292. FSC - Od severa do juga

Drzave po pf-ima.

1.PF + 2. PF = Ukupno
:mk: 4+1=5
:sk: 4+0=4
:hu: 4+1=5
:gr: 1+3=4
:fi: 1+3=4
:rs: 2+3=5
:pl: 1+3=4
:no: 2+3=5
:cz: 1+3=4

U prvom pf-u dominiraju S. Makedonija, Slovacka i Madjarska. Dok u 2. pf-u 6 drzava podjednako, a Slovacka nema nijednog predstavnika.
Koliko sam uspeo da prebrojim, 7 predstavnika je bilo na Evroviziji. Po 5 u 1. pf-u (nisam siguran da li je ta Kristina predstavljala Slovacku 2010.) i 2 u drugom pf-u.

Ispratio sam priredbu i evo posle xy izdanja od mene jedan zastavafor sa prvim utiscima (powered by Fervex, pa me ne tucite).
Kako će se to pretumbati u poene čuće se, a i znaće + nisam hteo da crvenim pesme jer su negde izbori bili ograničeni.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:mk:
Karolina - Ti si moj / Sviđaju mi se obe verzije i pretpostavio sam da će biti nečiji izbor.
IVONA JO - TIE OCI / Davao sam visoke poene sličnim pesmama, ali mi se u ovakvoj konkurenciji trenutno ova ne ističe posebno.
FUNK SHUI - НЕ ВРЕМЕ (feat. Вера Љубојна) / Interestan zvuk + dopada mi se dodatak etno delova/ženski vokal.
KALIOPI - ELA / Kaliopi je draga, ali pesma mi je previše tanka.
DNK - DENOVI VO NOKJI / Pesma zaista nije u mom fazonu, mada poštujem nameru sa kojom je forumaš poslao.

:hu:
Depresszió - Ha te is akarod / Nisam fan žanra, ali ovo mi je korektno za tu kategoriju.
cserihanna - Halálfélelem / Želeo sam da mi se dopadne, ali me nije kupila. Intro predugo traje.
Ricsárdgír - Smackleves / Nije za mene.
Zaporozsec - Movie Star / Bez utiska sam, tanko.
aurevoir. - Esthajnal / Dosadnjikavo, a uz spot i dosadno.

:no:
Amalie Holt Kleive - Sier ingenting / Zvuk baš po mom ukusu.
LÖV - SUPERHUMAN / Zvuči ok, ali fali mi dinamičniji deo. Delom u zelenom, zato što volim prave podrumare.
Innertier - Si Ja! (feat. Katastrofe) / Daleko je od katastrofe, ali nije me posebno privukla da je ponovo preslušam.
Lene Helisir - I Riden Så / Cenim jednostavnost i način pevanja, ali se lako dezorijentišem u ovih pet minuta.
Robin og Bugge - Best når jeg er full / Ne legnu mi svaki put ovakve letnje, 'navijačke' pesmice.

:pl:
Margaret - Tańcz głupia / Pesmuljak je, ali lepo spakovan.
Felivers - na szyję / Sasvim ok izbor, možda blago ''sedirana'' pesma za moj ukus.
Doda - Wodospady / Sestrice smo po imenu, ali mi se osim šatro Barbie estetike, drugo nije naročito izdvojilo.
Ochman - 8ball / Očajan engleski, upropasti pesmu.

:rs:
Ana Nikolić - Terasa sa pogledom na zid / Meni ovo zvuči kao demo snimak a i trenutna verzija dotične je senka nekadašnje Ane Nikolić.
Jelena Tomašević - Da mi je da mi se vrati / Lepa je pesma, ali sam je čuo toliko puta da mi gubi ono nešto.
Zoi - Nirvana / Više mi se dopalo vizuali nego pesma, pa za kreativnost u tom smislu neka bude na granici.
Aleksandra Radovic - Ljubavi moja / Meni jedna od najdražih AR pesama (i sada već malo izlizana u mojim ušima).
DZORDZI - MARIJA / Prva pomisao mi je bila da je pesma pisana za Angellinu. Ok izbor.

