284. FSC - DIJAGNOZA // Prescribed by Bebi //

044426cb-c321-40ca-a124-78ee76fe46fe.webp

Dragi forumaši,

Dobrodošli na četvrtu organizaciju u vašem voljenom Bebilendu! Kao i prethodnih puta, trudili smo se da tema bude zanimljiva i izazovna, pa vam ovoga puta donosimo nešto što je istovremeno originalno i nekonvencionalno.

Pred vama se nalazi lista mentalnih poremećaja, svaki od njih interpretiran kroz odgovarajući muzički žanr. Za svaki poremećaj pripremili smo i detaljan opis muzičkog pravca u kojem možete pronaći pesmu koja savršeno odgovara njegovoj karakteristici.
Pravila su jednostavna – birate brojeve od 1 do 60 (12 zadataka x 5), a time sebi dodeljujete svoju „zvaničnu dijagnozu“.

Preporučuje se da u prijavi priložite internet dokaz da pesma pripada nekim od žanrova, ako ne pitaću ChatGpt jer već imamo razrađen odnos. To je validno i priznaje se čak iako vam/nam pesma ne zvuči na prvu tako! Svakako ako uvidim da pesma ima privid zadatog žanra ili ako pesma liči kratkim pošalicama o poremećajima, prolazi konkurs. Ništa strašno, žanrovi su tu da vam budu smernice niste došli na giljotinu.

Kao i uvek, primenjivaće se standardna FSC pravila.

Zamolili bismo nekog od gospode da bira dva broja, prvi za Šeficu Ivanu, drugi za domaćicu Bebs.

S obzirom na specifičnost teme, nema ograničenja u izboru izvođača, što vam omogućava širi prostor za kreativnost.

Zabavite se i neka najbolja dijagnoza pobedi!

🎭 Mentalni poremećaji kao žanrovi:
Emocionalni pejzaži, refleksivni tekstovi, spori tempo. Dobrodošli na stage gde se sunce nikada ne pojavljuje, ali su suze najlepše kristalno čiste. Oprez: pesma traje 4 minuta, ali u glavi traje večno.
🎧 Nick Drake, Agnes Obel, Radiohead (“True Love Waits”), Mazzy Star
Muzika koja zvuči kao unutrašnji nemir i preopterećenost. Na ovom stageu reflektori trepću bez ritma, basevi udaraju kao da si zaboravio da ugasiš rernu, a neko te konstantno posmatra (verovatno ti sam).
🎧 Charli XCX (CRASH), Arca, Fever Ray, Sega Bodega
Nagli prelazi raspoloženja, od euforije do tame. Jednog trenutka si kralj diska, sledećeg gledaš u zid i plačeš zbog teksture betona. Idealno za one koji ne znaju da li im se više pije espresso ili spava 16 sati.
🎧 Fischerspooner, 100 gecs, Of Montreal, Poppy
Energično, prelazi s teme na temu, ritmično i impulsivno. Stage gde se sve menja svake tri sekunde. Nema pauze, svi instrumenti sviraju istovremeno i... hej, da li si čuo onu novu pesmu? Gde sam ono stao?
🎧 Gorillaz, Beastie Boys, Electric Six, Franz Ferdinand

Svet koji voli obrasce, detalje i tišinu između tonova. Muzika ovde ne viče – ona sortira. Svaki zvuk ima mesto, svaki ton ima razlog. Ništa nije previše – ali sve je tačno. Neobična lepota u ponavljanju i preciznosti.
🎧 Grimes, Moby, Caroline Polachek, Purity Ring

TRAŽENJE BROJA KREĆE U 12:00H!

