rs Srbija 2026: LAVINA - Kraj mene

Kao i obično kada si ti u pitanju poštare, ponovo se ne slažem.
Lavina je za razliku od prethodnih slično plasiranih srpskih predstavnika u finale prošla vrlo komotno i dokazali smo da ne moramo da se oslanjamo na dijasporu za takve stvari ako pošaljemo nešto što vrlo očigledno ima kvalitet i upečatljivost. Ono što ja mislim da im se desilo u finalu je da su jednosatvno fanovi tvrđeg zvuka glasali za rumunsku Lejdi Gagu + i oni koji verovatno to i ne slušaju, pesma je prosto komercijala.

Još jedna stvar, ne znam zašto se konstantno potencira komšijsko glasanje samo kada smo mi u pitanju. Pa i drugi to rade? Švedska i Litvanija bi imale 0 da im nije komšija. Osim toga, nije teško poverovati i nije nemoguća misija da se pesma na srpskom dopadne komšijama koji imaju taj dodatni faktor da razumeju tekst. Ljudi sa ovih prostora imaju identičan senzibilitet, sasvim je logično da glasovi dolaze iz tog razloga, čisto sumnjam da se glasa jer nas mnogo kao državu obožavaju.

Komšijsko glasanje je tema zbog te tvrdnje kako je pesma napravila dobar rezultat izvan regiona i naših gastosa. Realnost je da to nije tako. Pesma je završila na desnoj strani tabele što je stavlja u isti koš sa Ramondom i Samo mi se spava. To što se nekima sviđala više nego te dve je potpuno nebitna stvar. ESC je rekao svoje. I Luke Black može tako da kaže da mu je Karija skinuo glasove i/ili Let 3 a Teya bi mogla da kaže da joj je Slimane ukrao dosta glasova no to su samo izgovori.

@EvroBosna

Ja bih rekao da Lavina nije bila konkurentna za top 10 a za ESC je sasvim ok ako smo zadovoljni sa 17. mestom. Srbija se najčešće nađe tu negde na tabeli na ESC tako da smo na nekom proseku.

Sad kad razmislim, jedna stvar koja mi se nije svidela kod Lavine je sto smo u 4 razlicita izvodjenja (NPF, NF, ESCPF, ESCF) culi 3 razlicita uvoda u pesmu.
Na PZEu mi je zvucao najbolje, na ESCPFu mu se tresao glas, a na ESC finalu je zvucao pomalo vampirski.
I onda realno ne znam kako je zvucao na snimku za ziri.

Lavina je nešto najbolje što nam se dogodilo na ESC-u od Konstrakte. I to je prosta i jednostavna činjenica. Ako je nekome draže 80 poena za Sanju Vučić od dijaspore-super, meni su polufinalni poeni od zemalja od kojih skoro nikada nemamo ništa vrlo jasan dokaz da su momci uradili pravu stvar. Finale je već druga stvar-mnogo veća konkurencija je učinila svoje, a žiri ne bih više komentarisao, dosadilo je.

Kada si na Evroviziji ne moze da ti plasman nije bitan. I to sta je draze, najdraze je kada si primecen i dobijas poene od sto vise zemalja. Ne mozemo reci da smo prezadovoljni 17im mestom. Svakako sam mnogo srecan i ponosan sto nas je Lavina predstavljala, ali reci da je bolje dobiti 1 poen od Litvanije u finalu, u odnosu na 12 od Svajcarske i Austrije je velika budalastina.

Meni, što se tiče Lavine nije bitno šta se desilo sa poenima! To smo nas par ovde govorili od samog početka.
Otkriven je sjajan i talentovan bend te nemam nikakve sumnje da je ESC bila jedna stanica, kao i predobro iskustvo za njih same i sve fanove. Fanovi tog žanra su verni. Verujem da ih čeka predobra budućnost, a to je najbitnije!

Meni, što se tiče Lavine nije bitno šta se desilo sa poenima! To smo nas par ovde govorili od samog početka.
Otkriven je sjajan i talentovan bend te nemam nikakve sumnje da je ESC bila jedna stanica, kao i predobro iskustvo za njih same i sve fanove. Fanovi tog žanra su verni. Verujem da ih čeka predobra budućnost, a to je najbitnije!
Meni licno to nije najbitnije, ali mi je svakako drago.
Naravno da me zanima plasman, ali ako cemo vec da budemo ispod 10-11og mesta, draze mi je da dobijemo poene od vise razlicitih zemalja nego samo od exYU + dijaspore.

Iskreno, moje neko mišljenje, a na osnovu i sopstvenog osećaja je da su ljudi većinski zaglavljeni u prošlosti. Možemo na Evroviziji imati vanvremenski nastup, najavangardniju pojavu, najkompozicijski i vokalno zahtevniju numeru, ljudima to ništa ne znači, 0 posto! Svaku pesmu će porediti sa pesmetinama iz prošlosti, osim po pitanju Konstrakte koja ne može ni sa čim da se usporedi i sa njenom harzimom ono Jovanke Orleanke. Činjenica je da gledanost Evrovizije opada svake godine, i to da se ne zaluđujemo nije samo zbog Izraela, nego i do toga što kežualci prave sve veći otklon od nje. 'U moje vreme' Evrovizija je bila ono prodična tradicija i svi smo zajedno gledali, sada je taj broj porodičnog gledanja upolovljen. A zadnja dobra godina po pitanju gledanosti bi bila 2021. ako bi uzeli neke ove brojke gledanosti koje je neko postavio. Idemo sve više kao probijanjima granice filmskog i scenskog nastupa, dobijamo neke nove ljude i gledaoce, ali istovremeno gubimo velik broj starih. Ja ovde ne tvrdim da je dobro ni jedno ni drugo ni šta treba ni šta ne treba, samo iznosim mišljenje. I meni nekad fale pesme i nastupi koji ne moraju biti ništa posebno, al da odišu energijom i dušom, poput Wild Dancesa i ostalih bangera a i balada.

