ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
ESClogo.webp

Jubilarno, 70. izdanje Pesme Evrovizije, održaće se u Beču. Zahvaljujući pobedi Džej-Džeja sa pesmom "Wasted Love", takmičenje će se ponovo, nakon 2015, održati u dvorani Wiener Stadthalle. Polufinalne večeri biće održane 12. i 14. maja, dok je finale zakazano za 16. maj.

U užoj konkurenciji za domaćina takmičenja su se našli Beč i Insbruk. Insbruk je konkurisao sa halom Olympiaworld Innsbruck, a Beč sa Stadthalle. Nakon pažljivog razmatranja i jednoglasne procene žirija, ORF je zaključio da je ponuda Beča najatraktivnija, ne samo u pogledu infrastrukture i logistike, već i ekonomski. Beč nudi preko 80.000 kreveta u hotelima, odlične vazdušne i železničke veze i proverenu infrastrukturu, što ORF-u daje slobodu da se u potpunosti koncetriše na ono što je važno - nezaboravni šou.

Povodom objavljivanja grada domaćina, danas u 16 časova, održaće se konferencija za novinare u Gradskoj kući u Beču (adresa Lichtenfelsgasse 2). Učesnici konferencije biće generalni direktor ORF-a Roland Weißmann, gradonačelnik Beča Michael Ludwig, prograsmki direktor ORF-a Stefanie Groiss-Horowitz, direktor Pesme Evrovizije Martin Green ispred EBU-a i izvršni producent Pesme Evrovizije Michael Krön, ispred ORF-a.

wienistdie102.webp

Glavni tim ORF-a za Pesmu Evrovizije:

Tim čine Michael Krön, izvršni producent Pesme Evrovizije, Stefan Zechner, šef austrijske delegacije od 2011. i producent šoua 2015, što će biti i ovog puta, Daniel Hack će biti šef produkcije, Christine Tichy, tehnička menadžerka tima, koja je bila pomoćnica menadžera produkcije 2015, Martin Szerencsi je imenovan za pravnog savetnika, Roman Horacek, šef komunikacija, Iris Keutter će biti menadžerka marketinga, a njene ranije odgovornosti su uključivale marketing za pobedu Austrije 2014. i marketinški i sponzorski program za ESC 2015, Oliver Lingens biće menadžer događaja van glavnih večeri, uključujući logističke procese pres centra, podršku delegacijama, sektoru ugostiteljstva, pratećim događajima i bezbednosti, Christina Lassnig, izvršna asistentkinja u pogledu interne organizacije, Christina Heinzle-Conrad će biti glavna sekretarica zadužena za vezu sa generalnim direktoratorm ORF-a, Nina Kaiser, ćlanica Upravnog odbora ProSiebenSat.1 PULS 4, biće šefica komercijalnog odeljenja za nacionalnu saradnju i vezu sa međunarodnim marketinškim timom EBU-a, Claudio Bortoli, tehnički supervizor produkcije šoua i Anja Lenhart koja će se naći na poziciji generalne asistentkinje izvršnog producenta Krona.

Sleva na desno: Martin Szerencsi, Christine Tichy, Stefan Zechner, Christina Lassnig, Michael Krön, Christina Heinzle-Conrad, Roman Horacek, Iris Keutter, Oliver Lingens i Daniel Hack (Foto: ORF [M]/ORF/[F] Thomas Ramstorfer/Günther Pichlkostner)

dasorf-cor106.webp

Sleva na desno: Nina Kaiser, Michael Krön, Anja Lenhart i Claudio Bortoli (Foto: [M] ORF/ORF/Thomas Ramstorfer)

eurovision1496.webp

Last edited:
Zanimljiv timeline:

2012. pobedjuje Loreen
2013. Malme domacin
2014. Austrija pobedjuje
2015. Bec domacin

pa onda:

2023. pobedjuje Loreen
2024. Malme domacin
2025. Austrija pobedjuje
2026. Bec domacin

11 godina razlike. Da nece valjda Svedska opet?