PRIJAVE POČINJU:

30.05. U 13:00H I TRAJU DO 04.06. U 16H.
-- SPISAK PESAMA --
Učesnici:

Aleksa, Aleksa49, Arsenic, Bebi, botbona, Boxy, Choda, cinque, creature, Destry94, Detektivka, Dežurni, Djole89, Doctor Who, dodo, dracarys, Endrega, etica, EvroBosna, Filhy, GavranESC, Ivana, JellyJelly, Killy, Leo Cezar, Lux, Majsta94, Marko, Miki, Милан, Nije sve tako sivo, Niko, Paučica, Pipi, Pokahontas, Replay, rintintin, Ro97, Shum, Stefan28, Stefix, Stole, Storm, Tetsujin, Tinte, Vaxildan, whisky, zakaya, zeleni.

Attachments

Last edited:
I meni odgovara da u subotu (večeras) bude slušanje. Neka se i ostali izjasne kada ko može pa da organizujemo. Mnogo je zanimljivije da slušamo zajedno kada ima ovako mnogo pesama. @Bebi

HAOS U „MIRU I CVRKUTU“: TAKMIČARI PRVOG POLUFINALA NA IVICI ŽIVACA, GRANICA STVARNOSTI I FANTAZIJE IZBRISANA

JuKG8j.gif

Dok potraga za Malom Spasenijom još uvek traje i Maja Nikolić peva „Lift me uuuup, let me flyyyyyy“ u staklenoj sobi pod blagim sedativima, takmičari prvog polufinala pokušavaju da sačuvaju zdrav razum. Ili makar ono što je od njega ostalo.

U sanatorijumu „Mir i Cvrkut“, tenzije rastu kao temperatura u solunskoj kafani. Grupa umetnika zatvorena na neodređeno vreme, pod terapijom joge, detoks čajeva i povremenih napada panike — šta može da krene naopako?

Tamta je polila Arcu čajem od kantariona

Drama je počela kada je Tamta, zbunjena identitetom čajnika, polila Arcu „biljnim napitkom za reset limbičkog sistema“. Arca je ustala, opsovala na četiri jezika i otvorila improvizovani techno seans u dvorištu. Od tada kruži u krugu uz rečenicu:
„Ja sam Prada i Rakata u jednom telu!“

Green Day odbija da obuče uniformu za grupnu meditaciju

„Ja sam već basket case, ne treba mi više identiteta!” – vikao je Billie Joe, dok je Bobby Fuller pokušavao da ga ubedi da zakon mora da se poštuje, dok mu je iz zadnjeg džepa virio crveni karton od komande sanatorijuma.

Birdy zaključana u fontani

Birdy, koja se zaklela da neće izaći iz fontane dok ne padne kiša, uzvikivala je „Raincatchers! Raincatchers!“ sve dok joj Paris Paloma nije prišla s lukom i strelom i tiho šapnula:
„Ima i drugih načina da prizoveš vodu.“

Serj Tankian pokušao da otvori portal

Serj je, uz muzičku pratnju HAEVN-a, počeo da viče „Sky is over!“ i da baca kamenčiće prema plafonu tvrdeći da mu neko ne da da ispravi orbite. Gracie Abrams samo ga je pogledala i tiho rekla:
„That’s so true...“

Sofia Isella i lutke

Sofia Isella viđena je kako razgovara sa tri lutke koje je nazvala „delegacijom lutkarskog naroda“. Jedna od njih (koja nosi mini haljinu od celofana) sada je vođa improvizovanog pokreta unutar sanatorijuma. Divine pokušava da ih regrutuje za svoj nastup. Jasno je da ništa više nije pod kontrolom.

Džej neće da ide na spavanje jer je već upokojen, njegov duh lebdi iz sobe u sobu.

„Noćas mi se ne spava!“ – vikao je Džej, dok su ga članovi benda Palaye Royale smirivali kombinujući gothic šapat i psihoanalizu. Julien Baker je to sve zapisivala u svoj dnevnik pod naslovom „Appointments sa traumom“.