:cz:
WWW Neurobeat - Stát / Vrlo zanimljiv spoj zvuka, teksta i vizuelnog dela kompletira sumoran utisak.
Lucie Bikárová feat Refew- TY A JÁ / Žuto za češku Natašu Kojić.
Elly - Harder / Dopada mi se samo drugi deo kada postane malo dinamičnija.
ADONXS - Moving On / Ne znam na šta me podseća, ali svakako je jako dobar izbor i bolja pesma u odnosu na evrovizijsku.

:fi:
Sjöroos & Vesala - Finlandia / Lepo i eterično, ali se brzo izgubim u pesmi.
ANI x VIIVI - Lupaa et sä lähet / Nemam zamerki, dobar su spoj.
BÄMÄ - Jumala on muija / Više bi mi se svidelo da nema govornih deonica.
eetu - Erottamattomat / Nenametljivo i fino zvuči, posebno u refrenu.

:gr:
Ήβη Αδάμου - Είπες / Ni tu ni tamo, zeleni se zbog ritma.
Melentini - Asana/Metamorphosis / Na mišiće otišla u zeleno, jer se izdvaja zato što je bitno drugačiji predlog, ali voleo bih da je instrumental znatno raskošniji.
Νίκος Οικονομόπουλος - Βαλ' Το Τέρμα / Vidim da je hit sudeći po pregledima, ali daje mi vajb pesme iz serije koju ne bih ispratio.
MEΛΙSSES - "30 40 (Yes I Do)" / Jako simpatično.

:sk:
VANESA HORAKOVA - ŽIVOT / Dopada mi se ovakav fazon na slovačkom.
Ondro a kamaráti - Hora mi je hora / Bilo bi lepše da je aranžman bogatiji; ovakva verzija je lepa, ali dosadnjikava.
Kristína - Ta ne / Nije mi se dopala.
Sám Sebou - Anjel strážny / Izuzev refrena, sve mi je prilično ravno.

Prvo polufinale:

