Čini mi se da fanovi često imaju problem da prihvate činjenično stanje, i za žiri se hvataju samo kada im to odgovara, a gotovo svake godine se nađe primer da je žiri ipak pomogao nekom i da ipak služi da napravi nekakav balans, nekad on bude po volji nekih fanova, nekad ne. Ako bismo hteli da isključivo odlučuje publika, onda ukinuti žiri i to nam je što nam je. Ove godine formalni favorit publike bio je Izrael, iako se meni ne dopada takav ishod, i kao i mnogi drugi, nemam osećaj da je to realni pokazatelj, to je na kraju, formalno, činjenica. Nije moguće ići po rang listi i eliminisati one koji nisu dovoljno podobni da budu na poziciji na kojoj su se našli, jer tu ne postoje jasni kriterijumi, niti se sa sigurnošću, može znati koliko je ljudi glasalo jer su bliski Jevrejima, jer su plaćeni da tako postupe, koliko ima onih kojima se pesma zaista dopada (primetih i kod stranih fanova, i naših, da ima i takvih) itd.
Pojavilo se na netu i neko pismo direktora ESC-a, gde kaže da nisu uočili da važeći sistem od maksimalno 20 glasova, bitnije utiče na preraspodelu poena, iako negde vlada mišljenje da oni koji ciljano glasaju za neku zemlju, npr. Izrael i Ukrajinu, urade to svih 20 puta, dok drugi podele 1-5 glasova, neretko ne samo za jednog takmičara, pa takvi glasovi ne mogu da nadmaše ove organizovane. Da bi se došlo do pravednijeg sistema, treba razgovarati i uzeti u obzir predloge sa svih strana, pre svega emitera. I za PZE bi možda bilo ok da se ograniči na maksimalno 5 glasova, čisto eto, da imaš priliku da glasaš za više pesama. Možda se može ograničiti da ukupno 5 možeš da pošalješ, ali samo 1 za istu pesmu, i to bi dalo nešto realnije rezultate. I u takvom sistemu bi takođe možda Izrael pobedio kod publike, ali mislim da bi bilo manje ubedljivo.
A i cena glasanja može da utiče na odluku ljudi da li da glasaju i koliko puta. Finci treba za 20 glasova da izdvoje preko 30 evra, a Danci samo 2,70 evra.