Rihanna nestala

Poslednji put viđena kako meditira iznad mini fontane, Rihanna je samo rekla: „Lift me up“ i nestala u magli. Vaults su pokušali da je pronađu kroz seriju „Premonitions“, ali sve što su našli jeste jastuk u obliku oblaka s natpisom Fenty Approved.

Seelennacht previše meditirao

Seelennacht je gledao u more koje ne postoji toliko dugo da sada svi tvrde da u dvorištu zaista postoji okean. Anyma mu je pridružio vizuelizacije, i sada svako jutro svi ustaju da gledaju „Pictures of You“ koje se projiciraju na zid njegove sobe.

Zandros, Limi i eksplozija konfeta

Zandros i Limi pokušali su da naprave viralni trenutak za TikTok, ali su izazvali eksploziju konfeta koja je zatrpala Gracie Abrams. Ashe je vikala „Angry woman!“, dok je Tamta sakupljala konfete u torbu uz rečenicu „Ovo sam ja. Ovo sam JA!“

Nina Hagen trenutno pokušava da organizuje kolektivnu radionicu „Disciplinovana neuroza kroz umetnost“, ali je njen glas počeo da vibrira na frekvenciji koju čuju samo glodari.

Baba Dol je, naravno, sve to posmatrala iz svog bunkera u obliku pećine i rekla:
„Ovo je samo početak... dok Mala Spasenija ne padne, niko nije bezbedan. A kamikaza... kamikaza je još uvek na slobodi.“

ULTIMATUM IZ ARSENATA: Jasmina Ana preti vojnom invazijom ako se Mala Spasenija ne utamniči!

Nakon bizarno-psihodeličnog incidenta u sanatorijumu "Mir i Cvrkut", Arsenat više nije mogao da ćuti. Snimci na kojima se vidi kako Granny Smith jabuka leti pravo u lice Jasmini Ani obišli su sve regionalne portale — od Pelenica Danasa do Ratni Dnevnik FSC-a. Delegacija Arsenata, poznata po otrovima i pasivno-agresivnoj diplomatiji, sada je pokazala zube.

„Dosta je bilo!“ – poručila je Jasmina Ana na hitno sazvanoj konferenciji iz arsenatske ambasade u Bebilendu, okružena zlatnim zmijama i pancirnim modnim dodacima.

„Ako Spasenija ne bude odmah uhapšena i predata u ruke Interkontejnerske Komisije za Dezintegrisane Performanse, doći će do potpunog vojno-estetskog sloma. Naše Trupe Tišine već su na granici Bebilenda. Druga divizija i Pelenska Eskadrila su spremne. Ovo je zvaničan ultimatum: Spasenija u zatvor — ili Bebilend u haosu."

U pozadini konferencije začula se vojna himna Arsenata, "Zvečkom ti prete oni što ćute", dok su diplomate dizale čaše s mlakom otrovnom limunadom, poznatom po tome da izaziva lagano povraćanje kod umetnika.

Bebilend: Hitna sednica Veća Dojki i Kremica

Kraljica Baba Dol pozvala je na vanrednu sednicu svih relevantnih institucija: Veće Dojki, Savet Cuca, Udruženje Vrištalica i Odbor za Igračke sa Licem. Predloženo je nekoliko opcija:

1. Zatvaranje Spasenije – što bi izazvalo revolt Pokreta Baby Punkera i Dojensku Revoluciju u Zatišnom Kvartu.
  2. Simboličko izvinjenje u obliku baletske predstave – što je odmah odbijeno od strane Arsenata kao „infantilna uvreda“.
  3. Uključivanje Maje Nikolić u pregovore – ali je ta opcija označena kao "ozbiljna pretnja javnoj svesti".

Maja Nikolić odgovara iz senke: „Neka igra počne.“

Iz podzemnog prostora između dva sveta, Maja Nikolić se oglasila audio porukom koju je pustila iz porcelanske kutije u obliku svoje glave:

„Ako neko misli da će Jasmina Ana nadživeti moje performanse, grdno se vara. Mala Spasenija je samo početak. Bebilend je moja scena. A rat? Rat je umetnost.“

U tom trenutku, širom Bebilenda počeli su da se pojavljuju letci sa porukom:

"Jedna Spasenija da vlada svima. Jedna jabuka da ih pronađe. Jedan nož da ih sve dovede — i u haosu ih veže."

