ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

results-your-top-35-v0-ip7bca5drfqg1.webp

Malo da isperemo oči, ovakva je situacija na redditu. Treće mesto gledano po 12ticama tj kome smo favorit (čak 63 od 688 glasalih), a sveukupno šesti. Slični rezultati kao discord, tamo sedmi ovde šesti. Na te dve mreže mahom su (kolokvijalno rečeno) stranci ti koji glasaju, do 30 godina starosti i muzički u proseku dosta versatilni.

OGAE nikad nije ni bilo namenjeno predviđanju rezultata na samoj Evroviziji i to svake godine naglasim. Kada sam napisao da nam se ne piše dobro, mislio sam upravo na OGAE International glasanje fanova, a ne ishod u maju.

Ja se nadam da ćemo na Evroviziji proći u finale. Ipak, nije realno sagledavati samo pozitivne reakcije, kao što neki rade, pa kažu e ovaj komentator mi nebitan, ali onaj što nas stavio u top 5 je taman. Ili po nekakvim mini rang listama fanova, kada nam se dopada, ajde da delimo, a kada je loše, da govorimo, gluposti, ko da to išta govori.

Isto važi i za kladionice. Teško je očekivati da u prvi plan izbije neko ko je trenutno 20. ili 30. Neki mogu da se znatno poprave u maju u odnosu na prvi utisak, ali prema dosadašnjoj statistici, ne treba očekivati da pobedi neko ko trenutno loše stoji.

Euro Jury je ranije bio dobar indikator za predviđanje pobjednika jer su tamo zvali ljude koji su kvalifikovani da budu i žiri na pravoj Evroviziji, ali prošle godine je bio otkazan, vjerovatno i ove godine zbog poznatih okolnosti.

Inače ovo je trenutno stanje za prvo polufinale na MyEurovisionScoreboard aplikaciji, čudno jer je po onoj glavnoj top listi Srbija finalista, a po polufinalnom glasanju je NQ.

Screenshot_20260322-210522_Scoreboard.webp

Pa to, njihovi glasovi se baziraju uglavnom na copy-paste-ovanju stanja na kladionicama. Skoro pa irelevantno zaista.
Nije copy-paste sa kladionica, već se to dobije kada više ljudi glasa. Ja prvi ne gledam kladionice dok glasam, ali mi uglavnom razumno bude zašto se na kraju dobije to što se dobije kada više ljudi glasa. Jeste kod OGAE-a nešto ekstremnija situacija, u smislu da više zemalja na kraju završi sa nulom, ali u suštini nema tu neke drastične razlike u odnosu na npr. forumsko glasanje itd. Ne očekujem da kod nas Finska ispadne u polufinalu ili ne znam koliko drugačije rezultate. Kada glasa 5 ljudi, može biti skroz drugačije, ali sa 50 ili 100, malo teže da isplivaju autsajderi u prvi plan.

Znam nekoliko francuskih eurofanova i često komuniciram sa njima, ne volim taj izraz, ali baš "serviraju neukus" što bi se reklo. Treba sačekati svakako kako će celokupno glasanje proći na kraju.

Rekoh još čim smo izabrali pesmu da bih bio prezadovoljan rezultatom Litvanije od prošle godine - nadam se da će se aktivirati ljudi koji vole tvrđi zvuk da glasaju, i da se nadamo da će u sazivima žirija biti što više ljudi koji su u tom fazonu.

Činjenica je da su publika i žiri ovo odabrali jednoglasno i da je atmosfera oko našeg predstavnika zdrava i nadam se da će se to pretvoriti u vetar u leđa na samom ESC, ali ako rezultat izostane, nije ništa tragično. Treba eksperimentisati i tražiti se, a mislim da smo mi na dobrom putu u ovoj deceniji stvarno.

Isto tako poput tih YT kometatora, svako od nas ovde može izbacivati reakcije na pesme. Mišljenje svako ima, ali bilo dobro ili loše, ono je poprilično subjektivno i malo ko se baca u ESC potencijal i analizu istog, većina jednostavno ocenjuje ono što njegovom uhu prija. Sve je to ok, ali ni u kom slučaju ne možemo proceniti da li će neko proći dobro ili ne na osnovu OGAE udruženja, mišljenja fanova ili YT komentatora poput gospođe Đorđine npr. Može biti određena smernica ili naznaka, ali valjda toliko pratimo ESC da znamo da nema pravila i da praktično do početka proba nećemo moći da procenimo da li je nešto dobro ili ne. Najvažnije je da imamo dobru pesmu i dobre predstavnike, sve ostalo će već doći na svoje do maja meseca.

Moj lični odabir je da tu "statistiku" smatram nebitnom, i jeste mi nebitna 🫢

Verujem u pesmu i momke iz Lavine, i to je sve što mi treba.

U finale ulazimo bez po muke, a u finalu kako god bude, ali ja do kraja verujem da oni imaju to što im treba da se lepo plasiraju.

Pozitivna stvar je što pesma ima potencijal da zadovolji deo publike i prikupi glasove, bez obzira što će ih neki drugi deo zakucati za dno. To su verovatno bolji izgledi nego kada je svima samo prosek, pa niko ne udeli poene. No, videćemo kako će biti.

Ne dopada mi se naslov Blica. Izvučeno iz konteksta, a nadamo se da to nije suština njihovog puta u Beč.

