ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Kao da je bitno sa kim smo u pf-u. Bez konkurentne pesme možemo imati u pf-u sve države regiona i države u kojima je zastupljena naša dijaspora i biće džabe. Mislio sam da smo to već ukapirali, lol. 🤣

Ne mora nužno da bude loše ako imaš iole konkurentu pesmu. Ili bar nije bilo dok smo imali ova televote polufinala. Na primer ako se nađeš u polufinalu sa Izraelom i Švedskom oni pokupe gotovo po 200 poena i posle ti svega 40-ak poena bude dovoljno za finale kao Luki. Sada kada ponovo imamo i žiri teško je predvideti kako će oni glasati.

Sve igra određenu ulogu. Najvažnije jeste imati konkurentnu pesmu, ali ako nije izuzetna, i pored toga što je možda dobra, teško je nama da budemo sigurni, odnosno u top 5 polufinala. Sa te strane, poželjno je da žreb bude naklonjeniji, a sada kada se vraća žiri, to je možda i važnije, bar kada su exYu zemlje u pitanju.

Da, u polufinalu će glasati i žiri, pa ako i žiri i publika bliske zemlje budu naklonjeni, 20-24 poena nisu za bacanje.

Sve igra određenu ulogu. Najvažnije jeste imati konkurentnu pesmu, ali ako nije izuzetna, i pored toga što je možda dobra, teško je nama da budemo sigurni, odnosno u top 5 polufinala. Sa te strane, poželjno je da žreb bude naklonjeniji, a sada kada se vraća žiri, to je možda i važnije, bar kada su exYu zemlje u pitanju.
Слажем се, наравно да је пјесма најбитнија али не могу сви бити за топ 5 у пф, тако да сваки бод може да буде значајан овима испод, чак и јакој пјесми која није за сами врх али бори се за финале.

А надам се да ће Украјина, Израел и Шведска да буду у истом пф да и друге земље добију шансу да освоје полуфинале

U nekoj meri menja, inače ne bi ga ni bilo, niti bi iko tražio da se vrati. Ne pričamo o tome da pesma mora da postoji, to se uvek očekuje, već da određeni drugi faktori utiču na ishod i to je činjenica. Nisu to neke velike razlike, ali npr. Srbija, bez obzira na to da li "ima" pesmu, ako prođe u finale, uglavnom to čini sa nižih pozicija, bližih granici koje se stalno pribojavamo. Od naših 16 učešća u polufinalima, samo 4 puta smo bili u top 5 polufinala (Marija, Milan Stanković, Željko i Konstrakta), što dovoljno govori da smo sigurni samo ako pošaljemo nešto znatno iznad proseka, što ne važi za sve zemlje i to je prosto tako. Pored pesme i nastupa, na ishod utiču i raspored zemalja po polufinalima, pozicija nastupanja, političke okolnosti i pomalo faktor sreće. Tako je oduvek, a mi iako prilično uspešna zemlja, u krugu smo zemalja kojima te neke sporedne okolnosti ne idu na ruku, poput reputacije zemlje, pa i par poena može da odluči, a veoma je važno i gde je konkurencija u određenoj godini, a ne samo da li smo poslali dobru pesmu samu po sebi.​

U našem i u slučaju velikog broja drugih zemalja pesma je ključna i jednostavno mora biti iznad proseka kako bi se na bilo koji način istakla, ako govorimo oo tim višim pozicijama u polufinalu. Mi nikada nismo imali niti ćemo imati reputaciju Ukrajine, Švedske ili Izr**la, koji ćutanjem na sceni 3 minuta mogu ostvariti top 3 plasman u pf-u i imati uvek zagarantovano finale. Kakve god okolnosti bile, tako nam je kako nam je i mora postojati volja, želja i dodatni trud da bi se ubacili u kakvu-takvu trku da budemo primećeni u tom smislu. A sad, da li je to izvodljivo-uzimajući u obzir odnos samog RTS-a prema ESC-u i našim predstavnicima generalno i njihov stav "važno je učestvovati i mi smo mala zemlja"... pa ne bih rekao. Pre će biti da ćemo morati da čekamo da iskoči neko čudo u vidu BL ili Konstrakte, jer znamo i kakva je zainteresovanost i pristup samih pevača i autora na PZE-u...

Mi nikada nismo imali niti ćemo imati reputaciju Ukrajine, Švedske koji ćutanjem na sceni 3 minuta mogu ostvariti top 3 plasman u pf-u i imati uvek zagarantovano finale.
Pa ove dve zemlje imaju tu reputaciju zato sto su uglavnom slale sjajne pesme, dok je fin deo nasih bio za nijansu bolji od cutanja.

Slažem se. Po meni Švedska ima tu zasluženu reputaciju. Ukrajna je tu zadnjih godina zbog svi znamo čega, ali je činjenica da je ta zemlja ranije ređala samo hit za hitom (njihova era od 2003 do 2013 je zaista neverovatna). Jedino je Izrael tu nezasluženo, mada se i oni zadnjih 10tak godina (ne računam zadnje dve ili tri godine) znatno više trude nego ranije. Kod RTS-a i Srbije taj trud bukvalno da ne postoji i prava je sreća da smo zaređali 6 uzastopnih prolazaka u zadnje vreme. Da se trudimo i dajemo više sebe bili bi Ukrajina br. 2, jer kad pogledaš i ispadanja čak (za izuzetkom nesrećnog džogera) mi smo bili prvi ispod crte.

A reputacija zemlje je danas takva, zahvaljujući domaćoj vlasti naravno, da se i sami Srbi sramote sebe

I tako nazad u stanje "Boze zapalicu ti najskuplju svecu samo da prodjemo u finale", koje je trajalo od 2018. do 2024.

Back