at Austrija 2026: COSMÓ - Tanzschein

Sanjao sam da je Elisa Bauer predstavljala Austriju u Beču i onda sam vidio da se Elisa Bauer uopce ne natječe :(

Nije mi jasno zašto Austrijanci i Nemci objavljuju pesme stidljivo na cevčicu? Ti razmaci u vremenu, kap po kap🙄

Tako je to kod njih, izvođači objave sami kada žele. Njima je bitno samo da ispunjava uslove Evrovizije, a kad će biti objavljena, pre objave finalista, kasnije ili neće uopšte do izbora, to nije nešto bitno.

Dosada ništa vredno posebne pažnje. Fina mi je I brenn doduše, ali nije preterano konkurentna.

Preslušah što domaćini nude i što se mene tiče Kayla Krystin - I brenn mi je bez konkurencije najbolja pjesma u ponudi. Nekako kao da zadnjih godina imamo u ESC konkurenciji sve manje ovakvih naizgled "običnih" balada i baš bi dobro sjela. Sve mi je na mjestu ovdje - em jezik, em rock elementi, a ima i nešto ono tipično šlagerasto-austrijsko u pjesmi. Odlična.

Posle jučerašnjeg otkrića Nikotin / Unsterblich me je ta pesma skroz osvojila. Ima neki Falco vajb.

Preslušah što domaćini nude i što se mene tiče Kayla Krystin - I brenn mi je bez konkurencije najbolja pjesma u ponudi. Nekako kao da zadnjih godina imamo u ESC konkurenciji sve manje ovakvih naizgled "običnih" balada i baš bi dobro sjela. Sve mi je na mjestu ovdje - em jezik, em rock elementi, a ima i nešto ono tipično šlagerasto-austrijsko u pjesmi. Odlična.
Da li sam ja to dobro razumeo. Slazemo se oko ove pesme. 😲

Uzgred odlicne su mi jos i Lena Schaur - Painted Reality, Nikotin - Unsterblich, Julia Steen - Julia. Tako da ne znam za koju bi se odlucio da mi bude na 1. mestu. Ima tu jos dobrih pesama, tako da austrijski izbor mi konkurise da mi bude najbolje NF ove godine.

Zvučala mi je odmah kao nešto što bi kod tebe moglo visoko kotirati 😁

Ja sam sada provalio da su sve pesme sa ovog izbora izašle, niti sam video da ljudi reaguju niti da ih kače. Baš su nebitni 💀 bolje da su interno birali

Pa bili su bitni prošle godine, ove valjda svesno ne žele da budu bitni. :ROFLMAO: Šalu na stranu, sve mi je ovde nekako random i bezidejno, šta god da ode verovatno ide u bottom 5.

Još 3 dana je ostalo do austrijskog nacionalnog finala „Vienna Calling – Wer singt für Österreich?“. Finale počinje u 20.15 i trajaće nešto duže od 3 sata. Osim na ORF 1, prenos će ići i na zvaničnom Eurovision YouTube kanalu.

Tenzije rastu pred šou u kom će se predstaviti 12 takmičara, koji će morati da ubede žiri i publiku da su pravi izbor za evrovizijsku scenu. U studiju će biti komentatorski panel koga čine Caroline Athanasiadis - komičarka i voditeljka kviza "Smart10", Elton - nemački voditelj i komičar i Luca Hänni - predstavnik Švajcarske 2019. Oni neće dodeljivati bodove, ali njihovo opsežno poznavanje Evrovizije, čini ih neverovatno stručnim, nudeći zabavne analize nastupa, stručne uvide i još zanimljivih činjenica.

