287. FSC | Noć muzeja

13 i 14 slobodni, obično bude najveća navala na te brojeve (makar je bilo kod mn) 😂
(možda je Joker tu? 👀)

Iskopali smo neki muzeološki predmet, sad ćemo videti jel prijava seminarskog rada ima smisla ili je neko temu prijavio pre nas.

Zamisli koliko si retko neprijatan da se zabrane instrumentali 😬

Zamisli koliko si retko neprijatan da se zabrane instrumentali 😬
Ako je Sveti Petar u necemu bio u pravu, onda je to da ljudi na ovom forumu ne umeju da mimuju. Trzaju se ljudi, iako je cigledno u pitanju bila sala. Sto se tice zabrane instrumentala, pozdravio sam tu odluku, jer sam mislio da ce dovesti do toga da ce sitne duse ipak naci malo unutrasnjeg mira, ali nazalost izgleda da nema nista od toga. Anlaki. Mene isk vise brine ovo drugo ogranicenje, zasto ali zasto ovako kreativnu i inspirativnu temu gusiti ogranicenjem broja predhodnih ucesca izvodjaca, narocitao nakon sto smo imali podrumare temu. Meh.

Last edited:
Ako je Sveti Petar u necemu bio u pravu, onda je to da ljudi na ovom forumu ne umeju da mimuju. Trzaju se ljudi, iako je cigledno u pitanju bila sala. Sto se tice zabrane instrumentala, pozdravio sam tu odluku, jer sam mislio da ce dovesti do toga da ce sitne duse ipak naci malo unutrasnjeg mira, ali nazalost izgleda da nema nista od toga. Anlaki. Mene isk vise brine ovo drugo ogranicenje, zasto ali zasto ovako kreativnu i inspirativnu temu gusiti ogranicenjem broja predhodnih ucesca izvodjaca, narocitao nakon sto smo imali podrumare temu. Meh.
Proverila sam na spisku, Teya Dora je bila samo jednom

louvre-01.webp
Pa da, polako počnemo sa fan fektovima i primerima!

Nekad tvrđava, pa dvorac, pa muzej
Luvr je prvobitno sagrađen u 12. veku kao srednjovekovna tvrđava da bi štitio Pariz. Kasnije je postao kraljevski dvorac, a tek 1793. godine — tokom Francuske revolucije — pretvoren je u muzej.

Mona Liza u Luvru ima svoj sopstveni klima uređaj!

Luvr poseduje preko 615.000 umetničkih dela, ali se u svakom trenutku izlaže samo oko 35.000. Ostala se čuvaju u podrumima i depoima.

Skandal sa piramidom!
Kada je arhitekta I. M. Pei 1989. podigao modernu staklenu piramidu na glavnom ulazu, mnogi Francuzi su bili ogorčeni što „kvari“ klasičnu arhitekturu. Danas je to zaštitni znak muzeja i spona između prošlosti i sadašnjosti oko koje sam se ja u ovom zadatku fokusirala!

PRIMERI🍀
1) Ova pesma recimo da je poslata u originalnoj verziji bez orkestra ne bi mogla da prođe zadatak za Luvr jer bi bila samo moderni rok. Ali u verziji sa orkestracijom ona ispunjava u potpunosti zadatak. Upravo kombinacija savremenog zvuka, u ovom slučaju rok žanra, sa orkestrom koji podrazumevam klasičnim entitetom, daje simboliku upravo te piramide ispred Luvra koja spaja prošlost i sadašnjost.
Dakle, originalna verzija ne❌
Verzija sa orkestrom✅

Forumaš @Pokahontas

2) Samo opersko pevanje( kao klasični elemenat) u kombinaciji sa modernim zvukom je najčistiji primer spone između piramide i dvorca.

3) Pesme nastale posle 2015. koje zvuče kao da su nastale u prošlosti, pa rekla bih savršeni primerak, čim pustite to i vidite i čujete.
Forumaš @Stefix

ZADATAK za forumaše: pomozite nam sa vašim primerima! 🙏

Zapravo, mogli bi kao i za Halloween da se prvi dan obučemo (stavimo nove profilne) ili pošaljemo neku umetničku sliku koju bi bili ili nacrtali da možemo. Ja volim Monea jako, ali bih trebala još da razmislim. Najduhovitije radove, što se tiče ovih muzeja na FSCu našla sam u Muzeju loše umetnosti u Bostonu!

Kao na primer:
DOG--756x1024.webpimages (2).webp

Ja imam baš puno umjetnika čiji opus jako volim (tipa Rousseau, Dali, Munch, Simberg…), ali najveći kralj ikad mi je ipak Kolumbijac Botero koji pravi debele ljude i životinje.

Njegova Mona Lisa >>> Da Vincijeva Mona Liza

IMG_0735.webp

Back