Pesma Evrovizije 2023 - SRBIJA: Konkurs

Status
Not open for further replies.
Pa ti onda imaš vrlo ozbiljan problem ako ne znaš da napraviš razliku između fuego i loco loco i da spoznaš zašto je jedna napravila takav uspeh da je se godinama kasnije peva po svim evrovizijskim izborima uključujući i nas i Utaganke da je pevaju a ove više niko ne pominje nigde u kontekstu evrovizije kao takve.

A kad mozgaš onda bi bilo najbolje da mozgaš ovako: :)
Mi imamo masu naših tezgarošica koje ne mogu sa neumivenim pop folkom da naprave ništa spektakularno na escu . Na staranu što se to nama sviđa . Mi ipak to šalčjemo na prosuđivanje drugima. I zato treba napraviti ozbiljan balans.

Evo kad smo kod up-bit songova... primer: Ovde je melodija i ritam koji nosi i kosi sve pred sobom. To bi telebote pokidao. Čak je i spotić OK. Posebno poečtak. voleo bi da imamo tako nešto na escu. Međutim normalno niti ovakav tekst niti Mahrina sa ovim glasom (bar ne kao u ovoj pesmi) . I tako mi imamo masu tih likuša kojima monogo toga fali za esc...da da tu spadaju i obe Milice i skoro čitava folk -pop srpska estradna bulumenta.

Super Troopers Yes GIF by Searchlight Pictures

Prosto nema pravila. Može da se desi nešto totalno neočekivano, a od nečega gde se očekuje dobar prolaz da se prdne u čabar.

Da, i dalje tvrdim da je Fuego ništa posebno i ništa inovativno. Pesma viđena i prežvakana po milion puta u ESC istoriji. A to ko je kakav rezultat ostvario zavisi od mnogo faktora, pa i od godine u kojoj je pesma učestvovala. Npr. Loco Loco je predstavljala Srbiju u godini kada je bilo dosta bangera, a Fuego kada gotovo da ih i nije bilo.
Smatram da je recimo Mata Hari, mnogo bolja up tempo pesma od Fuego, po svim kriterijumima, ali je prošala dosta slabije. Tako da su to sve opet prazne priče. Ne postoji magična formula za uspeh, već milion različitih faktora koji utiču, a ne većinu ne možeš da utičeš.

Formula za uspeh ne postoji, svako ko radi po toj formuli na kraju završi nisko.
Da, nema formule za prvo mesto i osvajanje esca. To je jedan treptaj u svemiru. To je gola činjenica.

Ali zato pravila svih drugih ima kako se školski može lepo i sasvim smsileno dodvoriti u top 10 . Neko te spoznaje obilato koristi.
I šta šalješ i koga šalješ i kakv nastup prezentuješ i da li si sposban da držiš pažnju sva tri minuta. ...to nije sam po sebi talenat ,to nije trenutak u svemiru niti kosmička pravda ili karma ... to se baš uči a kad se nauči uspesi (dobri plasmani) ne izostaju...
Ja o tome pričam. A o pobedama u eri gde geopolitika određuje igru u muzici nije vredno spomena.

Samo da kažem ,ništa neće proći u Evropi baš dobro a možda ni toliko ako "zaudara" samo na Balkan, po pitanju naših up-tempo pesmica.

Čitaj slobodno te " baklanske i srpske pevaljke " ...jbg sve zavisi od pakovanja pesme i koju senzaciju stavra.
Mi još nismo dostigli taj nivo da naše srpsko i balkansko što se tiče kidalica liči na svetsko. A što se tiče balada to smo doktorirali.

Po pitanju harizme ... jako je bitna, bian je i imidž zemlje na escu još i više, ali ako harizme nije bilo dovoljno kod Utaganki ne znam kod kojih to naših pevačica može biti više pa da se žiri smiluje. Ne naprotiv , napraviće sahranu od toga u finalu baš kao što su doslovno pokopali i Uraganke.
Glasovi žirija su rekli: Ovo je jeftino i teški šund.

Što se tiče televotea druga je stvar. Mislim da mi sada moramo da idemo sa pesmam koje su prijemčljive za televote iznad svega bilo kidalica bilo emocinalana balada-neki naježitis. Od žirija će SRB generalno dobijati jako malo poena ili nikako. Baš zato što znaju da dobija " previše" na televoteu i zašto što postoji geoplitička kočnica. Osvedočili sm ose za to, kako uglavnom tretiraju ceo Balkan.

Sa dobrim televoteom ako iamamo pesmu mi možemo češće da završimo u top 10, nevezano da li nam je žiri dao samo 30-ak poena napriemer, a za prolazak u finale tek nema brige, osim ako pošaljemo baš neki odron u šta ne verujem. Ali desi se i to nekad.

