ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Meni je fascinantno kako su baš ove godine Izraelci manje dozirali televote, verovatno znajući unapred kako prolaze kod žirija ili je nešto treće u pitanju.
Skroz je logično da su ove godine imali manje od publike lol nije baš sve zavera

Došli otpevali otišli. Osim slabije kampanje prethodne dve godine bilo protesti pa skandali pa menjamo tekst pa ne menjamo tekst pa provokacije pa jao napadaju me satanisti. Mnogo manje drame znači slabije aktivirali kežual pristalice

Meni je delulu reci da takmicenje nije bar malo u krizi zbog Izraela. I sam sam bio u Becu i hardcore fan sam i mozda se tamo to ne oseca toliko ali da ti bojkotuje 5 zemalja koje nisu uopste siromasne i koje doprinose takmicenju finansijski i umetnicki, a Belgija koja je takodje bogata preti da ce se povuci to se itekako oseca. Pogotovo sto je ove godine gledanost naglo pala u mnogim drzavama, a EBU kaze da je neodrzivo i da ce morati da podignu iznos kotizacije. Znaci manje zarade ove godine, a troskovi rastu. Povratak S. Makedonije, pogotovo sto oni po recima onog lika sto je glavni tamo ocekuju da im traze manju kotizaciju, nista preterano ne donosi. Doduse sad imamo i mogucnost povratka Madjarske

Medjutim jedna Madjarska i Makedonija nikako ne mogu da nadomeste odlazak Belgije i jos ako se povuce Portugal tesko ce to ici. Brojcano mogu da ostanu na 35, finansijski bice gore i neodrzivo. Izrael je i ove godine bio na split screenu, i dalje postoji opasnost da ce pobediti. Bodove koje su dobili dobili su nezasluzeno jer sem pevacevog glasa i pevanja nisu bili nista posebno. Cak su po stejdzingu bili ispod proseka. Previsok rezultat za proizvod kakav su nudili. Glasovi zirija totalno sumnjivi kod njih, a sama predsednica naseg zirija nije znala kako da opravda prvo mesto Izraela u polufinalu. Znajuci korumpiranost nasih, pogotovo RTSa, i bliskost izraela i srbije i saradnju u odbrambenoj industriji ne bi me cudilo da im je naredjeno kako da glasaju sto se tice Izraela, a Duska se svima podsmevala sem Izraelu.

Sto se tice LGBT vajba, kezualcima ce takmicenje uvek biti malo gej tako da smatram da neko vestacko pravljenje takmicenja vise strejt (ako mogu tako da se izrazim) nece nista promeniti percepciju ljudi. Konzervativnijim kezualcima ce Koncita biti uvek rent free u glavi i asocijacija na evroviziju cak i da u narednih 20 godina pobedjuju samo strejt osobe. EBU je zabranio u green roomu delegacijama zastave koje nisu zastave njihovih drzava, tako da takmicari ne mogu da koriste izmedju ostalog i LGBT zastave i ja mislim da je to sasvim dovoljno. Mislim sta reci cak kad je na Interviziji koja se ponosila nekim porodicnim vrednostima pobedila gej osoba iz Vijetnama lol. Da vi izbegnete lgbt osobe na dogadjajima u domenu zabave u evropi je nemoguca misija. Tako da kome to smeta neka gleda kanal Hram i ide po litijama, svako ima nesto za svoj ukus.

Mi ovde ćemo pratiti pa pratiti, zato što smo nazovi die-hard fanovi,
Khm nećemo baš svi svi pratiti 😅

Dok se Izrael ne izbaci imam nameru samo PzE da gledam...
Od Evrovizije sutradan naše i pobedničku numeru...

U Italiji sada nema tako velikih demonstracija kao prošle godine u jeku genocida, ali štrajkujemo 29. maja zbog Irana i Palestine. Sindikati su proglasili generalni štrajk, što je za vladajuću koaliciju veći problem od bilo kojih prolaznih demonstracija...

Po starom sistemu 2013-2015 bile bi čak 4 nule. Finska bi bila treća, a Srbija i Hrvatska bi za jedno mjesto bile više.

2024. je bila najgora godina po pitanju kritičnih nastupa, bukvalno s kim god sam pričao ljudi su se zgražali na golotinju i perverziju iz Španije, Finske i Britanije, a Irska im je bila 'demonska'.

Prošle i ove godine su komentari bili da je mnogo sve prikladnije svim uzrastima, kako i treba da bude uvijek, ko hoće da se skida i hvata neka to radi u svom spotu ili koncertu, ali na sceni - ne.