road-trip-drive.gif

1. Karolina - Ti si moj - Pa nije loša pesmičica, onako lagana. Njen glas mi je uvek godio nekako, topao. Mada ne zvuči nešto hitično jer mislim da je nisam skroz zapamtio.
  2. Kristína - Ta ne (prod. Martin Kavulič) - Ovo me tako podseća fazon na Maju Šuput ili tako neku pevačicu iz Hrvatske, možda sam ih pomešao. Pa šta znam, veselo je. Sviđaju mi se pastelne boje, to volim baš. Pozitivno zvučalo.
  3. VANESA HORAKOVA - ŽIVOT - Juuu čuj ove zurle nisam znao da toga ima u Slovačkoj!!!! Bome dopalo mi se ovo arlaukanje, digla je pesma atmosferu, slušao bih sigurno na nekoj svadbi.
  4. Ondro a kamaráti - Hora mi je hora - Pa okej školska priredba, dok peva ova ženica mi je super, a ovaj lik bože me sačuvaj ne prija. Malo mi je utisak kao iz nekog domaćeg filma iz Titovog vremena.
  5. IVONA JO - TIE OCI - Još jedan turbo folk ovog puta vo Makedonija, pa šta znam okej mi ovaj zurla deo i ritam, al nekako mi isprazno, tj. vidi se da je jeftino. Al to nema veze možda mi zaživi ritam u glavi.
  6. cserihanna - Halálfélelem - Juuu ovo mi mozak pomerilo, kao da gledam horor film. Istaklo se za sad, videćemo jel ostaje pesma u glavi.
  7. Ήβη Αδάμου - Είπες - Idemo još malo narodnjaci, danas smo raspoloženi! Uvek ovi ritmovi voze to stoji, no ne znači da uvek zablista i oduševi me.
  8. Sjöroos - Finlandia - Ovo me odvelo u drugi svet. Zapravo jako prija ovo čuti nakon dosta bučnih pesama od pre.
  9. Depresszió - Ha te is akarod - Falio je sada jedan rok presek, mislim da je ovo bio pravi momenat. Dobro ovo zvuči, kvalitetno, instrumentalni deo s gitarom baš zvuči kako treba.
  10. Ana Nikolić - Terasa sa pogledom na zid - Nikad ne znam jel mi u pesmi zvuči mamurno ili pijano. Fina je pesma, onako njen fazon i neka ga fura. Mada dobra mi je i ona era sa Rastom, tu je još kidala.
  11. FUNK SHUI - НЕ ВРЕМЕ (feat. Вера Љубојна) - Nešto skroz drugačije i neočekivano za fsc i poprilično mi je ostavio utisak. Vrlo interesantna pesma, štaviše odlična, obratio sam pažnju.
  12. Margaret - Tańcz głupia - Pa slatko, ne bi mi smetalo da poslušam u kolima ovakve pesme mi se i pojave kad krene da divlja autoplay. Pozitivan prvi utisak.
  13. KALIOPI - "ELA" - A neeeee, nije mi ovo Kaliopi ovo mi je previše jednostavno znajući kakva je ona muzička veličina. Naprosto blam da je spala ovo da snima.
  14. Amalie Holt Kleive - Sier ingenting - Uuu ovo mi je fantazija, nešto što definitivno bih sebi stavio na plejlistu. Za sad mi jak utisak ostavila do ovog redosleda.
  15. Sám Sebou - Anjel strážny - Ovaj put me nije nigde odveo.
  16. Ricsárdgír - Smackleves - Jaooo, a ovo mi je mnogo dobro neko je dobro upakovao sprdnju da zvuči ozbiljno.
  17. Jelena Tomašević - Da mi je da mi se vrati - Evo je opet evo na domu mi golub javlja da se život iz mladosti ne zaboravlja.
  18. WWW Neurobeat - Stát - Svaka čast, evo! Više mi se sviđaju ove alt pesme u polufinalu nego komercijalne.
  19. Zaporozsec - Movie Star - Zabavno je bilo, al vrlo predvidivo kao da već znam pesmu od ranije ili je već neka obrada. Nije baš my cup of tea.
  20. LÖV - SUPERHUMAN - Zanimljiva tema pesme, zvuči upeglano. Može vajb da prođe.

Drugo polufinale:

b902a43e2dd04f9cd0808a4c527c8c43.gif

1. DNK - DENOVI VO NOKJI - Žao mi je što su poginuli, al pesma mi se ne dopada.
  2. aurevoir. - Esthajnal - Nit da me razveseli nit da me oduševi.
  3. Zoi - Nirvana - Ajde nešto da me drmne na pravi način, ovo je super!
  4. Lucie Bikárová feat Refew- TY A JÁ - E ovo mi je bilo simpatično, kao da gledam reklamu za neke ženske proizvode, al sviđa mi se muzika koja ide u pozadini to je ta muzika!
  5. ANI x VIIVI - Lupaa et sä lähet - Nije me pirnuo vetrić od pesme.
  6. Melentini - Asana/Metamorphosis - Volim kad odem u drugu dimenziju, oduševljava me ovo. Odem u neke predele mozga koje nisam znao da mogu da otključam.
  7. Innertier - Si Ja! (feat. Katastrofe) - Baš je skandinavsko skroz, sve zvuči kao da već postoji tj pet poznatih pesama mash up u jednoj.
  8. Felivers - na szyję - Pa ono, zvuči kao pesma koja sadrži sve elemente koji treba da je čine dobrom pesmom no meni to nekako ne radi posao kad se oslonim na lični doživljaj.
  9. Doda - Wodospady - Dobra vozalica pesma i ovo mogu da zamislim da čujem dok vozim, a i lepa estetika spota.
  10. Aleksandra Radovic - Ljubavi moja - Nevezano što je žena skot, ima dobre pesme koje znam nekad i da zapevam.
  11. Ochman - 8ball - Ima nešto on u faci da mu ne verujem, no na stranu kako mi izgleda pesma mi vrlo iritantna.
  12. DZORDZI - MARIJA - Sasvim pristojno, možda da je manje popularan taj autotjun al očigledno se danas bez tog filtera ne izbacuje pesma.
  13. BÄMÄ - Jumala on muija - Konačno da mi nešto pokida, ovo mi se baš dopalo u ovom mršavom polufinalu za sad među boljima.
  14. Lene Helisir - I Riden Så - Zanimljivo, al samo da traje kraće jer uspava malo do kraja.
  15. Νίκος Οικονομόπουλος - Βαλ' Το Τέρμα - Pošaljite pesmu Saši Kovačeviću, Željku Vasiću da je obrade što da ne.
  16. eetu - Erottamattomat - Mnogo dobro, ovo mi isto jedna od boljih koje sam čuo u polufinalu.
  17. Elly - Harder - Nije baš za mene.
  18. Robin og Bugge - Best når jeg er - Bilo mi je simpatično, vozikao me ritam i jezik koji ne razumem. Al da, zvuči dečije.
  19. ADONXS - Moving On - Sasvim pristojno, isto jedna od prijatnijih pesama polufinala.
  20. MEΛΙSSES - "30 40 (Yes I Do)" - Jao baš mi je lepo bilo, e ovo bih recimo slušao opet i simpatičan spot skroz.