Pratim neke komentare i vidim da je to blakanski mozak.... doslovno se nabrajaju nekea imena koja Evropa skoro da ne bi registrovala, bar ni približno na način kakvu neka imena prave senzaciju među nama ovde u regiji i našoj zemlji.

A tek ovi što uopšte ne pevaju nego recitiju sebi nešto u bradu poluartukilisano sa najodurnijeim tekstovima ikada u istoriji muzike, sa puno veštačkog glasa e tek oni nemaju šanse velike.
Bravo za ovaj post, bravo za razmišljanje i svaki pasus u ovom postu koji si a kao ,,novajlija" napisao!!! 🙏 Skapirao si priču ali i kroz iskustvo onoga što šaljemo i što smo slali, skapirao i sam pravac, pravac u kojem se mi trebamo kretati, sa čime bi okvirno trebali ići a šta nikako u manje, više sličnom ili istom obliku nebi trebali slati ili se ponavljati.
Termin ,,balkanski mozak" mi se posebno dopao. 😁👌
Tvoj post je čista suština, srž i dokaz da ni dugogodišnji fanovi nisu spremni da se odreknu kiča i seljanije, granda i balkanije pa ni u kontekstu ESC-a iako smo takvim izborom u startu osudjeni na relativno skoman broj poena publike i ogroman čak većinski siguran broj 0 žirija širom Evrope.👍
I kao što si rekao, harizma uraganki pa i vokali su bili odlični ali pesma e to je ono što je mišljenje žirija širom Evrope i silne 0 kojima su nas zakitili. Dakle čist sladunjavi kič. Sama energija pa ni odlični vokali nisu sami po sebi odavno dovoljni ako je pritom kvalitet same pesme i više nego upitan.
To što je nešto našem balkanskom uhu prijemčivo pa i našem oku vizuelno atraktivno jeste za nas i naše prostore prihvatljivo ali za nešto dalje od ovih prostora posebno u kontekstu ESC-a je samo jedan manje više siguran flop.
Pomislio sam da će Konstrakta i njen izbor biti prekretnica i kooooonačno odstupanje od tih turbo/pop/folk balkanskih vrtiguza koje većinski uživo jedva 3 tona ,,ubodu" i da ce se nešto u tom kontekstu promeniti ali slaba vajda.🤐
Možda grešim, ali u tom kontekstu odlične koreografije, nešto brže pesme pa i stabilnog, čak jako dobrog vokala, trenutno samo Milicu Todorović vidim i nikako razne Tee, Mie, Lane, Lare, Tare pa čak ni toliko željenu Milicu Pavlović koja je vokalno jedva,jedva prosečna.
Mislim da je uspeh Chanell definitivno podstakao mnoge da i mi potražimo neku našu Chanell za naredni ESC ali pritom zaboravljaju da mi trenutno nemamo ni taj kalibar pevačice brzih pesama koja je uz to i vrhunska igračica i performer, niti nekog ko bi uradio tako kvalitetnu stvar, takav aranžman kao i svetsku produkciju koja je stajala iza nje.
Još jednom, hvala ti za ovaj nestandardni post i ujedno jedno većinski dijametralno različito vidjenje. Sveža krv novih ljudi i razmišljanja koja nisu utopijska su definitivno ono što me ovde najviše raduje i tera na preispitivanje sopstvenih a u kontekstu ESC-a.

Last edited:
Međutim normalno niti ovakav tekst niti Mahrina sa ovim glasom (bar ne kao u ovoj pesmi) .
Odmah cu ti replicirati na ovo i reci da si se u startu prevario: Mahrina peva pa rastura. Ona je moj izbor iz snova za 2023 ili neke od narednih godina. Ful paket ako se ja pitam.

Inace, pored toga sto peva i komponuje - samim tim sigurno se ne ubira u kategoriju 'studijskih' pevacica koje ne mogu 2 pesme da iznesu jednu za drugom na bini bez da 10 puta ostanu bez daha i glasa.

Prilozeni materijal:

Cak i sam i ja sklepao neki studio-live mix za 'Sta sta sta' cisto da malo slusam za svoju dusu kako bi to izgledalo priblizno kao na ESC sa novim pravilom o nasnimljenoj matrici kao potpora uzivo vokalima:

Poz

Bukvalno imamo prejaku muzičku scenu, dosta sjajnih autora i izvođača i Evropi bas pesme koje "zaudaraju na Balkan" i "pevaljki koje ne znaju da ubodu ton" mogu itekako da se prodaju, što se pokazalo više puta.

