291. FSC - Leova zanimljiva geografija

Imao sam ili mozda jos imam negde tu knjigu ali u malo drugacijem dizajnu i stariju. Kada nismo imali interneta onda smo se snalazili kroz pisanu formu ili smo pitali starije da li je nesto tacno.

Ili atlas ili 1000 zašto, 1000 zato. Ta knjiga mi je baš ostala u sećanju
Evo ga cover
View attachment 37117

Mislio sam da svaka kuća ima ovu knjigu 😅

Ja sam još i skupljao ediciju ATLAS kad je izlazilo na kiosku.

Inače igra "gradovi i sela" se obavezno igrala, prvo ova neobična slova, jer to smo uvek znali kao šablon 🤣 a ostale smo redovno pogađali.

Imao sam i atlas i 1000 zašto 1000 zato, tj. i dalje mi postoji negde u kući, isto sam obožavao u nižim razredima osnovne da prelistavam, ako ne i pre.

A sama ova igra, jako često sam je u tom periodu igrao sa rođacima kad bismo jedni kod drugih dolazili u goste, i mi smo je zvali "zanimljiva geografija".

I mislim da je u našoj varijanti išlo: država, grad, planina, reka, more/jezero, biljka, životinja, predmet, ime, i možda čak i još neka kolona koju sad ne pamtim, u sećanju mi je da ih je baš dosta bilo.
I onda merimo minut ili dva da upisujemo, pa bodujemo. I tako partije u nedogled dok ne obnevidimo lol. Naravno, isto bile rasprave šta je šta i za šta može da se računa, pa onda naredni put neko dođe i kaže e proverio sam, to ne spada u ovo nego u ono itd.

Roditelji bi uglavnom igrali tablić ili jamb, ponekad bismo i mi karte (tablić, mau mau, poker), ali mnogo češće smo ili gledali filmove ili igrali zanimljivu geografiju 🙂

Džibuti :love:

Kod nas su sela bila problematicna, jer je uvek neko izmislio nesto, neka su mozda i postojala negde na drugom kraju zemlje, tako da je izglasano pravilo da se samo poznata sela iz okoline racunaju.

1. Malta 🇲🇹
2. Nijedna, sve koje sam posetio do sada su mi u lepom sećanju. Možda po specifičnim situacijama Bosna 🇧🇦 pošto sam se otrovao nakon puta tamo.
3. Portugalija 🇵🇹
4. Isto Portugalija i još puno njih, Španija 🇪🇸 , Gruzija 🇬🇪 , Jermenija 🇦🇲 , Rusija 🇷🇺 , Amerika 🇺🇸 , Brazil 🇧🇷 ... ovako iz glave

1. Ajde recimo Budimpešta 🇭🇺
2. Solun 🇬🇷 mi je bio bezveze
3. Iz svih gorenavedenih država bar 2-3 plus dosta drugih po svetu. Ne bih išao verovatno u Indiju, bliskoistočne države dok traje rat i određene delove Afrike. I tamo gde je puno kriminala, naravno.

Last edited:
Ču to je to, u toj glavnoj ulici na svakih 50 metara neka arheološka iskopina 😭

Pa arheološki muzej omg ceo dan sam proveo u njemu i nije bilo dovoljno 🤣

Ali dobro ja sam history/archeology nerd 🤣

Hrana odlična, ljudi super vajba, bukvalno bih se preselio tamo na keca da imam prilike

1. Nizozemska - Holandija
2. Nijedna nije bila koja mi se nije svidjela, ali možda CG jer je najmanje drugačija od Bosne
3. Vjerovatno Finska jer su mi dva puta u zadnje tri godine bili favoriti i dopada mi se njihov izbor
4. Island i UK, možda već na zimu budem išao tamo

1. Bodrum, jako lijep grad
2. Možda Visoko ahahaha, ali mi je svakako blizu i nisam išao turistički :P
3. Pa London, ali volio bih i Tiranu što se regiona tiče čisto da uporedim kakav je grad u odnosu na Sarajevo

Last edited:
Države:
1. Crna Gora, Tajland, Španija
2. Pa nema takve, možda Egipat, iako je bilo i lepih utisaka tamo, i Bugarska, ali je poseta bila baš davno, pa nije relevantno
3. Sveukupno gledano: Italija, Belgija, Portugalija, Slovenija, Island, Finska (preterah)
4. Norveška, Japan, Novi Zeland, Island, Kenija, ma skoro svaku na svetu bih rado posetio

Gradovi:
1. Lisabon, Barselona, Palermo, svi srednjoevropski gradovi (Budimpešta, Bratislava, Ljubljana, Slacburg, itd)
2. Mislim da je svaki grad na svoj način lep, ali recimo sa nekim lošim utiscima su: Sirakuza, Atina, Pnom Pen, Majdanpek (mada sam ga zavoleo kasnije)
3. Prag, Amsterdam, London, Seul, Talin, Rio de Žaneiro... masu njih

1. Portugal i Slovenija. A i Nemačku volimo.
2. Aj Monako.
3. Nemam jednu, al' uvek kažem Portugal.
4. Vijetnam i Bugarska, verovali ili ne!!1

1. Lisabon i Prag. Barselona ako zanemarimo gužve. Istanbul ako zanemarimo mogućnost da te udare kola dok hodaš trotoarom.
2. Milano. Bože, dosade.
3. Amsterdam i skandinavske prestonice.

1. Omiljena uvek Španija, ali odmah iza je Dominikanska Republika
2. Nema takve, svaka je zanimljiva na svoj nacin
3. Turska, Ukrajina
4. Nadam se da cu uskoro: Vijetnam, Kenija…

1. Barselona, volim takodje Beč
2. Iako jako volim Dominikansku Republiku nije me odusevio Santo Domingo, ocekivao sam vise od prestonice te zemlje
3. Rio

Država

1. 🇬🇪
2. 🇱🇹
3. To mi je uvek bilo teško pitanje, ali ako bih trebao da izaberem možda bi to bila 🇺🇦 ili 🇦🇲.
4. 🇳🇵, 🇰🇭

Grad

1. Tbilisi
2. Manila
3. Kazablanka, Seul

Back