Uvod u haos: Granice Bebilenda pod opsadom

Na granici, situacija je sve napetija. Arsenatske jedinice raspoređene su duž Ogradice Tišine, a njihov komandant, general Duda von Gorka, izjavio je:

„Naredba je jasna. Ukoliko do sutra u podne Spasenija ne bude iza rešetaka od pliša — idemo. Šareno neće značiti bezbedno.“

Sledeće: Bitka kod Prostirke Sudbine

Sve oči sada su uprte u ventilacione otvore sanatorijuma "Mir i Cvrkut", iz kojih Spasenija može iskočiti u bilo kom trenutku. Pitanje više nije da li će rat početi — već kada.

ODGOVOR BEBILENDA NA ARSENATSKI ULTIMATUM: “MOŽDA SMO MEKI, ALI GRIZEMO!”

_yDk9kpTURBXy9kZTZiZDMwNWVjOGFhNTc2NTlhOWMxM2IxMDQyOWRlNy5qcGeRkwLNAcIA3gACoTAFoTEC

Kraljica Baba Dol poziva na dijalog, a u pozadini deluju dojke saveznice i svemirska politika.

Nakon što je Jasmina Ana zapretila vojno-estetskim slomom, a Trupe Tišine zauzele položaje duž Ogradice Tišine, Bebilend nije sedeo skrštenih igračaka. Kraljica Baba Dol, u sedefastom ogrtaču od recikliranih tutu suknjica, hitno se obratila naciji:

„Ako Arsenat misli da će nas zastrašiti jednim voćnim atentatom i pancirnim modnim dodatkom – vara se. Mi smo narod nežnosti, ali i narod vatrenih konfeta. Naš arsenal sadrži i jastuke sa samonavodećim perjem i ćebad koja se ne zgužvaju. Mi nismo bespomoćni. Samo volimo da izgledamo umiljato.“

Tajne saveznice: Dojke galaktičkog porekla

U nepredviđenom obratu, Baba Dol je javno obelodanila dugo čuvanu tajnu: Mala Spasenija je u mističnoj vezi sa Svemirdonkom, legendarnom vođom svemirske delegacije Svemirdon. Ipak, izvesna konfuzija je prisutna:

„Ne zna se da li Svemirdonka još uvek rukovodi delegacijom ili je vlast preuzela Elektra Elite, poznata po diplomaciji u tangama i laserima za negu kože. Međutim, obe su mi obećale... svoje dojke. U ime mira.“

Dve galaktičke dojke sada lebde iznad Bebilenda kao simboli podrške, sa zlatnim aureolama koje povremeno bljesnu u pravcu Arsenata.

Jabuke kao tragovi: Spasenija se kreće
!

Specijalna jedinica „Snajperke iz dečjeg snova“ pronašla je niz ugrickanih jabuka koje vode iz sanatorijuma „Mir i Cvrkut“ pravo ka legendarnom Tunelu Coktane Tuge, koji povezuje stvarnost i nadrealno stanje svesti. Tragovi ukazuju da je Spasenija vrlo blizu, a jedan ogriženi komad jabuke nosio je urezanu poruku:
„Nema više pauze za užinu.“

Diplomatski poziv: Mesto za pregovore postoji

Uprkos opasnosti i potencijalnom sukobu, Baba Dol poziva na zdrav razum i ozdravljeni dijalog:

„Nudimo Arsenatu mesto za dijalog – Kružna prostirka Istine. Tamo se sedi po pozi duše, a govori se bez šminke i sa emotivnom iskrenošću. Neka oružje ostane na pragu. Nek priča srculenca.“

Kao dodatnu meru mira, Baba Dol je ponudila simboličnu gestu:
Dve baletske papučice i jedno mleko bez kore – za Jasminu Anu, ako odluči da se uzdrži od vojne intervencije.