Lexi

Hvala puno. Razumeli smo se...

Nažloast većina njih ne može da skapira čak ni posle Uraganki da većina naše te pop-folk i ostale škkbbk estrade nema kapacitete da dobaci vrh tabele.
Bolje reći , ne na način kako to rade ovde i za ovo tržište, ajmo to tako nazvati.
Možda bi tebealo pustiti nekoliko puta da odu te neke yu tube zvezde i " velike pevačice" i da se posle nekoliko spušavanja eventualno prosečnih mesta skinu s dnevnog reda.

I ja bi voleo da mi u tome možemo uspeti (kao i većina) i da me se može demantovati u ovom stavu al bojim se da ću se načekati ili nedočekati.

Da su ukinuli žiri i u finalu, već bi drastično revidiro gledište. Al ovako, slaba mi vajda.

Nama se Konstrakta prosto desila. I to se neće tako skoro ponoviti. Na to možemo gledati kao na prirodnu anomaliju kad je Konstrakta bila među Srbima.

Nažalost ni ja je odmah nisam prepoznao a na prošlom izboru sam glasao za Saru i Zorju. Konstrakta mi je bila 3 favorit . Ubeđen sam da je pobedu odnela zbog cele one isntalacije pre svega nastupa kao takvog (lavor, peškiri ... pa to je Srbima i našim građanima bilo toliko luđački neodoljivo da su čak i dve glavne favoritkinje u tom trenutku poistovećivanja sa Konstraktnim problemom otišle iz vidokruga ljudi) . A onda naravno tekst, kao takav. Logično niko živ pesmu nije doživeo kad su izašli snimci.

Ja samo ne bi da mi ponavljamo iste one greške na escu s kojima smo se više ili manje opekli.

A ne da se ide po svaku cenu sa nekom nabeđenom pevačicom za koju je izvesno 13 ili 17 mesto u finalu,ako i to.
I ovde kao i na mnogim mestima ljudi protiuraju svoje favorite jer su im gotivni kao pevači , čak ih ne zanima mnogo kakvu pesmu imaju.
Umesto da se kao iskreni fanovi malo vaznesu iznad situacije kao duh uznad tela , iznad gole materije i budu krajnje iskreni pred sobom jer im draže da im pulen ide na esc ili da zausta bolja i najbolja pesma ide. Neko će pitatiti šta je to najbolja pesma ? Taj pojam se referira samo u odnosu na potencijal pesme na skoru. Sve ostal ose ipak ostavlja po strani. Tako po strani treba ostaviti i svoje pulene tj favorite ako nemaju ozbiljne stvari.

mahinalno

Pa ja sam i naveo tu pesmu kao priemr odlične melodije ali jako lošeg teksta. Samim tim i pevanja kao neke nabrajalice. To je jeftino. A protiv Mahrine nemam ništa. OK je cura. Samo ne može da ide sa testom " baš sam lujka baš sam kurva " na esc. Ni teorijski.

Last edited:
Stvarno je besmisleno raspravljati koji zanr i fazon je najbolji za evroviziju i sta bi bilo adekvatno da predstavlja nas. Pesma iz svakog zanra moze da prodje i dobro i lose a nasi ljudi mogu da prepoznaju i folk i alternativu tako se pokazalo. Zato podrzimo diverzitet i kvalitet. Slazem se da vecina nasih komercijalnih i alternativih pesama nema evropsku perspektivu jer em nam je ukus specifican em nam je muzicka industrija stap i kanap ali uvek moze da se desi da se neko malo vise potrudi i to treba podrzati bez diskriminacije.