Ali ono što je i ove i prošle godine ljudima najveća zamjerka jeste bodovanje i rezultat Izraela, i to se sve više primijeti da ljudima smeta, dva rođaka su mi neki dan rekla 'ma kakva Evrovizija, besmisleno je pratiti, zna se da će Izrael izdominirati', a i komentari na netu su slični, tako da, da, ovo jeste najveći problem festivala trenutno. Drug kaže 'dajte im više da pobijede pa da sjaše sa pumpanjem bodova' 😂

Mi ćemo naravno da pratimo kao i uvijek, ali to apsolutno nije dovoljno da bi festival bio uspješan
U mom okruzenju takodje ima zgrazavanja na bodove Izraela, doduse u istoj meri to vazi i za Ukrajinu.

E za Ukrajinu je tako bilo prošle godine, ove smo bili u fazonu, lijep glas, lijepa pjesma i nastup, nije nepošteno ako bude u top 10

Ma gde lepa pesma, u evrovizijskom kontekstu dosadna, kao i nastup, i da to nije Ukrajina, ne bi ni prišli levoj strani tabele, možda ni finalu.

Oni ako pošalju nešto bez veze, idu u drugu polovinu top 10, a ako bude nešto konkurentno, eto ih u top 5. Nema neke veće razlike u odnosu na Izrael, osim što ljudi na njihovo učešće više žmure.

Šta znam, meni ima ipak razlike u odnosu na Izr.
Nema agresivnih kampanja, jednostavno dijaspora glasa jer ih je mnogo. Nije mi Ridnym bila u top 10, ali mi je bolja od 11. i 12. mjesta, tako da ako bih birao između te 3, prije bih Leleku svakako ostavio u 10.

Kapiram da, da se Turska vrati jednog dana, isto bi imala 120+ poena publike pa makar i da pošalju nešto osrednje

U svakom slučaju imamo nepravedan odnos, a to je ono protiv čega se navodno fanovi i televizije bore. Dovoljno je što smo već doživeli ukrajinsku pobedu 2022. i promociju njihove politike direktno tokom celog šoua, što je katastrofalno za ovakvu vrstu događaja.

I Izrael veći deo kampanje sprovodi ispod radara.

Poredis babe i zabe stvarno.
.
Ukrajina nije nikoga jurila da glasa za nju, ne postoje tuzbe za mahinacije, a i uglavnom salju veoma moderne i vrhunski isproducirane pesme.

Skoro cela Evropa je bila stala uz Ukrajinu 2022. i glasovi su dosli iz srca, ne iz organizacije. Sto od dijaspore, sto od ostalih gradjana Evrope. Tebi to moze da se svidja ili ne, ali je drasticno drugacije nego sa I*raelom.

Opet se samo sebično vodi računa o kalkulacijama poena, ko dobije nerealno više bodova, pa može da pobedi, a zaboravlja se šta Izrael konstantno i dalje radi u Pojasu Gaze!!! Gde je nestao moral među ESC fanovima? Pa Rusija je isključena nonšalantno u roku od par dana.
Ta bliskoistočna zemlja ne bi smela da se pojavi na Evroviziji i da redovno osvaja jedno od poslednjih mesta u polufinalu, a ovo forsirano bodovanje je samo šlag na tortu.

Ne zaboravlja se to! Samo Evrovizija nije mesto gde treba rešavati ta pitanja. To je događaj iz oblasti zabave. Fanovi neretko brane neodbranjivo. I ja se pitam gde je moral kod fanova. Ako si protiv muljanja, ratova, agresivnih kampanja, osuditi i Izrael, Ukrajinu, Rusiju i sve ostale koji zloupotrebe takmičenje. To je suština, a ne da u kontekstu Evrovizije vagamo ko je veći agresor, koliko je pobio stanovništva itd. To su bolne i kompleksne teme, da bi se njima opterećivao prosečni gledalac Evrovizije. Nekima kao da je vrana popila mozak, pa zaboravljaju kakva je atmosfera vladala 2022. i 2023. i kakvih je zloupotreba tv resursa bilo, a sve jer je neko to aminovao. Ukrajini bi daleko više koristila konkretna humanitarna pomoć od zasipanja poenima i mahanja zastavama.

Uostalom, od sutra ćete moći da učestvujete u širem istraživanju i dati svoje mišljenje direktno tamo gde se nešto i odlučuje.

Ukrajini se dala i ogromna humanitarna pomoc, nisu samo poeni.
A Evrovizija je nastala iz politickih razloga, da se zemlje Evrope ujedine, tako da se ne moze odvojiti od toga.

Sa druge strane, gledaoci Evrovizije su se ujedinili oko ukrajinske pesme, tako da im ocigledno to nije smetalo kao sto im smeta I*rael i nije im bilo "opterecivanje" sto bi to rekao.

Da se razumemo, i mene je Ukrajina pocela da nervira, ali je realno da drasticne razlike izmedju te dve zemlje postoje.

@FFM Postoje razlike, ali to nije povod da se ide iz krajnosti u krajnost. Za prikupljanje pomoći mogla se organizovati posebna emisija, makar i posredstvom EBU mreže. Sada dosta vas brani ostale zloupotrebe samo da bi se istakla problematika Izraela.

ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena
Back