Samo da kažem ,ništa neće proći u Evropi baš dobro a možda ni toliko ako "zaudara" samo na Balkan, po pitanju naših up-tempo pesmica.
Čitaj slobodno te " baklanske i srpske pevaljke " ...jbg sve zavisi od pakovanja pesme i koju senzaciju stavra.
Mi još nismo dostigli taj nivo da naše srpsko i balkansko što se tiče kidalica liči na svetsko. A što se tiče balada to smo doktorirali.
Po pitanju harizme ... jako je bitna, bian je i imidž zemlje na escu još i više, ali ako harizme nije bilo dovoljno kod Utaganki ne znam kod kojih to naših pevačica može biti više pa da se žiri smiluje. Ne naprotiv , napraviće sahranu od toga u finalu baš kao što su doslovno pokopali i Uraganke.
Glasovi žirija su rekli: Ovo je jeftino i teški šund.
Što se tiče televotea druga je stvar. Mislim da mi sada moramo da idemo sa pesmam koje su prijemčljive za televote iznad svega bilo kidalica bilo emocinalana balada-neki naježitis. Od žirija će SRB generalno dobijati jako malo poena ili nikako. Baš zato što znaju da dobija " previše" na televoteu i zašto što postoji geoplitička kočnica. Osvedočili sm ose za to, kako uglavnom tretiraju ceo Balkan.
Sa dobrim televoteom ako iamamo pesmu mi možemo češće da završimo u top 10, nevezano da li nam je žiri dao samo 30-ak poena napriemer, a za prolazak u finale tek nema brige, osim ako pošaljemo baš neki odron u šta ne verujem. Ali desi se i to nekad.
Pratim neke komentare i vidim da je to blakanski mozak.... doslovno se nabrajaju nekea imena koja Evropa skoro da ne bi registrovala, bar ni približno na način kakvu neka imena prave senzaciju među nama ovde u regiji i našoj zemlji.
A tek ovi što uopšte ne pevaju nego recitiju sebi nešto u bradu poluartukilisano sa najodurnijeim tekstovima ikada u istoriji muzike, sa puno veštačkog glasa e tek oni nemaju šanse velike.
Bravo za ovaj post, bravo za razmišljanje i svaki pasus u ovom postu koji si a kao ,,novajlija" napisao!!!

Skapirao si priču ali i kroz iskustvo onoga što šaljemo i što smo slali, skapirao i sam pravac, pravac u kojem se mi trebamo kretati, sa čime bi okvirno trebali ići a šta nikako u manje, više sličnom ili istom obliku nebi trebali slati ili se ponavljati.
Termin ,,balkanski mozak" mi se posebno dopao.

Tvoj post je čista suština, srž i dokaz da ni dugogodišnji fanovi nisu spremni da se odreknu kiča i seljanije, granda i balkanije pa ni u kontekstu ESC-a iako smo takvim izborom u startu osudjeni na relativno skoman broj poena publike i ogroman čak većinski siguran broj 0 žirija širom Evrope.

I kao što si rekao, harizma uraganki pa i vokali su bili odlični ali pesma e to je ono što je mišljenje žirija širom Evrope i silne 0 kojima su nas zakitili. Dakle čist sladunjavi kič. Sama energija pa ni odlični vokali nisu sami po sebi odavno dovoljni ako je pritom kvalitet same pesme i više nego upitan.
To što je nešto našem balkanskom uhu prijemčivo pa i našem oku vizuelno atraktivno jeste za nas i naše prostore prihvatljivo ali za nešto dalje od ovih prostora posebno u kontekstu ESC-a je samo jedan manje više siguran flop.
Pomislio sam da će Konstrakta i njen izbor biti prekretnica i kooooonačno odstupanje od tih turbo/pop/folk balkanskih vrtiguza koje većinski uživo jedva 3 tona ,,ubodu" i da ce se nešto u tom kontekstu promeniti ali slaba vajda.

Možda grešim, ali u tom kontekstu odlične koreografije, nešto brže pesme pa i stabilnog, čak jako dobrog vokala, trenutno samo Milicu Todorović vidim i nikako razne Tee, Mie, Lane, Lare, Tare pa čak ni toliko željenu Milicu Pavlović koja je vokalno jedva,jedva prosečna.
Mislim da je uspeh Chanell definitivno podstakao mnoge da i mi potražimo neku našu Chanell za naredni ESC ali pritom zaboravljaju da mi trenutno nemamo ni taj kalibar pevačice brzih pesama koja je uz to i vrhunska igračica i performer, niti nekog ko bi uradio tako kvalitetnu stvar, takav aranžman kao i svetsku produkciju koja je stajala iza nje.
Još jednom, hvala ti za ovaj nestandardni post i ujedno jedno većinski dijametralno različito vidjenje. Sveža krv novih ljudi i razmišljanja koja nisu utopijska su definitivno ono što me ovde najviše raduje i tera na preispitivanje sopstvenih a u kontekstu ESC-a.