rs Srbija 2026: LAVINA - Kraj mene

Da li je iko snimio diskord "seanse" kada je tekao razgovor sa Lavinom? Nekada je to radjeno sa Lukom Blekom i postavljeno na yt. Ipak nismo svi na discordu a zanimljivo je sigurno šta su sve imali da kažu.

Rečenica ,,12 points go to Serbia" se, od pocetka naseg ucesca cula 26 puta, a ove godine cak 2 puta posle 4 godine pauze.

Zanimljivo mi je bilo da prebrojim jer sam video sokantan podatak da je Poljska dobila 12-ice samo 1994. godine, zatim jednu su dobili 2003. i tu recenicu su cekali da cuju cak 23 godine - do ove godine. Jesu dobijali od publike u medjuvremenu 12 poena u par navrata, ali mislim na one izgovorene, na taj mali trenutak evrovizijske slave.

Rečenica ,,12 points go to Serbia" se, od pocetka naseg ucesca cula 26 puta, a ove godine cak 2 puta posle 4 godine pauze.

Zanimljivo mi je bilo da prebrojim jer sam video sokantan podatak da je Poljska dobila 12-ice samo 1994. godine, zatim jednu su dobili 2003. i tu recenicu su cekali da cuju cak 23 godine - do ove godine. Jesu dobijali od publike u medjuvremenu 12 poena u par navrata, ali mislim na one izgovorene, na taj mali trenutak evrovizijske slave.
Da je poljsko-litvanski komonvelt trajao do 1990ih, mozda bi i oni dobili 12icu vise puta 😅

Zanimljivo je da su nam cak 4 ex sssr zemlje dale poene u finalu, a ne dobismo nista od tradicionalno prijateljskih zemalja Svajcarske i Austrije.

U sentiment i mobilni ne gadja metal, nego turbo folk. Zato nema ni iznenadjenja, ni glasova. Otužno i jadno.

U sentiment i mobilni ne gadja metal, nego turbo folk. Zato nema ni iznenadjenja, ni glasova. Otužno i jadno.
Nije samo turbo folk, Lelek su osvojile baš dobre poene iz dijaspore za svoju etno pjesmu, Sanja je onomad za mračnu baladu na engleskom 80p samo od dijaspore dobila. Na metal nije odreagovao ni ostatak Evrope u finalu, nažalost, pa ne treba čuditi što nije reagovala ni dijaspora

Ako vec mora da se bira meni su jaci ovi poeni Lavine nego Sanjinih 80 poena od ex-yu zemalja, Svajcarske i Austrije. Bar smo uspeli da mobilisemo ljude koji nemaju veze sa Srbijom da glasaju, sto je korak napred za nas.

Izvan Balkana smo dobili oko 35 poena a tu je i 8 od Azerskog žirija koje smo verovatno kupili. Tako da Lavina nije uradila ništa bitno. O tome smo pričali i za vreme PZE i tih 2,5 minuta preterano mirnog dela pesme je bilo presudno. Mora pesma da radi posao sva 3 minuta za ozbiljan plasman. Nisu oni Finci džabe bili 4.

Ali Lavina je ostavrila mnogo bolji prosecan plasman u televotingu od vecine nasih prethodnih pretstavnika. U polufinalu, gde se to pretocilo u bodove, videlo se da pesma ima mnogo veci appeal od nasih standardnih mamaca za dijasporu koji su uglavnom prolazili u finale sa skrominih pozicija. Tako da u tom smislu Lavina jeste uradila nesto drugacija, a ako tako nastavimo lako mogu ti bodovi da se pojave i u finalu.

I dalje mislim da je kod naše dijaspore više stvar naklonosti ka muzici koja vlada poslednjih 30 godina. Ili neki iskrzani Joksimović pop, ili Tairović, Senidah kmečanje i sl. Da je nešto takvo otišlo, bilo bi masovnije glasanje, ali možda grešim. Sa druge strane, ima mnogo domaćih fanova i zaljubljenika što je prosto neverovatno. Jedan broj naših iz Nemačke i Austrije tvrdi da im glasovi za Lavinu nisu prošli. Da li je moguće to namestiti ili sprečiti, ne znam.