Zaključak: Ne dirajte pliš dok još pregovara

U Bebilendu mir još diše, doduše uz pomoć inhalatora u obliku zeke. Spasenija je blizu, saveznici su budni, a ako bude trebalo, podići će se i Konfetna Rezerva. Međutim, prioritet ostaje mir i dogovor – jer:

„Rat može da donese haos, ali samo ljubav izaziva osip koji se ne leči. I to je moćna stvar.“ – zaključila je Baba Dol, otvarajući čokoladni svitak sa porukom „Diplomatija je čokolada života“.

Pohatan je sjeo, spremio kaficu i natenane poslušao šta forumski rod krčka. Rezultati istraživanja su ovakvi:

zastava pouhatan 2.webp
PRVO POLUFINALE
SOFIA ISELLA - The Doll People X Zanimljivo je, samo mi se završetak ne sviđa. Voleo bih da jače eksplodira.
Lola Indigo - PESADILLAS X Španski d'n'b zvuči relativno interesantno, drži pažnju taman dovoljno.
Ha Vay - Baby I'm The Wolf X Jako lepo iskustvo, nevino.
Seelennacht - Gazing at the Sea X Da spot nije ovako jadan bio bi bolji utisak. Podseća na Depeche Mode.
Bobby Fuller Four - I Fought The Law X Zanimljivo estetski, ali muzički mi ne drži pažnju.
Serj Tankian - Sky Is Over X Bolje su mu pesme sa SOAD.
Paris Paloma - HUNTER X Nije loše, ovako za pozadinsku muziku super.
PALAYE ROYALE - Paranoid X Estetika izvođača i muzika se ne poklapaju. Muzički dosta manje kul.
Birdy - Raincatchers X Lepuškasto, estetika je simpa. Muzički možda da je malo konkretnije.
Green Day - Basket Case X Bezvezno, pozerski.
Džej - Noćas mi se ne spava X Možda u kafani.
HAEVN feat. Neco Novellas - Great Mother X Sviđa mi se afrički prizvuk pesme i horsko višeglasje.
Arca - Prada/Rakata X Čestitke, sramite se!
Gracie Abrams - That’s So True X Kao mešavina Hane Montane i Tejlor Svift. OK za čut ovako.
Tamta - Identity crisis X Pa vozi realno, malo jači da je drop jedino.
Rosa Walton - I Really Want to Stay At Your House X Pa sviđa mi se ova Vax, muzički više nego vokalno pošto vokal ne čujem.
Ashe - Angry Woman X Dobar spot, malo da je potrajao. Ni muzički nije loše.
Anyma - Pictures Of You X Čuo sam ovo ranije. Zaboravno u svom žanru.
Rihanna - Lift Me Up X Fino za čuti, pozadinski.
Vaults - Premonitions X Ovo je jako interesantno, tera me da slušam i gledam više puta. Postapokaliptična atmosfera.
Night Club - Die in the Disco X Bolji su mi versovi nego refren.
Julien Baker - Appointments X Pesmi treba 4 minuta da bi se desilo nešto. Do tada sam se već isključio.
CYRIL - Stumblin' In X Toliko puta sam čuo ovo da mi sad već burgija po glavi, na loš način.
zandros ft. Limi - obsessed X Pozadinski nije loše za slušati, ali ne verujem da će se na FSC proslaviti.
Divine - Shake It Up X Pa ne ipak xD