ŠOK PRED EVROVIZIJU Srbija pala na kladionicama, a momci iz "Lavine" poručuju: "Rezultati kakvi budu, mi idemo na bečku šniclu i pivo"

https://www.blic.rs/zabava/srbija-p...iziju-lavina-mi-idemo-na-becku-i-pivo/0jhhrvk

Naravno da je izvučeno iz konteksta, mene više ni ne iznenađuju ovako debilni tabloidni naslovi. Da postoji iole profesionalno novinarstvo u ovoj zemlji oni koji se usude da ovako lupetaju bi trebalo biti sankcionisani. Ali ovo nije ništa, načitali smo se i naslušali gorih stvari.

Ja verujem u momke da će dati sve od sebe, a plasman kakav bude, nije do niih da li će neko ostati gluv na ovaj žanr pesme koji nije po svačijem ukusu, kao i nekim ljudima odavde. Uostalom, zadnjih nekoliko godina, esc glasanje je jedna velika farsa. Ono što je bitnije i ono u šta verujem je da će biti itekako primećeni i da će im doneti pozitivne stvari u njihovoj daljoj karijeri.

ŠOK PRED EVROVIZIJU Srbija pala na kladionicama, a momci iz "Lavine" poručuju: "Rezultati kakvi budu, mi idemo na bečku šniclu i pivo"

https://www.blic.rs/zabava/srbija-p...iziju-lavina-mi-idemo-na-becku-i-pivo/0jhhrvk

Volim istraživačko ALO novinarstvo :D :

Screenshot 2026-03-22 212054.webp

Ova izjava može da se proveri sa dva - tri klika. Činjenica je da smo nekoliko dana pre objave ovog članka bili na 30. mestu.
A tih šest mesta iznad o kojima oni pišu - 18. mesto na dan PZE finala, znači pre tri sedmice.

Pa evo ima nas koji volimo pesmu od početka, onih koji su kliknuli posle nastupa i onih koji nikada neće što je vidno. Sve je to ok.

Ne znam ko misli da pucamo na pobedu? Ne treba biti totalna deluluša i misliti da imamo pobedničku pesmu jer to nije slučaj. Ali takođe nemamo ni lošu pesmu koja je za poslednje mesto u polufinalu, to je em logistički nemoguće da se desi, em totalna budalaština, na stranu što je to naša Srbija, ali da je baš svaka pesma u 1. pf bolja od naše je nerealno.

Ne mislim da će da se desi čudo, ali ne mislim ni da će ostati neprimećeni jer je to jednostavno nemoguće sa energijom i pojavom kakvu oni imaju. Od srca ima želim što više fanova kroz ovu priču jer je to bitnije od toga hoće li biti 20. ili 15. ili 12. u finalu na nameštenom takmičenju gde se top 5 zna unapred, a za ostalih 5 kako koji jadnik ukači.

Pozitivna stvar je što pesma ima potencijal da zadovolji deo publike i prikupi glasove, bez obzira što će ih neki drugi deo zakucati za dno. To su verovatno bolji izgledi nego kada je svima samo prosek, pa niko ne udeli poene. No, videćemo kako će biti.

Ne dopada mi se naslov Blica. Izvučeno iz konteksta, a nadamo se da to nije suština njihovog puta u Beč.

Naravno da ne idu bez takmicarskih ambicija. U pitanju su momci koji i ulazu ozbiljan novac koji zarade radeci razne poslove, znaci da veruju u svoj put. Ovaj naslov je posledica nakaradnog novinarstva u ovoj zemlji i njihovog humora.

Usput, tu smo mi negde bili i sa Uragankama na kladionicama pa smo vrlo pristojno prosli. Iznad nas su neke zemlje koje su poznate po mahinacijama na istim, svakako.

Naša pesma je objektivno po kvalitetu iznad mnogih drugih i ESC-u treba biti čast imati ovakve umetnike koji tako katkad zalutaju na to takmičenje. Da li će to svako prepoznati? Pa neće. To smo znali. Ja sam i pre pobede na PZE rekla da je to bacanje bisera pred svinje.

OGAE glasanja i rang liste? Bangaranga (?!) Superstar i Fire su im iznad nas. Tu se svaki ozbiljan razgovor završava. Kao mi imamo toliko lošu pesmu da je za poslednje mesto? Važi.

Jedva čekam da se fanice počupaju za kosu kada vide da će i Srbija i Litvanija lagano proći u finale😌😌
Ja nmg da verujem da neko sebe naziva ESC fanom a ne zna i dalje kako ovo takmičenje funkcioniše.

A što se tiče Francuza, proverila sam- Princ im je bio 11. a Teya 14. u plufinalu. Konstrakta im je ostavila nešto bolji utisak i zauzela je visoko 9. mesto u polufinalu (nažalost nije ušla u top 10 u finalu).

Francuzi nisu baš poznati po rok muzici. Da vidimo mi severnjake i srednju evropu to će nam biti bolji primer šta možemo od TVT očekivati. Ako ni tu ne budemo u top 10 u našem PF onda je to znak Lavini da treba da koriguju nastup koliko se to može u ovom momentu.

Svakako je neprijatno biti zadnji ali šta sad da radimo. Ovo na Scoreboardu je zato što u PF ne mogu da glasaju ovi što koriste free nalog. Ima dosta ljudi koji glasaju sa više telefona za svoje ljubimce ali vrlo malo njih ima plaćen nalog na više telefona.

Back