ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Čim su punopravna članica EBU-a, i učesnica Evrovizije, relevantna je, svidelo se to nekom ili ne.

Meni je interesantno kako su eksplicitno iskazali tu podršku.

Zašto su uopšte morali da iskazuju podršku bilo kome? Potvrdi učešće i to je to, koga briga da li i koga podržavaš.

Nisu jedini koji su to uradili. Očigledno neki emiteri imaju potrebu da kažu glasno da ga podržavaju, kao što neki kažu da ne podržavaju, poput Španije, Irske, Slovenije... Jeste možda suvišno, ali ljudima se ne može ugoditi. Ako se neki emiter ne oglasi, onda idu prozivke zbog čega ćute, a ako se oglase, a na način koji je drugačiji od mišljenja kritičara, sledi napad. Trenutno je takva atmosfera.

Ja predlažem da promenimo taktiku. Ako ne možemo da izbacimo * (znate već koga) da im lepo dovedemo Palestinu na takmičenje. Da i oni malo pevaju i mašu zastavom. Mislim da će ih to više pogoditi nego bojkot.

Mnogi emiteri se nisu oglašavali, već samo potvrdili učešće. A Gruzija nekako ne spada u grupu zemalja od preterane važnosti, uslovno rečeno, da bi izražavala otvorenu podršku. Španija, Holandija, Irska i Slovenija su bile striktne od samog početka i iskreno, svaka im čast na doslednosti, koliko god da mi je žao što neće učestvovati.

Mnogi emiteri se nisu oglašavali, već samo potvrdili učešće. A Gruzija nekako ne spada u grupu zemalja od preterane važnosti, uslovno rečeno, da bi izražavala otvorenu podršku. Španija, Holandija, Irska i Slovenija su bile striktne od samog početka i iskreno, svaka im čast na doslednosti, koliko god da mi je žao što neće učestvovati.
Valjda težimo jednakom tretmanu za sve učesnike. Naravno da će pre odjeknuti šta kaže članica velike petorke nego neko drugi, ali Slovenija i Gruzija su u sličnom rangu bitnosti, a nešto se nije isticalo da je mišljenje Slovenije irelevantno. Nama iz exYu je možda njihov stav interesantniji, ali generalno, što se tiče bitnosti na Evroviziji, tu su negde obe zemlje. Čak možda Gruzija i bolje stoji, s obzirom da je domaćin Dečje Evrovizije.

Pa šta mi možemo s time lol 🤣 da se mi pitamo išta svirala bi se druga muzika odavno
Samo sam rekao da bi bilo lepo videti Palestinu na takmičenju, debitovali su na izboru za mis (bili bolje plasirani od Izraela) pa zašto da se ne pojave i na ESC.

Pa realno, sa Izraelom ne moraju ni imati bilo kakav kontakt u Beču, jer oni su samo jedan od preko 30 učesnika. Četiri zemlje se povlače sa Evrovizije i samoizoluju, sprečavajući ujedno i svoje umetnike da se predstave široj publici, a u isto vreme, takmiče se u sportu sa Izraelom i to u direktnim mečevima poput fudbalskih. Nema doslednosti.

Stoji da su na Evroviziji dominantniji nego u sportu, ali ionako se više ističe kršenje ljudskih prava od samog glasanja.
Pa i za to se trenutno vrši pritisak na FIFU, UEFU, MOK...
https://www.ohchr.org/en/press-rele...-israel-international-football-amid-unfolding

Najveća je šansa u UEFI, najverovatnije baš zbog jednog Slovenca na njenom čelu, i zbog zahteva irskog saveza...

https://www.nytimes.com/athletic/6833173/2025/12/01/uefa-israel-football-ban-ceasefire/

The Football Association of Ireland (FAI) voted heavily in favour of submitting a motion to suspend Israel from all UEFA competitions. That challenge, along with another filed in Switzerland, could force UEFA to uphold a ban under international law, which would see Israel added to a list of 10 countries previously banned for 'political interference'.

Znam da se vrši pritisak, ali se ne odbija igranje sa Izraelom, niti se napušta neko takmičenje, iako je to direktan susret, za razliku od Evrovizije.

Samo sam rekao da bi bilo lepo videti Palestinu na takmičenju, debitovali su na izboru za mis (bili bolje plasirani od Izraela) pa zašto da se ne pojave i na ESC.
Upravo zbog istog razloga zbog kog Izrael i dalje učestvuje.... Eto zašto se ne pojave

Ako je izbacivanje Izraela ovoliko teško zaista misliš da postoji ikakva šansa da Palestina kao polu-priznata država koja pritom nije članica EBU-a postane učesnik?

Izrael priznaje onaj ko treba da priznaje da bi mogli biti deo Evrovizije već nekoliko decenija

Ne sviđa se ni meni cela ova situacija i iskreno bih i ja radio gledao neku arapsku državu na ESC-u ali daj malo realnosti.... Pre će Ko*ovo debitovati no Palestina

Palestina nije punopravna članica Međunarodne telekomunikacione unije, već ima status posmatrača. Palestinski PBC je bio pridruženi član EBU-a, ali se povukao 2014, budući da nije mogao da postane punopravni član, s obzirom na taj nedostatak. Samim tim, čak i da su ostali u takvoj vrsti članstva, teško da bi bili pozvani da učestvuju na Pesmi Evrovizije.

Ne razumem s koje mladine strane dolazi ova ostrascena podrska za Izrael od strane ruskih marioneta

Back