ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Ne znam sto se cudite dvostrukim arsinima, to je temelj svetske politike vekovima unazad. Evrovizija je pre svega takmicenje zemalja, pa tek onda pesama, i nikakve bajke koje prodaje EBU mi ne mogu promeniti to misljenje.
Bukvalno ovo :D Kao da nismo svi svesni da pravde nema nigde i kakva je situacija sa svime

Geopolitika. EU pokusava da uvuce Kanadu u svoju orbitu i kulturno zblizavanje je jedan od koraka, otud i ESC.

Meksiko nije član EBU-a, pa ne vredi im status posmatrača u Savetu Evrope. Možda ih sad privuče ta mogućnost, pa se ponovo zainteresuju za članstvo.

Kako sada stvari stoje, u bližoj budućnosti su SAD najbliže učešću, jer su već pridruženi član EBU-a i posmatrač u Savetu Evrope, pa možda bi mogli do punopravnog članstva kao Kanada. Isto važi za Japan, ali nije mi poznato da oni teže tome.

Na to sam mislila, mada nisam obratila baš ni pažnju na ovo oko posmatrača ili sam bila pogrešno razumela nešto.

Pa po novom, do punopravnog članstva u EBU-u, mogu emiteri iz zemalja koji, bez obzira da li pripadaju Evropskoj radiodifuznoj oblasti, imaju status posmatrača u Savetu Evrope. Pored Kanade, to imaju SAD, Japan, Meksiko i Vatikan, ali poslednje dve ili nisu član EBU-a uopšte ili imaju samo radio stanicu.

EBU-ovi praktikanti dogodine kad će u scenarij uz “Good evening Europe and Good morning Australia” dodavati još i “and Good Afternoon Canada” 🫴

veronika-sestra-veronika-pecolaj.gif

Misao/izjava da neko priželjkuje i raduje se propasti ESC-a mi je apsurdana u rangu sa: "Svako ko (opravdano) kritikuje vlast = mrzitelj Srbije" 🥴

EBU politika je usaglaseno losa sa politikom EU. Drago mi je, za pocetak, sto se ne takmici nasa juzna pokrajina, koja je primljena gotovo svuda. Ocekivati od EBU da vuce poteze u interesu Evrovizije a ne politike je kao ocekivati od SNS da vuce poteze u interesu naroda a ne mafije.

Meni je okej da učestvuje Kanada. Imaju dobru muzičku scenu, imaće i budžet (pretpostavljam).

Mislim da će da se muče sa glasovima publike kao i Australija.

Imam osjećaj da će Kanada da pošalje neko dobro ime, ne The Weeknda ili Biebera, logično, kao ni Tate McRae jer sigurno nije zagrijana za to, ali Carly Rae Jepsen mi djeluje kao neko ko bi išao
I sledeće godine će se pevati uživo na Evroviziji, pa mislim da bi trebalo da pošalju nekog ko ume da peva. Dakle niko od ovih pomenutih.

Lično me nikad nije interesovalo praćenje evrovizije iz nekakvih ideoloških, demokratskih itd razloga, već zbog spoja svih tih kultura na Evropskom kontintentu nezavisno od politika tih država.

Mislim da i većina drugih tako razmišlja, oni će prestati da prate, ljudi koji su protiv Izraela već polako prestaju da prate, tako da će suštinski ostati nekolicina ideološki pristrasnih ljudi i takmičenje će se totalno srozati. U smeru u kojem se trenutno kreće, naravno.

Ne prestaju svi koji su protiv. Biti protiv jedne od npr. 35 država, nije povod za svakog da prestane da gleda. Na kraju lakše i preskočiti jednu pesmu, nego ne gledati uopšte.

Na stranu trenutni haos u EBU i nikada manju zainteresovanost i gledanost, mislim da je za dalju buducnost takmicenja neminovno da se kad-tad okrene ka jos nekim vanevropskim debitantima i da otkrije nova trzista sa velikom populacijom. Tesko ce se ikada opet skupiti 42-43 cisto evropskih zemalja. Kontinent se polarizovao i pocinje polako da srozava, a para ponestaje, pogotovo siromasnijim zemljama.

Bez kapitalistickog pristupa Evrovizija nema buducnost. Ako namerava da ostane top tier televizijski show, morace da evoluira i da se adaptira u svakom smislu. Znaci ako tamo neki Tajland, Japan ili Juzna Koreja budu bili spremni da ozbiljno pristupe takmicenju i placaju visoke kotizacije, naravno da se EBU vise nece cimati sa Moldavijom, Rumunijom ili Bosnom oko dugova, finansiranja i moljakanja da se ponovo vrate.

Nazalost, kao i kod vecine stvari danas, gubi se ona nekadasnja sustina. Mada je ona svakako vec izgubljena otkad su napravili presedan sa Australijom.

OMG Kanada učestvuje, ovo su baš ono breaking news.

Ne znam, iskreno ja nisam nužno protiv ovoga jer imaju svjetsku muzičku scenu i mislim da bi mogli da budu jako konkurentni. Evo potvrđeno je i ako pobijede da će tamo i biti Eurosong.

Last edited:
Evroviziju pre treba posmatrati kao spoj kultura koje su delimično ili u potpunosti u skladu sa evropskim, nego striktno iz evropskih zemalja. To je ono što definiše Evroviziju skoro oduvek, i ako je i postojala drugačija ideja, to je možda bilo početkom 50-ih prošlog veka, mada npr. Kanađani su još od 1950. tu i videli su nekakvu povezanost sa Evropom. Posmatrači u Savetu Evrope koji nisu iz Evrope, tu su jer dele evropske vrednosti u većem obimu.

Ako gledamo zemlje koje su potpuno van Evrope u geografskom smislu, imali smo Maroko, Izrael, Kipar i Australiju među učesnicima, a ako gledamo delimično, onda su tu Rusija, Turska, Gruzija, Azerbejdžan i Jermenija. Takođe, Tunis je učestvovao na Igrama bez granica 1992, što je takođe evrovizijski projekat.

Lično bih voleo da se sve zadržalo na Evropskoj radiodifuznoj oblasti, bar kada su muzička takmičenja u pitanju, jer u nekoj daljoj budućnosti, možda će i neki Zimbabve, Peru ili pomenuta Mongolija, deliti evropske vrednosti, pa možda tako stići i do takmičenja, mada u ovom trenutku se verovatno računalo da su za to mali izgledi i da nisu neke šanse da se dalje širi, sem eventualno na SAD u skorije vreme.​

ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena
Back