Ovako se raspodelilo u Pohatanu. Izdanje nije loše, ima par dijamanata. Zanimljivo da su top 2 po ocenama države kojima nikad nisam dao top 3 poene na FSC. Možda je vreme da se to promeni?

🇫🇮 PROSEK: 4.00 🇫🇮
BÄMÄ - Jumala on muija X Ovako nešto bih i samostalno slušao ili čak i slao na FSC. Rep deonice su mi skroz na mestu, sve u svemu top. 5
eetu - Erottamattomat X
Sviđa mi se estetika, a i zvuci. Volim ovu lofi gitaricu u instrumentalima. 4
Sjöroos - Finlandia
X
Atmosfera čista petica, muzički trica. 4
ANI x VIIVI - Lupaa et sä lähet X
Prijatan radio frendli. 3

🇨🇿 PROSEK: 3.75 🇨🇿
WWW Neurobeat - Stát X Ovo je nešto odlično za naći! Hip hop miks tehno češka verzija. 4.5
Elly - Harder X
Volim estetiku spota, muzički balansira na ivici generike i nečega što mi se skroz sviđa. 4
Lucie Bikárová feat Refew- TY A JÁ X
Fanki, slušao bih. Možda produkcije malo fali, ali skroz prijatno. 4
ADONXS - Moving On X
Zar nije on slovak? Dosadno mi ovo, iako ima par dobrih delova. 2.5

🇭🇺 PROSEK: 3.50 🇭🇺
cserihanna - Halálfélelem X Veoma fino nas zastraši, vizuelna perfekcija. Muzički potpuno u skladu sa sentimentom. 4.5
Ricsárdgír - Smackleves X
Pa da, ovo je do jaja. Organski. 4
Depresszió - Ha te is akarod X
Isk fali malo jačine. Sviđa mi se u teoriji. 3.5
aurevoir. - Esthajnal X
Prijajuće pozadinsko slušanje. 3
Zaporozsec - Movie Star X
Simpatično i kilavo. 2.5

🇲🇰 PROSEK: 3.30 🇲🇰
FUNK SHUI feat. Вера Љубојна - НЕ ВРЕМЕ X Ne bih očekivao ovakve zvuke od makedonaca. Apsolutna fantazija. 5
DNK - Denovi vo nokji X
Koja slučajnost da se baš danas desi ružna stvar :( Pesma mi se sviđa i pored konteksta, koji je dodatni plus. 4.5
Ivana Jo - Tie oči X
Pa ono, klasika. 3
Kaliopi - ELA X
Izvini Kaliopi, ali za ovo ne. 2
Karolina - Ti si moj X
Ok pesmuljak za lokalnu upotrebu. Bzvz što peva na srpskom umesto makedonskog. 2

