljava se svim i svačim.

Treba imati m... pa danas na YT iskritikovati neku ESC pesmu jer je jasno da slede uvrede posle toga. Zato sam prestao da gledam te koji se oduševljavaju sa skoro svim pesmama a umesto kritika samo kažu "not my cup of tea". Čak je i onaj Joy, što gostuje kod Toy & Goy rekao da neće da komentariše Srbiju ove godine verovatno jer su ga vređali prethodnih kada bi to činio. A on i nema kanal i ne bi ni trebalo da ga interesuje to.

Da li su oni bezgrešni naravno da nisu ali nismo ni mi, kako ono kažu "neka prvi kamen baci onaj ko je bezgrešan !". Recimo za ovu godinu mene uopšte nije interesovalo šta će Georgina reći jer znam da ne voli teži zvuk ali me je itekako interesovalo šta će reći Peacearound jer za nju znam da voli ovaj žanr, takođe čekam nekog metalca iz Nemačke (mislim da je poreklom iz južne amerike) koji nema dlake na jeziku da čujem njegovo mišljenje ali zaboravih mu ime. Kada budemo slali ženski bop onda ću da gledam toy & goy jer oni samo to slušaju. Kada budemo slali nekog ko peva ko zmaj onda ću da gledam Georginu .....

Da se nadovežem na prethodnu temu.
Evrovizija JESU girl bopovi. Evrovizija JESU joke act-ovi. Oni su simbol ovog takmičenja. Nema potrebe prozivati ljude ako to vole. Meni jesu dosadili ali nikada nisam nekog ubeđivala da je pesma koja mu se sviđa loša, pričala sa takvom dozom animoziteta kao što neki to rade sa obe strane (i prema našoj pesmi i prema Bangarangi npr.). Mi možemo samo da budemo zadovoljni što su alternativni i ozbiljniji žanrovi u poslednje vreme sve prihvaćeniji i sve bolje se plasiraju. Tako da možemo da se nadamo boljem plasmanu za npr. našu pesmu nego što je to bio slučaj sa Mađarskom ili Islandom pre 10ak godina u sličnom tom žanru.

A drugo, shvatite da je ovo takmičenje subjektivno i plasman na istom nije ni parametar ni dokaz da je pesma objektivno loša/dobra. Ne možete nikoga ubediti da mu se nešto počne sviđati ili gaditi ma koliko to puta ponovili ili dovlačili ovde nebitne negativne komentare, negativne yt analize i negativna glasanja među 3-4 člana nekih nezvaničnih žirija. Ono što mi se ne sviđa ne komentarišem, a ako mi se sviđa, to mi je bitnije od toga šta je rekao neko sa strane jer uopšte ne utiče na moj doživljaj.

Ja sam praktično prestao i da komentarišem na našu temu jer mi se zgadilo konstantno potenciranje i uvažavanje mišljenja YT persona. Preteruje se zaista, ponešto okačiti je sasvim u redu i u skladu sa temom, ali konstantno svima ovde nabijati na nos njih i njihove abitne komentare je too much. Znači bukvalno me zabole za mišljenje Džordžine vokal koačice ili bilo koga drugog od njih, niti su bitni i relevantni, niti mogu imati bilo kakav uticaj na ishod ili promenu mišljenja ljudi kojima je naša pesma odlična od prvog momenta, a ni na rezultat u maju.

Pricate kao da je bilo 30 postova o youtube reakcijama. I do ove sezone godinama su se postavljale reakcije i komentarisalo. Sto je to postala tabu tema? I o cemu biste vi da pricate do pocetka proba? Kao da ima puno materijala.

Back