Definitivno formula za uspeh na ESC-u ne postoji. Publika, a bilo kod nas ili u Evropi, ,,oseti" jednostavno neku pesmu i izvodjača ili jednostavno ne odreaguje. Žiri u našem slučaju definitivno svodim na 30-40 poena ma šta god poslali (geopolitika pre svega) i kladim se da cemo kod ukrajinskog žirija, možda i ukr.publike i bez objavljenih pesama mi kao Srbija biti bottom 3. To smem da potpišem unapred sa 99,9% sigurnosti. 😁👍👍👍
Interesovanje ESC publike u predevrovizijskom periodu, you tube pregledi pa i ono što baš ne volim a to su kladionice, pokazuju pravac u kome ce u nekih 80% ici plasman zemlje/pesme. Retko se tu omane. Publika sirom Evrope se treba oslušnuti kao i interesovanje ili neinteresovanje za odabranu pesmu.
U suštini, ne isključujem ni ja nikog kao potencijalnog predstavnika ako taj neko u momentu ponudi najbolje što imamo te godine.
Meni je Saška Janks pre Beovizije 2019 bila apsolutni favorit za pobedu kod nas po objavi pesama ali je Nevena B. uživo ponudila definitivno najbolji paket a nakon lajva sam tek i sam postao svestan toga.
Saška mi je bila u svakom smislu od sva 3 njena Beo pojavljivanja daleko najneubedljivija uživo te 2019 i vizuelno i vokalno. Želim je opet videti iako primećujem da je neretko tema podsmeha ovde. 👍
Za Milana Bujakovića sam jedva čuo do Beovizije 2020, ali me je lik fascinirao vokalom, pesmom i muzičkim pravcem te sa nestrpljenjem očekujem da se vrati i pokuša opet ako on to želi. 🙏🙏🙏
Ove godine me raduje pojavljivanje Stefana Zdravkovića iako autorima pesme nisam preterano oduševljen. Ali i to je stvar momenta, prava pesma za pravog umetnika u pravom momentu. Daće Bog da mu se posreći i da napokon imamo jednog odličnog, elokventnog i harizmatičnog muškog predstavnika. 👍

Last edited:
Ne mislim ja ni da ziri nas toliko bas mrzi kao sto mi mislimo. Naravno ima svakakvih ljudi ali mislim da smo vecinu tih nula dobili zato sto se ljudima zaista nisu svidele pesme. Fazon je sto se ukus zirija lako moze predvideti a mi smo se stvarno retko kada uklapali u taj sablon.

Znam jednu prostu i jednostavnu stvar.... kad god budemo slali nešto da iole zazvuči i izgleda " jeftino" ..nema veze sa žanrom proći nećemo ni blizu kako očekujemo , ma o kakvom hitu da se radi ovde kod nas i o kakvom imenu.

Još nešto aluzija na naše pevačice ..... posebno folk -pop dive i slično ...za njih je skoro pa uvek vezan pojam " igra na seksipil" a ako je pesma bez dovoljnog pokrića to onda ide u kanal na escu. Ne mora biti dubok kanal, al jendek sigurno. I to je potpuno izvesno. Nemojte sumnjati u to.

Naravno da svako ko se pojavi na našem izboru u datom trenutku njegove pojave, osobnosti , lika i dela upravo da sve od sebe .

Mnogi pominju npr Milicu Pavlović... OK !!!

Ajd vi sad navedte ijednu njenu pesmu s kojom bi ona mogla biti sugurna, ne za pobedu (ne gvorimo o tome) nego za vrh tabele. Sigurno ne učestvuejmo kao neki da bi tamo bili ovce na broju.

Ne nemojte da pominjete ni " šećeru " niti išta slično.............

Ziri glasa za pesme koje se mogu pustati u butiku u Stokholmu a mi takve pesme ne saljemo

• Like
Reactions: FFM
Ne mislim ja ni da ziri nas toliko bas mrzi kao sto mi mislimo. Naravno ima svakakvih ljudi ali mislim da smo vecinu tih nula dobili zato sto se ljudima zaista nisu svidele pesme. Fazon je sto se ukus zirija lako moze predvideti a mi smo se stvarno retko kada uklapali u taj sablon.
O tome ja i govrim...... kad te neko okaraktriše kao jeftinu ....sa Balkana završio si.
H_be se nekom za Milcu Pavlović .... ako im izgleda onako kako oni protumače.
Ne znam možda bi je protumačili drugačije da je iz Stokholma, j_bi ga , to ne znam.... al znam kako bi je tumačili žiriji kad predstavlja Srbiju za sve pesme koje ispevala do sada kod nas.

Pa dobro ali mozda moze i Milica Pavlovic da bude skupa. Msm nije ona jeftina zato sto je Milica Pavlovic nego verovatno vija domacu komercijalu, to ne znaci da ne bi mogla izneti i svetsku produkciju

Koga je uopšte briga kako će žiri da je protumači?
Kada smo išli sa finom i uštogljenom Nevenom Bo, nema poena, sa "jeftinim" Hurricane, nema poena, sa ekscentričnom Konstraktom, nema poena.
Prestanite više sa bajkama o žiriju, kada budu hteli ili kada dođe naše vreme - glasaće za Srbiju. Nebitno šta budemo poslali. I to je tako.

Ma nije bas tako. Ljudi ovde ni ne registruju te pesme koje ziri voli pa ulaze u teorije zavere. I moja mama kada gleda evroviziju njoj su sve te zapadnjacke pesme iste. A obrazac mislim da je vrlo jednostavan kako je omicron objasnio. Tzv. akademska struktura

Status
Not open for further replies.
Back