247. FSC - Eurovision Language Diversity

6URpXDt.gif

Brojimo sitno do priredbe broj 2 - Proglašenja finalista. 🥳 Dvoumio sam se da li da ovu pesmu uvrstim u one koje su išle u okviru rubrike Pesma dana, pošto je iz ove zemlje već bila jedna,ali sam ipak rešio da ide.

Ah mučena Belorusija :( (saosećam sa narodom te države i nadam se da će se i tamo nešto nekada promeniti). 🙏 Slušamo njihov entri iz 2007. godine ali na ruskom jeziku. Pričalo se da je pesma dobila čak i ponudu da se pojavi u nekom od nastavka filmova o Bondu, jer je imala taj vajb, Dimitrij je inače prvi beloruski predstavnik na Evroviziji koji je uspeo da se plasira u finale, u inače užasno teškoj konkurenciji - u polufinalu od 28 zemalja od kojih je samo deset prolazilo dalje. U polufinalu je bio četvrti a u finalu šesti, što je ujedno i najbolji plasman ove države na ESC-u.

Belorusija ima 16 učešća, od toga je finale videla samo 6 puta. Debitovala je 2004, samo jednom pevala na beloruskom 2017. (jedino je naslov pesme bio na engleskom) kada se jeste plasirala u finale a tamo zauzela 17. mesto i još jednom bi verovatno pevala na beloruskom da Evrovizija nije otkazana 2020. godine. 15 puta su pevali na engleskom; jedino se u njihovoj pesmi iz 2008. naslov pesme na špansom Hasta la vista ponavlja više puta kroz pesmu.

Malo ću nešto kratko o beloruskom, ponovo sa Vikipedije:

Beloruski jezik (blr. belaruskaя mova) je zvanični jezik Belorusije, a njegovi govornici se mogu sresti i u Ukrajini, Rusiji i Poljskoj. Pripada grupi istočnoslovenskih jezika i deli mnoge gramatičke i leksičke osobine sa drugim jezicima iz ove grupe. Prethodnik ovog jezika je bio staroruski jezik.
U današnjoj Belorusiji se značajno više upotrebljava ruski nego beloruski jezik. Statistike pokazuju različite brojeve, najčešće da oko 1/3 stanovništa Belorusije govori i piše na beloruskom jeziku. U osnovnim školama se izučava kao obavezan, takođe i na filološkim fakultetima. Dva puta je reformisan: 1956. i 2008, a gramatika koja se izučava i koristi danas potiče upravo od poslednje navedene reforme. Beloruski jezik se koristio i u Velikoj Kneževini Litvanskoj, a u potpunosti je formiran krajem 19. i početkom 20. veka. Do prosvećenja građanstva pogrešno je nazivan litvanskim jezikom, da bi kasnije bio formiran i nazvan beloruskim.

Zvanično pismo beloruskog jezika je Beloruska ćirilica koja se sastoji iz 34 znaka, iako se zvanično govori da su u pitanju 32 slova, ne računajući dublete Dž i Dz. Umesto tvrdog znaka, u beloruskom se upotrebljava apostrof. (') Jedini jezik na svetu koji sadrži znak Ўў je beloruski!

Pored ćirilice, u nezvaničnoj upotrebi je i beloruska latinica. Broj govornika ovog jezika je 3,2 miliona (2,2 miliona u Belorusiji).

*Ako primetite grešku javite mi u DM da ispravim da se ne brukam. 🙏

Žao mi je ako vam se ovaj FSC toliko odužio. Dugo sam ga pripremao, i ajde rećiću sada, mislio sam da to kažem na kraju da je ovo moj oproštaj od organizacije FSC-a. Učestvovaću naravno, ali više neću organizovati. Tako da uz još jedno izvinjenje ako vam se učinilo da se odužilo, hvala i za razumevanje. ❤️

Žao mi je zbog toga, ova organizacija ti je fenomenalna. :(

Nikad nije organizator kriv za to da li se nama odužilo ili nije, jer FSC uvek traje podjednako dugo. U pitanju je naš subjektivni osećaj koji varira od izdanja do izdanja, neko proleti, neko se oduži, a zapravo traju isto.

Boxy, lijepo da si pažnju posvetio i bjeloruskom jeziku. Meni je vizualno tj. u pisanju on najljepši od tih istočnoslavenskih jezika, baš zbog tih ў, дз, дж itd., dok mi u govoru najljepše zvuči ukrajinski. Tužno je koliko ga malo ljudi u Bjelorusiji zaista koristi. Inače je leksik puno bliži ukrajinskom (i poljskom naravno) nego ruskom, ali svejedno ga se čak i češće nego ukrajinski poistovjećuje s ruskim.

Osećam se kao da zapravo ocenjujemo Esc pesme zbog ovog izdanja, tako da hvala ti na tome što si nam priredio alternativnu Evroviziju.💗

Tek vas očekuju iznenađenja, nadam se samo da ću uspeti da realizujem sve što sam zamislio. :cool: Prezentacija pesama jeste išla sporo, ali to je moja slaba tačka, i na prošlom FSC-u je to trajalo tako da su mogle sve pesme da se poslušaju, ali su naredne priredbe bile bez tog razvlačenja. Ono i sad sam primetio da je Petar došao kasnije,kao kad ja gledam Zvezde Granda od 22h pa vratim na početak da bih premotavao one njihove besmislene rasprave. :LOL:

FSC on Demand! Mislim da ću uvek gledati reprize jer mi je tako brže, plus ne moram da smaram organizatore sa: Produkcija, može to malo brže?

Ma ok je, ali stvarno sam se setio toga sa ZG, šteta pa mogu svega sat vremena unazad, to se ne plaća. :LOL:

Ja bio uvjeren da su rezz danas :O

Inače, ovaj fsc mi je baš agonija jer poslao sam pjesmetinu, a zavrsit cu 13 u svom pfu. :(

Isto je bilo kad sam i ja organizirao, samo sam tada imao uvid u rezultate, bio sam stalno oko crte i kad je onaj vrag od Anhela glasao izbacio me :/

Back