Moja konačna prognoza večerašnjih finalista po redoslijedu nastupanja:
1. Albanija - iako je meni zrela i prezrela za ispadanje ali mislim da su male mogućnosti pa i bez obzira na to što otvara veče, a ide joj na ruku i što je u istom polufinalu sa Austrijom, Grčkom i Švajcarskom plus večeras glasa i Italija - dakle pljuštaće poeni od dijaspore.
2. Litvanija - volio bih da je žiri nagradi kako dolikuje jer su ove godine Litvanci u zeznutom položaju po pitanju televotinga znajući da su ''sami'' u polufinalu, doduše sa Letonijom ali bez Estonije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva (donekle i Njemačke).
3. Švajcarska - ako je žiri lani mogao ispoštovati Bugarku ne vidim razlog zbog čega ne bi i njega, stvar je dušu dala za neki disney film ili mjuzikl, poruka pjesme je divna a i stejdžing mislim da im je bajkovit, Marius mi je u svakom smislu mnogo ugodniji oku i uhu nego onaj Gjon koga očima ne mogu gledati.
4. Ukrajina - ovdje je sve jasno kao dan, nisu moja ''šoljica čaja'' od početka a tako će i ostati, ako je ikome obezbjeđeno mjesto u finalu unaprijed onda je njima.
5. Holandija - full su bezbjedni isto, vjerovatno i najveće razočaranje sa proba (što ne znači da uživo u polufinalu neće biti bolja), o pobjedi ni govora a u finale lagano.
6. Portugal - mislim da im ove godine neće upaliti ''surprise'' efekat kao prošle kada je riječ o visokom plasmanu, glatko će proći u finale ali u njemu ne očekujem neki spektakularan rezultat.
7. Austrija - nakon ''apstinencije'' od 4 godine vraćaju se na velika vrata, Pia Maria bi morala vokalno baš zabrljati pa da ispuše, imaju sreće što večeras nema mnogo upbeat pjesmica pa će se svakako izdvojiti.
8. Grčka - ne bih imao ništa za dodati što nije već rečeno, jedni su od sigurnijih i ne brinem se uopšte za njih, mamac su i za žiri i za publiku a potencijalni su pobjednici ''jury vote-a''.
9. Norveška - isti slučaj kao i sa prethodnom zemljom, ostaće zapaženi ove godine pa koliko god da podbace sa performansom (a ne vjerujem da će do toga doći).
10. Jermenija - najzad će se (nadam se) pridružiti finalistima nakon 5 godina što su odmarali, karta za subotnje finale im je prilično osigurana.
Hajde neka je sa srećom sa svima večeras, ja navijam da upadnu Danska, Island ili Hrvatska (barem jedna od njih 3), za manje od 10-ak minuta kreće ludnica!