ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Ne možemo znati kakav bi ishod bio da je bilo direktnog glasanja u vezi sa učešćem Izraela, ali moj utisak je da se većina ne bi izjasnila protiv njihovog učešća i da bi samo možda malo manja razlika bila nego što je to bilo na glasanju o novim pravilima.
Utisak je jedno, a realnost je ta da se nije ni glasalo tako da je krivica isključivo na EBU. Članice se očito ne pitaju ništa, tj neke se pitaju više od drugih, što je kontra vrednosti ESC. Evo recimo u EU da kažu pa šta da se pitaju Kipar, Bugarska, Hrvatska kad su male i ne utiču koliko utiču Nemačka i Francuska, da li bi iko hteo da uđe?

Ali mogli su se pobuniti, ali nisu? Čim većina nije, znači da im to pitanje ne smeta u tako velikoj meri. Mnogi poistovećuju učešće na Evroviziji sa podrškom Izraelu, što je suludo razmišljanje. Ima i takvih javnih servisa, ali čini mi se da se većina nije eksplicitno izjašnjavala. Ako sportistima ne smeta Izrael, naročito u timskim sportovima gde se bore jedni protiv drugih, zašto bi onda nekoj televiziji bio problem što će na tu binu u nekom trenutku stati i predstavnik zemlje koja je u ratu. To pitanje je prilično složeno i nije lako imati konsenzus. Eto ni na Islandu ga nije bilo, i uglavnom se ide na neko preglasavanje, jer ljudi imaju različite poglede. Oni nisu glasali da li su protiv Izraela, već na prvom mestu, da li su za svoje učešće pod određenim okolnostima, a to može bitno da promeni stvari.

I u EU se ne pitaju svi podjednako, iako u nekim slujačevima ima jednakosti. Npr. u Evropskom parlamentu nemaju isto poslanika Nemačka i Malta. A da ne pričamo o suštinskom uticaju, koji se zna kakav je i kome više ide u prilog.

Kao što rekoh, ne možemo znati kakav bi ishod bio, ali lično naslućujem da ne bi bili isključeni, uzevši u obzir reakcije ili izostanak istih, kao i veliko interesovanje publike za Evroviziju, koliko god okolnosti bile teže nego što je uobičajno. Možda se u budućnosti raspoloženje promeni, a to ćemo videti ubrzo nakon predstojećeg takmičenja.​

Smatram da je učešće Izraela u ovakvim geopolitičkim okolnostima itekako oštetilo sam brend Evrovizije i to se osjeti.
A te ne ucesce Spanije… Nije mi jasno zasto trpe a imaju sigurno stete ili manjkove zbog zemalja koje su odustale, samo zbog Izraela.
Moguce da se sve vrti oko novca ipak.

A te ne ucesce Spanije… Nije mi jasno zasto trpe a imaju sigurno stete ili manjkove zbog zemalja koje su odustale, samo zbog Izraela.
Moguce da se sve vrti oko novca ipak.
Pa ako Španija ne bude učestvovala ni naredne godine, onda je vrlo moguće da će doći do novog povećanja cijene kotizacije za manje države.

Vidim masovno se poziva na skup 28. ispred RTS-a protiv ucesca na ESC- u i bojkot takmicenja kod nas. Masina.rs itd. Kvir zbor je jedan od inicatora.

Kvir zbor, o boze 😂

Kao sto vec neko rece nisu ih izbacili sa medjunarodnih sportskih takmicenja nece ni sa evrovizije. Iako sam veliki kriticar izraela na evroviziji i sve najgore mislim o njihovom politizovanju takmicenja mislim da postoje dupli standardi pre svega od strane fanova fudbala i ostalih sportova, jer ja ne znam ni jednog ko je toliki kriticar FIFE po pitanju ucestvovanja izraela ali zato kada je evrovizija u pitanju, u sto se, cast izuzecima, ne razumeju onda tu idu najostrije osude i pljuvanje.
A sto se tice rusije evropa je sa rusijom raskrstila za jedan jako dug period i nikakvog ‘pomirenja’ nece biti jer je poverenje naruseno. Nije mi jasno zasto se argument rusije uvek poteze pri ovakvim diskusijama. Zemlja koja preti pola evrope nekim raketama, nuklearkama, da ce njene metropole sravniti sa zemljom, tek nema sta da trazi na jednom evropskom takmicenju.

Vidim masovno se poziva na skup 28. ispred RTS-a protiv ucesca na ESC- u i bojkot takmicenja kod nas. Masina.rs itd. Kvir zbor je jedan od inicatora.

