U predstojećim nedeljama davaću komentare i ocene za svaku pesmu, podeliću svoje utiske i očekivanja.
Albanija - Alis - Nan
Ocena: 10
Komentar:
Svako ko me poznaje zna da je ovo muzički pravac koji volim i cenim, a još kad mi ovako pesma sedne na prvu, onda je stvar i više nego jasna. Ostao bi mi prvi favorit da se 28. februara nisu pojavile dve pesme koje su ga spustile na treće mesto na mojoj listi. Pesma je koncipirana kao moderna balada sa izraženim etno elementima, a postepeno se gradi i o tome svedoči predrefrenska strofa, gde je Alisov vokal u fokusu, koji, pored te moći u glasu ima i specifičnu džezersku notu. U nastupu uživo, pesmi ozbiljnu elevaciju daje i orkestar, pa će to biti svojevrsno pitanje za njihovu delegaciju, kako to kompenzovati i učiniti da nastup bude efektan. Emotivna komponenta je nezaobilazna, pogotovo za nas sa ovog podneblja koje je demografska crna rupa Evrope, oblast sa ogromnom stopom emigracije, nezavisno kom narodu pripadamo.
Očekivanja:
Režija nastupa će biti ključna za sam plasman ove pesme, s obzirom na to da Albanija nije zemlja poznata po preterano dobrim nastupima, i uglavnom se isti motivi i iste boje vrte iz godine u godinu, nevezano za tematiku pesme. Očekujem znatno drugačiji nastup u odnosu na onaj sa nacionalnog izbora (kao i po običaju), i verovatno će nositi određenu dozu simbolike, a rezultat će zavisiti od toga kako će ta simbolika biti upakovana - ako preteraju ili ako ostanu previše u svojoj sigurnoj zoni, mislim da neće biti upečatljivi. Alisova pojava je zanimljiva i treba biti u prvom planu.
Prognoza:
Smatram da će se ova pesma sigurno plasirati u finale, a rezultat tamo zavisi od ranije navedenih faktora. Ipak, s obzirom da pesma puca na dijasporu, kod publike očekujem da pristignu visoki poeni iz zemalja iz kojih tradicionalno imaju glasače - Švajcarska, Grčka, Austrija, Crna Gora, Nemačka. Imaće uporište i na Balkanu, pa me ne bi čudilo da sve okolne zemlje udele po neki poen i na taj način naprave sasvim solidnu bazu. Vidim ih ili u top 10 publike, ili jako blizu. Kada je reč o žiriju, činjenica je da postoje dvostruki aršini za pojedine zemlje - da je ovu pesmu poslala neka zapadna zemlja, mislio bih da će proći dobro kod žirija, međutim Albanija je jedna od slabijih zemalja kada je reč o toj komponenti, iako u prošlosti imaju dva top 10 plasmana i kod njih (2012. i 2018.) ali svakako mislim da neće dobiti preterano bodova od njih sa ovim paketom. Očekujem plasman kod žirija kao Jonida otprilike.
Prognoza rezultata: 13-17. mesto
Mesto u mom topu: 3