ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Ja sam zahvalan što sam imao barem tih 20-tak godina ESC užitka i što sam osjetio tu eurovizijsku euforiju 2000.-ih, 2010.-ih... Ovi ESC fanovi klinci koji prate ESC unazad 2-3-4 godine, kakve oni uspomene na ESC imaju osim malverzacija EBU-a, žirija i Izraela lol

Zahvalan sam što pratim još od 2012. i što je tokom čitavih 2010-ih bila ta Evrovizijska Euforija.

Ja zalim sto nisam bio rodjen tokom 90ih.
I ja takođe,rođen sam 2001 i bio sam premali u 2000-im da pratim aktivno ESC razumem sav tadašnji ogroman hajp oko njega:veliki povratak nakon 12 godina Željko Joksimović drugi 2004, Beovizija 2005 Jutro, Beovizija 2006 Ludi Letnji Ples i onaj skandal na Evropesmi,2007 Marija Šerifović pobednik,Nevena Božović na Dečijoj Evroviziji 3.mesto ,Domaćini 2008 u Beogradu i Jelena Tomašević-Oro 6.mesto,pa onda Sonja Škorić 2010 zamalo pobedila na JESC-u(3.mesto) ponovo Željko Joksimović 2012. i takođe 3.mesto,celo to vreme bila je rekordna gledanost, apsolutna opsesija čitave zemlje,i posle,u 2010-im kada sam dovoljno porastao da aktivni počnem da pratim ESC,sve je to nestalo,i ESC se politizovao, najpre zviždanje Rusiji 2014 i 2015, zbog aneksije Krima i rata u Donbasu(ja sam tada bio premali da razumem zašto zviždanje Rusiji,ja,kao malo dete,tada uopšte nisam razlikovao Ukrajini i Rusiju to je za mene tada bila skoro pa jedna te ista zemlja,pa Pobeda Ukrajine sa Džamalom 2016, domaćin 2017 i zabrana predstavnici Rusije da uđe u Ukrajinu,onda Izrael pobedi 2018 sa Netom,isto politika, 2019 za vreme takmičenja u Tel Avivu bile palestinske pretnje,onda 2020 pandemija i otkazivanje,2022 Ukrajina pobeđuje na sažaljenje zbog rata,2023. Ribnikar i Dubona(i zemljotres u Turskoj u februaru,usred NF sezone),i naravno 2024. i 2025 ovi skandali sa Izraelom,uz naravno diskvalifikaciju Holandije sa Joostom Kleinom 2024. Ovi što kažu da je Evrovizija sada postala sprdnja, potpuno su u pravu. I ove četiri zemlje što bojkotuju(Španija,Holandija,Irska, Slovenija),su potpuno u pravu. Jer ova sadašnja Evrovizija,žive veze nema sa onom Evrovizijom koju sam zavoleo kao mali. Potpuno drugi takmičenje. Potpuno drugi festival. Pobednici koji zaboravljuju već sutradan,jer pobeđuju isključivo manipulacijom žirija samo zato da ne bi pobedio Izrael. Nema više onakvih klasika kao My Number One,Molitva,Fairytale,Euphoria,i nikada ih više neće biti,i to sa debelim razlogom. Ja sam kao mali prvi put čuo za mnoge zemlje upravo zahvaljujući ESC-u(Moldavija,Estonija,Litvanija,itd.),npr.ja sam kako se zove glavni grad Azerbejdžana(Baku)prvi put kada su oni pobedili 2011 imao sam 10 godina tada. Sada,vidim kako to takmičenje,ta moja ljubav iz detinjstva propada,i to zbog zemlje koja čak nije ni u Evropi,iako učestvuje već decenijama na Evroviziji,to možda jeste taj isti Izrael, koji je naravno učestvovao na ESC-u i kada sam ja bio mali,i kada se ja još nisam ni rodio,ali okolnosti uopšte više nisu iste kao tada,pa zato sada imamo celu ovu dramu.

I ja takođe,rođen sam 2001 i bio sam premali u 2000-im da pratim aktivno ESC razumem sav tadašnji ogroman hajp oko njega:veliki povratak nakon 12 godina Željko Joksimović drugi 2004, Beovizija 2005 Jutro, Beovizija 2006 Ludi Letnji Ples i onaj skandal na Evropesmi,2007 Marija Šerifović pobednik,Nevena Božović na Dečijoj Evroviziji 3.mesto ,Domaćini 2008 u Beogradu i Jelena Tomašević-Oro 6.mesto,pa onda Sonja Škorić 2010 zamalo pobedila na JESC-u(3.mesto) ponovo Željko Joksimović 2012. i takođe 3.mesto,celo to vreme bila je rekordna gledanost, apsolutna opsesija čitave zemlje,i posle,u 2010-im kada sam dovoljno porastao da aktivni počnem da pratim ESC,sve je to nestalo,i ESC se politizovao, najpre zviždanje Rusiji 2014 i 2015
Ми стариjи се сећамо звиждања Русији 2003. године у Риги групи ТАТУ када се публика згражавала над тим тобоже лезбејкама. Као из неког другог универзума.
Какав је то хајп био 2008, и сви хитови који су били тада. И шири српски аудиторијум се сећа Сирушо, Ани Лорак и Каломире.

Jedan od najznačajnijih britanskih političkih komentatora i već preko 10 godina kolumnista Gardijana o evrovizijskoj situaciji:

Vidi se da nije u sferi Evrovizije... Umesto nekog evrovizijskog novinara, doveo je jednog od lidera BDS pokreta za razgovor o Evroviziji lol:
https://en.wikipedia.org/wiki/Boycott,_Divestment_and_Sanctions

Tako da su lupili par stvari, poput one da je bilo glasanje za izbacivanje Izraela, ali svejedno ovaj poziv na bojkot Evrovizije neće ostati nezapažen na britanskoj levici...

Ми стариjи се сећамо звиждања Русији 2003. године у Риги групи ТАТУ када се публика згражавала над тим тобоже лезбејкама. Као из неког другог универзума.
Какав је то хајп био 2008, и сви хитови који су били тада. И шири српски аудиторијум се сећа Сирушо, Ани Лорак и Каломире.
Sav taj hajp u 2000-im je direktna posledica ratova 90-ih i potrebe za povratkom u Evropu i normalan svet nakon sankcija i izolacije. Inače,tog hajpa ne bi bilo uopšte.

boze koliko se oseti da je ove godine evrovizija propala, prosto nema tog hajpa i zelje za pracenjem nacionalnih finala i vesti.
Sad i kad vidim vesti ugl su to kritike ili jos neka umobolna odluka organizatora.

Kakav to hajp očekuješ u decembru? Skoro nikad nije bilo hajpa u ovo doba. A nacionalni izbori tek treba da krenu. Na kraju, ako je malo manje izbora, lakše je i ispratiti, mada neće biti neke bitnije razlike u odnosu na prethodne sezone. Eto čak i Austrija organizuje nacionalni izbor, a i polufinalni žreb će biti nikad ranije. Videćemo pravo interesovanje 13. januara kada budu puštene karte u prodaju, ali očekujem da se i ovog puta, bar za finale, rasprodaju u rekordnom roku.

Back