Pa baš su se rano setili. 🥱

https://www.independent.co.uk/arts-...boycott-letter-israel-palestine-b2961658.html

Takođe potpisali:
Blanca Paloma ( 🇪🇸 2023)
Charlie McGettigan ( 🇮🇪 1994)
Claudia Pascoal ( 🇵🇹 2018)
Daniel Agust ( 🇮🇸 1989, GusGus)
Dađi Freyr ( 🇮🇸 2020 / 2021)
Eiríkur Hauksson ( 🇮🇸 1986 / 2007)
Elisa ( 🇵🇹 2020)
Emmelie de Forest ( 🇩🇰 2013)
Gaute Ormåsen ( 🇳🇴 2022, Subwoolfer)
Geike Arnaert ( 🇧🇪 2020 / 2021, Hooverphonic)
Hatari ( 🇮🇸 2019)
Ich Troje ( 🇵🇱 2003 / 2006)
Iolanda ( 🇵🇹 2024)
Macklemore
Montaigne ( 🇦🇺 2020 / 2021)
Pall Oskar ( 🇮🇸 1997)
Sigriđur ( 🇮🇸 2022, Systur)
Svala ( 🇮🇸 2017)

Dosta Islanda, pokoja Irska, Portugalija, Australija, Norveška, Španija. Generalno države ili koje su se povukle ili koje će se povući sledeće godine ako sve ostane po starom.
Bravo Poky na prikazanom uz dodatak da je Erikur Hauksson bio i 1991. godine. 😉

A ovo sa izvođačima koji su potpisali bojkot Izraela je baš, kako si naveo, uglavnom vezano za izvođače iz zemalja koje nemaju blagonaklonu politiku prema Izraelu ili koje bojkotuju takmičenje ove godine. Nekako uvek imam utisak da tu nema mnogo sloboduomnog umetničkog delovanja već je mnogo češće vezano za zvaničnu politiku iz zemlje dolaska. Nema ovde nikoga iz Nemačke, Austrije, Italije, recimo. 2022. je sve vreme Monika Liu vikala 'slava Ukrajini', isto tako i the Roop i drugi izvođači iz baltičkih i njima bliskih država. I u Evropi su muzičari poprilično ćaci, nazalost.

Ako niko ne bude bio naročito istaknut ni kod žirija ni kod publike, vrlo je moguće da ćemo narednog mjeseca svjedočiti pobjedi Izraela. Ono što je EBU uveo, da izvođači ne smiju da iznose svoje političke stavove, samo je cenzura koja ide u korist Izraela. Već dugo vremena razmišljam o tvrdnji nekih fanova da je ova godina osuđena na ono najgore poslije 4. decembra i počinjem vjerovati da je to istina.

Last edited:
Nekako uvek imam utisak da tu nema mnogo sloboduomnog umetničkog delovanja već je mnogo češće vezano za zvaničnu politiku iz zemlje dolaska. Nema ovde nikoga iz Nemačke, Austrije, Italije, recimo. 2022. je sve vreme Monika Liu vikala 'slava Ukrajini', isto tako i the Roop i drugi izvođači iz baltičkih i njima bliskih država. I u Evropi su muzičari poprilično ćaci, nazalost.
To je istina, treba uzeti u obzir da većina izvođača prati zvaničnu politiku tj narativ države iz koje su da im ne bi negativno uticalo na PR. U svakom slučaju u trenutku ovakve "podele" poprilično hrabro od njih da se javno eksponiraju na ovaj način s obzirom da je medijska mašinerija Izraela vrlo sposobna da ti se usere u život ako ih javno osuđuješ.

• Like
Reactions: FFM
Pre će biti da izvođači gledaju svoja posla i ne okupira ih svetska politika. Ako se ne izjašnjavaju o tim pitanjima, ne znači da su uz vlast, a čak i ako dele njihovo mišlenje, ne znači da su "ćaci". Gle čuda, u zapadnoj demokratiji, očekuje se da si ili uz vlast ili protiv nje... Kao da živimo u crno-belom svetu.

U baltičkim zemljama je i inače poveća podrška Ukrajini, video sam to kada sam bio tamo u decembru, npr. i na displejima vozila u javnom prevozu, stoje poruke podrške Ukrajini, pa iz tog ugla, reklo bi se da kada njihovi predstavnici istupe na taj način, nije neki čin hrabrosti, već svakodnevnica za njih, a i pritom deli stav vlasti u svojoj zemlji pa treba li i tu reći da je "ćaci"? A opet, tamo ima dosta i ruskog uticaja, što je logično uzevši u obzir bivši SSSR, usred Rige na pijaci se više čuje ruski, normalno se odvija autobuski saobraćaj ka Rusiji itd, neki vid saradnje je nužan.