Dusu je Evrovizija izgubila i ozbilnu energiju i poletnost. To su razlozi pre svega sto opada gledanost iz godine u godinu.

Mislim da smo flopnuli u Austriji i Svajcarskoj jer je Balkan imao dosta televote-bait pesama, pa su se glasovi razlili. Treba naglasiti da je i dosta fanova bilo u Austriji tokom finala pa su i oni na neki nacin skrojili tabelu

Mislim da smo flopnuli u Austriji i Svajcarskoj jer je Balkan imao dosta televote-bait pesama, pa su se glasovi razlili. Treba naglasiti da je i dosta fanova bilo u Austriji tokom finala pa su i oni na neki nacin skrojili tabelu
Misliš da bi srpska dijaspora pre glasala za tuđe balkanske predstavnike nego svoje, ili?

Dobro, ali Srbija je u prošlosti skoro uvijek dobivala od Švicarske 12, a npr u zadnje 3 godine u finalu ukupno svega 6. Znači vjerovatno srpskoj dijaspori iz nekog razloga ne leže te pjesme.

Koliko se ja sećam, Švajcarska je 12 bodova davala Albaniji, a nama 10.
Dok je učestvovala Turska, oni su od Nemačke dobijali najviše, pa tek onda mi.
Ako je neka pesma podsećala na to vreme kada smo dobijali visoke bodove, onda je to naš najneuspešniji predstavnik Princ. Nije pomoglo ni što je Joksimović pomogao oko revampa balkanske balade, ni odlično pevanje na srpskom.
I sama sam mislila i pisala da je Princ najbolja opcija za dijasporu, ali pretposlednje mesto u PF najbolje govori da na dijasporu ne možemo računati.
Što se svidja drugima, svidja se i mašina.

Dobro, ali Srbija je u prošlosti skoro uvijek dobivala od Švicarske 12, a npr u zadnje 3 godine u finalu ukupno svega 6. Znači vjerovatno srpskoj dijaspori iz nekog razloga ne leže te pjesme.
Pesme su nam veoma eksperimentalne i ne bas uvek na nekom posebnom nivou, a takodje prosao je i taj hajp "Mi konacno na ESCu". Moguce i da je opala gledanost ESCa kod nase dijaspore.

Mislim da je ranije, pre 2023, Švajcarska mnogo češće davala nama 12 nego Albaniji (kada su obe zemlje bile u finalu).

Švica je dala Srbiji 12 i za Hurricane pored Maneskina a i Konstrakti pored Kalusha. 🫡

Znači ako postoji hajp, dolaze i glasovi dijaspore, iako su ispoštovali glasovima i 2016. i 2018.
Ali očigledno nijedna dijaspora više ne glasa 'po difoltu', eto Poljska nikad bolje kod žirija nije prošla a dijaspora ju je 'ispalila' i izvisila je za ukupnl top 10.

Jaka je konkurencija, a i drugi imaju dijaspore, a tu su i obični gledaoci svakako, tako da, borba je za svaki bod očigledno

Ja bih tako slatko uveo 1 telefon - 1 glas, da onda i Svajcarci mogu da imaju realne glasove, a ne samo nalozene dijaspore.

Kada si na Evroviziji ne moze da ti plasman nije bitan. I to sta je draze, najdraze je kada si primecen i dobijas poene od sto vise zemalja. Ne mozemo reci da smo prezadovoljni 17im mestom. Svakako sam mnogo srecan i ponosan sto nas je Lavina predstavljala, ali reci da je bolje dobiti 1 poen od Litvanije u finalu, u odnosu na 12 od Svajcarske i Austrije je velika budalastina.
Ipak je draze 17. mesto Teya Dire nego hipoteticko 10-11. DBreskvice.

Ja bih tako slatko uveo 1 telefon - 1 glas, da onda i Svajcarci mogu da imaju realne glasove, a ne samo nalozene dijaspore.
Ne znam da li bi se isplatilo, kad se skupi 500 Albanaca ili Srba i glasa jednom za svoje a 500 Švicaraca rasporedi glasove na ostale, ovi prvi opet dobiju top poene 😄

Ja mislim da i dijasporasi i kezualci glasaju mali broj puta, sve glasove ispucaju uglavnom fanovi
Valjalo bi izanalizirati to nekad, ali ipak mislim da u tim 'dijaspora-friendly' zemljama ipak dijaspora ima glavnu riječ. Npr, onolika Italija će vazda davati Moldaviji, Rumuniji i Albaniji visoke poene ako je pjesma samo dobra, a ne nešto slabo i nekonkurentno poput DGT ili Titan. A ako su jaki kao ove godine, zagarantovan sami vrh.

Opet se vraćam i na Hurricane, za njih je glasala samo dijaspora, dovoljno da budu ispred većih girl bop fan favorita poput Kipra i Azera

rs Srbija 2026: LAVINA - Kraj mene
Back