Uopšte ne mislim da nismo imali pun paket i da je naša pesma bila dosadna a time i neprivlačna strancima. Mislim da je prevagnuo ignorantski sistem od samog početka i to upravo zbog njenog vidljivog kvaliteta. Ništa nije bilo felerično, ni glas, ni kostimi, ni gradacija pesme, niti je nedostajala neupečatljivost. Ove godine smo zaista sve odradili maksimalno dobro. Možda se možemo požaliti na neke kadrove, ili da se lično nekome ne svidja ponešto ali je realno bilo nalickano i uradjeno profesionalno. Moguće da je samo žanr bio problem jer kod prosečne publike (kakva je uostalom i naša) oduvek i zauvek ono što prolazi jeste moderni pop, radio muzika, mnogo igranja i plesa, ponekad etno, glupiranje itekako, repetitivnost koliko samo puta . Dobar vokal ima jako dobar prolaz samo ako je pesma slušljiva a izvodjenje oku ugodno. Loš vokal uvek prolazi dobro kada je izvodjač vizuelno privlačan.

To što smo ostali uskraćeni u finalu od publike onog što smo dobili u polufinalu, malo je čudno. Strani žiriji su nas degradirali od početka do kraja - definitivni pokazatelj da tu sede neki levi ljudi koji su nagradjivali pesme koje su neuporedivo lošije od nas, ne zaslužujući da budu tu gde jesu dok neke bolje nisu finala videle. Svi imamo uši, ali presudjuju oči i predubedjenja. To možda i može da se razume kod publike ali da to žiri sebi dozvoli je bezobrazno i sramno.

A dobro, nije iznenađujući taj 'gubitak' bodova iz polufinala u finalu. Npr, grčka publika je Srbiji dala 12, a vjerovatno je ta grupa ljudi ista koja je u finalu glasala i svoje glasove većinski prebacila za Kipar, i Srbija izvisila za poene. Plus kad se tamo ubace bugarska, rumunska, albanska dijaspora, lako je skliznuti.

Opet, ne znamo koliko je glasova bilo dovoljno za 12 u pf a koliko u finalu za bodove uopšte, i na PzE se desilo, mislim sa Nadiom i Iskazom recimo, da su u pf bili top 3 publici (?) a u finalu imali skoro isti broj poena i dobili 1-2 od publike.

Manje se glasa u pf i očigledno se nije toliko masovno glasalo za favorite Grčku i Finsku, ali u finalu jeste.

Gore je Poljska prošla, od 102b publike u polufinalu do 17 u finalu 😀

Izvan Balkana smo dobili oko 35 poena a tu je i 8 od Azerskog žirija koje smo verovatno kupili. Tako da Lavina nije uradila ništa bitno. O tome smo pričali i za vreme PZE i tih 2,5 minuta preterano mirnog dela pesme je bilo presudno. Mora pesma da radi posao sva 3 minuta za ozbiljan plasman. Nisu oni Finci džabe bili 4.
Kao i obično kada si ti u pitanju poštare, ponovo se ne slažem.
Lavina je za razliku od prethodnih slično plasiranih srpskih predstavnika u finale prošla vrlo komotno i dokazali smo da ne moramo da se oslanjamo na dijasporu za takve stvari ako pošaljemo nešto što vrlo očigledno ima kvalitet i upečatljivost. Ono što ja mislim da im se desilo u finalu je da su jednosatvno fanovi tvrđeg zvuka glasali za rumunsku Lejdi Gagu + i oni koji verovatno to i ne slušaju, pesma je prosto komercijala.

Još jedna stvar, ne znam zašto se konstantno potencira komšijsko glasanje samo kada smo mi u pitanju. Pa i drugi to rade? Švedska i Litvanija bi imale 0 da im nije komšija. Osim toga, nije teško poverovati i nije nemoguća misija da se pesma na srpskom dopadne komšijama koji imaju taj dodatni faktor da razumeju tekst. Ljudi sa ovih prostora imaju identičan senzibilitet, sasvim je logično da glasovi dolaze iz tog razloga, čisto sumnjam da se glasa jer nas mnogo kao državu obožavaju.

Ja ne mislim da je presudno za ovu pjesmu bilo što je tvrđi zvuk, mislim da je bilo i ekscentričnijih pjesama na Eurosongu, već što jednostavno nije bila konkurentna. Svakako nije da baš nije ništa napravila, njeni fanovi će svakako istaknuti, ali ne bi trebalo biti nekog šoka što nisu ostvarili veći plasman. 🤷🏻‍♂️

Pa realno i nije, barem za takmičenje poput Eurosonga. Tek se nešto dešava u drugoj minuti. Nema nešto za šta bi se stranci zakačili da glasaju. Pjesma je premračna, a ne ostavlja ni puno prostora za neki wow nastup. Meni je najmanji problem ove pjesme žanr. Ako je pjesma konkurentna, a sa tim i nastup dobar, onda bi i ostvarila nešto veći plasman.

rs Srbija 2026: LAVINA - Kraj mene
Back