Meni je skroz ok da učesnici Evrovizije, izvođači, budu usredsređeni na svoj nastup, a ne širenje političke ideologije, kakva god da im je. Ako baš i iskažu mišljenje na tu temu, a to će možda učiniti samo ako ih neko eksplicitno pita, razumeo bih i da kažu i da jesu i da nisu za izraelsko učešće. Jedino bi negativan osećaj bio u slučaju da kažu da podržavaju zločine.​

Nije problem što izvođači ne žele da komentarišu politiku, već što Evrovizija selektivno dopušta ili ignoriše političke poruke kad to odgovara organizatorima, pa takmičenje već jeste politizovano. Ako se već insistira na “apolitičnosti”, onda bi pravila morala da važe jednako za sve, a ne da zavise od trenutnog geopolitičkog konteksta. Upravo ta nedoslednost je razlog zašto ljudi reaguju, a ne zato što očekuju crno-beli svet.​

Last edited by a moderator:
Zapravo i ne. Više se diskutuje o bilo kakvom učešću, bez obzira na to da li će Izrael preneti neku poruku na samoj sceni ili ne. Ako se tako nešto desi u programu uživo, treba ih sankcionisati i to je to. Evrovizija i politika ne mogu jedno bez drugog, samo treba naći gde je prihvatljiva granica, a o tome očigledno nemaju svi isto mišljenje, i neretko je teško oceniti da li je nešto otišlo u krivom smeru.

Mislite li da EBU sa istom pažnjom sada proverava tekst izraelske i švedske pesme? Sumnjam u to. U mnogim pesmama može biti neke metafore i da se provuče ispod radara, ali kada se analizira, ljudi uzimaju u obzir i neke druge okolnosti, koje potencijalno mogu dovesti do pogrešnih zaključaka ili bar nejednakog tretmana.

Inače, primetih dosta komentara koji su protiv poziva na bojkot i okupljanje ispred RTS-a po pitanju učešća na Evroviziji, što mi je čak i iznenađenje, budući da su komentari na društvenim mrežama često negativni kada se priča o Evroviziji, nevezano za Izrael. Očigledno nisu ljudi za izolaciju zbog tog pitanja i ne dele mišljenje, mahom kvir i pro-palestinskih organizacija, da je po sredi saučesništvo RTS-a u režimskoj saradnji sa Izraelom.

Bilo je sličnih poziva i pred PZE, pa srećom nije se popustilo pred pritiscima. Npr. na Islandu je stvorena takva atmosfera da je povlačenje rezultat pritisaka, ali nešto šire javnosti nego što je to slučaj u drugim zemljama, a opet i pored njih, nije bilo jednoglasne odluke.

Ako niko ne bude bio naročito istaknut ni kod žirija ni kod publike, vrlo je moguće da ćemo narednog mjeseca svjedočiti pobjedi Izraela. Ono što je EBU uveo, da izvođači ne smiju da iznose svoje političke stavove, samo je cenzura koja ide u korist Izraela. Već dugo vremena razmišljam o tvrdnji nekih fanova da je ova godina osuđena na ono najgore poslije 4. decembra i počinjem vjerovati da je to istina.
Misliš da i dalje postoji šansa da se desi iznenađenje u vidu pobede Izraela,umesto Finske,koja je glavni favorit kladionica i čiju pobedu velika većina ljudi očekuje?

Mislim da smo svi nekako olako prešli preko činjenice da čak PET zemalja koje nijedno izdanje ranije nisu propustile, sada se iz protesta povlače do ko zna kada. EBU je već doživeo veliki poraz i lični utisak mi je da svako sledeće izdanje visi o koncu sa sve manje zainteresovanih učesnika.

Da ne zaboravimo čitavom ovom haosu je i Ukrajina utabala stazu 2022. kojoj su bile dozvoljene političke parole nakon izvođenja pesme. Obe zemlje igraju na kartu žrtve, jedna to radi mnogo transparentnije i pokvarenije, ali obe su iscrpele previše energije gledaocima. Totalno je takmičenje otišlo u drugi plan, a skandali i manipulacije izbile u prvi plan. Prosto mi nema više ništa smisla oko ESC i koliko je atmosfera na istom nazadovala.

Ja bih bio presretan da se to desi. Jer EBU ništa bolje nije ni zaslužio

Back