E, jedna analiza s moje strane
- Pre svega, ogromne čestitike Konstrakti i RTS-u na ovom rezultatu. Najbolji rezultat u deceniji, i pogotovo onaj rezultat od TVT je izvanredan. Kao što sam i mislio, vraćamo se na velika vrata i nadam se još boljim rezultatima u budućnosti. Da ne spominjem koliko je učinjeno za popularizaciju ESC-a u zemlji, i pre takmičenja a naročito sa ovim rezultatom.
- Žiri je glasao relativno očekivano. U normalnim okolnostima Ukrajina bi bila nešto niže ali ovo ostalo je OK. Definitivno smo zaključili da nas žiri ne podnosi i to je nešto sa čime se trebamo nositi.
- Ukrajina je skoro od svih dobila 10 ili 12 poena, najmanje smo im dali mi (7) kad je televoting u pitanju. Izuzetno nerealno i ovo je zasigurno najpolitičkija i najnezasluženija pobeda ikada.
- Svaka čast Englezima, srebro sija kao zlato. Ko bi rekao da će Uk koja je prošle godine dobila duplu nulu i bila zadnja ove godine tako dobro proći. Nadam se da će i oni nastaviti kontinuitet.
- Što se organizacije tiče, očigledno je već sada da će Ukrajina insistirati na organizaciji sledeće godine. S obzirom na situaciju i veliku mogućnost da se rat oduži do sledeće godine, pretpostavljam da će EBU oduzeti organizaciju od Ukrajine i sama odlučiti šta i kako. Verovatno će EBU tražiti ponude od zainteresovanih organizatora, a ako bude bilo tako, voleo bih i da RTS pošalje svoju ponudu. Ništa nas ne košta.
- Mislim da je RTS izvukao pouke iz ovogodišnjeg ESC-a. Nacionalni izbor će sledeće godine biti najjači ikad, to očekujem. Očekujem i veliku zainteresovanost i domaće javnosti, ali i evropskih novinara za naš izbor, Evropu će sigurno zanimati šta ćemo poslati sledeće godine s obzirom na ovogodišnji rezultat.
I za kraj, UMETNICA MORA BITI ZDRAVA!