zastava pouhatan 2.webp
DRUGO POLUFINALE
Måneskin ft. Tom Morello - GOSSIP X Jedna od slabijih njihovih.
Gorillaz - Demon Days X Zanimljiv spoj žanrova. Volim Gorile tako da mi je i ovo skroz kul.
MARO - am i not enough for now? X Pa lepo od Maro, ništa manje nismo očekivali.
Bambie Thug ft. Jinka - Last Summer (I know what you did) X Ideeee! Odličan spoj irske vradžbine i nemačkog.
Dropkick Murphys - I'm Shipping Up To Boston X Nismo do sada imali celtic rok na FSC, bar da se sećam, tako da je ovo super osveženje.
Zola Jesus - Night X Ovu gospoju je slala Margy na Ameroviziju kod nas i bila malo ispod crte. Ta pesma mi je bila bolja, ali je i ova dobra.
Bring Me The Horizon ft. Grimes - nihilist blues X Definitivno! Skroz naš vajb.
Emma Jensen - Now And Then X Pa i ovo je baš lepo zapravo. Odlično drugo pf za sada.
Teminite - Raise The Black Flag X DA DA DA!!!
Airways - Me and My Brain X Sviđa mi se indie vajb ove pesme.
Shygirl ft. Danny L Harle - encore X E ovo mi jako dobro burgija po mozgu recimo!
The Haunt - Cigarettes & Feelings X Lepa poprok pesmičica.
Gary Numan - Intruder X I ovo nas je odradilo, baš naš vajb!
Blanche - Empire X Veoma eterično, spot jako doprinosi vajbu. Vrlo dobro.
NF - Leave Me Alone X NF ima odličnih pesama, ali mi ova nije nešto u odnosu na druge.
breathe. - Cathedral X Jaaaako lepo. Možda fali malo različitosti u melodiji, ali vajb na mestu!
Duran Duran - Come Undone X Dobra regresija, lepo za čut.
Ásgeir - Going Home X Šta je sa ovim pf i odličnim vajbovima? Teško onome ko glasa u ovom pf...
Loïc Nottet - Mélodrame X Ovo mi je nekako klasična FSC pesma tako da mi se u ovakvom izdanju ne ističe uopšte.
DeathbyRomy - Even If It Bleeds X Stefanijska bebica, odlična joj je i ova!
Lana Del Rey - Music To Watch Boys To X Zanimljiv vajb, ali me malo smara.
spill tab - Assis X Polako sam počeo da gubim intenzitet, ali me je onda kraj pesme izvozao. Dobra stvar!
NIGHT TAPES - DRIFTING X Ovo mi je za razne prilike i jako dobro ubada u srž našeg postojanja!
Siamese - Predator X E ovo je takođe naš vajb!!!

Drugo polufinale je mnogo više po našem ukusu nego prvo, jedno od najboljih ove godine bez umanjivanja! Ni prvo nije loše, ali je standarnije.

Ako budu dobri rezultati pf biće teško glasati u finalu.​

Konačno neki komentari! :love: preferiramo u odnosu na semafore, fsc klasik.

Pa Bogo moj i Bebilend se sad dobro kotira u komentarima/semaforima, možda bismo i zaslužili finale!

Naravno, propustam Slusamo FSC. :rolleyes:

Citajuci desavanja u Bebilendu, postajem sve napetiji, zabrinutiji u iscekivanju raspleta. 😟 Nebitan rezultat, samo da zivu glavu izvucemo.

Ponovo sam preslusao oba polufinala i kod mene ce izgleda biti ovako:
Pravi semafor od 49 pesama treba da ima 9 zelenih, 15 žutih, i 25 crvenih.
Ipak nema nekog znacajnijeg poboljsanja. Ukoliko mi ne prodju zelene pesme, bice poklanjanja poena.

Meni su oba polufinala podjednako dobra, možda za nijansu jače drugo.

Da obavestimo javnost da broj glasača danas je 0.

Takođe, imaćemo i još jednog specijalnog gosta u Caffe Buvara, a to je naš prvi predstavnik sa 19. FSC-a Boy George (Culture Club).

boy_george_preview_rev_1.webp

Back