Iskreno Insbruk mi se činio kao interesantnija opcija sa cijelim konceptom neću lagati, i već smo se bili dobro navikli na manje gradove, ali Beč je svakako manja glavobolja za ORF i dosta je fleksibilniji po svemu.

Očekujem svakako dobru organizaciju, koliko vidim mnogi su hvalili tadašnju organizaciju 2015., tako da ne sumnjam da će i sada biti dobro. Za šou i voditelje nemam visoka očekivanja. 😝

Inače da li možete da procenite cenu karata, otprilike? Našao sam članak za 2015.
“Cene ulaznica će se kretati u zavisnosti od kategorije: od mesta za stajanje preko mesta za sedenje. Najjeftinije će biti 14 evra (D kategorija, sa ograničenim vidikom), od 49 do 150 evra pa sve do zlatne kategorije u finalu 23. maja kada će karta iznositi 390 evra po mestu”
Zanima me da li neko ima iskustva u gledanju Evrovizije uživo od vas, i ukoliko cene karata ne budu nesnosne, da li biste išli? Ja razmišljam o potencijalnoj opciji jer imam tetku u Beču. Imam teoriju da bi cene karata bile povoljnije nego prošle godine, zanima me šta vi mislite.

Najveći problem s kartama je zapravo doći do istih. Brzo se prodaju čim se pusti kontigent. Posle bude preprodaje po, verujem, daleko većim cenama.

Prodaju se za minut ako ne i manje od minuta verujem.

Jedino ako budu bile dostupne za generalnu probu. Razmisljao sam i ja otici posto imam strica koji radi tamo u Becu, ali ne znam ni sam...

Ja nemam želju preterano da pratim iz arene. Ako budem išao, ići ću na neko javno gledanje koje bude organizovano.

Zanimljiv timeline:

2012. pobedjuje Loreen
2013. Malme domacin
2014. Austrija pobedjuje
2015. Bec domacin

pa onda:

2023. pobedjuje Loreen
2024. Malme domacin
2025. Austrija pobedjuje
2026. Bec domacin

11 godina razlike. Da nece valjda Svedska opet?
Možda će Mons sada stvarno opet pobediti na Melodifestivalenu,ove godine on to nije samo zbog KAJ-a,inače bi. Samo da se on prijavi,on pobedi na Melodifestivalenu 2026,on opet pobedi u Beču i eto nama Stokholma 2027. Dakle,krug je zatvoren.

Konacno da dodje i neki glavni grad na red welcome back Bec posle n 11 godina,

Meni je pak gotivno to što gradovi koji nisu mahom prestonice dobijaju priliku za svoj međunarodni(evropski, svetski) momenat i značaj makar tih nekoliko dana. Ne moraju glavni gradovi isključivo sve da imaju

U Gradskoj kući u Beču, održana je konferencija za medije, na kojoj su govorili generalni direktor ORF-a Roland Weißmann, gradonačelnik Beča Michael Ludwig, programska direktora ORF-a Stefanie Groiss-Horowitz, direktor Pesme Evrovizije Martin Green (EBU) i izvršni producent Pesme Evrovizije 2026, Michael Krön (ORF).​

Foto: ORF/Roman Zach-Kiesling

wienistdie110.webp

Sleva na desno: Norbert Kettner, generalni direktor Turističke organizacije Beča, Barbara Novak, gradska odbornica, Michael Ludwig, Roland Weißmann, Martin Green, Stefanie Groiss-Horowitz i Michael Krön.

wienistdie116.webp

Gradonačelnik Beča i direktor ORF-a, potpisuju ugovor o saradnji na projektu Pesme Evrovizije 2026.

wienistdie120.webp

Inače HRT je objavio vijesti o Beču, ali nema još potvrde

Back