Mislim da će večeras u prvih 5 kod žirija biti:
1. Velika Britanija
2. Švedska
3. Holandija
4. Poljska
5. Ukrajina
Kod publike:
1. Italija
2. Ukrajina
3. Španija
4. Poljska
5. Švedska
Iskreno, nikada neizvjesnija situacija nije bila otkako ja pratim tj. da su više od 3 države u igri za pobjedu (doduše i prethodne godine je slično bilo), mada pretpostavljam da Britanci otpadaju te da će završiti kao Malta prošle godine - kod žirija u top 3 a kod publike izvan top 10, isto mi trenutno djeluje nerealno i da Španija trijumfuje (nažalost) - kod publike će zasigurno biti visoko ali za žiri ne bih rekao da će prismrditi top-u 5, dok je Italiji bukvalno rezervisano jedno od prva 2 mjesta na televotingu ali smatram da će ih kao prilično neodgovornu zemlju domaćina žiri kazniti nižim rangiranjem - dakle ispod 5 mjesta što ne znači da u ukupnom zbiru opet ne pobijede drugu godinu po redu (ja iskreno ne bih imao ništa protiv jer mi je ovogodišnja njihova stvar za koplje viša od svega što su do sada slali).
Imam neki osjećaj da bi Poljska mogla biti na vrhu tabele kod žirija (da ih nagrade zbog svog doprinosa i žrtve u rješavanju ukrajinske krize, znajući da su kao zemlja bili prvi na udaru po pitanju primanja izbjeglica iz Ukrajine, pa eto da se ostatak Evrope solidariše sa njima te da im se na ovaj način oduže), kod publike će svakako iskidati jer su se ove godine Poljaci baš napalili pa me ne bi čudilo da zapravo oni odnesu pobjedu (ne bih se bunio). Za Švedsku mogu reći da mi se čini da kod ljudi se neće nešto proslaviti, kao ni Holandija ali zbog ''džurija'' će svakako biti među najboljima na listi.
Vezano za Ukrajinu - ne znam šta bi im značilo sve i kada bi ostvarili pobjedu (bila namještena ili ne) s obzirom da iduće godine najvjerovatnije takmičenje se ne bi moglo održati ni u jednom njihovom gradu pa bi to bila pirova pobjeda koju bi svejedno morali prepustiti nekom drugom kako bi organizovali Evroviziju dogodine - sve i da rat sutra stane, ostaju ruševine i zemlja u potpunom rasulu (kako izbjegličkom i ekonomskom tako i u mentalnom haosu) iz koga se godinama neće oporaviti, isti stav imam kao i u slučaju Italijana u kontekstu pobjede - jedino ako kod žirija budu niže od nekog 7. ili 8. mjesta pozicionirani će ispušiti a krene li ih žiri bombardovati poenima, eto ih na tronu jer na televotingu će bez sumnje izdominirati.
Ae neka najbolji i najzaslužniji pobjedi, želim im svima puno sreće a naravno najviše nama!