🇳🇴 PROSEK: 3.30 🇳🇴
Amalie Holt Kleive - Sier ingenting X Odlično! Dodato na plejlistu. 5
Lene Helisir - I Riden Så X
Sa prvim slušanjem lepo, sa drugim već vidim da će biti grower. 4
LÖV - Superhuman X
Dobra je, malo balansira na ivici generike, al dovoljno da nam se svidi. 4
Robin og Bugge - Best når jeg er full X
Slinavija verzija Medine sa Melfesta. 2
Innertier feat. Katastrofe - Si Ja! X
Nikakvo. Melfest meets AI Avicii. 1.5

🇵🇱 PROSEK: 3.25 🇵🇱 (žutica)
Doda - Wodospady X Pa može ova play radio muzika. Slušao bih bez problema. 3.5
Ochman - 8ball X
Fali nešto. Instrumental nedorečen, moglo je da bude super. 3.5
Felivers - na szyję X
Malo njanjavo. Po izgledu bih rekao da će biti nešto jače i konkretnije, a ostalo je nedorečeno. 3
Margaret - Tańcz głupia X
Ok, popično, nije loše za čuti ovako u prolazu na radiju. 3

🇬🇷 PROSEK: 2.75 🇬🇷
MEΛΙSSES - 30 40 (Yes I Do) X Kul kul. Nikad nisam prespojio synth 80te sa grčkim, malo mi vuče na dance sa esc iz 2021. lol. 4
Melentini - Asana/Metamorphosis X
Slično kao za Finlandiu, koncept apsolutna pobeda. 4
Ήβη Αδάμου - Είπες X
Ne radi me ovakav grčki turbofolk kao što me uglavnom ne radi ni srpski. 1.5
Νίκος Οικονομόπουλος - Βαλ' Το Τέρμα X
Lexington Bend Lefkada edišn. 1.5

🇷🇸 PROSEK: 2.70 🇷🇸 (ekstremi)
Zoi - Nirvana X Pa ovo mi je jedna od najboljih domaćih pesama plus mi je obeležila jedan period života, tako da ništa manje od vrhunskog ne može biti. 5
Džordži - Marija X
Da je ovo poslao na PZE ne bi bilo zime. 4.5
Aleksandra Radović - Ljubavi moja X
Slabo. 1.5
Jelena Tomašević - Da mi je da mi se vrati X
Ma jok. Dosadno, plus skoro bila. Malo bolje od Nikolićke. 1.5
Ana Nikolić - Terasa sa pogledom na zid X
Bezvezarija. 1

🇸🇰 PROSEK: 2.63 🇸🇰 (mogli su ovde bolji izbori def, slovaci imaju svašta nešto za ponuditi)
Kristína - Ta ne X Zvuči kao nešto što bi Moldavija slala na ESC. samo manje zabavno lol. 3
Vanesa Horakova - Život
X
Na delove mi se sviđa, a na delove ne. Sviđa mi se orijent u instrumentalu (mislim bar da je orijent, ne vezuje me to za slovačku muziku). 3
Sám Sebou - Anjel strážny
X
Stereotipičan evropski radio frendli kantri. 2.5
Ondro a kamaráti - Hora mi je hora X
Nisam za ovakav tip pesama. Dvojka zbog klavira, inače manje. 2

Gavrane, sve pohvale na banerima, fenomenalni su! 👏
Leeepo što učestvuju moje dve finske fsc princeze, Vesala i Viivi 🥰

Vidim ja da ce biti guzve za poslednje mesto. Nece biti samo ko nece.
A zamolio bih da vise ne postavljate komentare, semafore ili ocene, do jutra. Hteo bih ipak bar malo da odspavam, jer nakon ovo sto sam procitao...😞

Ljudi, hvala vam svima pohvalama. :love:

Upravo sam završio sređivanje prva dva posta u kojima su upisani učesnici, liste polufinala i linkovi od You Tube i Spotify liste.

Moja prijava za pesmu je poslata Destryju. Takođe sam malopre Destryju poslao i glasove.

Dakle, vi možete krenuti da glasate od 15. 10. 2025. od 9.30!

Srećno nam svima :D:D:D

Back