Učesnici:
  • Anna-Sophie - Superhuman​
  • Bamlak Werner - We Are Not Just One Thing​
  • Cosmó - Tanzschein​
  • David Kurt - Pockets Full Of Show​
  • Frevd - Riddle​
  • Julia Steen - Julia​
  • Kayla Krystin - I Brenn​
  • Lena Schaur - Painted Riality​
  • Nikotin - Unsterblich​
  • Philip Piller - Das Leben ist Kunst​
  • Reverend Stomp - Mescalero Ranger​
  • Sidrit Vokshi - Wenn Ich Rauche​
Svih 12 pesama možete preslušati na posebnom ORF-ovom podsajtu mein.orf.at/vienna-calling/.

Komentatorski panel

Austrija2026_komentatori.webp

Kao što je prethodno rečeno, šou će voditi Alice Tumler i Cesár Sampson.

Publika i stručni žiri od 43 člana izabraće predstavnika na domaćem terenu. Proces glasanja je sličan kao na Pesmi Evrovizije. Nacionalni i međunarodni žiri će dodeliti svoje ocene na osnovu generalne probe dvanaest izvođača. Nakon što svi takmičari nastupe u tv prenosu, počenje glasanje publike u okviru segmenta "Das Voting" od 22.55. Udeo glasova žirija i publike je po 50%.

Članovi žirija:
  • Max Bauer (Ö3)
  • Christina Böck (Kurier)
  • Armin Doppelbauer (ORF Gradišće)
  • Martin Fichter-Wöß (APA)
  • Robert Fröwein (Kronen Zeitung)
  • Linnea Gawell (švedska pevačica i kompozitorka)
  • Stefanie Groiss-Horowitz (programska direktorka ORF-a)
  • Thomas Gruber (ATV)
  • Jamala (pobednica Evrovizije 2016)
  • Theresa Kahr (ORF Štajerska)
  • Magdalena Kanev (ORF Beč)
  • Melisa Kaymaz (predsednica OGAE Švajcarska)
  • Constanze Kreuzberger (ORF Salcburg)
  • Armin Luttenberger (ORF)
  • Melinda Markowitsch (ORF)
  • Saša Mutavdžić (Eurovision Austria veb-sajt)
  • Wolfgang Pammer (Kronehit)
  • David Pearson (ORF Donja Austrija)
  • Valentina Pisoni (ORF Vorarlberg)
  • Jakob Rabitsch (producent)
  • Heide Rampetzreiter (Die Presse)
  • Alina Rauch (Radio NRJ)
  • Martina Rauner (Ö3)
  • Romy Reis (GRIDmusic)
  • Sabine Reiter (mica)
  • Lisa Schneider (FM4)
  • Marco Schreuder (Der Standard / podkast „Merci, Chérie“)
  • Patrick Schubert (Puls4)
  • Michael Schulte (predstavnik Nemačke 2018)
  • Alan Roy Scott (SAD / autor pesama, između ostalog, za. Rej Čarlsa, Selin Dion, Šer)
  • Shari Short (SAD / pevačica i autorka pesama za Arijanu Grande, Majli Sajrus itd)
  • Violet Skies (Velika Britanija / SAD pevačica)
  • Markus Spiegel (muzički stručnjak)
  • David Steiner (ORF Tirol)
  • Parov Stelar (di-džej, producent)
  • Marcos Tritremmel (predsednik OGAE Austrija)
  • Christian Ude (Kleine Zeitung)
  • Alkis Vlassakakis (podkast „Merci, Chérie“)
  • Alex Wagner (FM4)
  • Melanie Wehbe (švedska pevačica i koautorka danskih evrovizijskih pesama "Hallucination", "Sand" i "Love Is Forever")
  • Peter Wolfgruber (ServusTV)
  • Klaus Woryna (bivši predsednik OGAE Nemačka)
  • Thomas Zeidler (Austrija)

Parov Stelar u žiriju loool zamislite RTS dovede Nastića ili Leu Dobričić 🤣 baš raznovrsan spisak

Ali 43 članova žirija mi je baš too much, nešto manje od broja zemalja na ESC-u. :ROFLMAO: Do nekih 20 bi bilo sasvim ok i transparentno.

Back